Edemele de vară

Elena Josan
Nimic pe lume nu ne strică bucuria vacanței, precum umflarea picioarelor. Suferința nu le atacă doar pe doamnele care nu își mai pot arăta gleznele subțirele, ci și pe bărbații ale căror picioare nu mai pot încăpea în pantofi. Ca să nu mai vorbim de bieții bătrâni cărora căldura le transformă picioarele în butuci. Cine provoacă dezastrul? E ceva de făcut?

În cea mai mare măsură, edemele de vară (pi­cioare umflate) le sunt specifice femeilor. Razele solare activează producerea hormonilor care favorizează reținerea lichidelor în organism. Ca să re­zolvăm problema, trebuie să reducem drastic consumul de alimente ce amplifică necesitatea de apă: produsele dulci, sărate, grase, condimentate în exces. Și lichidele trebuie limitate la maximum 2 litri pe zi, adăugând în ele suc de lămâie. Băuturile carbogazoase sunt inter­zise. Dar înainte de a lua măsuri, e obligatoriu să sta­bilim natura umflăturilor. Cine le produce: rinichii, venele de la picioare, inima, tiroida sau sunt tulburări provocate de statul prea multă vreme în picioare sau așezat? Femeile de la țară, de pildă, pot avea probleme din cauza poziției aplecate în care stau cât muncesc în grădină sau pe ogor. Ca ajutor, li se recomandă folo­si­rea scăunelelor pe care să stea periodic sau să se spri­jine, atunci când se ridică, dacă au stat în genunchi. La fiecare 30 de minute se fac pauze mici, iar la 1,5-2 ore, o pauză mai lungă, destinată exercițiilor speciale pen­tru circulația limfei.

Recomandări pentru prevenirea sau diminuarea edemelor

Măsuri generale

* Consumați zilnic dovleac crud, fiert, copt la cup­tor sau beți un pahar de suc proaspăt stors.
* Apelați la cartofi. Datorită conținutului mare de potasiu, cartofii scot din organism surplusul de lichid și susțin activitatea inimii. Pe post de aliment-medi­cament se folosesc 2-3 cartofi copți la cuptor în coajă, cel puțin de 3 ori pe săptămână.
* Stingeți-vă setea cu castraveți. Doi castraveți înlocuiesc un pahar cu apă.
* După masa de prânz, stați culcați 15-20 de minute, cu picioarele ridicate pe o pernă mare. Puteți dormi chiar și noaptea, cu picioarele mai sus decât trunchiul.
* Persoanele cu limfostază netratată (când pielea capătă culoarea vișinie, devine întinsă, lucioasă, uneori crapă și lichidul curge din crăpături) trebuie să doarmă permanent cu picioarele ridicate, în așa fel ca tălpile să se afle mai sus decât inima.
* Vara, se renunță categoric la șosete cu elastic strâns, altfel picioarele se vor umfla și mai tare, apar cram­pe musculare sau senzația de amorțire.
* Încălțămintea să fie largă, comodă, laba picio­rului trebuie să respire liber, în afara cazurilor când se prescriu ciorapi cu compresie, care îmbunătățesc cir­culația.
* Dușurile alternative în zona picioarelor, cald-rece, dau, în timp, rezultate benefice.
* Jeturile de apă reci, plimbate de la coapse la glezne (metoda Kneipp) rezolvă problema, dacă sunt practicate consecvent.
* Gimnastica zilnică, alcătuită din umblatul prin casă, pe vârfuri, rotirea gleznelor, ge­nu­flexiunile făcute de câteva ori pe zi au rezultate imediate.

Tratamente interne

* Tinctură de obligeană. Timp de 10 zile, se macerează 20 g rădăcini de obligeană în 400 ml țuică de 40 de grade. Se bea câte o linguriță de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
* Ceapă cu zahăr. Seara, înainte de culcare, se taie în rondele subțiri 2 cepe, se presară cu zahăr sau se ames­tecă cu puțină miere de albine. Dimi­neața se stoarce sucul și se bea cu 100 ml ceai de măceșe. Ceaiul se prepară din 2 linguri de fructe tocate, fără semințe, ce s-au infuzat 2 ore în ter­mos, cu 500 ml apă fierbinte. Infuzia se bea câte 100 ml de 5 ori pe zi, în cure de 2 luni.
* Sirop de scoruș. Scorușul de munte este un copăcel foarte frumos, dar și vestit prin calitățile lui terapeutice. În lista lungă de afecțiuni ce pot fi vindecate cu ajutorul său, găsim și edemele drastice ale picioarelor. Din fructele de scoruș se stoarce un litru de suc, se amestecă cu 600 g de zahăr și se fierbe 15-20 de minute. Siropul se adaugă în ceai sau în compot, câte 1-2 linguri, la 250 ml de lichid.
* Cireșe uscate. Dacă edemele se asociază cu afecțiuni cardiace, se face infuzie din 5 linguri de cireșe uscate într-un litru de apă clocotită, care se lasă în termos sau învelit în plapumă, timp de 4 ore. Se bea câte un pahar, de 3-4 ori pe zi, înainte de masă. La unele persoane, cireșele uscate favorizează constipația, de aceea în infuzie se adaugă o plantă cu efect invers (revent, fructe de agriș, mătase de po­rumb etc.).
* Ceai de pătrunjel. Înlocuiți bău­turile nesănă­toase, sintetice, cu infuzie cu efect ușor diuretic, din 2-3 linguri de frunze de pătrunjel tocate mărunt și 500 ml de apă fierbinte. După răcire, se bea pe parcursul zilei, cu înghițituri mici.
* Miere cu usturoi. Se pisează 250 g de usturoi, se amestecă cu 350 g miere de albine lichidă, se macerează 7 zile. Timp de 2 luni, se consumă câte o lin­gură, de 3 ori pe zi, cu 40 de minute înainte de masă.
* Patlagină și merișor. Se opăresc 5 linguri de frunze de patlagină tocate mă­runt, câte 2 linguri de merișor și strugurii-ursului, cu un litru de apă. Se ține lichidul pe foc mic, un minut, apoi se infuzează o oră. Se beau câte 150 ml, de 3-4 ori pe zi, între mese.
* Rădăcini de păpădie și cren­guțe de vișin. Câte o lingură de rădăcini de păpădie și crenguțe de vișin tocate mărunt se pun pe foc, cu 500 ml de apă caldă. Se lasă până începe să fiarbă și se ține pe foc slab încă 5 minute. După răcire, infuzia se strecoară. Se beau câte 100 ml, de 2 ori pe zi, între mese. Li­chidul rămas se fo­losește pentru com­prese, în special pentru cei cu limfo­sta­ză. Compresa se ține pe edem 30-40 de minute, învelită cu prosop flaușat sau fular de lână, iar piciorul se ridică pe o pernă.
* Ovăz verde. Încă o plantă cu o paletă largă de calități terapeutice este ovăzul. Pentru vindecarea ede­melor, se folosesc planta verde, boabele și paiele de ovăz. Pe timp de vară, se bea câte o lingură de suc proas­păt obținut din fire verzi, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Se reglează metabolismul, cresc imunitatea și puterile organismului. Ovăzul se plantează în ghi­vece sau în jardiniere, la fiecare 2-3 săptămâni, ca să-l aveți permanent proaspăt.

Ceaiuri diuretice

1. Un amestec de ovăz verde cu cicoare, cimbru, troscot și fructe zdrobite de măceș (câte o lingură de fiecare) se opărește cu 450 ml de apă clocotită și se infuzează timp de 2 ore. Se beau câte 200 ml, de 2 ori pe zi, înainte de masă. Rețeta propusă este benefică și pentru cei afectați de cistită acută sau cronică. Plantele rămase nu se aruncă. Se strâng 3-4 zile și se folosesc pentru băi de picioare.
2. Un pahar de ovăz nedecorticat, opărit cu 300 ml de apă, se ține pe baie de abur, până ce volumul apei sca­de la jumătate. În lichidul strecurat se adaugă 2 lin­gurițe miere de albine și se bea în 2 reprize, între mese.
3. Se strivesc puțin 100 g boabe de ovăz (nede­cor­ticat), se amestecă cu 3 lin­guri semințe de in, un litru apă rece de izvor și se lasă la macerat peste noap­te (8-12 ore), la temperatura camerei. Apa strecurată se bea în cantități de câte 150 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Este recomandată și persoanelor cu diabet.

Tratamente externe

* Băi cu ovăz. Ovăzul se folosește și pentru băi. În 3 litri de apă, după primul clocot, se fierb timp de 15 minute, 250 g de orz verde cu spic sau paiele proas­păt culese. Picioarele se țin 15-20 de minute în decoctul răcit, până la 36 de grade. Pen­tru băi corporale, se infu­zea­ză 500 g de ovăz verde sau paie de ovăz, în 10 litri de apă clocotită, timp de o oră. Se strecoară direct în cada cu apă caldă (37 de grade), unde se adau­gă și 1-2 pahare de sare grunjoasă. Se fac 10 proceduri, cu durata de 15 minute, o dată la 2-3 zile.
* Terci de cartofi. Se rad câțiva cartofi cruzi, se în­tinde terciul pe o bucată de pânză de in și se aplică pe locurile cu edem, vreme de o oră. După înlăturarea compresei, pielea se șterge, dar nu se spală. Se fac cure de câte 3 zile pe săptămână.
* Ouă și unt topit. O altă compresă se prepară din 6 gălbenușuri crude și 6 linguri de unt proaspăt topit. Componentele se amestecă bine și se aplică pe edeme.
* Apă de la flori. Când udați plantele, într-o zi to­ridă, nu uitați să turnați apă și pe glezne, pentru con­trac­ția vaselor sangvine și limfatice. Favorizează înlă­turarea surplusului de lichid, dar și antre­narea siste­mului imunitar.
* Tocătură de pălămidă. Per­soanele afectate de lim­fostază își pot îmbunătăți starea pielii cu băi locale. Se prepară un decoct din 6 linguri de dentiță, o pălămidă de mărime medie, tocată, și 3 litri de apă fierbinte, care se lasă pe foc 5 minute după primul clocot și se strecoară după răcire. Se fac băi pentru picioare, câte 15-20 de minute, de 2 ori pe zi.