Noiembrie de abanos

Dana Ene
Chiar la începutul lui Brumar, două descen­dente de marcă ale Continentului Negru, cân­tărețe și poete cunoscute în întreaga lume, își vor împărtăși mesajul artistic pe scenele Capitalei.

Este vor­ba de mult apreciata cântă­reață de fla­menco Concha Buika (41 de ani), și de posesoarea uneia dintre cele mai frumoase voci ale fusion-pop-ului contem­poran Iyeoka (38 de ani). Chiar dacă provin din medii cultural-artistice și sociale diferite - Concha este născută și crescută într-un cartier sărac, din Palma de Mallorca, în timp ce Iyeoka face parte din pătura de mijloc a Boston-ului, - ambele artiste și-au tras seva creatoare din rădăcinile africane ale părin­ților lor.

Freamăt de flamenco la Opera Națională: Concha Buika

Joi, 7 noiembrie, o puteți asculta pe scena Ope­rei Naționale din București pe Concha Buika. Interpreta de muzică flamenco, deținătoare a două premii Latin Grammy, vine pentru prima oară în România, în cadrul celei de-a șasea ediții a Fes­tivalului "Viața e fru­moasă!".
Recunoscută în întreaga lume pentru timbrul vocal puternic și pentru talentul ei de-a îmbina ritmurile tradiționale spaniole cu jazz-ul, blues-ul sau soul-ul, Buika este adesea com­parată cu Nina Simone, Chavela Vargas, Billie Holiday sau Janis Joplin. Vocea ei, cu o forță aproape "animalică", după cum se descrie pe sine chiar artista, este cea care o deosebește de alte cântărețe de flamenco. În copilărie, însă, aceeași voce intensă și gravă a făcut să fie con­siderată o adevărată paria în țara ei natală, Spania.
Fiică a unor emigranți din Guineea Ecuatorială, María Concepción Balboa Buika s-a născut pe 11 mai 1972 într-un cartier sărac, preponderent alb, din Palma de Mallorca. A început să cânte de mică, dar vocea ei mult prea gravă nu a fost deloc apreciată de profesorii de la școala catolică. La 8 ani, a fost dată afară din cor, pentru că avea un glas "ca de câine", iar dirijorul corului i-a recomandat să se concentreze mai mult pe studiul Bibliei și să uite de muzică. Nu avea să fie singura lovi­tură pentru micuța Concha, căci un an mai târziu, tatăl ei a plecat de acasă, lăsându-și soția să-i crească singură pe cei șase copii. "Copilăria mea nu a fost una tristă. Eram săraci, dar aveam o mulțime de prieteni, mulți dintre ei țigani, care m-au învățat să cânt flamenco... M-am simțit însă mereu o dezrădăcinată. Copiii din vecini, și chiar prietenii mei spanioli, îmi ziceau «tu nu ești de pe aici», iar mătușile și unchii din Africa îmi spuneau «tu nu ne aparții nouă»," povestea ea într-un interviu.
Buika a inclus inconștient blues-ul în muzica ei, iar la 17 ani, a început să cânte în diverse cluburi, imitân­du-le pe Diana Ross sau Tina Turner, uneori chiar și timp de 11 ore pe zi. Abia la 29 de ani, după ce s-a reîn­tors la ritmurile copilăriei, a reușit să-și scoată primul album "Mestizüo", alături de un alt muzician spaniol, Jacob Sureda. De aici încolo, încet, încet, solista spanio­lă și-a găsit drumul prin hățișul stilurilor și muzicienilor "la modă".
În 2008, împreună cu albumul "Ni?a de Fuego", artista spaniolă își lansa și primul ei album de poezii. Ambele au fost apreciate de critică și de fani, însă cel mai mare succes de până acum l-a obținut în 2009, după difuzarea discului "El Último Trago", realizat îm­pre­ună cu celebrul Chucho Valdés.
Azi, Buika este deținătoare a numeroase premii, printre care două "Latin Grammy" și două "Discuri de Aur", iar muzica ei a fost inclusă pe coloana sonoră a mai multor filme regizate de celebrul Pedro Almodovar. Anul acesta, în iunie, ea și-a lansat cel de-al șaptelea album de studio "La Noche Más Larga", însoțit și el de un album de poezie.
Show-ul de la București al artistei spaniole are loc în cadrul Festivalului Internațional al Artelor Spectaco­lului Muzical "Viața e frumoasă!" organizat de Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian", între 7 și 17 noiem­brie.
(Biletele pentru concertul ei pot fi cumpărate din rețeaua Eventim și au prețuri între 43 și 107 lei.)

Iyeoka - Trei concerte extraordinare în București și Cluj

Tot în premieră vine în țara noastră o altă artistă de culoare - Iyeoka, cântă­reață și poetă de origine nigeriană, ce își "recită" poezia în ritmuri de soul, R&B, rock, hip hop și jazz. Ea va cânta la Bu­curești pe 5 noiembrie, în "The Silver Church Club", apoi va susține la Cluj două concerte, în aceeași zi, pe 7 no­iembrie, de la ora 19, pe scena Tea­trului Național, și de la ora 22, în "Diesel Club".
Iyeoka Okoawo s-a născut pe 28 aprilie 1975, în Bos­ton, Massa­chusetts, și este fiica unor doctori de origine ni­geriană. Chiar da­că și-au părăsit țara pentru a le oferi co­piilor o viață mai bună, părinții și-au păstrat tradițiile, și pentru că au un ade­vărat cult pentru nu­me, au ales pentru fetița lor unul cu o putere foarte mare - Iyeoka, care în dialectul Esan înseamnă "Vreau să fiu respectată". Deși Iyeoka a început să cânte de la cinci ani, sub îndrumarea unuia dintre frații mai mari, ea nu a visat să urmeze o carieră muzicală. A studiat farmacia și a și practicat o bună bucată de vreme meseria de farmacist, înainte de-a se întoarce, în anul 2004, la primele ei iubiri - muzica și poezia. "Sufle­tul meu era chinuit. Mă întrebam zilnic dacă asta este viața pe care o do­resc. Când i-am pus su­fletului meu întrebarea, răspunsul a venit repede și era simplu - nu. Nu îmi doream să fiu far­macist. Visam să fiu toboșar, muzician, poet, să-mi împăr­tășesc ideile cu lumea", afirma ea într-o conferință de pre­să.
Și-a început cariera muzicală prin înființarea grupului The Rock de Funk Tribe, iar în 2004, și-a lan­sat primul album solo, "Black and Blues", format în întregime din cân­tece-poeme. Apoi, o perioadă lungă de timp, a cântat în turnee solo sau alături de alți mari muzicieni. În 2008, Iyeoka a lansat al doilea album de poezie și muzică "Hum the Bass Line", și tot în acel an, a apărut ală­turi de alți artiști, pe albumul "In The Name of Love: Africa Celebrates U2", nominalizat la Premiile Grammy.
Cel mai recent album al artistei americane, "Say Yes", a fost lansat în 2010 și conține nouă melodii și două poeme. Iyeoka se află acum în plin turneu de promovare a acestuia. Chiar înainte de lansarea albumului, prima piesă cuprinsă pe acesta, "The Yellow Brick Road Song", a fost pre­zentată într-un episod din noul serial HBO "How To Make It In America" (Cum să reușești în America), devenind mai apoi și cântecul oficial al serialului "Fairly Legal" (Aproape legal).
(Pentru concertul din București, pu­teți procura bilete din rețeaua Even­tim la prețul de 50 lei. Detalii despre eve­nimentele de la Cluj-Napoca găsiți pe www.dieselclub.ro)