Oamenii de afaceri din Munții Apuseni se opun mineritului cu cianuri

Ciprian Rus
"Oferim 1000 de locuri de muncă, fără să distrugem Apusenii și fără să otrăvim țara"

- Grupați în fundația "PRO MUNȚII APUSENI", proprietarii de hotele turistice, pensiuni, fabrici de mobilă și ferme pomicole din Brad, Câmpeni și Albac protestează împotriva daunelor imense pe care exploatările cu cianuri le vor aduce asupra activităților pe care le întreprind. Locurile de muncă pe care le oferă Gold Corporation sunt mult mai puține decât cele existente deja în economia dezvoltată în Apuseni de afaceriștii români -

Anatomia unei mistificări

Sunt mai bine de 10 ani de când infernala mașinărie de propagandă a proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană încearcă să convingă opinia publică românească despre cât de benefică ar fi pentru prospe­ri­tatea regiunii începerea activităților de minerit în Mun­ții Apuseni. Ni se arată oameni schimonosiți de tris­tețe, filosofând în fața camerelor tv despre siguranța unui loc de muncă, despre viitorul "copilașilor" și, în general, despre binecuvântarea aceasta, a noastră, a tutu­ror, de a avea un investitor "atât de responsabil și de generos", precum Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), preocupat peste poate de marile probleme ale Apusenilor, în special, și ale țării, în general. Totul sună idilic în reclamele și în pliantele RMGC. Ți se aruncă în față sutele de locuri de muncă și miliardele de dolari de care ar beneficia statul român și ți se dă de înțeles că, în plină criză mondială, cifrele acestea sunt tot ce contează și că dacă nu ai o replică serioasă de or­din economic, mai bine îți ții gura. În zadar s-au stră­duit Academia Română, diverse organizații sau institu­ții non-guvernamentale să explice că locurile de muncă promise oamenilor din zonă sunt foarte puține și pentru o perioadă foarte scurtă de timp - deci, nu rezolvă pro­blema șomajului, nici măcar pe termen mediu -, propa­ganda RMGC a continuat în mod agresiv, susținută de o parte a televiziunilor și presei scrise, și de adminis­trațiile "goldiste" din zonă. Iată însă că în plin război al controverselor legate de proiectul de exploatare de la Roșia Montană, într-un moment cum nu se poate mai de­licat, când străzile marilor orașe sunt blocate, dumi­nică de duminică, de zeci de mii de protestatari, RMGC primește o grea lovitură chiar din partea comu­nității de afaceri din Munții Apuseni, tocmai acolo unde compania se simțea mai sigură pe ea în zona dis­cursului economic.
Grupați recent în Fundația Pro Munții Apuseni, oamenii de afaceri din jurul Roșiei Montane, din Scă­rișoara, Albac, Abrud, Câmpeni și din alte localități ve­cine, au redactat un amplu document prin care iau po­ziție împotriva proiectului aurifer și prin care demon­strează că deschiderea exploatării cu cianuri le-ar afec­ta iremediabil activitățile economice și ar pune sub sem­nul întrebării sute de locuri de muncă! Cu alte cuvinte, departe de a fi soluția salvatoare pentru toate problemele Apusenilor, Gold Corporation mai mult în­curcă decât ajută: creează câteva sute de locuri de mun­că, anulând altele, compromite o întreagă zonă și pune pe butuci afaceri de milioane de euro din turism, prelu­crarea lemnului sau agricultură! Asta nu o să vedeți în nicio reclamă și nu o să citiți în niciun pliant...

"Uniți, salvăm Roșia Montană!"

Sunt o mână de oameni, dar sunt mai hotărâți decât oricând. "Am ajuns să ne temem, noi, moții, de ame­nin­țările lor? Am ajuns să ne fie frică să vorbim contra lor? Am ajuns să ne fie frică să ieșim la proteste? Nu se mai poate așa!", spune unul dintre sutele de partici­panți la mitingurile săptămânale anti-RMGC de la Câmpeni. În ciuda influenței puternice pe care compa­nia minieră o are în Apuseni, oamenii au început să iasă din case în număr tot mai mare. În fruntea protesta­ta­rilor se află câțiva dintre oamenii de afaceri cei mai res­pectați din regiune. S-au strâns laolaltă, deși unii sunt concurenți direcți, între ei, pentru că au înțeles cât de mult rău ar putea face începerea exploatării aurifere de la Roșia Montană pentru afacerile pe care le con­duc. Au înțeles că acum e momentul să fie uniți cu toții pentru a salva Roșia Montană și pentru a-și salva pro­priile afaceri! S-au strâns într-un ONG, au luat la puri­cat legile românești, europene și internaționale, au citit toată documentația disponibilă în cazul RMGC, au mers la Registrul Comerțului pentru a pune la punct o bază de date cu toate afacerile din zona Apusenilor, au vorbit cu asociațiile investitorilor din zonă și cu diverși patroni și au scris, fiecare, negru pe alb, pe hârtie, te­merile pe care le au și amenințările de care se simt vi­zați, în contextul în care se dă drumul proiectului de la Roșia. A rezultat un document riguros, de 50 de pagini, asumat de majoritatea comunității de afaceri din zona limitrofă Roșiei Montane, document pe care l-au pre­zentat opiniei publice și comisiei parlamentare înfiin­țate pentru analizarea dosarului RMGC.

Mii de locuri de muncă în pericol

Afaceriștii moți demontează punct cu punct dezin­formările Gold Corporation, subliniază temeiurile pen­tru care începerea afacerii miniere reprezintă un prece­dent periculos și fac o dură analiză a riscurilor pe care folosirea cianurii în Apuseni le aduc afacerilor lor. Mai mult decât atât, managerii din cadrul Fundației "Pro Munții Apuseni" oferă alternative de dezvoltare dura­bilă a Roșiei Montane și a regiunii, pe baze ecologice, în acord cu tradiția locală, demonstrează cum se pot în­ființa sute de locuri de muncă în locul celor oferite de Gold și, în final, amenință că își vor muta afacerile din zonă, dacă se dă drumul proiectului aurifer. "Susținem noi, cu afacerile noastre, peste 1.000 de locuri de mun­că. Cine își permite să compromită munca acestor oa­meni? Cine își permite pierderea acestor 1.000 de lo­curi de muncă?", scriu reprezentanții mediului de afa­ceri din Apuseni. Un adevăr dureros, pe care îl strigă în stradă, la Câmpeni, duminică de duminică, de câteva săptămâni.
"Am lucrat o echipă mare la acest studiu, despre cum afectează proiectul RMGC afacerile din zona Apusenilor. E important să se înțeleagă că în zona de impact a proiectului nu există doar activitate de mine­rit. Sunt multe alte afaceri și sunt locuri de muncă care vor fi afectate în mod grav de începerea proiectului RMGC", spune Ioan Uțiu din Câmpeni, fost ofițer în ar­mată, acum pensionar, militant ecologist convins și membru în Fundația "Pro Munții Apuseni". "Mai mulți oameni de afaceri cu greutate în zonă au lucrat per­so­nal la acest studiu. Au fost în echipă reprezentanți ai firmelor «Montana» și «Transilvania Production», două dintre cele mai mari din industria prelucrării lem­nului și a mobilei. Sunt oameni care au afaceri mari și au interesul să-și conserve locurile de muncă. Sunt mii de locuri de muncă în pericol!", completează Ioan Uțiu.

"Dacă scriu pe un borcan de miere că e făcut la Roșia Montană, cine mi-l mai cumpără?"

În cadrul studiului realizat de Fundația "Pro Munții Apuseni", patronii din industria mobilei, oameni care girează investiții de peste 4 milioane de euro în zonă, acuză că demararea exploatării de la Roșia îi va pune într-o postură imposibilă în fața clienților lor externi. "Masa lemnoasă asimilează fracțiuni chimice poluan­te prin procesul de fotosinteză, iar mobilierul din lemn masiv va fi refuzat de beneficiari în ideea că e conta­minat. Cianurile se evaporă la 26 de grade, iar norii nu-i poți controla, pot ajunge și la 300 de kilometri depărtare. Vegetația va fi afectată, pădurea la fel, iar noi lemnul ni-l procurăm din Apuseni. Clienții vor fi sceptici când vor auzi de mobilier produs în zona Ro­șiei...", mi se plânge Gabriel Rădac, proprietarul fa­bricii de mobilă Montana. "Păi, mie, dacă pun la vân­zare un borcan de miere și scrie pe el că e făcut la Ro­șia Montană, cine mi-l mai cumpără? La fel și cu pro­ducătorii de mobilă: ei lucrează pe o piață acerbă, iar concurența abia așteaptă să servească povestea cu cia­nurile de la Roșia ca să-i scoată de pe piață pe ai noș­tri", îl completează Ioan Uțiu.
Gabriel Rădac are 250 de angajați la fa­brică, oa­meni din Câm­peni și din localități aflate pe o rază de 25 de kilometri. Produce pentru Olanda și Ger­mania, pen­tru clienți extrem de pretențioși și de bine informați, care nu vor trece cu vederea povestea cu cianurile din Apuseni. Aceeași temere o au și patronii altor două fabrici de mobilă din zonă. "Una dintre ele are 270 de angajați, alta 50. În to­tal, noi, oamenii de afaceri care am vorbit și care ne opunem pro­iec­tului RMGC avem 600 de angajați. Cu tot cu furnizorii noștri ajun­gem la 1.000, mai mult decât propune Gold-ul. Deci, se pot face afaceri în zonă și fără cianuri", punctea­ză afaceristul din Câm­peni.
Gabriel Rădac și co­legii săi din mediul de afaceri atacă în stu­diul Fundației "Pro Mun­ții Apuseni" și faptul că legea cu dedicație pentru RMGC e neconstituțională și că reprezintă un prece­dent periculos pentru regiune. "Dacă tot tăiem niște munți pentru RMGC, de ce să nu tăiem și vreo 2.000 de hectare de pădure în Apuseni? Ce garanție am eu că nu vine unul într-o zi să solicite acordarea unei suprafețe de peste 2.000 de hectare de pădure, în schimbul că­reia va plăti o redevență de 10%? Exploatarea se face printr-o asociere cu statul român, care va avea o par­ticipare de 30%, se va extinde pe cel puțin 15 ani și va crea peste 1.000 de locuri de muncă. Și atunci ce fa­cem, îi dăm investitorului toată pădurea, numai pen­tru că ne promite 1.000 de locuri de muncă?", se aprin­de Gabriel Rădac.

De ce cianuri, când la cules de ciuperci câștigi 100 de euro pe zi?

Investitorii susțin că începerea mineritului va crește costurile de pro­ducție, pentru că A­pu­senii vor fi încadrați într-o zonă cu risc ridi­cat din punct de vedere economic. Asta înseam­nă, automat, prime de asigurare mai mari pen­tru imobile și pentru asigurări de viață. Apoi, infrastructura rutieră, deja precară, va fi afec­tată grav, în condițiile în care acolo se vor face, ani de zile, cel pu­țin trei trans­porturi cu substanțe peri­culoase, cianură și mate­rial ex­ploziv, în fiecare zi. Dacă costurile unei afa­ceri vor crește, dimpo­trivă, valoarea imobi­le­lor din zonă va scădea odată cu implementarea acestui proiect minier, având în vedere faptul că atracti­vitatea Mun­ților Apuseni se va di­mi­nua, căci po­tențialii investitori sau per­soa­nele fizice vor evita să se mai stabilească aco­lo, din cauza riscului ridi­cat de mediu. Creș­terea animalelor va fi și ea afec­tată, la fel și tot mai dinamica industrie a fruc­telor de pădure. "Cu lem­nul s-a cam terminat în Apuseni, lu­mea trece tot mai mult pe ecologie. Cu­lesul de ciuperci și de fructe de pădure e la mare modă acum. Bărbați în toată firea merg la cules fructe de pădure și ciu­perci. Faci lejer 100 de euro pe zi, bărbat plus fe­meie. Astea sunt veni­turi care, iarăși, s-ar pierde. Am făcut un calcul și, nu­mai anul acesta, până la mijlocul lui septembrie, doar la punctul de colectare de la Valea Bistrei s-au predat ciuperci și fructe de 2 milioane de euro!!!", spun in­ves­titorii din zonă.

Lovitură letală pentru turism

Dar, mai mult decât orice, turismul va fi ireme­diabil lovit de începerea proiectului RMGC. Impactul va fi letal pentru Apuseni. Din datele prezentate de Fundația "Pro Munții Apuseni", în zonă există peste 600 de pensiuni și hoteluri, pentru care lucrează, direct sau indirect, aproape 5.000 de persoane.
"Turismul este o activitate exclusiv ecologică, e incompatibilă cu orice activitate industrială poluantă. Nicăieri în lume stațiunile turistice nu coabitează cu exploatările industriale. Roșia Montană nu va fi o excepție, ci va întări regula, generând o catastrofă peisagistică și socială în regiune. Cianurile folosite timp de 17 ani la Roșia Montană și metalele grele (în cantitați minime estimate de 220.000 tone) rezultate din prelucrarea minereului auro-argintifer vor avea un efect psihologic devastator asupra cererii turistice, care va ocoli regiunea, transformând-o într-un verita­bil deșert turistic. În acest mod, orașele Abrud și Câm­peni, situate la doar 5, respectiv 15 kilometri de epi­cen­trul exploatării, în loc să devină poli ai turismului din Munții Apuseni, se vor confrunta cu depopularea și subdezvoltarea. Țara Moților, cu cei circa 90.000 de locuitori ai săi, poate trăi în totalitate din turism, încă 2000 de ani de acum încolo, în vreme ce RMGC promite 17 ani de prosperitate pentru circa 700 de persoane (nici ele toate din regiune). Celorlalți 98.300 (98,4 %!!!) nu le oferă decât consecințele nefaste ale unui proiect dezastruos", scriu în studiu patronii din industria turistică a zonei Apusenilor.

Pariu cu statul, pe 1.000 de locuri de muncă

"Ce spun turiștii când aud de cianură?". "Am vorbit cu ei și sunt îngroziți. Nu e unul să susțină proiectul", îmi spune Adrian Nicola, tânărul patron al Vilei Vank, din Arieșeni. Are opt angajați permanenți și încă vreo șapte sezonieri, la cele 100 de locuri de cazare. Afacerea îi merge bine și spune că dacă s-ar aran­ja puțin infrastructura, dacă s-ar amenaja galeriile de la Roșia Montană și dacă s-ar pune în valoare mai bine comorile Apusenilor, Ghețarul Scărișoara, Gheța­rul de la Vârtop, Izbucul Tăuz, satele de tip "crâng", Rezervația Detunatele, Peștera Pojarul Poliței, Cheile Ordâncușei, Dealul cu Melci, Casa memorială "Avram Iancu", de la Vidra, bisericile din Roșia Montană, Abrud, Ciuni, Gârda de Sus, Sohodol, Po­norel, Casca­dele Vidra și Vârciorog, Târgul de fete de pe Muntele Găina, atunci s-ar pu­tea face turism de cinci stele în inima Ardealului. "Trec prin Apuseni cam 2.000 de turiști pe zi în lunile de vară și de sărbă­torile de iarnă, deci potențial există", spu­ne Adrian Nicola. Și tot el pune un pariu cu autoritățile române. "Am discutat cu cole­gii patroni din turism și am zis așa: dacă ni s-ar da niște facilități, niște împrumuturi cu dobândă mică, 3-4%, noi garantăm - și sun­tem doar o mână de oameni! - 1.000 de locuri de muncă. Da­că tot se dă statul de ceasul morții să facă rost de locuri de mun­că, ne ocupăm noi, nu avem nevoie decât de un pic de ajutor, nu cerem marea cu sarea. 1.000 de locuri de mun­că pe riscul nos­tru, fără să distrugem Apusenii și fără să otrăvim țara!", mai spune Adrian Nicola, apoi își ia un steag mare, tricolor, și por­nim în trombă spre Câmpeni. E duminică, e zi de protest, iar mo­ții adevărați ies la lup­tă pentru Roșia Mon­tană.

Foto: CRISTIAN VÂRCIU