Răspuns pentru TUDOR - Piatra Neamț, F. AS nr. 1080 - "Cum să evit reapariția tromboflebitei?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

La întrebările formulate de dvs. în legătură cu trom­­boflebita și recurențele ei, răspun­sul meu punctual este următorul:
1. Nu cred că tratamentul urmat în pre­zent (hamamelis, pulsatilla, com­pre­se cu frunze de varză) poate fi sufi­cient pentru a evita recidivele trombo­flebitei.
2. Cauzele potențiale care duc la apariția tromboflebitei pot fi, în gene­ral, reprezentate de repausul prelungit la pat, după o intervenție chirurgicală, parezele și para­liziile, pre­dispoziția pentru formarea cheagurilor de sânge (trom­boze) și, uneori, chiar unele patologii tumorale.
3. În caz de tromboflebită su­perfi­cială, tratamentul poate fi limitat la sim­ple bandaje, cu rol de constricție, medi­cație antiinfla­ma­torie, sau poate necesita admi­nistrarea de anticoagulante orale, pentru o perioadă de 3-6 luni ori chiar mai mult.
4. În caz de tromboflebită pro­fundă, tratamentul presupune ad­ministrarea de anticoagulante cu inoculare subcutanată (o săptă­mână), în asociere cu anticoa­gu­lante orale, pentru o perioadă de 3-6 luni sau chiar mai mult, dacă este necesar.
5. Dacă flebita (trom­boflebita) nu este co­rect tratată, în două cazuri din trei reapare în următorii cinci ani, însă, respec­tarea unor reguli de igie­nă vă pot ajuta să pre­veniți re­ci­diva bolii. Ast­fel, pur­tarea unor ciorapi su­pra­elastici (de conten­țiune), mai ales când stați mult în picioare, ținerea picioa­relor mai sus de­cât restul corpu­lui, când stați întins în pat, mersul pe jos măcar o oră pe zi, evitarea surselor de căldură la nivelul picioarelor (băi fierbinți, sau­nă) și pantalonii prea strâmți, hidra­tarea corectă (măcar 2 litri de apă pe zi), controlul ex­cesului ponderal (crește riscul de apariție a bolii), renunțarea la fumat, în cazul în care sunteți fumător, sunt tot atâtea măsuri pro­filactice importante pentru comba­terea recidivelor.
6. Tromboflebita superficială duce rar la com­pli­cații seroase. În cazul trombozei venoase pro­funde, pericolul principal este mobilizarea cheagului și depla­sarea acestuia împreună cu fluxul sanguin către plă­mâni, situație cunoscută sub denumirea de embolie pulmonară. Trebuie știut că semnele caracteristice unei atare complicații sunt senzația de sufocare, durerile toracice și tusea, caz în care se impune intervenția medicală de urgență.
O altă complicație supărătoare a tromboflebitei, dar mai puțin periculoasă, denumită sindromul postfle­bitic, este o obstrucție la nivelul venei, care va deter­mina umflarea persistentă a picioarelor și care poate să apară după unul sau mai multe episoade de trom­boză profundă.
În încheiere, doresc să vă atrag atenția că, o dată confirmat diagnosticul de tromboflebită, asocierea tratamentelor naturiste cu cele convenționale (alopate) poate avea un potențial periculos și, de aceea, este necesară consultarea unui medic competent în terapii naturiste, înainte de a întreprinde ceva pe cont propriu.
Pentru lămuriri și informații suplimentare, contac­tați-mă telefonic. Să auzim numai de bine!

Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, București, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09

"Caut tratament pentru candidoză vaginală"
(Răspuns pentru CORINA C. - Pitești,
F. AS nr. 1040)
și
"Nu mă pot vindeca de candidoză vaginală"
(Răspuns pentru MARIA - Câmpulung Muscel, jud. Argeș, F. AS nr. 1039)


Cu toate că cele două cititoare au vârste diferite, 59 și respectiv 38 de ani (și patologia ține seamă și de vârstă, de modificările organismului în funcție de etapele fiziologice ale femeii), totuși, vă voi da câteva sfaturi generale.
Candidoza, atât cea bucală, cât și cea vaginală este o boală parazitară, determinată de o ciupercă numită Can­dida albicans, care se localizează pe mucoasa bucală, faringiană, in­testinală, vaginală. Boala se transmite direct de la omul bolnav la cel sănă­tos, prin contact, fiind favori­zată de tratamentul înde­lungat cu antibiotice, când poate pro­duce chiar o can­didoză generalizată, cuprin­zând pe lângă apa­ratul digestiv, vagin și aparatul respi­rator, îndeosebi plămânii. De aceea, can­didoza, indiferent la ce nivel este, tre­buie tra­tată cu mare seriozitate. De obicei, această ciupercă tră­iește în mediu acid, de aceea pentru un tratament corect trebuie să începem cu spă­lături alcaline, de obicei cu bicarbonat de sodiu. Dacă ați folosit anti­fungice de tip nistatin, stamicin, etc. și spu­neți că nu ați obținut rezultate, trebuie să țineți seama că, în timp ce vă tra­tați dvs., trebuie să-i admi­nistrați trata­men­tul și par­tenerului dvs., întrucât boala reci­di­vează foarte ușor și, așa cum a remarcat d-na Ma­ria, poate provoca și eroziuni ale colului uterin. Puteți face spălături locale cu un decoct din cimbru, coada-calului, mu­șețel, gălbenele. După aceea, aplicați ovule cu propolis sau un produs deo­sebit de eficient, Inti­moments, care are rol hrănitor, trofic. Tratamentul ge­neral constă în administrarea vita­minelor A și E, a produsului Vital, pe grupa san­guină, care va duce la creș­terea imunității. De aseme­nea, pro­dusul Para-Protex, care dis­truge parazi­ții, ciupercile și mi­crobii din orga­nism, poate fi folosit zilnic, pentru a scăpa de această afecțiune sâ­câitoare. La toa­te acestea, să adău­găm trata­mentul homeopatic sau gemo­terapic sau ambele, o alimentație sănătoasă, bo­gată în morcovi, sfeclă, țelină, mere, pere, cireșe, iar în loc de băuturi carbogazoase, 1,5 l ceai de codița-șori­celului, ciubo­țica-cucului și iasomie. O indicație ma­joră, cu multiple întrebuințări, o are și fructul morinda citri­folia, care întărește sistemul imunitar, este adap­togen și care se găsește sub formă de sirop sau com­primate. Trata­men­tul trebuie individualizat, de aceea mă puteți con­tacta.

Dr. CĂTĂLIN LUCA - medic de medicină generală cu competențe în Ayurveda și apifitoterapie - Laboratoarele BIONATURA PLUS, tel. 0752/15.29.70, 0752/15.29.71, e-mail: contact@bionaturaplus.com

"Iubitul meu nu mai poate dormi și nu are poftă de mâncare"
(Răspuns pentru ȘTEFANIA - Cluj, F. AS nr. 1076)


Se pare că iubitul dvs. a avut un șoc emoțional, care a dus la apariția unor modificări insesi­za­bile la nivel cerebral, ce nu pot fi iden­tificate tomografic și care sunt denumite "artefacte". Îi recomand să ia timp de 3 luni următorul tratament: Biostem - câte două capsule, de două ori pe zi, pentru a regenera acea zonă, Activ Protect Zeolit - câte 3 capsule, de două ori pe zi, și Oxigenare Celulară - conform prospec­tului, mărind doza cu câte o picătură la două zile.
În paralel, preparați-i și următoarea rețetă naturală: se amestecă într-o oală un litru de apă, un litru de ulei de măsline, 20 g busuioc, 20 g sânziene, 20 g sună­toare, 20 g salvie, 20 g tei, 20 g lavandă. Toate acestea se fierb la foc foarte mic, până ce apa se evaporă complet și rămân doar uleiul și plantele. Luați ames­tecul de pe foc, strecurați, stoarceți bine plantele și vă rămâne aproape un litru de ulei. În fie­care seară, înainte de culcare, se introduc în colon, cu o pompiță sau cu o seringă fără ac (rectal, ca în cazul clismelor), câte 20 ml din acest ulei. Trebuie să fie păstrat în intestin toată noaptea (dacă apare nevoia de defe­care, se va abține sau se va introduce altă doză)! Cu același ulei (călduț, la temperatura corpului) se va face masaj și pe corp.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"După operația de sinuzită, mi se usucă nările"
(Răspuns pentru ELENA - Deva, F. AS nr. 1071)


Diagnosticul dvs. este de rinită atrofi­că traumatică (după o intervenție chirur­gicală endonazală, cu exe­reze largi), care se manifestă cu mucoasa pituitară (na­zală) uscată, fragilă, acoperită de cruste pruriginoase și obstruante. Vă recomand următorul tratament:
1. Dimineața și seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale, cu o so­luție de apă caldă sărată (o lingură de sare gemă la un litru de apă). Soluția salină se aspiră pe nas și se eli­mină pe gură sau prin musaj (suflat).
2. După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de trei ori pe zi, dintr-o soluție de ulei de cătină și vita­mina A uleioasă.
3. Instilațiile nazale sunt urmate de terapia "salina la domiciliu", cu Ocna­sept spray (inhalații și pulve­rizații, seara înainte de culcare). Ocnasept spray con­ține o soluție salină din sare de mină, cu extract din plante medicinale aromatice, 100% natural, și poate fi comandat prin tel/fax: 0269/21.78.61, sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro Multă sănătate!