"Ponta, DA e BA sau BA e DA"?

Ion Longin Popescu
Data de 1 septembrie 2013 rămâne în istorie ca prima mare ridicare românească împotriva unei corporații multinaționale și împotriva cârdă­șiei vinovate dintre politicieni și proiecte veroase de spoliere a bogățiilor țării.

Ca odi­nioară, în anii '90, o mare de tineri a reocupat Piața Uni­versității. În fruntea tuturor s-au aflat militanții de la Fundația anticomunistă "Ion Gavrilă Ogo­ranu", de la mișcarea "Totul pen­tru țară", alături de militanții grupului de ONG-uri de la "Salvați Roșia Montană" și de la "Sal­vați Bucureștiul". Mii de oameni, în marea lor majoritate tineri frumoși, civilizați și dinamici, studenți, funcționari și personalități politice și culturale, au demonstrat că o cauză majoră, de interes național, încă poate atrage multă lume în stradă. Lozincile afișate se constituie într-un adevărat folclor stradal: "Roșia, nu uita! Țara te va apăra!", "Stop fascismului corpo­ra­tist", "Nu corporația face legislația", "Poli­ti­cienii pleacă, cianura rămâne", "Cianură, frac­turare, serviți, generații viitoare!", "Mun­­­ții noștri nu sunt banii voștri", "Uniți salvăm Roșia Montană" și altele. Cea mai aplicată mi s-a părut însă una care făcea trimi­tere la jongleria primului ministru cu legea dis­trugerii Roșiei Montane: "Ponta, DA e BA sau BA e DA"? Cu astfel de îndemnuri scandate la tot pasul, nu e de mirare că mulți trecători s-au lăsat convinși să intre în coloană. La fiecare val de autoturisme, zeci de claxoane salutau mulți­mea, în semn de solidaritate. De altfel, un alt cuvânt scandat tot timpul a fost "solidaritate", semn al maturității participanților. O notă aparte au reprezentat acuzațiile adresate presei cum­pă­rate cu publicitate de compania Gold Corpo­ration: "Voiculescu, Antenele, unde sunt ca­merele"? "Presa română, plină de minciu­nă", "Unde este presa, ca să-i scoatem lesa?". Până la urmă, embargoul mediatic a fost spart de cine te-ai fi așteptat mai puțin: de televi­ziu­nea B1TV care, cu toate accentele pro-goldiste cunoscute, cu toate manipulările practicate pe față, a transmis manifestațiile în direct, deschi­zând o fereastră "live" în colțul ecranului.
O notă maximă merită "Nașul TV" și Reali­tatea TV, precum și Digi TV. În mai mult de 30 de localități din țară și în alte peste 20 din stră­inătate au protestat peste 20.000 de cetățeni români aproape în fiecare zi. A fost prima mare mișcare a internetului, care demonstrează că, atunci când măsurile guvernanților irită la maxim populația, ieșirea în stradă poate fi organizată de pe o zi pe alta. Generația tânără nu mai poate fi mințită și nici oprită. S-ar putea să asistăm, fără măcar să ne dăm seama, la naș­terea unui alt tip de guvernanță, cu facebook-ul deasupra capului. Reluarea protestelor în seara zilei de 2 septembrie și în zilele următoare, până la data când publicăm această însemnare, confirmă pe deplin această nouă realitate. Atâta vreme cât mizează pe "oboseala" și lipsa de so­li­daritate a manifestanților, guvernanții pot avea mari surprize. Tinerii nu glumesc atunci când anunță că "Roșia Montană este revoluția ge­nerației noastre". După aproape o lună de pro­teste, politicienii par a nu fi înțeles ce li se în­tâmplă. Cu o naivitate prost jucată, și primul ministru, și alți pesediști de serviciu, printre care Ilie Sârbu, spun că nu le pasă de vocea străzii, invocând "nu­mărul mic" al protestatarilor față de numă­rul copleșitor al celor care stau acasă. Vezi, Doam­ne, au ieșit, într-o lună, doar o sută de mii în stradă, dar milioane și milioane au stat după per­dea. Aceștia, chipurile, ar fi "majo­ri­tatea mu­tă" care acceptă soluțiile inepte ale guver­nan­ți­lor. Fals! Le amintim doar atât: câți tineri au ie­șit în Piața Universității pe 21 De­cembrie 1989? Câți au ieșit la Timișoara în pri­mele zile ale Revoluției Române? Mult mai puțini decât, să spunem, în 15 septembrie cu­rent. Și, cu toate aces­tea, un crunt dictator a că­zut. Încă un exem­plu: câți au ieșit în stradă în iarna anului trecut? Nici 2000. Și, cu toate aces­tea, guvernul Boc a căzut. Așadar, argumentul nu­mărului celor din stradă nu stă în picioare. După normele demo­cra­țiilor occidentale, și pri­mul ministru, și mi­nistrul Culturii, și întreg gu­vernul român este practic demis la ora actuală de societatea civilă. Avem deja, pe ecrane și în birourile de la Palatul Victoria, doar niște "fan­tome" ale unei demo­crații originale...