CEI PATRU MAGNIFICI

Dana Ene
- Mulți artiști sunt uitați, imediat ce ecoul ultimului lor album s-a stins. Dar există și monștri sacri ai muzicii, care nu-și pierd nici fanii, nici farmecul, odată cu trecerea anilor. Printre ei se numără și cei patru muzicieni care vor bucura publicul românesc, în această toamnă, cu vocile lor măiestre -

Julio Iglesias
"Ca să obții succesul, ai nevoie de puțin noroc, puțin talent... și o mare pasiune"


Regele absolut al suspinelor muzicale, adorat de toate doamnele și duduile cu suflet romantic, își aduce sonurile pasio­nale pentru a 12-a oară în țara noas­tră. La 70 de ani, celebrul cântăreț spaniol con­tinuă să facă ravagii printre femeile de pe întreg mapa­mon­dul, dintre care nu lipsesc nici frumoasele autohtone. Prin ur­mare, Julio va susține nu unul, ci două spectacole, pe scena Să­lii Palatului din București, pe 24 și 26 octom­brie, deși inițial era programat doar unul, cel din data de 24. Toate con­certele sale de la noi au fost organi­zate în aer liber până acum - de fiecare dată au fost răz­boaie pentru bi­le­te. Anul acesta, artistul spaniol cântă pentru prima dată într-un spațiu închis. Sala Pa­latului, cea mai încăpătoare locație muzica­lă, cu cele aproximativ 5000 de locuri trase în catifea, s-a dove­dit neîncăpă­toare, însă moale la suflet ca orice la­tin, Julio a cedat insis­tențelor fanilor și a acceptat să mai cânte și pe 26 octom­brie.
În cei 45 de ani de carieră, Julio Iglesias a vândut peste 300 de mi­lioane de discuri în întreaga lume, înregistrate în 14 limbi. El ocupă un loc bine me­ritat în topul celor mai vânduți 15 ar­tiști din isto­rie. Ca încununare, pe 1 apri­lie a.c., la Beijing, artistul a primit două premii istorice: "Primul și Cel mai popular artist al tuturor timpurilor în China" și "The Guinness World Records" pentru "Cel mai bine vândut artist de muzică latino" (250 de mi­lioa­ne de exemplare). "Ca să obții suc­ce­sul, contează foarte mult momen­tul în care apari pe piața muzicală. Și mai ai nevoie și de pu­țin noroc, puțin talent... și o mare pasiune, determi­nare și disci­plină" - iată rețeta divul­gată de Julio, într-un interviu acordat în acest an.
(Biletele pentru concertul Julio Igle­sias de la București au prețuri cu­prin­se între 200 și 500 lei, în funcție de categorie și sunt disponibile în rețelele Vreau Bilet și Eventim.)

Tom Jones
"Mi s-a trezit iar pofta de-a fi pe scenă"


Pe 1 noiembrie, tot pe scena Sălii Palatului, vă dă întâlnire un alt semizeu muzical - Tom Jones. Solistul galez a reușit să umple până la refuz aceeași sală, în urmă cu numai doi ani, demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, că talentul nu are vârstă.
Acum, la 73 de ani, Tom pare să trăiască o a doua tinerețe și se bucură de cele mai bune recenzii din ca­rieră, pentru ultimele două albume "Praise & Blame" (2010) și "Spirit in The Room" (2012). Criticii din în­treaga lume îi aduc elogii pentru muzica înregistrată în ultima vreme, dar și pentru performanțele obținute în concertele lui.
Din 2012, el este și profesor, antrenând tineri talen­tați, ce doresc să devină vedete pop, în cadrul emisiunii BBC, "The Voice". Concurenta pe care a școlit-o anul trecut, Lianne Mitchell, a și câștigat concursul. "Mi-a plăcut mult și postura de profesor, dar abia aștept să mă întorc pe scenă. În spectacolul acesta televizat, stau și îi ascult pe alții cum cântă, iar ascultându-i pe ei, mi s-a trezit iar pofta de fi pe scenă și de a cânta și eu", afirma el într-un recent interviu. Anul acesta, Tom s-a apucat să înregistreze un nou album.
(Pentru concertul lui din București, prețul biletelor este cuprins între 200 și 790 lei și le puteți achiziționa în rețeaua Eventim.)

Oscar Benton
Încă viu


Surpriza acestei toamne este concertul legenda­rului Oscar Benton, care va cânta tot la Sala Palatu­lui, pe 2 noiembrie, la numai o zi după Tom Jones. După o absență de mai bine de 20 de ani din lumina reflectoa­relor, Oscar se întoarce pe scenă. Autorul super-hitului anilor '70-'80, "Bensonhurts Blues", are acum 64 de ani și este, și el, plin de viață, și dornic să se ia chiar la întrecere cu tinerii cântăreți de blues din zilele noastre.
Mai în formă ca oricând, Benton și trupa lui propun publicului din România un spectacol de blues, rock'n'roll și boogie-woogie de cea mai bună calitate. Din re­citalul pe care îl vor susține nu lip­sesc pie­sele "I got my mojo working", "My sweet Angel", "Back door man" și, bine­în­țeles, piesa care i-a făcut celebri în întreaga lume, "Bensonhurts Blues". Me­lodia lan­sată în anul 1973 a devenit un adevărat șla­găr abia în 1981, când Alain Delon a in­clus-o pe coloana sonoră a peli­culei "Pour la peau d'un flic" (prezentată la noi cu titlul "Afacerea Pigot"). "Acest cântec și cola­borarea cu Alain Delon mi-au schim­bat viața. «Bensonhurts blues» a devenit, practic, cartea mea de vizită", spunea ar­tistul olandez.
(Pentru concertul lui Oscar Ben­ton, prețul biletelor este cuprins între 100 și 900 lei și le puteți achiziționa în rețeaua Eventim.)

Toto Cutugno
Il "vero italiano" va fi printre noi


Toto Cutugno se numără, și el, prin­tre cântăreții cu un număr impre­sionant de fani în țara noastră. Anul aces­ta, artistul italian va încerca, în stilu-i propriu, să umple iar până la refuz două săli de concerte de la noi, și anu­me - Sala Palatului din Capitală (pe 3 nov.), și Sala Sporturilor "Du­mitru Popescu Colibași" din Brașov, pe 5 nov. De Brașov îl leagă și prima lui vizită în România, din 1993, când a cântat pe scena Festivalului Cerbul de Aur.
Plin de energie, artistul italian nu își arată cei 70 de ani, trădați doar de lunga și fructuoasa-i carieră. Anul acesta, el va cânta în premieră alături de Orchestra Sim­fonică București. Până în prezent, Toto a compus peste 400 de melodii și a vândut mai bine de 100 de milioane de discuri în întreaga lume, unde are milioane de fani. El este și singurul cântăreț italian care a câștigat concur­sul Eurovision, în 1990.
(Pentru concertul lui din București, biletele au pre­țuri cuprinse între 150 și 450 lei, iar pentru cel din Brașov biletele costă între 150 și 350 lei și pot fi cum­părate în rețeaua Eventim.)