Terapiile orientale și bolile sezonului rece

Florentin Popa
Dr. LI LUO XI - specialist în medicină tradițională chineză

WU XING, temelia medicinei tradiționale chineze

- În calitatea dvs. de specialist în terapii orien­tale, vă rog să ne spuneți cum abordează medicina chineză afecțiunile sezonului rece.

- Medicina tradițională chineză se bazează pe cu totul alte principii, față de medicina occidentală. Filo­sofia după care funcționează se regăsește în Wu Xing, un concept ce reprezintă cele cinci elemente creatoare ale lumii: lemn, foc, metal, apă și pământ, care creează împreună un ciclu de viață. Privite prin prisma terapiilor orientale chineze, elementele naturale ne dau un nivel superior de înțelegere a mecanismelor funcționării orga­nismului uman, total deosebit față de alte științe medicale. Încă există mulți sceptici care nu pricep fundamentele acestei teorii, dar rezultatele terapiilor orientale, vechi de peste 5.000 de ani, nu pot fi con­testate de nimeni! Aș dori să vă prezint toamna și iar­na, din perspectiva acestei științe, deoarece vă vor ajuta să recunoașteți suferințele sezonului rece și să luați măsuri de prevenție și tratare a lor.

Toamna

În Wu Xing, toamnei îi corespunde elementul Me­tal, care influențează funcționarea plămânilor, ce devin mai sensibili în sezonul rece. Această sensibilitate se produce în urma obosirii sau extenuării organului de corespondență. Pe parcursul celor patru anotimpuri, organul corespondent unui anumit sezon devine mai activ la un moment dat, prin urmare, obosește mai ușor în celelalte perioade ale anului. Plă­mânii ajută la schim­bul de gaze (oxi­gen și bioxid de carbon) dintre me­diul exterior și organism. Totodată, furni­zează ener­­gie vitală inimii și-i mențin astfel activi­tatea. Inima este in­fluen­țată însă de elementul Foc și are ener­gie Yang. Plă­mânii au ener­gie Yin, prin urmare ini­ma și plă­mânii for­mează un echilibru Yin-Yang.
În medicina tradițională chi­neză, "fereastra" plămânilor este na­sul, aces­ta fiind cel care ne infor­mează despre starea generală a plă­mâ­nilor. Simp­tomele sau afec­țiu­nile ge­nerale sunt: gri­pa, inflama­rea stratu­rilor mu­coase, sinu­zita. Tot ceea ce se întâmplă în sis­temul căilor respiratorii se află sub supra­vegherea plămâ­nilor.

Iarna

În Wu Xing, iernii îi cores­punde elementul Apă, care are corespondență directă cu rini­chii. Dacă rinichii au proble­me, ni se umflă ochii sau pi­cioarele. De exem­plu, dacă rinichiul are un deficit de ener­gie Yin, de­ducem că ini­ma are energie Yang (generată de ele­mentul Foc) prea mare. Oa­me­nii simt că au mâinile și pi­cioarele foar­te calde, trans­piră și au bufeuri. Dim­potrivă, da­că energia Yang este prea slabă, oamenii își simt mâinile și picioarele foarte reci. Echili­brul dintre aceste energii, respectiv relația dintre rinichi și inimă, este foarte important. Din această cauză, de pildă, băr­bații pot ajunge la impotență!
În medicina tradițională chineză, "fereastra" rini­chi­lor este urechea. Dacă rinichii nu funcționează co­res­punzător, urechea produce mai mult cerumen și ne dă simptome ca țiuituri sau slăbirea auzului.

Tratamentul bolilor sezonului rece

- Ce metode de tratament aplicați în cazul bolilor provocate de infecțiile virale?

- Răceala și gripa se manifestă prin infecții ale trac­tului respirator superior, care sunt produse de viru­suri. Principalele simptome care apar în cazul gripei sau al răcelii sunt: curgerea nasului, strănutul, durerile în gât, tusea și uneori febra.
Medicina tradițională chi­ne­ză distinge trei tipuri de ră­ceală:
* De tip rece - apare mai frecvent iarna sau primă­vara și se manifestă prin: stări ușoare de febră, mucus alb și subțire, strănut, tuse, aversiune față de frig.
* De tip cald - apare la în­ce­putul toamnei sau la sfârșitul primăverii și se manifestă prin: febră, transpirație, gură și nas uscate, dureri în gât, tuse, mu­cus gălbui și gros, curgerea na­sului.
* De tip umed - apare cel mai des pe timp de caniculă, având manifestări ca: febră, sen­zație de greutate în corp, greață, senzație de umflare în piept sau în partea de jos a abdomenului.
Sinuzita, conform medicinei chineze, apare din cauza celor șase energii patogene externe. Având în ve­dere cauzele care ge­nerează această afecțiune, putem distinge mai multe tipuri de sinuzită:
* Tipul vânt-frig - se manifestă prin se­creție nazală apoasă, obstrucție nazală, scă­derea pragului olfactiv, cefalee, febră, ab­sența transpirației sau a setei.
* Tipul căldură - se manifestă prin secreții galben-verzui, obstrucție nazală, scăderea pragului olfactiv, cefalee, vertij, febră, tuse, uscăciune și amar în gură.
* Tipul căldură la nivelul ficat-colecist - se mani­festă prin secreție nazală, scăderea pragului olfactiv, cefalee, absența mirosului, uscăciune și gust amar în gură.
* Tipul umezeală la nivelul splină-stomac - se manifestă prin secreție nazală abundentă, gălbuie, urât mirositoare, cefalee, inape­ten­ță, greață, febră în a doua parte a zilei, gât uscat.
* Diferența energetică a spli­nei - se manifestă prin secreție nazală clară, dar abundentă, tre­nantă, cu obstrucție nazală intermitentă și scăderea pragului olfactiv sau ab­sen­ța mirosului.
* Deficiența energetică a rini­chiului - se manifestă prin secreție nazală tulbure, scăderea pragului olfactiv, căldură la nivelul palmelor și al tălpilor, vertij, acufene, gonal­gie (dureri de genunchi).
Tratamentul general constă în: șe­dințe de acupunc­tură și preso­punc­tură, uleiuri speciale din plante, pen­tru decon­gestionarea căilor respiratorii și comba­terea cefaleei, praf inhalant - folosit atât pentru de­congestionare, cât și pentru combaterea polipilor. Se pot administra și capsule cu plante, combinate după re­țete specifice chi­nezești. Tratamentul este diferențiat, în funcție de tipul răcelii, al gripei sau al sinuzitei și de particularitățile fiecărui pacient. De asemenea, se poate interveni și cu alte mijloace terapeutice, atunci când situația o impune:
Tratamentul cu ventuze se practică de multă vre­me, fiind cunoscut în toată lumea. Ventuzele calde îm­bunătățesc circulația sângelui și extrag răceala, acțio­nând asupra meridianelor energetice ce străbat orga­nismul uman. Medicina tra­dițională chineză consideră că durerea se datorează stag­nării circulației sângelui, din cauza temperaturilor scăzu­te.
Moxa (terapia cu căldu­ră) se aplică deasupra punc­telor de acupunctură, prin aprin­de­rea unor amestecuri speciale, astfel fiind posibilă disiparea căldurii prin me­ridianele e­ner­getice, tehnica având rolul să regleze Qi-ul și circulația sângelui. Me­toda este folosită cu suc­ces în tratarea răcelilor și a gri­pei.
Trebuie să fac precizarea că acupunctura, pe lângă mul­titudinea de afecțiuni în care are efecte benefice directe, deblochează meridianele organismului și re­face echi­librul energetic dintre Yin și Yang, ceea ce du­ce la întă­rirea sistemului imunitar și creșterea rezisten­ței împo­triva răcelilor sezoniere și a gripei.

Prevenție

- Există și metode orientale de prevenție a neplă­cerilor pro­vocate de vremea rece?

- Medicina tradițională chi­neză are numeroase sfa­turi care ajută la prevenirea apari­ției răcelilor sezoniere și a gripei: * Beți apă caldă spre fierbinte - ajută la eli­minarea toxinelor din organism. * Beți ceai de ghimbir și curmale: 5 felii de ghimbir și 10 curmale se fierb timp de 10 minute, în apă clocotită. Acest amestec ajută mult sistemul imunitar. * Spălați-vă fața de 2-3 ori pe zi cu apă foarte rece - ajută la păstrarea elasticității vaselor sanguine și la o irigare mai bună a creierului. * Țineți lângă pat coji de portocale sau ulei de mentă - au efect antiviral și acțio­nează cu succes pe parcursul întregii perioade de fo­losință. * Puneți o ceapă într-un ungher din casă, fără să-i curățați coaja - alungă microbii și virușii. * Um­pleți o pernă cu plante medici­nale uscate, din care să nu lipsească menta, busuiocul, frunzele de dud și florile de crizantemă. * Țineți picioa­rele într-un lighean cu apă caldă, timp de jumătate de oră, în fiecare zi. * Puneți într-un ibric 50 ml oțet și fier­beți-l la foc mic, până dă în clocot. Închideți gea­murile și plimbați ibri­cul prin casă, astfel încât aburul de la oțet să se îm­prăștie peste tot - ajută la îndepăr­tarea virușilor din at­mosferă.
Toamna trebuie să adoptăm o alimentație cât mai ușoară. Fiindcă este anotimpul recoltelor, ar fi bine să renunțăm în această perioadă la prăjeli și să consumăm, în schimb, iaurturi bogate în calciu și cât mai multe ve­ge­tale proaspete, în special legume verzi, care conțin vi­tamina D. De asemenea, pentru alungarea virușilor, puteți con­suma ceai de ridichi și ceapă verde (vremea frumoasă le-a adus din nou pe tarabe!). Puneți într-un vas emailat 3 căni de apă, în care adăugați 200 g ridichi și partea albă de la trei cepe verzi. Lăsați-le să fiarbă la foc mic, timp de 10 minute. După ce se răcește, mân­cați ridi­chile. Ceaiul se bea pe parcursul întregii zile, cu în­ghițituri mici.


D-l dr. LI LUO XI poate fi contactat la cabinetul din Str. Vasile Lascăr nr. 169, sector 2, București, tel. 021/210.41.64, 0788/86.43.33, e-mail: liluoxi_ro@hotmail.com