Din rețetele domnului farmacist BOBARU: VOLBURA, ROCHIȚA-RÂNDUNICII (Convolvulus arvensis)

Redactia
Buruieni de leac

- Există în viață lucruri care pentru unii sunt dușmani, pentru alții sunt prieteni. Este și cazul buruienilor de leac, nesuferite de agricultori, dar folosite și apreciate de cei suferinzi -

Slăbiciunea mea pentru buruienile de leac re­zidă din faptul că între anii 1965-1970, am făcut liceul agricol din Vidra, jud. Giurgiu, iar în ultimul trimestru al anului V, am efectuat practica de absolvire a liceului, la Institutul pentru Cercetări A­gri­cole Fundulea, care avea în cultură și plante medi­cinale. Terminând bacalaureatul cu nota 10, aveam opțiunea de a intra la Institutul Agronomic din Bucu­rești, fără examen. Dar inima mă trăgea în altă parte. Am optat pentru Fa­cultatea de Farmacie din Bucu­rești, intrând printre primii. Ca o în­tâmplare aparte, îmi amintesc că după ce-mi văzusem numele pe lista cu admișii la Facultatea de Farmacie, am luat-o pe jos, pe străzile Bucureș­tiului, ajungând în Piața Unirii. Ei bine, chiar la intrarea în piață, am vă­zut un panou pe care era o varză uria­­șă, împreună cu înscrisul: "Varza valorează cât o farmacie". Am fost puțin debusolat de această afirmație (care avea un dram de adevăr), dar faptul că, în loc să devin inginer agro­nom, eu alesesem să fac farmacia, care iată, conform reclamei, valora cât o varză, m-a contrariat pe moment. M-am încurajat, spunându-mi că dacă nu îmi va plăcea farmacia, o să renunț și o să lucrez în agricultură, pen­tru că aveam diplomă de tehnician agronom. Acum, după 43 ani de atunci, nu regret că am făcut această alegere de a deveni farmacist.

Recunoașterea volburei

În vederea evitării unor confuzii, adesea grave și care pot prejudicia sănătatea, caracterele botanice de recunoaștere a plantelor medicinale sunt foarte impor­tante, mai ales pentru cei ce au plă­cerea de a le căuta și culege direct din natură.
Deși pare firavă, anemică, fragilă, și are un al doilea nume așa de grațios - rochița-rândunicii, volbura este, totuși, o buruiană destul de greu de eradicat. Sugrumă plantele de cultură, încolăcindu-se în jurul lor și ștran­gulându-le ca un șarpe. În plus, epuizează solul de principalele elemente necesare creșterii plantelor: azot, fosfor, potasiu.
Volbura este o specie ierboasă perenă foarte volu­bilă (se răsucește în jurul plantelor, arbuștilor, gardu­rilor, aracilor). În lipsa acestora, se întinde liber pe sol, până la o lungime de 1 m. Partea subterană este sub formă de rizomi, lungă și subțire, de culoare albă, pe care sunt fixate rădăcini filiforme. Tulpina aeriană are 5 muchii, frunzele sunt sub formă de săgeți, glabre, sau cu peri de culoare verde-mazăre, dispuse alternativ pe tulpini. Florile albe, solitare, uneori cu striațiuni verti­cale de culoare roz și formă de pâlnie, au aspectul de rochiță pentru păpuși (de aici și inspirata denumire de rochița-rândunicii). Fructele sunt niște capsule brune, sferice, dehiscente (care la maturitate se desfac în două). Ele nu prezintă interes terapeutic.

Zona de răspândire

Este o plantă iubitoare de lumină, crescând din abundență în regiunea de câmpie și de deal, fiind frecventă în toate județele țării.

Recoltare și preparare

De obicei se recoltează înainte sau după înflo­rire. Recoltarea se face când terenul este uscat, prin smul­gerea ei, cu rădăcină cu tot. Se preferă a se recolta cât mai multă rădăcină, deoarece este mult mai bogată în principii active decât restul plantei. Acolo unde este abundentă în culturi, se adună după prășit.
Planta se scutură de pământ, îndepărtându-se frun­zele îngălbenite și fructificațiile. Având în vedere că vol­bura se răsucește în jurul altor plante, se îndepăr­tează cu grijă acestea, pentru a nu impurifica materia primă.
Uscarea se face cel mai bine pe cale naturală, la umbră, în strat subțire, pe coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite, în poduri, de preferință acoperite cu tablă, în șoproane, verande, iar la bloc, pe balcon. După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se păs­trează până la momentul folosirii, ca plantă în­trea­gă, mărunțirea reali­zân­du-se înain­tea utili­zării. Randamentul de usca­re este de 4:1, adică din 400 g plantă verde trebuie să rezulte în urma pro­cesului de uscare 100 g plantă us­cată.
Părțile aeriene ale plan­tei conțin hetero­zide, for­mate din convolvulină și ja­lapină, vi­tamina C, sub­stanțe minerale.
Precizarea farmacistului: Chiar dacă din punct de vedere chimic, vita­mina C, atât cea naturală, cât și cea obținută prin sinteză, au aceeași for­mulă, aceasta fiind acidul as­corbic, din punct de vedere farmaco­di­namic, este mult mai eficace vitamina C natu­rală, decât cea sintetică, datorită faptului că vitamina C naturală se formează în plantă ca un fitocomplex. De aceea, recomand fără reținere, ca un aport de vitamina C pentru organism să provină din reg­nul vegetal și nu din medicamentele de sinteză.

Utilizări terapeutice

Volbura are o singură acțiune terapeutică punc­tuală: laxativ sau purgativ, în funcție de doză. Pre­paratele din volbură, prin efectul laxativ, pot fi un bun coleretic co­lagog, cicatrizant. Determină evacuarea conținutului intestinal cu un scaun unic, neînsoțit de fenomene se­cun­dare. Stimulează secreția și eliminarea bilei. Ex­tern, grăbește vindecarea rănilor, arsurilor și furuncu­lelor.

Preparate din volbură

Se pot prepara mai multe forme farmaceutice: cea­iuri (infuzie și decoct), tinctură și vin.
Precizarea farmacistului: Noțiunea de ceai poate avea două înțelesuri. Ceaiul poate fi făcut dintr-o singură plan­tă sau dintr-un amestec de plante medicinale, mă­runțite groscior din care se ob­ține în final, prin opărire, o soluție extractivă numită infuzie, iar prin fierbere, un decoct. Cele două în­țelesuri sunt frecvent întâlnite și acceptate în vocabularul fitote­rapiei. Există chiar butada: "Faci un ceai din ceai de tei, scapi de gripă cu trei lei".

Infuzia

Mod de preparare: 2 linguri de plantă măcinată groscior se opă­resc cu o ceașcă de 250 ml de apă fiartă, se lasă timp de 30 minute, după care se filtrează. Se admi­nistrează o cană pe zi, seara, înainte de culcare, ca laxativ, în afecțiunile menționate mai sus.

Decoctul

Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mă­runțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală. Aceasta din urmă se va umecta cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde din cauza îmbibării filtrului din vată. Prin această procedură se obține un preparat mai concentrat, iar doza tera­peutică este de o cană pe zi, ca purgativ, în constipațiile cronice.
Pentru obținerea unor preparate în cantități mai mari și cu termen de vala­bilitate mai lung, vă prezentăm alte două forme farmaceutice: tinctura și vinul.

Tinctura de volbură

Mod de preparare: se folosește mo­dul clasic de preparare a tincturii, și anu­me: 20 grame volbură uscată și măci­nată groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs disti­lat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o de­plină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepăr­tându-se eventualele reziduuri care s-au depus pe fun­dul vasului. Se păstrează în fla­coane de sticlă sau plas­tic, prevăzute cu dop picurător. Doza uzuală este de 3 linguri pe zi, în constipații. Ter­menul de valabilitate este de 2 ani, de la data pre­pa­rării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul de volbură

Mod de preparare: 100 g plantă uscată, mărunțită groscior, se pune timp de 30 zile într-un litru de vin alb, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 30 zile, vinul se filtrează și se pune la păstrat în flacoane, de preferat de 200 sau 250 ml. Se recomandă 50 ml, de 2 ori pe zi, în constipație.
Recomandarea farmacistului: Farmacia Fal­tis din Brăila prepară o pulbere laxativă, care ames­tecată cu o ceașcă de ceai de volbură (infuzie sau de­coct) este indicată în tratamentul constipațiilor atone, specifice omului vârstnic. Rezultatele sunt specta­cu­loase, dacă constipația este de natură fiziologică și nu se datorează unor malformații la nivelul colonului. Față de laxativele de sinteză, acest tratament are avan­tajul că nu provoacă colici sau crampe bolnavului.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informații despre procesarea plantelor medi­ci­nale sau alte preparate produse în laboratorul pro­priu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Co­le­giul Farmaciștilor din România.