Despre Ginkgo biloba sau Arborele Sfânt al vieții

Redactia
Din rețetele domnului farmacist BOBARU

În lumea vegetală există puține plante care să egaleze, prin superlative, Ginkgo biloba. Nicio altă specie vegetală existentă astăzi pe Terra nu are o vechime așa de mare ca acest arbore. Este cel mai bătrân supraviețuitor al univer­sului vegetal, rezistând încă din era mezozoică, cu aproximativ 350 de mi­li­oane ani în urmă, de pe vremea dino­zaurilor și a altor animale uria­șe, astăzi dispărute. A suportat toate marile cataclisme geologice, iar Charles Darwin, în "Originea spe­ciilor", spune despre acest arbore că este "o fosilă vie", având o mare capacitate de supraviețuire.
În lucrările științifice dedicate acestui "monstru sacru" al lumii ve­ge­­tale se face referire la faptul că "du­pă aruncarea bombei atomice, la 6 au­gust 1945, asupra orașului Hiro­shi­ma, din Japonia, singurul supra­viețuitor a fost un arbore de Ginkgo, situat la mai puțin de 30 de metri de lo­cul căderii bombei. În anul următor, mugurii arborelui au pornit în vege­tație, fără să sufere nicio modificare genetică".
Pentru frumusețea lor, acești ar­bori, încă din antichitate, în China și Japonia erau plantați ca semn de pie­tate, în grădinile templelor budiste și lângă altarele de rugăciune, iar frun­zele se foloseau ca monedă de schimb.
În anul 1710, a fost adus în Europa și plantat în Grădina Botanică din Utrecht, Olanda.
Mai este denumit și "copacul lui Dumnezeu, arbo­rele vieții, arborele-pagodă, caisa argintie sau arbo­rele templier" în diferite zone ale globului.

Descriere

Este un arbore ușor de recunoscut, având înălțimea de până la 40 m, cu o coroană ramificată în forma acoperișului unei pagode - de aici și denumirea de "arborele-pagodă".
Frunzele sunt bilobate, de culoare verde kaki la început, iar spre toamnă capătă o culoare galben-viu, de o frumusețe fascinantă, atrăgând privirea trecă­to­rilor în momentul căderii frunzelor, formând o ade­vă­rată ploaie aurie.
Ginkgo biloba este printe rarele plante dioice, care au florile femeiești pe un copac, iar florile bărbătești pe un alt copac. În lumea vegetală, sunt mai dese plantele dioice care au florile femeiești și bărbătești pe aceeași tulpină (ex: dovleacul, castravetele, cătina). Marea majoritate a plantelor superioare sunt monoice, cu flori hermafrodite, adică au organele femeiești și bărbătești incluse în aceeași floare.
Pentru a se obține fructe de calitate, în cazul arbo­relui de Ginkgo biloba, cele două exemplare trebuie să fie împreună într-o plantație. Sunt intere­sați de acest lucru în special locuitorii din Asia, unde sunt folosite mai mult fructele decât frunzele.
În România, materia primă folosită pentru pro­prietățile terapeutice este frunza, nefiind atât de im­portant ca cei doi arbori, purtători de flori femeiești și bărbătești, să crească alături.
Discutând și întrebând un cultivator de Ginkgo biloba, de la care am și achiziționat frunzele pentru procesare, ce fel de puieți a aclimatizat (cu flori femeiești sau bărbătești), pe moment mi-a răspuns că nu știe. Eventual, voi putea primi un răspuns peste 20 de ani, la momentul maturizării arborilor, când vor înflori și vor fructifica. Cultivatorul a mai făcut o completare, și anume că, logic și sigur, să­mânța din care a obținut puieții provine de la un exem­plar ce a avut flori femeiești.
De aici se poate face o paralelă sau o asemănare cu ciclul biologic al vieții umane, respectiv nașterea unui copil, care este apanajul femeii, dar nu poți ști dacă prun­cul este băiat sau fată decât după nașterea aces­tuia.
Fructele sunt globuloase, de mărimea unei caise, cărnoase, galben-argintii (de unde și nu­mele arborelui, "caisa argintie").
În terapia medicală se utilizează cel mai mult frun­zele, în Asia folosindu-se mai mult fructele.

Zona de răspândire

În România a fost adus și plantat ca plantă ornamentală și se găsește în unele parcuri și gră­dini botanice din marile ora­șe - Iași, Cluj-Napoca, Timi­șoara, Brăila, București.
În ultima perioadă, în țara noastră s-au înființat pepiniere, în scopul aclimatizării și culti­vării arborelui de Ginkgo bi­loba, pentru recoltarea frun­zelor folosite în scop tera­peu­tic. Cei care dețin case și au su­ficient spațiu în curte pot plan­ta acest pom sacru, beneficiind atât de aspectul său ornamen­tal, cât și de proprietățile te­rapeutice ex­cep­ționale ale frun­zelor.
(Puieții se pot procura prin comandă, la numărul de telefon 0722/73.61.77)

Compoziția chimică

Frunzele conțin bioflavonoide, flavone, acizi orga­nici, uleiuri eterice, acțiunea antioxidantă foarte puter­nică fiind dată de bioflavonoide.

Utilizări terapeutice

Uz intern
* În afecțiunile cardio-vasculare și cerebrale:
- scade tendința de coagulare a sân­gelui, prevenind astfel trombo­zele;
- crește oxigenarea țesuturilor ce­rebrale;
- previne atacul cardiac și ac­cidentele vasculare cerebrale;
- ajută la refacere, după con­ges­tia cerebrală și infarctul mio­car­dic.
* În afecțiunile sistemului nervos și ale omului bătrân:
- are efecte neurotropice;
- îmbunătățește capacitatea de con­centrare și memoria, atât la persoanele tinere, cât și la cele vârstnice sau la cele ca­re suferă de Alzheimer ori alte forme de demență;
- benefic în amețeli, vertij, mi­grene, cefalee, insomnie, anxietate sau depresii psi­hice, suprasolicitare ner­voa­să;
- sporește tonusul general al organismului, încetinește pro­ce­sele de îmbătrânire și senilitate, contribuind totodată la creșterea duratei de viață.
* În alte afecțiuni:
- reprezintă o componentă în tratamentul astmului bronșic și al congestiei pulmonare;
- are efect de creștere a acuității vizuale și scade evoluția retinopatiei diabetice;
- are proprietăți antiinflamatoare, antispastice, antialergice și antifungice;
- are un important rol regenerator la cei aflați în convalescență.
Datorită multiplelor utilizări terapeutice, ceaiul de Ginkgo biloba nu ar trebui să lipsească din tabietul zil­nic al omului vârstnic sănătos. Trebuie menționat că nu se recomandă consumul de preparate din frunze de Ginkgo biloba după ora 18, deoarece poate da insom­nii, prin acțiunea sa de intensificare a activității cere­brale.

Preparate din frunze de Ginkgo biloba

Nota farmacistului: Până la transformarea lor în ceai, tinctură sau vin, frunzele de Ginkgo biloba tre­buie păstrate sub formă întreagă, fără a fi frag­men­tate, cum de obicei se întâmplă cu plantele medicinale găsite în comerț.
Deși pare mai comodă folosirea lor sub formă mă­runțită sau în doze (pliculețe), prezintă dezavantajul că, prin pulverizare, celulele plantei se zdrobesc, iar principiile active din ea se degradează mai ușor, din cauza fenomenului de oxidare, provocat de aer, umi­di­tate și lumină. Pentru cei interesați să prepare formele farmaceutice prezentate mai jos, Farmacia Faltis poa­te livra la domiciliu frunzele de Ginkgo biloba, nemă­run­țite, ambalate în pungulițe din hârtie.
Se pot prepara mai multe forme farmaceutice: cea­iuri (infuzie și decoct), tinctură și vin.

Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de plantă măcinată groscior se lasă la infuzat, timp de 30 de minute, cu o ceașcă de 250 ml cu apă fiartă, după care se filtrează. Se administrează câte 2 căni pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor de dimineață și prânz, timp de 3 luni.

Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 g apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală. Aceasta din urmă se va umecta cu puțină apă înaintea fil­tră­rii, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde, ca urmare a îmbibării filtrului din vată. Prin această pro­cedură se obține un prepa­rat mai concentrat.
Pentru obținerea unor pre­parate în cantități mai mari și cu termen de vala­bilitate mai lung, vă pre­zen­tăm alte două forme farmaceutice: tinctura și vinul.

Tinctura de Ginkgo biloba
Mod de preparare: se folosește modul clasic de pre­parare a tincturii, și anume: 20 grame Ginkgo bilo­ba uscată și măcinată groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o limpezire deplină. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, înde­păr­tându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fun­dul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plas­tic prevăzute cu dop picurător. Dacă se observă de­puneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, în cazul adul­ților, iar pentru copii câte 10 picături, tot de 3 ori pe zi, în puțină apă sau suc natural din fructe.

Preparate pe bază de tinctură de Ginkgo biloba:
Farmacia Faltis asociază tinctura de Ginkgo biloba în diferite combinații, aceste preparate fiind indicate ca terapii complementare, în afec­țiunile prezentate în acest articol.
Astfel:
* Pentru afecțiunile cardia­ce însoțite și de tulburări circula­torii la nivel cerebral se folosește tinctură de Ginkgo biloba și tinc­tură de pă­ducel, în cantități egale.
* Pentru insuficiența circu­la­torie periferică și cerebrală, tinc­tura de Ginkgo biloba se poa­te aso­cia cu tinctura de vincae minoris (saschiu).
* În atrofia sistemului nervos central, boli dege­nerative precum Alzheimer sau lipsa concentrării, se re­comandă combinația de Ginkgo biloba, saschiu, ging­­­seng și rozmarin.
* Pentru bolile venoase la nivelul membrelor in­ferioare, se recomandă combinația de tinctură de cas­tan, tinctură de Ginkgo biloba și saschiu.
* În stări de agitație și neliniște, ca rezultat al sclerozei cerebrale, tinctură de Ginkgo biloba în com­binație cu tinctură de lavandă.
* Alte combinații se pot stabili în funcție de boală. În acest sens, este necesară o consiliere (sfătuire) cu farmaciștii Farmaciei Faltis.

Vinul de Ginkgo biloba
Mod de preparare: 100 g plantă uscată, mărunțită groscior, se lasă în contact, timp de 30 zile, cu un litru de vin alb, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 30 de zile, vinul se filtrează și se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml.
Farmacia Faltis din Brăila prepară un sirop ener­gizant, având în compoziție extract de cătină, măceșe, gingseng și Ginkgo biloba. Se recomandă adulților și celor cu activitate intensă fizică și cerebrală.
Nota farmacistului: Reușita unui tratament natu­rist pentru diferite afecțiuni poate fi realizată doar dacă bolnavul are încredere în terapia naturistă. De altfel, tratamentul naturist se asociază cu unul din preceptele psihoterapiei: "Mă simt din ce în ce mai bine!" - ex­presie care se repetă în gând, de câteva ori pe zi. Acest concept de autosugestie a fost lansat cu peste 100 de ani în urmă, de renumitul farmacist și psihoterapeut francez, Émile Coué.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Far­macia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informații despre procesarea plantelor medi­cinale sau alte preparate produse în laboratorul pro­priu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­maceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.