Un leac cu rang istoric - PELINUL

Elena Josan
- Plantă celebră în Evul Mediu, după două milenii, își dovedește și astăzi neobișnuita sa forță de vindecare -

Cu secole în urmă, spițerii europeni cumpărau de la negustorii ce țineau în mare secret proveniența ei, o pulbere neobișnuită, adusă din Orient. Praful se numea "Artemisia cina" și se folosea pentru eliminarea viermilor intestinali. Foarte repede, doctorii vremii au observat că dozele mari pro­duc halucinații, spasme, vârtejuri, și de aceea îl pre­scriau în cantități mici. Pulberea amară se prepara din pelinul care creștea în pământul sărat de pe malu­rile Mării Caspice. Planta a fost numită astfel în cinstea zei­ței elene Artemis, ocrotitoarea femeilor și a purității morale. Druizii numeau peli­nul negru "tot ce e bun pentru mame", iar pelinul alb - "doamna bătrână". În Grecia antică, pelinul se folosea cu succes pentru vin­de­carea afecțiunilor asociate cu meno­pauza, iar vracii din Egipt dețineau secre­tul de prevenire a crizelor epileptice. În medicina chineză, pentru încălzirea punc­telor de pe meridiane se aduna pufușorul fin de pe frun­zele unui anumit soi de pelin din care se confec­ționa un con care se așeza pe anumite zone ale corpului și se aprin­dea. Mocnind încet, pelinul încălzea punctele active și stimula procesul de vindecare. În lipsa conu­rilor, astăzi se folosesc țigări din pelin uscat, care se rotesc în jurul punctelor ce corespund meridianelor energetice. Iar romanii, gurmanzii cei vestiți ai anti­chității, au descoperit că pelinul favorizează digestia prin stimularea vezicii biliare, mai ales la cei cu "bila leneșă", dar protejează și de otrava ucigătoare, care le era adesea pusă în mâncare de dușmanii lor.
Strămoșii noștri rezolvau problemele legate de greață și vomă sau de dureri la stomac, mestecând o frunzuliță de pelin, iar în caz de insomnie, așezau lângă pernă o crenguță de peliniță. Iar înainte de a porni la un drum lung, își puneau în colțuni frunzele plantei, ca să nu le obosească picioarele. Când peste țară se abătea epidemia de holeră sau de ciumă (pestă), locuințele se afumau zilnic cu fum de pelin uscat, iar pe jos se așter­neau straturi groase de plantă proaspătă, pentru dezin­fectarea aerului. Vracii populari culegeau pelinul la finele lunii august, când puterile lui magice se consi­derau maxime.
Fitoterapeuții spun că puterile vindecătoare ale pelinului cresc în zilele cu luna în descreștere (după luna plină). Cea mai mare putere energetică se află în vârfurile plantei cu boboci.

Înapoi, la natură

În Siberia, o filială a Academiei de Științe cercetea­ză intens calitățile terapeutice ale pelinului. Statul rus alocă sume mari de bani pentru rezolvarea unei proble­me ce devine tot mai acută, anume - apariția agenților patogeni rezistenți la antibiotice. La început, folosirea preparatelor antibiotice a dus la creșterea eficienței de vindecare a bolilor infecțioase. Dar cu trecerea timpu­lui, s-au depistat tot mai multe urmări negative: mi­crobii au produs mutații genetice și s-au "învățat" cu medicamentele noi, din ce în ce mai puternice, iar la bol­navi apar tot mai des reacții alergice sau de intoxi­care, scade imunitatea, se dereglează echilibrul din componența florei intestinale.
Ca și în multe alte cazuri, salvarea o oferă natura. Preparatele din plante au multe avantaje: luptă cu succes cu bacteriile rezistente la antibioticele obținute pe cale chimică, favorizează creșterea imunității, au acțiuni antiinflamatoare și regeneratoare, pot fi folosite în cure lungi de bolnavii cu afecțiuni cronice.
Pelinul a fost desemnat drept unul dintre cele mai eficiente antibiotice naturale, datorită răspândirii lui în toate zonele geografice, dar și cantităților mari de com­ponente active antimicrobiene. Pelinul a învins în lupta cu stafilococul, streptococul hemolitic, micozele și poate vindeca rănile cu puroi. Mai mult decât atât, s-a descoperit posibilitatea de folosire a pelinului în vinde­carea bolilor stomatologice. Alte beneficii ale folosirii uleiului de pelin, confirmate experimental, sunt armo­nizarea funcțiilor sistemului nervos, curățarea aerului de microbi, întărirea imunității, efectul antialergic și antiinflamator. În lipsa uleiului de pelin din farmacii, noi îl putem prepara pe baie de aburi. Într-un borcan se pune pelin tocat, aproximativ până la jumătate, și se umple borcanul cu ulei. Se fierbe acoperit cu capac, ca să se păstreze fitoncidele, pus pe un prosopel împăturit, într-un vas cu apă, timp de 1,5 ore. Se răcește, dar nu se strecoară. O altă variantă de preparare: se ține bor­canul pe geam, la soare, timp de 7 zile, apoi în dulap, la întuneric, timp de 14 zile.

Remedii cu pelin pentru afecțiuni gastrice

* Tonic pentru reglarea activității și funcțiilor tractului gastro-intesinal
Într-o sticlă de 700 ml se pun 2 cren­guțe de pelin, 2 lingurițe flori de sunătoa­re, o frunză verde de mușcată, 8 boabe de piper negru, 10 stafide, un pliculeț de ceai verde, o lingură de miere de albine (sau 2 linguri de zahăr). Se toarnă dea­supra 500 ml de țuică bună și se închide etanș, cu un dop. Sticla se învelește în­tr-un prosop de bumbac înmuiat în apă fierbinte și se pune în alt vas cu apă, care a fost adusă până la fierbere. Sticla se scoate după răcirea apei, se înlătură pli­culețul cu ceai, se închide din nou ermetic și se lasă la macerat, la întu­neric, 3-4 luni. Balsamul strecurat se bea de 2 ori pe săptămână, 50 ml înainte de prânz și alte 50 ml - după masa de prânz.

* Dureri, arsuri și crampe la stomac, diaree cu sânge, diabet zaharat, ciumă, holeră, icter, eczeme, astm bronșic, lipsa poftei de mâncare, dereglări metabolice
1. Trei linguri de pelin uscat, tocat mărunt, se macerează într-un loc întunecos, timp de 8 zile, în 100 ml de alcool de 70%, agitându-se periodic. Se beau 15-20 de picături, de 3 ori pe zi, cu 30-40 de minute înainte de masă.
2. Jumătate de linguriță de pelin uscat se înghite de 3 ori pe zi, între mese, îndulcit cu dulceață de nuci sau miere de albine.
3. Într-un borcan de 700 g se pun 7 linguri de se­mințe zdrobite de pelin și 3 linguri de flori râșnite de pelin. Se adaugă 0,5 litri de ulei vegetal nerafinat și se lasă la macerat într-un loc cald, la în­tu­neric, cel puțin 12 ore, agitând pe­rio­dic. Uleiul se scurge, se păstrează la frigider, semințele se storc bine și se folosesc pentru tratamente externe. Se administrează câte 2 picături, pe o buca­tă de zahăr, cu 30-40 de minute înainte de masă.

* Îmbunătățirea digestiei, reducerea senzației de greutate ce apare după mese în fosa epigastrică, restabilirea apetitului
Se prepară un sirop din 250 g pelin uscat, mărunțit, 1 kg miere de albine și 2 litri alcool de 15%. Ingre­dientele se amestecă bine, se macerează într-un loc răcoros, la întuneric, timp de 30 de zile, agitând periodic. Se păstrează în frigider. Se beau câte 50 ml, cu 100 ml apă călduță, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de mese, timp de 3-4 săptămâni.

* Diaree cu sânge, dizenterie
Împreună cu tratamentul prescris de medicul spe­cialist, se consumă un amestec din părți egale de pul­bere din pelin uscat și coajă de mandarină. La fiecare 2 ore, se beau 150 ml apă sărată, cu 1/4 linguriță de preparat.

* Balonare
De 3 ori pe zi, se bea cu apă căl­duță, 1/4 linguriță pulbere de pelin, ames­tecată cu 1/2 linguriță de semințe de mărar sau fenicul râșnite.

* Gastrită hipoacidă, dereglări digestive după o boală lungă, inflamarea cecumului
În 350 ml țuică se macerează 2 linguri de pelin, câte o linguriță rădă­cină de iarbă-mare și de leuștean. Ma­ceratul se ține într-un loc ferit de lu­mină, timp de 3 săptămâni, și se agită de 2-3 ori pe zi. Se beau câte 15-20 pi­că­turi, amestecate cu o lingură de apă, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 10 zile.

Remedii externe

* Mușcături de câine, înțepături de insecte. Se aplică pe locurile afectate frunze proaspete de pelin, strivite în palmă, și se pansează strâns, pentru 3-4 ore.
* Trahom. Se folosește infuzie de pelin pentru tamponarea ochilor, de 2 ori pe zi.
* Unguent pentru tratarea răni­lor: se amestecă o parte suc de pelin proaspăt, cu 4 părți de osânză topită.
* Astm bronșic. Se inhalează fum de pelin negru uscat și ars în scru­mie­ră.
* Leucoree. Se fac spălături vaginale cu decoct din 3 linguri rădăcină de pelin amar, fiert în 500 ml de apă, timp de 15 minute.

Contraindicații

* Uleiul de pelin are acțiune intensă. Supradozajul sau utilizarea pe termen lung (mai mult de 1 lună) poate provoca convulsii, halucinații, amețeli, spasme, crampe, tulburări nervoase. Copiii au sensibilitate crescută la pelin, de aceea uleiul este folosit pentru inhalare numai în formă diluată.
* Femeilor însărcinate pelinul le este contraindicat, deoarece poate provoca avort spontan.
* Nu se recomandă nici bolnavilor cu ulcer stomacal, enterocolite, hemoragii interne sau după accident vascular cerebral.
* Nu trebuie să ia pelin nici persoanele cu dereglări psihice și nici alcoolicii.
* Pentru unele persoane vârstnice, preparatele din pelin pot fi prea puternice, de aceea, ele trebuie să ceară sfatul unui medic specialist.
* Dozele mari de pelin produc convulsii și la animalele domestice.