Răspuns pentru LUCREȚIA - jud. Teleorman, F. AS nr. 1082 - "Nu pot scăpa de furuncule, cu niciun tratament"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Oricare dintre noi poate dezvolta, pe parcursul vieții, o infecție care debutează în jurul unuia sau mai multor foliculi piloși (furuncul), ca episod ocazional, dureros și neplăcut, dar nu prea semnificativ, atâta timp cât este tratat corect. Însă, atunci când vorbim despre o furun­cu­loză recurentă (ca în cazul dvs.), pro­du­să în mod obișnuit de o infecție sta­fi­lo­cocică, în mod sigur se pune în discuție starea precară de sănătate a persoanei în cauză sau chiar existența unor alte procese patologice determi­nante, cum pot fi acneea, dermatita, anemia și, mai grav, diabetul. Altfel spus, furunculoza poate să apară pe fondul unei rezistențe naturale slăbite a organis­mului, dintr-un motiv sau altul. Uneori, furunculul va dispărea după fazele inițiale de prurit sau durere ușoară, însă, atunci când acesta persistă mai mult timp, trebuie luat în calcul și riscul ca infecția să se răspân­dească în circuitul sanguin. În acest context, este bine să se știe că infecțiile stafilococice interne pot fi peri­culoase pentru viață și încep, de­seori, de la o infecție cutanată, pre­cum în cazul furunculozei. Mai mult, un furuncul localizat în apro­pierea nasului, obrajilor, frunții sau coloanei vertebrale se poate răs­pândi rapid, producând abces cere­bral sau abces vertebral, cazuri în care se impune un tratament medi­cal prompt, care să poată preveni aceste complicații severe.
Tratamentul furunculozei este, în primul rând, convențional, și presupune, de la caz la caz, admi­nistrarea de antibiotice sau drenajul chirurgical, dacă infecția nu poate fi altfel combătută. Totodată, pentru a împiedica răspândirea infecției și pentru a minimaliza disconfortul, se pot lua unele măsuri de auto­îngrijire, cum ar fi:
* aplicați o compresă înmuiată în apă caldă și să­rată, pentru circa 30 de minute, la fiecare câteva ore, ajutând astfel furunculul să se spargă și să dreneze mai repede;
* spălați cu grijă leziunea, de două ori pe zi, cu ajutorul unui săpun antibacterian, acoperind apoi zona cu un pansament, pentru a preveni răspândirea in­fec­ției;
* aplicați un unguent antibiotic, eliberat fără rețetă din farmacii;
* nu stoarceți și nu înțepați niciodată un furuncul, deoarece puteți răspândi infecția;
* spălați prosoapele și hainele care au atins zona infectată.
Medicina naturistă folosește, în mod tradițional, cataplasmele, care înlesnesc eliminarea puroiului din furuncule. Se pot face cataplasme cu foi de salată verde, fierte în apă și unse cu ulei de măsline sau cu praf de ulm (o linguriță), amestecat cu suficientă apă cal­dă pentru a forma o pastă groasă. După această pro­cedură, folosiți unguent de Echinaceea sau de găl­benele, pentru a curăța orice urmă de infecție.
Intern, administrarea de Echinaceea (2x2 capsu­le/zi) va crește răspunsul imun al organismului și re­zistența la o posibilă dezvoltare ulterioară a acestei infecții.
Dintre uleiurile esențiale, pretabile la combaterea furunculozei, se pot folosi cele de Arbore de ceai, Le­vănțică, Bergamotă și Cuișoare (masaj ușor sau cataplasme), toate cu proprietăți puternic antibiotice și analgezice.
Regimul alimentar trebuie să cuprindă alimente bogate în vitamina C (coacăze negre, afine, citrice, kiwi și sucuri de fructe proaspete, morcovi, broccoli și spanac), pentru aportul de vitamina A - semințe de dovleac (sau ulei), pentru Zinc - usturoi și varză, datorită proprietăților lor antibacteriene.
Evitarea alimentelor bogate în grăsimi și carbo­hidrați (zaharuri) reduce riscul apariției și reapariției furunculelor. Așadar, reduceți la maximum consumul de zahăr rafinat și de sucuri îndulcite artificial.
Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Ce tratament pot face pentru ciroză hepatică?"
(Răspuns pentru COSTEL MIRCEA, F. AS nr. 988)


Cu toate că în paginile acestei reviste s-a mai scris despre efectele, manifestările și metodele de tratament ale cirozei, întrucât fiecare terapeut, în funcție de experiență și rezultatele analizelor, aplică o anumită terapie, consider că vă pot ajuta, medicația naturistă existentă în România și un regim alimentar adecvat putând contribui decisiv, pentru o perioadă lungă de timp, la regenerarea hepatocelulară.
Distrugerea progresivă a țesutului normal al ficatului nu îi mai permite acestuia să-și exercite funcțiile. După simptomele descrise de dvs. boala poate fi foarte avansată, caz în care produșii toxici de digestie, aduși de la intestin prin vena portă, nu mai sunt metabolizați corespunzător. Scăpând în circuitul sanguin și producând asupra creierului "un sindrom clinic encefalopatic", cu amețeli, dureri de cap, oboseală, colorație gălbuie a globilor oculari.
Alte simptome (indicii): urină colorată galben-ver­zui sau portocalie, ficat mărit, splină mărită, hematoa­me spontane, mai ales în jurul ochilor, semn de ciroză avansată, decolorarea unghiilor, pru­rit (mai ales pe palme și tălpi), mici puncte roșii cu vase fine, vizibile sub piele - pe abdomen.
Adresați-vă Centrului de diag­nostic "dr. Victor Babeș" din București, tel. 021/317.95.03, unde, cu programare, se poate face un test neinvaziv (fără biop­sie), care indică gradul de fibrozare al ficatului. Înce­peți imediat un tratament sub îndrumarea competentă a unui spe­cialist în medicină complementară, boala putând fi stopată, ameliorată și, în final, vindecată. Starea ciro­tică a ficatului, cuprinzând 70% din acesta, este considerată de unii spe­cialiști ca fiind "stadiul 3 al bolii". Prin instituirea unui tratament de urgență, veți evita evoluția bolii către stadiul 4 (hepatocarcinom), când se ia în calcul un eventual transplant.
Este posibil să aveți un donator compatibil chiar în familie sau printre rudele apropiate! Este incredibil, dar după operație, în termen de 6 săptămâni - 4 luni, prin autoregenerare naturală, atât ficatul primitorului, cât și cel al donatorului va ajunge la dimensiunile ini­țiale.
Pentru mai multe informații cu privire la trans­plantul hepatic, adresați-vă Institutului Clinic Fundeni - Centrul de chirurgie generală și transplant hepatic, prof. dr. Irinel Popescu, tel. 021/318.04.17, 021/275.05.00.
Detoxifierea ficatului reprezintă etapa cu care se începe tratamentul. Dieta trebuie să cuprindă alimente vitale pentru sănătate (pește fiert: somon, macrou, hering, ton), nuci, semințe de do­vleac și susan, ne­pră­jite, ce conțin foarte multe minerale (calciu, mag­neziu, seleniu, zinc), verdețuri (spa­nac, pătrunjel, năsturel, broccoli, conopidă, varză, roșii, usturoi, ceapă verde); fructe (mere, pere, portocale, zmeură, afine, struguri, ananas).
Zilnic luați antioxidante: Betacaroten - 25000 Ui sau Imune, Vit. C 1000-3000 mg, Seleniu - 1000 ug, Schisandra - 3 tablete, Armurariu - 2 tablete, Extract de lemn-dulce, Coenzima Q10 "Dacia Plant", Ger­maniu - 200 mg, Leci­tină, Vitaminele Comple­xului B, inclusiv B12, Colină, Inozitol și Niacină.
Următoarele alimente boga­te în vitamina A, C, Carotenoizi și Potasiu vor fi consumate obligato­riu: căpșuni, ardei gras, cireșe, piersici, kiwi, pepene gal­ben sau verde, mazăre verde, țelină, caise, fasole verde, nectarine, morcovi, salată, ridhichi, banane, sparanghel, cartofi.
În loc de apă, beți zilnic 1 1.2 litri ceai din: armu­rariu, cicoare, pedicuță, pufuliță, anghinare - câte 1 linguriță plantă din fiecare plus 2 pliculețe de fructe de pădure. Se fierbe 3 minute.
Cu acest ceai puternic hepatoregenerator, sub în­drumarea unui terapeut cu experiență, începeți un tratament naturist, după o schemă care va cuprinde următoarele produse: Total Cleanse Liver, L-Arginine, Tien Hsien Liquid, Reishi, LIV 52, Imune Gold, Cordyceps, Livecom sirop, Glutathione Reduced, Su­per Coriolus, Tre-en-en, AHCC.
Vă doresc multă sănătate!
P.S. Pentru tratamentul regenerant al celulei hepa­tice cu miraculoasa rostopască și Wheat Germ Oil, vă rog contactați-mă telefonic.
Varicele esofagiene se tratează cu Vein De­fenseTM-Solaray.
Rezultate excepționale s-au obținut prin admi­nis­trare de pulbere fină de pelin, ceai concentrat de rădăcină de pir, Fluxstem hepatic, anghinare extract, lemn-dulce extract, Viusid.

Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, București, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09

"Mama nu se simte bine după operația de hemoroizi"
(Răspuns pentru ANGELA BUTA, F. AS nr. 1050)


Stimată doamnă,
De foarte multe ori, după acest tip de operație poate apărea stenoza anală. De aceea, mama dvs. trebuie să acorde o importanță deosebită alimentației, pentru evitarea constipației, folosind dimineața un pahar de apă pe stomacul gol, prune, smochine, ceai de cicoare.
Local, în fiecare seară, va face o baie călduță de șezut, din următoarele plante: mușețel, coada-șorice­lului, pedicuță, traista-ciobanului. După această baie, se poate aplica un strop din crema Vein-Care, cu efect antiinflamator, ce amelio­rează circulația în zona res­pectivă prin hirudină, un extract din saliva lipitorilor. Ca trata­ment general: Vein Protex, 2 capsu­le pe zi, după masă, care vor stabiliza pereții venelor, îi vor fortifica și vor ame­liora simptoma­tolo­gia. Mai mult, se poate face un ușor ma­saj cu Vein-Care, pentru ca stenoza res­pectivă să nu devină din ce în ce mai strânsă, ba chiar să se rela­xeze. Să nu uite nici de gimnastica mușchilor fesieri, pe care-i contractă și relaxează de cel puțin 20-30 de ori pe zi. Ca tratament homeopat, vă recomand Ly­copodium și Aescullus hypocastanum. Vă stau la dis­poziție și cu alte sfaturi. Vă doresc numai bine și toate cele bune!