Conf. dr. CHRISTACHE ZANOSCHI - "Industria farmaceutică se întoarce la origini"

Florentin Popa
Topul medicamentelor românești preparate din plante

Colectivul de cercetători al Laboratorului IRCON din Iași ne surprinde, an de an, cu noi prepa­rate medicale de excepție. Ino­vativi și îndrăz­neți, specialiștii ieșeni au luat în calcul pentru prepara­tele lor rețete tradiționale cu plante, practicate în lumea satelor românești, coroborate cu cauzele profunde ale bolilor. Concluzia: "Multe afec­țiuni pot fi tratate efi­cient cu produse naturale, care au avantajul, față de substanțele chimice utilizate în in­dus­tria farmaceutică, al unei acțiuni mai blânde și mai eficiente, pentru că sunt componente active «în stare pură», de la care s-a dezvoltat marea industrie farma­ceutică de sinteză din prezent! S-a demonstrat că efec­tele lor secundare și contraindicațiile sunt mai reduse, motiv pentru care pe plan mondial se folosesc tot mai mult preparatele pe bază de principii active din plante. Cu alte cuvinte, industria farmaceutică se întoarce la origini", după cum declară d-l dr. Chistache Zanoschi.
Cu ani în urmă, lăudam primele realizări de succes ale laboratoarelor IRCON: ovulele Cervugid - cele mai bune antiinflamatoare în afecțiunile ginecologice; cre­ma Mameldin - care tratează secrețiile, nodulii, masto­zele și durerile sânului; Hilovaril - unguent eficient în tratamentul bolii varicoase; Poliartrin - loțiune efici­entă în durerile reumatice; Dermatrofin - cremă îm­potriva escarelor, a plăgilor și a arsurilor; Acnistat - loțiune împotriva mătreții și a căderii părului. Anul acesta, noi produse naturale, realizate din plante medi­cinale autohtone, ne sunt puse la dispoziție de specia­liștii ieșeni. Lăudate deja de medicii care le-au studiat efectele și calitățile curative, considerăm că este util să le cunoașteți și dvs., iar dacă aveți nevoie de leacuri eficiente, să le folosiți!

GASTROGIL

- D-le prof. Zanoschi, vă rog să ne prezentați noile produse realizate la IRCON și să ne lă­muriți în ce afecțiuni sunt reco­mandate.

- Gastrogil este recomandat în tratamentul durerilor și ar­su­rilor de la nivelul stoma­cului - probleme ce apar de obicei în urma unei gastrite hiperacide sau a hiperacidității gastrice, provo­cate de o dietă bogată în alimente acide, precum car­nea, făinoasele, dulciurile, citricele etc. Gastrogil con­ține substanțe naturale alcalinizante (să­ruri de mag­ne­ziu, calciu și potasiu) și o serie de ule­iuri vegetale din plante medici­nale, cu acțiune antisep­tică, anestezică și antiinfla­ma­torie, care neutralizează acidi­tatea gastrică. Compo­nentele din formulă se po­tențează reciproc, astfel că se obține un efect optim, cu mij­loace simple, fără efecte neplăcute, pentru că nu influențează meca­nis­mele fiziologie ale secreției și motilității gastrice.

- Este mai bun Gastrogil, față de alte produse deja consacrate?

- Unele produse farmaceutice folosite în tratarea acestor afecțiuni, realizate din atropină, cimetidină și alte chimicale, pot avea efecte secundare neplăcute asu­pra organismului (dureri de cap, amețeli, uscăciuni la nivelul gurii), ca urmare a mecanismelor complexe de acțiune. Ele se folosesc numai în afecțiunile severe ale stomacului, sub strictă supraveghere medicală! Gas­­trogil se adresează cauzelor relativ simple care pot provoca o stare de disconfort pe care le tratează blând, prin mecanisme naturale, fără impact major asupra sănătății.

DIGERSAN

Digersan este util ca ad­ju­vant în majoritatea afecțiu­nilor intestinului subțire și gros, fiind recomandat în: gas­trite hiperacide, dischi­nezii biliare, indigestii, colite de fermentație sau de putre­facție, balonări, hiperlipi­demii cu hipercolesterolemie, meteorism, obezitate, cure de slăbire, parazitoze di­ges­­tive, diverticuloză, diaree sau constipații, hemo­roizi și fisuri anale, dar și în pre­veni­rea cancerului de colon. În compoziție avem numai substanțe active naturale: extracte din plante medici­nale cu acțiune sinergică asupra funcțiilor secretorii și motorii ale tu­bului digestiv. Digersan tem­perează secreția gastrică acidă, stimulează eliminarea bilei, secreția pancreatică, secre­ția glandelor intesti­nului subțire și gros, crește mo­­ti­litatea intestinală, are ac­țiune antiinflamatorie lo­ca­lă și favorizează elimi­narea produșilor de degradare in­testinală (care, prin stag­narea în colon, au acțiune toxică asupra organis­mu­lui). Se știe că produșii de de­gradare ai acizilor biliari sunt implicați în produce­rea cancerului de colon, motiv pentru care Digersan este indicat în profilaxia acestei afecțiuni. Produsul nostru stimulează și celulele imunitare din pereții mu­coa­sei intestinale, ceea ce duce la creșterea imunității orga­nis­mului, cu efecte benefice în afecțiuni hepatice, du­reri reumatice, alergii, psoria­zis, acnee, eczeme sau dere­glări nervoase (depresii, migrene, stres). Conți­nutul ridicat în fibre alimentare reduce senzația de foame, accelerează tranzitul intes­tinal, astfel că se mic­șorează timpul de absorbție a lipidelor și glucidelor, motiv pen­tru care Digersan are și un rol important în normali­zarea nivelului de coles­terol, scăderea în greu­tate și reducerea glicemiei.

FARINGONIL

Un organ important, care poate fi sediul infecțiilor de focar, este faringele. Este adesea implicat în răceli, care se manifestă prin dureri de gât, uneori asociate cu o rinită sau o sinuzită (așa-numitele rinofaringite). Noi am realizat Faringonil, un produs 100% natural, fără nicio substanță chimică farmaceutică activă, care poate sta cu succes alături de oricare alt preparat farmaceutic sofisticat, fie el antibiotic sau chimioterapic.

PROCTOXIL

Pentru că foarte multă lume are probleme cu hemo­roizii, ne-am gândit mult la o formulă terapeutică capa­bilă să rezolve această problemă. Astfel, am reali­zat crema Proctoxil, preparată numai din produse natu­rale, după o formulă originală. Este un remediu foarte efi­cient, cu rezultate rapide, care nu are efectele secun­dare întâlnite la produsele medicamentoase, realizate pe bază de antiinflamatoare steroidiene sau nesteroi­diene. De regulă, aceste produse dau iritații locale, gas­trită, ulcer gastric sau diabet! Proctoxil este un adju­vant eficient, care ne scapă de disconfortul și tulbu­rările supărătoare cauzate de hemoroizi.

Crema GETTA

- Ați realizat o cremă deosebită și pentru doam­ne...

- Într-adevăr, cre­ma de față Getta este un produs foarte apreciat chiar și de doamnele pre­tențioase în materie de produse pentru îngrijirea tenului. Este realizată din extracte de plante și o grăsime naturală, cu o aromă specială, fiind destinată în­grijirii zilnice, sau în cazurile de piele uscată, pruriginoasă, iritată. Ca efecte, poate fi echivalată cu produsele cosmetice scumpe, realizate în Occident. În același timp, crema are efecte foarte bune la bolnavii de cancer care fac chimioterapie sau radio­terapie și prezintă dermatită secundară radio­terapiei sau medicamentelor chimiotera­pice. Crema hidratează și înmoaie tegumentele, hrănește și reface epiderma, aducând alinare bolnavilor.

Apa de gură DORADENT

- Nu ați ocolit nici domeniul igienei orale. Era nevoie de o nouă formulă, când rafturile farmaciilor sunt pline cu apă de gură?

- Am realizat o apă de gură pe baza unei formule personale, complet diferită de cele ale producătorilor de pastă de dinți. Eficiența apei de gură Doradent are implicații practice importante. Igiena dentară deficitară este una dintre cauzele majore ale depunerilor de tartru dentar, pe care se grefează ger­meni anae­robi, respon­sabili de mirosul dezagreabil al cavității bucale, aceasta fiind și prin­ci­pala cau­ză a infecțiilor dentare. În afara influenței nefaste pe care in­fecția de focar o are asu­pra or­ganelor interne, avem și un aspect de ordin estetic: se men­ține o halenă fetidă, stân­jenitoare, rebelă la mijloa­cele obișnuite de întreținere a igie­nei bucale. Doradent rea­lizea­ză o igienă orală deosebită, elimină halena, este ief­tină și ne scapă de mult temuta freză dentară.

PRODUSE PENTRU CREȘTEREA IMUNITĂȚII

- Aveți pregătite și câteva produse pentru crește­rea imunității, în perioada de toamnă. Care sunt acestea?

- Într-adevăr, am pregătit o gamă de produse natu­rale pentru creșterea puterii de apărare a organismului, ținând cont de faptul că va urma sezonul rece: Propolis cu Vita­mina C; Propolis cu Vitamina C și Polen; Vita­mina C nonacidă; Vitamina C - comprimate masti­cabile; Propolis cu Vitamina C și Echinacea. Propo­lisul este fo­losit ca agent terapeutic de mult timp, pen­tru acțiunea anti­infla­matorie, imunomodula­toa­re, an­ti­mi­crobiană, antitumorală, ra­dio­protectoare etc. Propo­lisul este, totodată, un puternic sti­mu­lent al sistemului imu­no­com­pe­tent și ajută la creș­terea rezisten­ței or­ga­nis­mului împotriva in­fecțiilor microbiene și virale, întâlnite în cursul diferitelor stări de răcea­lă. Asocierea pro­poli­su­lui cu vitamina C, polen sau extract de echinacea duce la creș­terea valen­țelor curative și la mări­rea acțiunii sale profilactice, în diferite procese infla­matorii, în special cele de la nivelul căilor respiratorii superi­oare - nas, faringe. Ga­ma noastră se deosebește de altele asemănătoare prin faptul că la prepararea produselor folosim o tehnologie cu un mare grad de pre­cizie a cantităților luate în lucru, precum și pro­ceduri de stabilizare a substanțelor active, fapt ce-i asi­gură o eficiență și o toleranță în administrare supe­rioare. Punem multă dragoste și pasiune în realizarea preparatelor naturale, iar acest aspect se reflectă în calitatea produselor noastre.

D-l dr. CHRISTACHE ZANOSCHI poate fi contactat la firma IRCON din Iași, Calea Chișinăului nr. 6, tel. 0756/59.93.00, e-mail: zanoschi@ircon.ro. Informații suplimentare despre produse puteți afla la tel. 0745/35.68.22,
e-mail: info@ircon.ro sau pe site-ul www.ircon.ro