BELINDA CARLISLE în România

Dana Ene
"Sunt mai fericită decât oricând"

Pe 16 octombrie, la Sala Palatului din Capitală, o veți putea asculta, în premieră în țara noas­tră, pe Belinda Carlisle, una dintre cele mai îndrăgite soliste pop-rock ale anilor '80-'90.
Considerată, în perioada ei de glorie, rivala Ma­donnei, Belinda a scris istorie în lumea muzicală inter­națională, mai întâi alături de grupul feminin The Go-Go's și apoi într-o carieră solo de suc­ces. A produs ani la rând hit după hit, iar melodiile ei - "La Luna", "Heaven is a Place on Earth", "Circle in the Sand", "Mad About You", "I Get Weak", "Summer Rain" sau "Leave a Light On" - au fost di­fuzate cu frenezie de postu­rile de radio din întreaga lume, ba chiar unele dintre ele au ajuns pe coloana sonoră a unor filme. Cu toate acestea, chiar dacă nu a renunțat nici o clipă la muzică, artista de origine ame­ricană s-a cufundat, pe la începutul anilor 2000, într-un con de umbră. Neînțelegerile cu casa de discuri producă­toa­re, niște melodii mai puțin in­spi­rate și, nu în ultimul rând, drogurile și viața impusă de acestea au dus-o din vârful topurilor în coada lor.
Dar, ca prin miracol, Belin­da a renăscut. Acum, la 55 de ani, artista americană este mai înfloritoare decât oricând și e hotărâtă să urce iar în vârful piramidei. De aproape zece ani și-a regăsit echilibrul, după o bătălie grea și de durată cu dro­gurile, pe care le-a consumat încă de la 14 ani. "Am fost un fel de Lindsay Lohan a anilor '80. Însă, la vre­mea aceea, paparazzi-i nu erau atât de mulți și nu erau interesați doar de mi­zeria din viața pri­vată a vedetelor. Nu aș fi supraviețuit scru­tinului lor dacă ar fi fost la fel de agresivi ca astăzi... Din fericire, după ce am împlinit 40 de ani, am renăscut. Azi nu mai beau, nu mai fumez și nu mai con­sum droguri. Fac în schimb multă yoga și sunt mode­ra­tă în toate", se confesa cântăreața într-un in­terviu a­cor­dat la în­ceputul anului.
Născută la marginea Hollywood-ului, într-o familie modestă, Belinda a avut o copilărie grea, care a mar­cat-o. Tatăl, un vânzător ambulant, a părăsit familia pe când ea avea doar 5 ani. Micuța nu și-a prea găsit locul în noua familie întemeiată de mama ei, relația cu tatăl vitreg nefiind tocmai ideală. Așa se face că foarte repe­de, când și-a descoperit dragos­tea pentru muzică, s-a lăsat se­dusă și de droguri și de alcool.
La 19 ani a părăsit casa pă­rintească, visând să devină o stea a scenei muzicale. În 1978, forma alături de alte trei fete o trupă rock - The Go-Go's. După câteva modificări în compo­nen­ță, în 1981, The Go-Go's lan­sea­ză albumul de debut, "Beauty and the Beat", și ajung chiar în fruntea topurilor americane. Au fost o apariție meteorică pe sce­na muzicală americană, pe care au luat-o cu asalt și au părăsit-o în plină glorie, după patru ani de prezență în topuri și încă două albume de succes, vândute în peste 7 milioane de exemplare.
Belinda a început imediat o carieră solo. În 1986, ea lansa albumul "Belinda" și se căsă­to­rea cu actorul Morgan Mason. Viața ei părea un vis devenit rea­litate, în care succesul și dra­gostea se armonizau perfect. În spatele acestei imagini se as­cundea însă răul. Ani buni, ar­tista a reușit să-și ascundă, chiar și de soț, dependența de alcool și droguri. Acestor două mari vicii avea însă să li se adauge o nouă problemă: obsesia kilogra­melor în plus. Chiar dacă nu era foarte grasă, în anii '80, Belinda nu putea să țină pasul cu silueta rivalei ei muzicale, Madonna. "Mă gândeam că arată feno­me­nal doar pentru că era mai slabă decât mine". Ca să slăbească, a început să se înfometeze luni întregi, pentru ca mai apoi să cadă în depresie și să se refugieze în mâncare și cocaină. "Dacă mâncam ceva «neper­mis» îmi făceam ore în șir procese de conștiință... Și dacă dădeam iar de gustul prăjiturilor, nu mă opream până nu mâncam o cantitate impresionantă, numărând însă în gând caloriile la fiecare îmbucătură", povestea ea în autobiografia "Lips Unsealed", lansată în 2010.
Odată cu bulimia și noile obsesii alimentare, își scot capul la lumină și problemele mai vechi ale artistei, care sunt observate acum și de apropiații ei. Fanii nu au însă habar de acestea. Pe plan artistic este de neoprit, iar albumele ei se vând ca pâinea caldă. "Heaven on Earth" (1987) și "Runaway Horses" (1989) urcă verti­ginos în topuri. Din păcate, nici măcar nașterea fiului ei, James Duke Mason (1992), nu reușește s-o trezeas­că la realitate, iar încercările de dezintoxicare și dezal­coolizare rămân doar simple încercări.
După nașterea lui James, au urmat alte două albume, "Real" (1993) și "A Woman and a Man" (1996), apoi artista a trăit ani de-a rân­dul din gloria-i apu­să.
Abia în 2007, du­pă o pauză de mai bine de zece ani, a lansat un nou album - "Voila", ce cu­prin­de șansonete în lim­ba franceză. Chiar dacă acest nou al­bum nu a ajuns pe primul loc în to­puri, nu este de ne­glijat, fiind dovada clară că acum, după ce a trecut bine de 40 de ani, artista și-a regăsit pofta de-a trăi. Belinda a renunțat la droguri și alcool, a revenit la vegetaria­nismul pe care îl trădase într-o vre­me, a devenit budistă și s-a apucat să aprofundeze kundalini yoga, devenind chiar profesoară a acestui stil. Iar noul mod de viață îi priește din plin. Urmele a mai bine de 30 de ani de abu­zuri au fost șterse parcă cu buretele și astăzi putem vedea o femeie vibrantă, înflo­ritoare și creativă. "Sunt mai fericită decât oricând. Am o familie minunată, o carieră mununată, prieteni extraordinari și o mulțime de hobby-uri sănătoase, care mă țin în formă. Am tre­cut în viață prin perioade grele, însă toate experiențele acelea au dus aici și acum. În acest moment sunt foarte satisfăcută de viața mea și de realizările mele", spune azi ea.
Anul acesta, după o îndelungă așteptare, Belinda a lansat un nou single - "Sun", care a fost foarte bine primit de critică și de fanii care doresc cu ardoare să as­culte un nou album de-al ei. "Am ajuns într-un moment al carierei mele când pot să aleg și să inter­pretez doar ce vreau eu. Muzica pe care o aud astăzi pe la radio sau la tv este total lipsită de originalitate. Din păcate, în ultimii 15 ani nu mi-au trecut prin mână melo­dii prea grozave. Acest cântec, «Sun», mi s-a lipit însă de inimă și am decis să-l înregistrez. Nu este sin­gura melodie care mi-a intrat în grații acum. Am cules mai multe cântece scrise de compozitori alături de care am mai lucrat pe vremuri și vreau să le înregistrez pe toate. Nu m-am hotărât încă să fac chiar un album nou, dar voi mai scoate lunile următoare niște nou­tăți", declara ea într-un interviu acordat revistei "Bill­board" în luna mai a.c.
În concertul de la București, puteți asculta melo­diile care au făcut-o celebră, dar și noul ei single. Bile­tele pentru concert pot fi procurate din rețeaua Eventim și au prețuri cuprinse între 75 și 300 lei.