Energia lichidă

Rodica Demian
- Acum e timpul sucurilor de legume și fructe -

- Vara e-n toi. Soarele arde la turație maximă. Pe plita fierbinte a gliei, legumele și fructele se coc și se rumenesc. Seva lor, dulce și parfumată, e un adevărat elixir de energie și sănătate. Nu pierdeți momentul acesta! Roadele verii sunt mai puternice decât toate medicamentele de pe pământ. Transformați-le miezul fierbinte-n licori și pregătiți-vă să zburați. Energia lor vă va propulsa pe tărâmul Tinereții fără bătrânețe -

De ce sunt sucurile de legume și fructe o garanție a sănătății?
Nu mai este un secret pentru nimeni că roșiile, mor­covii, portocalele, afinele, merele și celelalte rude ale lor conțin niște substanțe extrem de eficiente pentru men­­ținerea sănătății. Dar pentru a beneficia de virtu­țile lor, nu e neapărată nevoie să consumăm fructele sau legumele întregi. Cercetările efectuate de specialiștii în nutriție arată că, la persoanele care beau zilnic un pahar și jumătate de suc proaspăt de legume și fructe, canti­tatea substanțelor protectoare din sânge se du­blează. Ceea ce înseamnă: un sistem imunitar puternic și dimi­nuarea riscului de îmbolnăvire (este vorba mai ales de boli de inimă, de circulație sau de cancer).

Care sunt sucurile cele mai eficiente?
În principiu - toate, dar ele acționează în mod dife­rit. Fiecare soi de legume sau fructe conține substanțe energizante și tonice diferite. Roșiile, de pildă, abundă de licopină; morcovii conțin cantități uriașe de betaca­roten, iar substanțele colorante (albastre) din fructele de pădure, au, parțial, aceeași funcție: mobilizarea sis­te­mului imunitar. Toate aceste substanțe își au menirea lor specială, de aceea este bine să consumăm o varie­tate cât mai mare de legume și fructe dacă vrem să fim să­nătoși.

Cunoașteți vreo persoană în stare să mănânce, regulat, un kilogram de legume?
Avantajul - deloc de neglijat - al sucurilor este că, din câteva înghițituri, beneficiem de o can­ti­tate de ener­gie egală cu cea produsă de mor­mane în­tregi de fructe sau de legume. În plus, substanțele lor compo­nente sunt mai concen­trate și mai ușor de digerat - ideale pentru cei ce consumă fructe și legume puține sau nu suportă cruditățile.
Și mai consistente decât sucurile cla­sice sunt însă băuturile-cremă (siropoase), care nu se prepară în stor­cător, ci în mixer - prin zdro­birea fructelor și legumelor. Spre deosebire de sucurile pure, băuturile-cremă conțin și fibre, foarte necesare pen­tru digestie și deosebit de hrănitoare.
Dar, atenție: atât cremele, cât și sucu­rile-piure (com­binate, sub formă de cock­tailuri) trebuie consumate proas­pete, fiind­că substan­țele nutri­tive se degradează extrem de repede.
În cele ce urmează, vă prezentăm câteva rețete de cocktailuri (din sucuri-piure) și băuturi-cremă, pe care le puteți prepara ușor.

Băuturi-cremă

Cremă de zmeură și pepene roșu
Pentru un pahar (0,2 l): Mixați 125 g zmeură și 250 g pepene roșu și amestecați-le cu 100 g chefir și o cren­guță de mentă. Zmeura și pepe­nele sunt bune pentru ini­mă, iar che­firul conține calciu pentru întărirea sistemu­lui osos.

Cremă de kiwi cu castravete
Pentru un pahar: Zdrobiți în mi­xer două bucăți de kiwi curățate de coajă, 200 g castravete (fără semințe), o tulpină de țelină și un ardei iute mic (fără nervuri și se­mințe). Conțin vita­mina C în cantitate mare, potasiu (este diuretic) și substanțe active.

Cremă de mere cu hrean
Pentru un pahar: Zdrobiți în mixer un măr - curățat de coajă și partea lemnoasă - 1/2 rădăcină de hrean cu­ră­țat de coajă, 250 g pepene galben și două crenguțe de mentă. Conține biosubstanțe care protejează celulele și fibre care reduc nivelul colesterolului.

Cremă de banane și fructe de pădure
Pentru un pahar: Zdrobiți cu mixerul 200 g afine (alese), 100 g mure (alese), o banană și o crenguță de bu­suioc. Efectul: veți îngurgita substanțe care combat radicalii liberi, veți beneficia de energia produsă de hi­drații de carbon din banană.

Sucuri
(Cocktailuri - preparate cu storcătorul)

Cocktail de măr + țelină
Pentru un pahar (0,2 l): Se amestecă 100 ml suc na­tural de mere cu 100 ml suc de țelină și o lingură de sa­la­tă verde (creață) tăiată mărunt. Este un puternic ener­gizant, datorită conținutului bogat în vitaminele B și C.

Cocktail de sfeclă + portocale
Pentru un pahar: Se amestecă 100 ml suc de por­tocale cu 50 ml suc de sfeclă și 50 ml zeamă de varză (acră) și se adaugă o linguriță de miere și o lingură de germeni de grâu. Este un suc răcoritor și tonifiant, da­torită vitaminelor și substanțelor vegetale vitale pe care le conține.

Cocktail de caise + lapte prins
Pentru un pahar: Se amestecă 50 ml suc de caise cu 200 ml lapte prins și un vârf de cuțit de vanilie rasă (ba­ton). Rezultatul: mai multă vitalitate, datorită betaca­rotenului și vitaminei C și - în plus - albumină și calciu (pentru oase).

Cocktail de legume + hrean
Pentru un pahar: Se amestecă 100 ml suc de legume (diferite) cu 1/2 rădăcină de hrean (ras), o lingură de codițe de ceapă verde (tăiate rondele) și 100 ml zer. Conține substanțe vegetale bioactive, energizante pen­tru întregul organism.

ATENȚIE!

Băuturile-cremă se pot prepara și fără mixer, zdro­bind miezul de fructe sau legume cu furculița sau cu pre­sa pentru piure. Sunt deosebit de gustoase dacă le amestecați cu cuburi de gheață pisate (puse într-un șer­vet și mărunțite cu ciocanul sau sucitorul). Se pot folosi și fructe sau legume congelate, al căror conținut în vitamine este adeseori mai ridicat decât cel al fructelor așa-zise "proaspete" (care zac depozitate zile în șir). Pen­tru acestea este însă nevoie neapărat de un mixer.