Recomandările farmacistului

Florentin Popa
Bolile sezonului rece

Vrem, nu vrem, fiecare dintre noi ne confrun­tăm toamna și iarna cu diverse infecții bac­te­riene sau virale, ce ne provoacă - într-un caz fericit, un simplu guturai cu strănut, dar în cazuri mai rele, răceli și gripe complicate, care ne rețin la pat, sleiți de puteri. Cum în farmacii există mii de produse naturale și medicamente recomandate pen­tru tratarea afecțiunilor sezoniere, i-am cerut unui spe­cialist în me­dicamente, d-na farmacist primar Angela Ilina, de la Farmacia APIFARM din București, să ne călăuzească pe drumul cel bun, recomandându-ne cele mai eficiente produse, aflate în topul vânzărilor!

***

Toamna și iarna, organismul este expus la nume­roase boli, care pot provoca o serie de complicații nedo­rite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt: gripa, laringita, faringita, sinuzita, rinita, bronșita, traheita, pneumonia etc. În toate cazurile, combaterea răcelii presupune tratamentul simptomelor (tuse, febră, fri­soane, dureri în gât, răgușeală etc.). Însă pe lângă trata­mentul medicamentos clasic cu paracetamol (antipi­retic și antitermic), aspi­rină și ibuprofen (antiinfla­ma­toare), antitu­sive (ACC, Bromhexin, Ambroxol, Erdo­med) și diverse decongestionante nazale, simpto­ma­­to­logia neplăcută poate fi tratată și cu pro­duse apifito­te­ra­pice, ale căror efecte curative sunt fără efecte secun­dare și net superioare.

TUSE

Mierea este remediul tradițional pentru a calma tusea, durerile în gât, laringita și farin­gita. Sub­stanțele volatile din compoziția sa îi conferă acțiune antitusivă, flui­di­fiantă și expectorantă. Preven­tiv, lăptișorul de matcă este eficient pen­tru tra­versarea unor epi­demii de gripă sau infecții virale acute. În terapia de șoc, adminis­trarea lăptișorului de matcă duce rapid la dis­pariția simptomelor. Admi­nis­trarea se face cu prudență la persoanele aler­gice și la cele cu tulburări hormonale.

Siropuri naturale
Există în farmacii o serie de siropuri na­tu­rale (combinații de propolis cu muguri de pin sau muguri de brad ori amestecuri de ex­tracte din diverse plan­te) care calmează tusea și flui­di­fică secreția bron­­șică, favorizând ex­pecto­rația:
* Sirop Plantusin (Fares) - realizat din muguri de pin, scai vâ­năt, frunze de patlagină, flori de tei, cim­bri­șor.
* Sirop Plantusin cu miere, propolis și vitamina C (Fares).
* Hapciu (Fares) - tinctură din crețușcă, șovârv, cimbru, coacăze, frunze de plămânărică, rizomi de ghim­­bir și ulei esențial de ti-tree, cu proprietăți antiin­flamatoare și antiinfecțioase. La copiii de peste 14 ani și adulți se administrează 40 de picături la o cană de ceai, timp de 7-10 zile. La copiii mai mici de 14 ani, se reduce numărul de picături în funcție de vârstă.
* Sirop Revigrip (Laropharm) și tablete eferves­cente Prospan (Engelhard Arzneimittel), un extract din frunze de iederă.
* Calmotusin (Dacia Plant), sub formă de sirop și tablete, este un adevărat balsam pentru căile respirato­rii. Realizat din extracte naturale din ciuboțica-cucului, lemn dulce, ghimbir, propolis, ulei de mentă, eucalipt, pin, cimbru și roiniță, Calmotusin este eficient atât în tusea cu expectorație, cât și în cea seacă.
* Siropurile Tusifit (Steaua Divină), Tusimun (Ho­figal), Podbal și ridiche neagră (Elidor) și Coughend (Star International Med.) - antitusiv din plan­te indiene, au eficiență dovedită atât la adulți, cât și la copii, dozele fiind recomandate de medic sau far­ma­cist, în funcție de vârstă. Atenție, siropurile sunt con­traindicate la diabetici, deoarece conțin zahăr!
* Polygemma tuse (PlantExtrakt) este un extract gemoterapic din muguri de carpen, muguri de călin și lăstari de caprifoi, care ameliorează tusea seacă sau productivă. Se administrează diluat în puțină apă, cu 20 de minute înainte de mese, doza fiind stabilită în func­ție de vârstă. În cazurile acute, se administrează cel puțin 5-7 zile. În cazuri cronice sau recidivante, se fac cure de 1-2 luni.

DURERI ÎN GÂT

Tablete de supt
Pentru tratamentul durerilor de gât (primul semn al unei răceli!), se pot folosi tablete de supt cu acțiune calmantă, antiseptică și antiinflamatoare:
* Proposept (Natura Plant) - câte un comprimat, de 4 ori pe zi (se lasă să se topească în gură). După administrare, nu se consumă alimente sau lichide timp de 30 de minute.
* Proposept C (Natura Plant) - com­primate cu propolis, vitamina C, ulei de busuioc și ulei de anason. Pe lângă acțiunea locală benefică, întăreș­te și capacita­tea de apărare a organismului.
* Propofaringit - realizat din propolis, lăptișor de matcă și miere de sal­câm, se folosește pentru badijo­na­­rea gâtului sau se înghite câte un vârf de linguriță de preparat, după fiecare masă.
* Plantusin (Fa­res) - com­pri­mate mas­ticabile din rădăcină de lemn dulce, tinctură de pro­polis, ulei de mentă, eucalipt, cim­bru și coa­da-șorice­lului. Se reco­mandă 1-2 comprimate, de 3 ori pe zi, pentru dureri în gât, răgușeală, tuse, candi­doze bucale.
* Voseptol (Plantavorel) - com­­primate cu propolis și ule­iuri volatile.
* Decasept (Amniocen) - tablete cu albastru de metilen.
* "Gâtuleț fericit" (Prisaca Tran­silvania) - spray cu propolis și miere de albine.
* Tonic respirator (Institutul Apicol) - tablete cu propolis, ulei de eucalipt, ulei de pin și vitamina C. Doza reco­man­dată este de maximum 6 tablete pe zi la adulți și 3 tablete pe zi la copii. Tabletele se sug.
* Faringoplant (Dacia Plant) - com­primate cu echinacea, cătină și propolis pentru larin­gite, amigdalite, faringite.
* Comprimate masticabile cu echinacea, pro­polis, vitamina C, ulei de lămâie (Fitterman Pharma). Se recomandă două comprimate de 3-5 ori pe zi, în ca­zuri de imunitate scăzută, dureri în gât, răgușeală, tuse.
Singurele contraindicații ale acestor produse sunt pentru diabetici, persoanele alergice la propolis și bolnavii cu afecțiuni autoimune - numai la produsele care conțin echinacea!

RĂGUȘEALĂ

În cazul în care durerile de gât sunt însoțite de răgușeală sau afonie (pierderea vocii), se pot folosi:
* Homeogene (comprimate homeo­pate produse de Laboratoarele Boiron) - 1 comprimat din oră în oră, până la ameliorarea simptomelor, apoi se rărește admi­nistrarea.
* Homeovox (Boiron) - câte două drajeuri de 5 ori pe zi, până la ameliorarea simpto­melor. Drajeurile se dizolvă încet în cavi­ta­tea bucală (sub limbă), nu se înghit. Pro­dusul este eficient și în cazul oboselii cor­zilor vocale.
* Biosept forte și Biosept plus (Fares) - capsule cu ulei de cimbru, de cuișoare și de ti-tree, au proprietăți antibacteriene, antiinflama­toa­re și antivirale. Se administrează în funcție de vârstă, timp de 10-14 zile, la o oră după masa principală. Nu se recomandă în caz de ulcer sau gastrită!

FEBRĂ ȘI FRISOANE

În cazul în care starea gripală este însoțită de febră și frisoane, se pot folosi următoarele pro­duse:
* Hapciu (Fares) - ceai sudorific cu busuioc, salcie, isop, scorțișoară, rozmarin, mușețel și ghimbir - ajută la scă­derea febrei și potolirea frisoanelor.
* Loțiunea recon­for­tantă pentru corp (Fa­res), pe bază de men­tol, camfor, ulei de eucalipt, de pin, de cim­bru și de scorțișoară, se folosește pentru frecții. Reduce febra și frisoa­nele și are efect răcoritor la nivelul tegumentelor, redând confortul pacien­tului.

RINITĂ ALERGICĂ

Fie că se manifestă numai primăvara și toamna sau pe tot parcursul anului, rinita alergică poate beneficia de tratamente cu plante și produse pe bază de propolis, cu rezultate foarte bune. În farmacia noastră se prepară produsul Propoheliant, care conține extract de propolis într-o bază uleioasă. Utilizat sub formă de instilații nazale, este benefic în afecțiuni ce interesează căile respiratorii superioare (rinite, sinuzite, rinosinuzite etc.).
* Proporinol este un unguent nazal pe bază de pro­polis, care decongestionează și cicatrizează mucoasa nazală.
* Comprimatele homeopate Coryzalia (Boiron) dau rezultate excelente în rinitele acute, cronice sau alergice. Se administrează câte un drajeu la fiecare oră, până la ameliorarea simptomelor.
* Spray-ul Capsio - Alergie și Sinuzită (Farma Verde). Ingredientul principal fiind extractul de capsi­cum, din ardei iute, îndepărtează rapid congestia aso­ciată alergiilor și sinuzitelor, stimulează secrețiile, curăță sinusurile și calmează rapid durerile de cap pro­vocate de sinuzită.
* Spray-ul Capsio - Răceală și Gripă (Farma Verde), în variante atât pentru adulți, cât și pentru copii, calmează simptomele răcelii și gripei: dureri de cap, congestii, febră și secreții nazale excesive. Se fac 3-12 aplicări zilnic, în funcție de amploarea simptomelor. Spray­-urile Capsio conțin sare din Marea Moartă și nu dau dependență.
* Polygemma sinusuri (PlantExtrakt), extract gemoterapic glice­rinic din muguri de carpen, mestea­căn pufos, arin ne­gru și coacăz negru, ajută la amelio­rarea simptomelor neplăcute din răcelile care afectează sinusurile. Se administrează după indicația medicului fitoterapeut. Cura durează circa două luni.
* Polygemma plămâni (PlantExtrakt), extract ge­moterapic din mu­guri de alun, castan comestibil, mlă­dițe de mur, susține buna funcționare a aparatului res­pirator.
Este obligatoriu ca pacientul să aplice aceste trata­mente încă de la apariția primelor manifestări ale bolii. Cel mai bine este să consulte un medic apifito­terapeut, pentru stabilirea dozelor necesare în trata­ment și indicații suplimentare, dacă este cazul.
Prețurile produselor amintite diferă de la o farmacie la alta, în funcție de depozitele care le aprovizionează și de adaosul comercial pe care-l aplică.

D-na farmacist ANGELA ILINA poate fi contactată la Farmacia APIFARM din Centrul Medical "APIMEDICA" - str. C. A. Rosetti nr. 31, sector 2, București, tel. 021/317.36.77