Despre FRICĂ, PANICĂ și ÎNGRIJORĂRI (I)

Gilda Fildan
- Rude apropiate ale depresiei, sunt bune când ne învață să ne ferim de primejdii, dar se transformă în boală, când ne fac să trăim toată viața ascunși sub pat -

Orice om se teme. Frica ne avertizează și ne apără de pericole - iar la persoanele sănă­toase psihic, ea dispare odată cu trecerea amenințării. Însă ce-i de făcut atunci când teama nu se mai află într-un raport corespunzător cu amenințarea și nu încetează să existe, deși factorul care a declanșat-o nu mai este de mult prezent? Asemenea tulburări afec­tează un european din cinci în cursul vieții sale. Frica morbidă e cea mai frecventă suferință psihică - una masivă și de lungă durată. Și nu vorbim doar de anxie­tate. Și în tulburările nevrotice de tipul nesiguranței de sine, al spaimei că vei fi părăsit, că îți va muri cineva foarte apropiat, că nu vei promova un examen sau un interviu pentru angajare, cei în cauză prezintă simp­tome asemănătoare. Când toate astea vin și trec ca o ploaie de primăvară nu există probleme. Dar îndată ce frica începe să vă prejudicieze viața de zi cu zi, ar fi indicat să luați măsuri. Testele din finalul articolului vă pot da o primă orientare în acest sens.

O companie selectă

Există și personalități de prim rang din politică, știință și cultură care sunt încercate uneori de îngrijo­rări și temeri devastatoare. Iată șapte exemple cu per­sonalități din istorie și din zilele noastre.

Johann Wolfgang von Goethe
În vremea studenției, ma­rele scriitor german sufe­rea de puternice fobii: se temea de înăl­țime, de întuneric, de zgo­mot, dar și de locuri singuratice. Pen­tru a se elibera de ele, Goethe a încercat o terapie de con­frun­tare cu propriile sale te­meri: el a urcat în turnul ca­tedralei din Strassburg, ca să-și depășească frica de înăl­­ți­me, și folosea concertele de fanfară ca prilej de a se ex­pune unui nivel sonor ridicat, pla­sân­du-se totdeauna în apro­pierea toboșarului.

Heidi Klum
Așa cum bine se știe, manechinele cu carieră in­ter­­națională petrec mai mult timp în avion decât în fața apa­ratului de fotografiat. Heidi Klum, marca nu­mărul unu a Germaniei în materie de mo­delling, a mărturisit într-un interviu că se teme de zboruri de peste două­zeci de ani, când a înce­put să călă­torească de la o prezentare de modă la alta. Momentele când avionul începe să se zguduie i se par insuportabile și, în cele două decenii de când suferă de această fobie, n-a des­coperit o metodă ca­pabilă să i-o vindece sau mă­car s-o amelioreze. Zborul e pentru ea o tortură.

Dustin Hoffman
Actorul american răs­plătit cu un Oscar și-a întrerupt acti­vitatea cine­matografică din pricina anxietății. Toc­mai dis­tincția pentru întrea­ga sa carieră, decernată de American Film Institute, în anul 1999, i-a declanșat o frică paralizantă față de viitor: cum o să poată lucra mai departe cu un aseme­nea etalon în viața lui? Întors acasă după festivitatea or­ganizată în onoarea lui, el a avut primul atac de pa­nică. Abia trei ani mai târziu actorul s-a simțit din nou în stare să lu­creze.

Charles Darwin
Părintele evoluționismului se temea de aglomerație și de călătorii, dar suferea și de unele fobii specifice. Ast­fel, Darwin a relatat cum, cu ocazia unei vizite la gră­di­na zoologică, s-a în­spăi­­mântat de un șarpe aflat în spatele unui geam, având din­tr-o dată sen­timentul ira­țional al unui pericol. Caracteristice pentru pacienții anxioși sunt numeroasele simp­tome fizice, de tipul tahi­car­diei, al tremurăturilor și diverselor probleme gastro­intestinale, de care suferea și Darwin.

Barbra Streisand
La un concert ce a avut loc în Central Park din New York, în anul 1967, celebrei cân­tărețe americane i s-a în­tâmplat să uite câteva versuri dintr-un cân­tec. Din teama de a nu se com­pro­mite din nou, ea a evitat să mai apa­ră pe scenă și a renunțat la turnee. A avut curajul de a le relua abia în 1994.

Napoleon Bonaparte
Împăratul francez avea oroare de pisici. Și n-a fost singurul cu a­ceastă me­teahnă. Prin­tre per­sonajele de mare an­ver­gură ale is­toriei mon­diale, se pare că și Iulius Cezar avea o fobie simi­lară.

Nicole Kidman
Actrița australiană a povestit că are dificultăți de respirație și îi tre­mură mâinile la pre­miere, când e în­con­jurată de foto­grafi care îndreaptă o­biec­tivele camerelor asu­­pra ei. Prezentarea fil­mului "Moulin Rouge", la festivalul de la Cannes, i-a provocat chiar un atac de pa­nică.

Marea necunoscută

- Zece lucruri pe care ar trebui să le știți dacă aveți probleme cu frica -

1. Cazuri singulare sau epidemie?
În jur de 60 milioane de europeni se îmbolnăvesc anual de o anxietate cu care s-ar cuveni să meargă la doctor. Ceea ce înseamnă, în medie, unul din cinci. În consecință, fenomenul poate fi considerat cea mai frecventă afecțiune psihică a zilelor noastre.

2. Ignoranță primejdioasă
Anxietatea are tendința de a se croniciza. Ea se tratează cu atât mai bine cu cât este diagnosticată mai devreme. Însă de la recunoașterea primelor semne și până la aplicarea unei terapii trec, de regulă, cam cinci ani. În acest interval simptomele se consolidează, iar procesele biologice de la nivelul creierului se modi­fică. Drept strategie de gestionare a fricii, mulți evită sti­mulii care o declanșează, iar aceasta le impune li­mitări considerabile în activitatea profesională, în viața de familie, ca și în relațiile cu prietenii.

3. Însoțitorii fricii
Frica vine rareori singură, de obicei, ea se asociază și cu alte suferințe, cum ar fi o depresie, așa încât am­bele sunt tratate concomitent. Medicul urmează să sta­bilească dacă frica este doar însoțitorul unei alte boli sau dacă ea însăși constituie afecțiunea centrală, care necesită tratament.

4. Eroarea pacienților
Frica se ascunde adesea în spatele unor simptome fizice, ca tahicardia sau dificultățile de respirație. 95% dintre cei afectați sunt convinși că au o suferință fizică. Ei se adresează medicului, pentru ca acesta să le pre­scrie în sfârșit un remediu eficient pentru boala lor de inimă. Numai 5% îi povestesc doctorului despre teme­rile lor chinuitoare.

5. Când autoterapia duce într-o fundătură
Frica poate crea dependențe. Numeroși pacienți încearcă să-și aline suferința cu ajutorul alcoolului. Sticla de vin băută seara, pentru domolirea anxietății, devine un ritual nelipsit. Prin urmare, dependența de alcool poate fi și o tentativă nereușită de autotrata­ment. Înainte de o eventuală psihoterapie, ar trebui fă­cută neapărat cura de dezintoxicare.

6. Cele două fețe
Frica nu este numai normală, ci și indispensabilă. Ea ne protejează și, pe termen scurt, ne face chiar mai productivi. Așadar, rolul unei terapii nu e acela de a ne dezobișnui de orice gen de frică. Totuși, trebuie să pri­vim ca pe un semnal de alarmă faptul că ea continuă să existe chiar și în absența unei amenințări reale, adu­când serioase prejudicii vieții noastre de fiecare zi. Atunci este cazul să fie tratată.

7. Pentru prima dată
Mulți pacienți își amintesc de un eveniment-cheie, care marchează debutul calvarului lor: de pildă, primul atac de panică în bezna unui tunel, sau primul păian­jen care le-a declanșat repulsia. Acest stimul s-a im­pri­­mat atât de profund în memorie, încât în situații asemănătoare se activează o alarmă falsă. Factorul declanșator reprezintă însă doar ultima verigă dintr-un lanț complex de generare a fricii: înzestrarea genetică joacă și ea un anumit rol, ca și influențele mediului social, de exemplu stilul de educație, respectiv atitu­dinea exagerat de protectoare a părinților.

8. Spaima în imagini
Frica poate deveni vizibilă prin intermediul ima­gis­ticii medicale, deoarece stimulii declanșatori schim­bă metabolismul creierului. Experiența psihică a spai­mei este întotdeauna legată de modificarea secreției de mediatori chimici din creier. Metodele de investigare bazate pe imagini, cum este tomografia funcțională, pot evidenția optic aceste procese neurobiologice.

9. Feriți-vă de soluții rapide!
Apelarea grăbită la medica­men­tele anxiolitice nu e nici pe departe salutară, ci dimpotrivă. Căci multor pacienți, aceasta le confirmă păre­rea greșită că, fără preparatele res­pective, li s-ar fi întâmplat ceva foarte grav. Astfel, specialistul care prescrie asemenea medicamente poate contribui involuntar la de­prin­derea activă a fricii.

10. Nu pentru totdeauna
Teama copleșitoare nu ne este hărăzită de destin și nici nu durează obligatoriu până la sfârșitul vieții. Atât eficacitatea medicamentelor de ultimă generație, cât și acțiunea benefică a psihoterapiei sunt pe deplin dovedite științific. În concluzie, o veste bună: frica se învață într-un anumit moment al vieții, iar orice învăț are și dezvăț.

Înfățișarea fricii

- Teamă de anumite locuri, de oameni ori situații: boala se arată în multe variante -

Fobiile

* Agorafobia este frica de locuri și situații, cum ar fi plasarea în mijlo­cul unei mari mulțimi de oameni sau în spații deschise. Suferindul nu vede pentru sine nici o posibilitate de retra­gere și resimte acest fapt ca periculos și chinuitor. El se crede amenințat de simpto­me cardiace sau amețeli și se teme că nu va putea primi ajutorul necesar și nu va fi salvat. Locurile care îi inspiră frică, de exemplu cen­trele comerciale, se află în general în afara ambianței familiare lui. O aglo­merație sau o coadă îi declanșează un sentiment de neputință ori de strâm­torare. În majoritatea cazu­rilor, a exis­tat la început o experiență traumati­zantă, care ulterior declanșează mereu spaima. Ca strategie de apărare, persoanele afectate evită anumite locuri și contactele cu alți oameni.
* Fobia socială înseamnă teama permanentă de a te găsi în centrul atenției, fiind expus privirilor cerce­tătoare ale celorlalți. Posibilitatea de a te compromite, de a te face ridicol - aceasta este ideea terifiantă care îl urmărește neîncetat pe cel ce suferă de fobie socială. A vorbi în fața unui grup de ascultători i se pare o mi­siune imposibilă. Chiar și o simplă conversație îi poate provoca simptome ca tremurături, greață, senzație de vomă sau îmbujorare. Tendința de a se retrage duce adesea la izolare, pentru a sfârși uneori în dependența de alcool ori de sedative.
* Fobia specifică se caracterizează printr-o teamă continuă de un anumit obiect sau o anumită situație. Ce­le mai frecvente fobii sunt frica morbidă de unele animale (zoofobie), cea legată de vreme (de fulgere, de pildă), de înălțime, de spații închise (claustrofobie), de sânge și răni, precum și de zborul cu avionul. Tu­turor le este comună o teamă exagerată și irațională. Deoarece factorii declan­șa­tori pot fi relativ ușor evitați în viața de zi cu zi, pacienții sunt în general prea puțin afectați de limitări în desfă­șurarea activităților coti­die­ne. La cazurile grave, însă, sentimentul de frică apare și în fazele lipsite de crize.

Alte tipuri de anxietate

* Atacul de panică se definește prin revenirea repe­tată a unor crize de frică puternice și neașteptate. Simptomele nu au nici un fel de cauze fizice și nu sunt determinate de o anumită situație. Suferinzii se tem foarte tare de producerea unor noi crize. Acestea îi iau total prin surprindere. Bolnavii le resimt ca incon­trolabile și copleșitoare. Intensitatea lor crește treptat, până când, după cinci sau zece minute, ating un punct culminant. În cazuri excepționale, o criză poate dura câteva ore. Pacienții prezintă simptome violente, în parte extrem de diverse, ca dureri, dificultăți de respi­rație sau o senzație de apăsare pe piept. Unii au hiper­ventilație, amețeli, nevoia acută de a urina sau vomă. Mulți trăiesc aceste suferințe fizice ca pe o amenințare la adresa vieții lor, se tem că vor leșina sau vor înne­buni.
* Anxietatea generalizată este o stare prelungită de frică și îngrijorare. Vorbim deci despre o teamă difuză de durată, care nu-și face apariția doar atunci când vizitezi anumite locuri, ori te afli în situații pe care le consideri neplăcute. O manifestare esențială este grija patologică, de exemplu, pe tema sănătății, a banilor, a familiei, a profesiei. Acestea reprezintă mo­tive de preocupare și pentru oamenii sănătoși, dar îngrijorarea pacienților cu anxietate generalizată e in­controlabilă și, de obicei, evident exagerată, dedicân­du-i-se un timp de trei-patru ori mai îndelungat decât ar fi normal. Câteodată, gândurile lor gravitează mai mult de jumătate de zi în jurul unor așteptări negative și al nenorocirilor ce ar putea eventual să-i lovească.

Tulburările obsesiv-compulsive

Cei afectați suferă intens din cauza gândurilor ne­gre, obsesive, ce se repetă mereu și pe care ei sunt in­ca­pabili să le țină sub control. Sentimentul că nu pot face nimic împotriva fenomenelor obsesive care îi domină este foarte împovărător.
Pacienții luptă contra lor cu toată puterea, refuză să cedeze - și totuși, în final, se spală pe mâini pentru a suta oară sau verifică, iar și iar, dacă au scos, într-adevăr, ștecherul fierului de călcat din priză. Acest mo­del care se repetă de nenumărate ori influențează atât de puternic desfășurarea întregii zile, încât gându­rile și acțiunile gravitează în mare parte în jurul simp­to­maticii obsesive. Îndatoririle zilnice sunt neglijate, viața socială devine aproape imposibilă. La capătul aces­tui proces, pe pacienți îi așteaptă adesea retragerea în sine și izolarea. Încercarea de a reprima gândurile obsesive, care apar asociate cu acțiuni de aceeași fac­tură, provoacă temeri și pune presiune pe bolnavi.
Gândurile obsesive se insinuează mereu, în pofida rezistenței opuse de persoana în cauză. "N-am uitat să închid aragazul? M-am spălat destul de bine pe mâini?". "N-o să fiu dat afară de la serviciu?". "De ce am fost părăsit pen­tru altul?".
Impulsurile obsesive pot pro­voca o sfâșiere interioară: omul nu vrea să cedeze impul­sului, dar se teme că în cele din urmă o va face.
Acțiunile obsesive sunt în­de­plinite fără a dori aceasta sau a vedea vreun sens în ele. De pildă, pacientul se spală întruna pe mâini sau controlează în repetate rânduri uși pe care le-a încuiat de mult. "Telefonează zadarnic ce­lui care l-a părăsit, ca să-l între­be de ce a făcut-o". Încercarea lui de a-și reprima aceste comporta­men­te generea­ză tensiuni și temeri.

Reacțiile la prejudicii grave

* Tulburarea nevrotică acută este o reacție la un prejudiciu grav, sufletesc sau fizic. Ea durează câteva ore sau zile.
După un accident sau, să zicem, după un viol, trec doar câteva minute până când victima e cuprinsă de pa­nică, de un sentiment de neputință și groază. Reac­țiile fizice ca tremuratul, transpirațiile, tahicardia sau tulburările de circulație variază de la un individ la altul. Percepția lumii înconjurătoare se modifică, se poa­te ajunge și la tentative de sinucidere. Oamenii sunt torturați de imagini sau gânduri legate de întâmplarea traumatizantă pe care au trăit-o și nu reușesc să facă față, ca de obicei, rutinei zilnice. De regulă, simpto­mele dispar după două-trei zile.
* Stresul post-traumatic este o reacție întârziată la o mare primejdie sau catastrofă. Sunt tipice amintirile chinui­toare, ce revin mereu, evo­când respectivul eve­niment dramatic. Cei afectați reac­ționează cu un recul emo­țional și social. Factorii declanșatori caracteristici sunt acele evenimente care ar arunca pe oricine într-o deznădejde profundă, dar pe cei implicați îi zguduie în mod deosebit: cu­tre­mur, violen­ță, dezastre natu­rale. Stresul apa­re în general la câteva săptămâni sau luni după si­tuația care l-a ge­nerat. Sunt carac­teristice amin­ti­rile ce revin stă­ruitor, aso­ciate cu o irascibilitate ac­centuată și emoții incontro­labile. Persoanele trau­matizate suferă de insomnii și coș­ma­ruri, sunt te­mă­toare și se simt ca și cum s-ar afla sub aneste­zie.

Anxietatea generalizată

Persoanele afectate prezintă simptome fizice recu­ren­te, ca tremurăturile sau tahicardia, care durează ore sau zile întregi. Deseori, ele nu pot spune de ce anume se tem, se simt neliniștite, sunt irascibile, dorm prost și își fac griji exagerate din cauza unor pericole, de altfel reale. De multe ori, la toate acestea se adaugă și o stare depresivă.

Agorafobia
Suferinzii se tem să nu aibă crize de panică în anu­mite situații în care ar fi dificil să li se acorde rapid asis­tența medicală necesară. Ei preferă să evite călă­toriile cu mașina, autobuzul sau trenul, dar și spațiile des­chise și aglomerațiile.

(În numărul viitor: REMEDII)