IRIDOLOGIA

Florentin Popa
Dr. FLORIN BEBEȘEL - medic specialist în radiodiagnostic, iridologie, acupunctură și Ayurveda

"Fiecare «anomalie» la nivelul irisului ne dezvăluie o suferință fizică a pacientului!"

Cauza de unde a pornit suferința

- Iridologia, un fel de "citit în ochi", este o metodă de diagnosticare cunoscută de multă vreme, dar cam extravagantă, la o primă vedere. Există și ceva știin­țific în ea?

- Iridologia este o disciplină paradoxală, uneori, ca exactitate, dar nu oferă informații exacte, în limbajul medical modern, res­pectiv, nu indică numele bolilor de care suferă su­biectul examinat. Infor­mația ei este însă fun­da­mentală și de neînlocuit pentru un medic cunos­cător. Iridologia are o mare greutate în gândi­rea diagnostică a siste­melor holistice, cum este cel medical tradițional extrem oriental. Ayur­veda și acupunctura au integrat diagnosticarea funcționării organis­mu­lui după aprecierea iri­sului, încă din timpuri străvechi. Folosită de prac­ticienii medicali încă din Antichitate, iridologia s-a dezvoltat continuu, iar cercetătorii o studiază cu mult interes în prezent, pentru că s-a dovedit că este o bună metodă de evaluare a stării de sănătate. Din experiența mea, circa 75% dintre pacienți pot beneficia de aportul ei. Informațiile aduse de iridologie completează tabloul situației pacientului, cu elemente suplimentare față de analizele obișnuite.
Pe mine, în particular, ca diagnostician, iridologia mă ajută, pot să fac multe observații paralele. Iridolo­gia îmi dezvăluie dintr-o privire situația întregului corp, dar și funcțiile organismului, exact ca și cum aș recunoaște munții, văile și apele pe o hartă. Prin irido­logie putem descoperi probleme din naștere (conge­nitale), slăbiciuni care ne pot afecta funcționarea gene­rală (adesea fără să știm), probleme ale țesuturilor, felul cum vom reacționa imunitar la diverse situații, capa­citatea de a face față la boală, puterea la efort fizic și rezistența pe care o avem la stres.
Iridologia arată cauza de unde a pornit suferința pacientului (sau lanțul de suferințe) - or nimic nu este mai important decât să descoperim cauzele reale ale unei afecțiuni. Este bine să privim lucrurile obiectiv: iridologia este integrată în context și nu poate exista de una singură. În Extremul Orient, medicina tradițională folosește, pe lângă iridologie, și studierea limbii, obser­vația urechii, a pulsului arterei radiale, pulso­logia acu­puncturală chineză etc. Informațiile sunt pri­vite în an­samblu și apoi sunt corelate, pentru a stabili corect cauza bolii și tratamentul potrivit. Introducerea irido­logiei în practica medicală modernă ar putea aduce be­neficii reale pacienților. Medicii ar avea astfel un punct de plecare foarte prețios și o imagine generală a sănă­tății bolnavului, care, altfel, poate fi obținută doar după multe analize medicale și investigații, adică timp și bani pierduți. Mai mult, acea "vedere de sus" spe­cifică iridologiei nu este posibilă prin alte metode.

Hărțile organelor

- Ce semne particulare de pe iris vă îndrumă să descoperiți afecțiuni manifeste sau viitoare?

- Partea anterioară (colorată) a ochiului este irisul. Iar irisul și mucoasele lui ne pot oferi informații despre starea de sănătate a organismului. Folosim hărți ale re­prezentării organelor pe iris. La examinare, putem des­coperi modificări de culoare (pete, raze colorate, inele), de structură, de relief, dispariția unor porțiuni întregi din iris sau doar apariția de lacune, modificarea poziției pupilelor, deformarea lor etc., iar fiecare "anomalie" la nivelul irisului ne dezvăluie o suferință fizică a pacientului!
De exemplu, la cabinet s-a prezentat un pacient ale cărui pupile (zonele negre din centrul ochiului) s-au deformat și s-au deplasat. Această informație m-a tri­mis la organele corespondente de pe harta ochiului și s-a dovedit că pacientul avea o afectare cronică a ini­mii. Un alt pacient prezenta o pată neagră ce arăta lipsa țesutului irisului, locali­zată pe hartă în locația cores­pondentă splinei. Am întrebat pacientul da­că știe să aibă vreo sufe­rință a splinei, iar acesta mi-a spus că este diag­nos­ticat de doi ani cu o tumoră a splinei. Sem­nul ce apărea ca o gaură nea­gră în iris arăta că țesutul splinei este foarte afectat, având distrugeri mari.
Dar iridologia ne re­le­vă mai mult decât su­fe­rința unui organ! Acest aspect este de neîn­lo­cuit: ne arată Constituția Individuală și, dacă e­xis­tă, problemele func­ționale, unele cu care ne naștem, altele dobândite. Dacă le-am cunoaște de la în­ceput, am avea un diagnostic exact și am alege imediat tratamentul po­trivit, evitând medicamentele chimice, chiar și inter­vențiile chirurgicale, pentru că acestea nu se adresează cauzei și nu pot rezolva problema pacien­tului.
Constituția Individuală este un concept foarte va­loros, util în prevenirea îmbolnăvirilor și a posibilelor erori ale medicinei moderne. Medicina alopată nu valo­rifică principiile medicinelor tradițio­nale (în special cele ayurvedice), care spun: "Constituțiile Individuale fo­losesc la cunoașterea ten­din­țelor firești pe care fie­care om le are către anumite boli sau anu­mite reacții la solicitări mai in­ten­se".
Medicinele tradiționale orientale fo­lo­sesc de mii de ani Constituțiile In­di­vi­duale. Acestea și-au dovedit utilitatea și au rezistat în timp pentru că sunt valo­roase în prevenție și tratament. Sunt de părere că scopul me­di­cinei moderne este focalizat prea mult pe "reparații" locale și scapă total din vedere în­treținerea organismului și pre­venția, de aceea nici tratamen­tele nu au efectul scontat.

- Cum se desfășoară o diag­nosticare prin irido­logie?

- Examinarea irisului se face cu o lupă cu mare pu­tere de mărire, cu un aparat foto­gra­fic profesional sau cu un iri­do­scop. Se luminează pu­ternic ochii și se stu­diază pe rând. E­xa­minatorul comu­nică cu pa­cientul în cursul evaluării, îi oferă informații și îi pune continuu întrebări. Dialogul cu pacientul îi permite o apreciere mai exactă a situației, a semne­lor particulare existente și a istoricului medical. Eu fo­lo­sesc un formular amă­nunțit (pe care pacientul îl com­pletează singur, înainte de examinare), pentru a avea un tablou al trecutului său medical, tratamentele pe care le urmează și examinările făcute până acum de alți medici. Formularul îl citesc după ce evaluez irisul, pen­tru a avea o privire obiectivă asupra semnelor depis­tate. Atât persoanele sănătoase, cât și cele bolnave pot să beneficieze de aportul iridologiei. Această metodă completează informațiile existente, ajută medicul și scurtează semnificativ dru­mul spre vindecare.

Drumul către cel mai bun tratament

- Spuneați că iridologia poate releva probleme ale pacientului care nu se pot depista prin analize de la­borator... Cum este posibil acest lucru?

- Iridologia nu ne scutește de analize de laborator și de investigații cu aparatură modernă, ci completează tabloul cu informații unice, ceea ce o face foarte valo­roasă în diagnosticare. Iridologia abordează omul ca un întreg, nu doar pe aparate și sisteme, așa cum o face în mod curent medicina clasică. N-aș vrea să credeți că iridologia este o disciplină ce ține loc de "oracol". Ea arată starea generală a organismului, resursele de în­să­nătoșire ale pacientului, indică analizele suplimentare de care avem nevoie și îndrumă medicul în alegerea ce­lui mai bun tratament. Practic, prin iridologie, noi ve­dem multe aspecte legate de sănătatea pacientului: pu­te­rea lui constituțională; nivelul de sănătate al între­gului organism, ca structură unificată; cum face față la stres; nevoile nutriționale și de elemente chimice în organism; localizarea toxinelor; răspunsul organis­mu­lui la tratament (cât de repede se vindecă afecțiunea și cu ce rată de progres); hiperaciditatea din organism; starea sistemului nervos și a celui emoțional; situații și condiții ce se dezvoltă cu mult înainte ca vreun simp­tom să apară în procesul de generare a bolii și multe altele.

- Care sunt limitele iridologiei? Ce boli nu pot fi descoperite prin această metodă?

- Iridologia nu ne indică numele bolilor; nu ne dă indicii despre operațiile suferite sub anestezie; nu de­pis­tează graviditatea; nu descoperă cal­culii la vezica bi­liară; nu face analiza psihică a subiecților; nu ne spe­cifică accidentele suferite, dar poate depista țesutu­rile afectate; nu poate să indice o patologie specifică exis­tentă; nu poate localiza cu exactitate pa­raziții, germe­nii sau un proces bacterian în organism, dar ne arată faptul că țe­suturile sunt în suferință și gradul lor de afectare.

- După diagnosticare, ce terapii utilizați și cu ce rezultate?

- În tratament folosesc re­medii natu­rale din fitoterapie, Ayurveda, homeo­patie și me­dicina florală Bach. Am tratat cu succes bolnavi de cancer, abandonați de medicina onco­logică, și din cei aflați sub tra­tament citostatic; boli tiroi­diene; probleme ale sistemu­lui imunitar; boli dermato­lo­gice; afecțiuni digestive; reu­matism; pro­bleme ginecolo­gice; boli ale prostatei etc. Rezultatele depind foarte mult de pacient. Consecvența în tratament este condiția succesului, iar rezultatele tratamentelor naturiste în bolile cronice vin uneori în timp mai îndelungat. În schimb, tratamentele naturiste sunt lipsite de efecte se­cundare și se adresează întot­dea­una cauzelor bolii, ceea ce asigură o stare de sănă­tate profundă și durabilă.

D-l dr. FLORIN BEBEȘEL poate fi contactat la Policlinica Pescăruș din Str. Pescărușului nr. 12, sector 2, București, la cabinetul din Brașov,
str. Iuliu Maniu nr. 61 sau la tel. 0722/68.34.11. Informații suplimentare găsiți pe site-ul www.florinbebesel.sfatulmediculuinaturist.ro