RĂCELILE DE TOAMNĂ

Gilda Fildan
- Cum scăpați de guturai în 24 de ore! -

- Se spune că răceala vine în trei zile, că stă trei zile și că tot în trei zile a dispărut. Cu sfaturile specialistului nr. 1 în viroze și în răceli, prof. Ronald Eccles, director la Institute of Common Cold din Cardiff (Anglia), vă vindecați într-o singură zi -

Ora 7
Duș fierbinte


Aburii fluidizează mucusul din cavitățile nazale, umidifică bron­hiile, iar jetul de apă fierbinte cal­mează durerile din musculatura mem­brelor.
Sfatul nostru: Amestecați gelul de duș cu 30 picături de ulei de eu­calipt. Acesta desfundă nasul și pune pe fugă germenii patogeni.

Ora 8
Bombă de vitamine


Alimentația joacă un rol impor­tant în lupta cu răceala. Acum, la începutul zilei, aveți nevoie de două pahare de suc de porto­cale proaspăt stors (pentru un aport consis­tent de vitamina C) și un müsli de cereale integrale, cu zmeură sau mure, care conțin mulți anti­oxi­danți, pe lângă ener­gia sănătoasă, furnizată de car­bohidrații din fulgii de cereale.
Sfatul nostru: Curățați-vă de două ori nările cu so­luție salină (puteți întrebuința și spray-urile cu apă de mare, de la farmacie). Astfel, microorganismele sunt îndepărtate de pe mucoasa nazală.

Ora 10
Inhalații cu mușețel


* Preparați trei litri de infuzie de mu­șețel, turna­ți-o într-un lighean și ames­tecați în ea 6 linguri de suc de pătla­gină. Inhalați aburii timp de 10 mi­nute, acope­rin­du-vă capul și li­ghea­nul cu un pro­sop.
* Sugeți bomboane acrișoare, căci ele vă vor umezi mucoasele, crescând capacitatea lor de auto­apă­rare. Și luați medicamente antiinfla­ma­toare (pa­racetamol).
Sfatul nostru: Înmuiați un șervet de in în ceai fier­binte de fenicul și țineți-l pe frunte 10 minute. Această rețetă din medicina tradițională chineză urmărește să activeze fluxul energiei vitale.

Ora 12
O porție de aer proaspăt


Ieșiți la o plimbare în pas de voie, chiar și pe vreme ploioasă. Mișcarea în aer liber dă impulsuri pozitive siste­mului dvs. imunitar și vă va îm­bu­nătăți starea de spirit.
Sfatul nostru: În mers, inspirați profund pe nări, rețineți aerul 3 se­cunde, apoi expirați lent. Așa vă întă­riți și vă curățați căile respiratorii.

Ora 13
Prânzul cu friptură de pui


În pauza de prânz, mâncați o salată cu câteva felii de friptură de pui. Protei­nele ajută or­ganismul să spo­rească numărul celu­le­lor imunitare și rea­lizează o sti­mu­lare generală a siste­mului de auto­apărare.
Sfatul nostru: La sfârșitul me­sei, beți o ceașcă de cafea, în care pu­neți trei cuișoare zdrobite. Acest ames­tec mo­bilizează apărarea la nivel local.

Ora 15
Pauză cu ceai de plante


Lichidele fierbinți subțiază mu­cusul din bronhii și cavitățile na­zale, astfel încât el poate fi eliminat mai repede. Ideal: ceai de măceșe și de soc, deoa­rece ambele întăresc siste­mul imunitar.
Rețetă: puneți 2 lingurițe de fructe de măceș într-un sfert de litru de apă rece, dați-le într-un clocot, apoi lăsați-le să infuzeze 10 minute și strecurați. Sau: turnați un sfert de litru de apă clocotită peste 2 lingurițe de flori de soc și infuzați 5 minute. Amândouă ceaiurile se beau calde.
Sfatul nostru: Lăsați să picure pe un cub de zahăr jumătate de linguriță sau chiar o linguriță întreagă de zeamă de lămâie și sugeți-l. Așa vă păstrați mucoasele umede, împiedicând microorganismele să se fixeze pe ele.

Ora 18
Mâncăruri picante


Pentru cină, preparați-vă o mâncare picantă, după o rețetă tailandeză, indiană sau mexicană. Cu cât mai iute, cu atât mai bine! Un curry sau chili con carne vă face să transpirați și să dați afară guturaiul. Căci ele conțin ghimbir, usturoi sau ardei iuți, care omoară germenii patogeni și diluează secrețiile nazale.
Sfatul nostru: Amestecați 2 linguri de suc de cătină cu o cană de lapte călduț. Sucul vă furni­zează multă vitamină C, iar laptele formează o peliculă protectoare.

Ora 20
Baie relaxantă


Ați avut o zi grea, meritați o compensație: acum, o baie fierbinte este exact lucrul de care aveți nevoie. Iar virușilor nu le place deloc! Căci activarea circulației sanguine la nivelul mucoaselor mobilizează mai multe celule imunitare în zona respectivă, pentru a ataca și a distruge microorganismele. Formula optimă este o baie generală de zece minute, cu apă la 38°C. Efectul ei te­ra­peutic poate fi amplificat prin adăugarea uleiurilor de mentă, eucalipt, cimbru sau ace de brad. Ele stimu­lează circulația și calmează durerile din membre. Tot­odată, uleiurile eterice ajută la eliminarea mucusului și a secrețiilor din nas și bronhii.
Sfatul nostru: Amestecați și sugeți 2 linguri de hrean, 1 linguriță de suc de ceapă și 1 linguriță de mie­re. Mixtura are acțiune dezinfectantă.

Ora 22
Un somn sănătos


Acum ar trebui să dormiți cel pu­țin opt ore, pentru ca organismul dvs. să se poată regenera. În seara aceasta, renunțați la televizor, la paha­rul de vin sau la cafea - pur și simplu, la tot ce ar avea un efect stimulativ asupra corpului dvs. Lăsați deo­parte, de asemenea, navigarea pe internet, ca și lectura. Destindeți-vă într-o liniște desăvârșită - even­tual cu o călătorie imaginară pe meleaguri care vă sunt dragi și unde vă puteți încărca cu energie.
Sfatul nostru: Tamponați-vă cu ulei de mentă sub nas. Dezinflamează mucoasele.