Răspuns pentru S. P. - Bacău, F. AS nr. 1085 - "Cum se poate vindeca sindromul Zollinger-Ellison?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În mod sigur, sindromul Zollinger-Ellison nu este cauzat de hiperaciditatea gastrică, așa cum vi s-a spus, ba din contră, acest sin­drom reprezintă o situație rară, în care anumite formațiuni tumorale, denumite gastri­noa­me, se formează în organism, cel mai frecvent la nivelul pancreasului și duodenului, și care secretă o sub­stanță (gastrina) ce stimulează excesiv producția acidă a stomacului. Drept ur­mare, multe persoane cu sindrom Zollinger-Ellison fac, la un moment dat, un ulcer peptic în evoluția bolii. Mai mult, ulcerele aso­ciate cu sindromul Zollinger-Ellison sunt în mod tipic mai persistente și răspund mai greu la tratament, decât ulcerul peptic obișnuit. Din păcate, sindromul Zollin­ger-Ellison, spre deose­bire de ulcerul peptic obișnuit, poate lua frecvent for­mele unei boli grave, în principal atunci când gastri­noamele se împrăștie lent, de obicei la ganglionii lim­fa­tici și la nivelul ficatului. În plus, așa cum amin­team, ulcerul asociat acestui sindrom este frecvent sever și nu este ușor de tratat cu medica­mentele convenționale sau chirurgical. Ca în majori­tatea altor boli severe, cu cât diagnosticul este stabilit mai devre­me, cu atât șansele unei reveniri favorabile sunt mai mari.
În privința tratamentului, trebuie menționat că, uneori, se poate aborda un pro­tocol tera­peutic prin care sunt identi­ficate și extirpate una sau mai multe for­mațiuni tumorale, responsabile pentru produce­rea excesivă de acid la nivelul sto­ma­cului, însă numai dacă sunteți o per­soană tânără (nu vă precizați vârsta) cu o stare de sănătate bună. În cazul în care aceste tumori sunt atât de mici sau atât de multe, încât nu pot fi identificate și extirpate, veți fi nevoit să luați, în con­ti­nuare, medicamente pentru reduce­rea secreției acide. Cele mai eficiente medi­ca­mente sunt inhibitoarele pompei de protoni, precum Omeprazolul, Lanso­prazolul, Rabeprazolul sau Pantopra­zolul, care prezintă avantajul de a supri­ma producția acidă a stomacului pentru o perioadă de timp. Bineînțeles, pentru acest gen de afecțiune, veți fi nevoit să luați doze mai mari de medicamente și pentru o peri­oadă mai mare de timp, decât ați face-o pentru rezol­varea unui ulcer peptic obișnuit. În același timp, vor fi necesare și alte investigații (monitorizare), pen­tru a afla dacă mai apar sau se răspândesc formațiunile tumorale.
Medicina naturistă complementară vă poate veni și ea în ajutor, prin utilizarea unor remedii care au drept scop atenuarea hiperacidității gastrice și cicatrizarea leziunilor formate la nivelul mucoasei gastrice și intes­tinale. Dintre acestea, vă recomand produsul Gas­tro­calm (4x1 comprimate pe zi), Gascure sirop (3x1 lingurițe pe zi, înainte de mese), pulberea de Răchitan (o jumătate de linguriță de 3-4 ori pe zi) cu puternice efecte cicatrizante și antihemoragice și, în special, L-Glutamina, aminoacid semiesențial care realizează o protecție solidă a sistemului digestiv, indicat în ulcere, diaree, boala Crohn, infecții digestive, atrofia mucoa­sei intestinale etc.
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am migrene care s-au accentuat odată cu menopauza"
(Răspuns pentru TATIANA - Corabia, F. AS nr. 1051)


Stimată doamnă, ați subliniat două probleme im­portante, cărora încerc să le dau răspuns aici, anume - migrenă și tulburări postmenopauză.
Migrena. Este considerată o tulburare neurolo­gică. De obicei, se manifestă pe o jumătate a creieru­lui. Este pulsatilă și însoțită adesea de amețeli, greață și vomă, fiind precedată, adesea, de semne prevesti­toare. Este aproximativ de trei ori mai frecventă la fe­mei decât la bărbați, deși, înainte de pubertate, este mai frecventă la băieți decât la fete. Crizele durează 2-72 ore, sunt urmate de ușoară pareză temporară, câteodată de orbire tem­porară și tulburări în vorbire. Unele surse citează că până la 90% dintre cazuri au antecedente familiale, iar menopauza pare să fie un factor care să influențeze în mod negativ, adică să agraveze boala (circa 45% din cazuri).
Între posibilele cauze sunt și scăderile de nivel ale estrogenului (menopauză), alimentele cu aditivi, brân­ze­turi, cafea, vin, unele medicamente (nitrogli­cerină), lumina și zgomotele puternice, unele mirosuri, foa­mea, chiar activitățile fizice prea intens întreprinse. Din punctul de vedere al medicinei naturiste, unele ma­nifestări își au cauza inclusiv în tulburările energe­tice la nivelul ficat-vezica biliară și stomac-intestinul gros.
Abordarea naturistă poate include:
* Gestionarea stresului - stresul este considerat un factor declanșator al migrenelor. Unele metode de relaxare, cum ar fi yoga, tai chi, pot fi de ajutor. De asemenea, "biofeedback", o metodă ce are nevoie de o aparatură specială, învață pacienții să gestioneze mai bine factorii de stres.
* Locurile cu zgomote și lumini puternice sunt de evitat, căci ele sunt factori de stres și factori declan­șatori ai durerilor.
* Masajul - este, de asemenea, util, probabil prin efectul său contra stresului.
* Plante medicinale - spiculița (Tanacetum parthenium), și sunătoarea (Hypericum perforatum), dar atenție!, ele interferează cu metabolizarea unor medicamente, inclusiv cele pentru tratarea proble­me­lor cardiace, contraceptive și anticoagulante (de sub­țiere a sângelui), astfel trebuie luate cu precauție.
* Dietă - lipsită de aditivi (zaharină, glutamat mo­nosodic), cu mai puține brânzeturi fermentate și înve­chite (ce conțin "tyramine"), carne afumată (conținând nitriți). În schimb, citricele sunt de ajutor.
* De evitat - vinul, cafeaua, ciocolata și tutunul.
* Suplimente nutritive - mai ales cele ce conțin magne­ziu, vitamina B1 și coenzima Q10 ar putea fi utile.
* Homeopatie - este foarte bună pentru migrenă. Unele re­me­dii utile includ Cyclamen, Ig­natia, Natrum muriaticum, Pe­tro­leum și Samarium muria­ti­cum.
* Acupunctură - este foarte utilă. Între meridianele vizate sunt cele ale Ficatului, Vezicii bi­liare, Vezicii urinare, Vasul Gu­vernator, Cord.
Menopauza este un fe­no­men natural, care constă în încetarea fiziologică definitivă a ca­pacității naturale de reprodu­cere a unei femei. Menopauza poate fi indusă medical, atunci nu mai este fiziologică. Nu ar trebui să provoace tulburările cu care este adesea aso­ciată, însă noi, oamenii, nu mai trăim natural. Ca atare, este aso­ciată unei creșteri în simptomele migrenei în aproxi­mativ 45% din cazuri. Astfel, dumneavoastră pare să vă plasați în acest tipar.
Menopauza este luată în considerare după 12 luni în care nu au mai fost menstruații. Procesul este în primul rând unul al ovarelor, nu al uterului. Astfel, scoaterea chirurgicală a uterului nu duce automat la menopauză, pe când scoaterea chirurgicală a ovarelor, da. Ovarele secretă hormonii sexuali care acționează asupra uterului, iar deficiența acestor hormoni poate duce la simptomele menopauzei. Vârsta la care are loc menopauza este între 40-60 ani, cu o medie de 51 ani. Între problemele cu care se confruntă femeile în me­nopauză sunt cele pe care le-ați subliniat: pierderea libidoului (dorința sexuală), atrofia vaginală (du­când la contact sexual neplăcut), bufeuri (senzația de căl­dură și transpirație în valuri), migrenă (în unele ca­zuri), osteoporoză, creșterea greutății corporale și in­con­tinența urinară.
* Primul pas ar putea fi o discuție temeinică cu soțul dumneavoastră. Deși spuneți că ați vorbit, tema sexului în cupluri tinde să fie una delicată. Explicați-i mai clar ceea ce simțiți, pentru a-l putea face să vă în­țeleagă, fără a se simți cumva lezat. Eventual consul­tați un consilier matrimonial, care să vă ajute să vă lămurească soțul.
* Exercițiile fizice - sunt foarte importante. Ele ajută în simptomele întâlnite în menopauză, precum și ca un ajutor împotriva osteoporozei. Unele gimnastici medicale ar putea întări musculatura pelviană, ducând la ameliorarea incontinenței urinare de care v-ați plâns.
* Dieta - poate fi utilă în combaterea osteoporozei (broccoli, morcovi, smochine, fasole) și în echilibrarea organismului, prin conținutul de fitoestrogeni (soia, fasole, ovăz, grâu, morcovi, mere, chiar cafea).
* Plante medicinale - mielăreaua (Agnus castus), luminița (Oenethera biennis), unele creme din ma­nioc sălbatic (produse americane), toate conțin fito­estrogeni și ar putea fi de ajutor pentru atrofia vagi­nală.
* Homeopatie - Pot fi de mare folos Agnus castus și Lilium tigrinum, pentru probleme de libido, La­chesis și Sepia, pentru bufeuri, iar Equisetrium, pentru probleme urinare.
* Acupunctură - ajută foarte mult, la toate simp­tomele menopauzei. Vezica urinară, Rhinichi, Vasul Guvernator, Vasul de Concepție și Ficat ar fi între cele mai importante meridiane de abordat.
Vă urez succes!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Există metode naturiste de a înlătura polipii nazali?"
(Răspuns pentru ALINA TANCĂU, F. AS nr. 1076)


Infecțiile acute repetate ale căilor respiratorii supe­rioare ale sugarului și copilului mic induc hipertrofia țesutului limfoid rinofaringian (vegetații adenoide sau "polipi la copii" în termeni populari), care se manifestă cu obstrucție nazală (nas înfundat), respirație bucală de supleere (respiră cu gura deschisă), la care se adau­gă dispneea (respirație dificilă), asociată sau urmată frec­vent de apariția unor complicații bronhopul­mo­nare, otice, digestive sau chiar stări toxico-septice. Agenții patogeni, grupați în colonii la nivelul criptelor ade­noidiene, vegetațiilor adenoidiene hipertrofiate, con­stituie adesea un factor de focar de infecție. Perioa­da de maximă dezvoltare a vegetațiilor adenoide este la vârsta de 3-7 ani, după care urmează diminuarea lor spon­tană. Extirparea vegetațiilor adenoide (adenoidec­tomia) se va face într-un moment de diminuare a leziu­nilor inflamatorii nazosinusale și după efectuarea unui set de analize obligatorii. Profilaxia vegetațiilor ade­noide constă în:
* Aspirații nazale, de 2-3 ori pe zi, urmate de insti­larea de ser fiziologic și/sau apă de mare sterilă tip Nazomer, Sterimar, Rhinomer etc.
* Pulverizații cu Ocnasept spray (aerosol salin 100% natural) deasupra patului și în camera copilului, în vederea optimizării microclimatului ambiental și îndepărtării alergenilor.
* Menținerea unei igiene normale a aerului respirat și a permeabilității foselor nazale, cu o respirație nazală corectă, sunt condiții obligatorii în vederea succesului terapeutic.
* 10 zile de aerosoli, câte 3 ședințe pe zi cu Hidro­cor­tizon/ Dexametazonă diluate în 5-10 ml ser fizio­logic.
* Administrarea de antiinflamatoare, antialergice, mucolitice, polivitamine și preparate de calciu, la re­co­mandarea medicului.
* Tratamentul cu antibiotice este indicat numai în pusee acute și după efectuarea examenului bacterio­logic din exudatul faringian/secreția nazală/ sau spută.
* Tratament balneoclimateric în stațiunile Ocna Si­biului, Govora, Bazna, Techirghiol.