Acorduri de toamnă târzie

Dana Ene
Chiar dacă scenele românești au fost luate cu asalt de mari vedete internaționale, ele își vor deschide cortina și pentru artiștii autohtoni. În ultima vreme, tot mai mulți interpreți români pot ri­valiza cu confrații lor de peste mări și țări. Liberi să cir­cule pe toate meridianele lumii, au început și ei să în­vețe să acorde mai multă atenție "amă­nun­telor care fac întregul", iar concertele lor s-au trans­format în adevă­rate spectacole de talie mondială. Iată doar câteva astfel de evenimente, ce vor concura cu scenariul mag­nific al toamnei.

Stanley Jordan & Teodora Enache - "Hymns for Voice & Fingers"

Teodora Enache este una dintre cele mai bune jazz-iste ale noastre. În cei peste 20 de ani de carieră mu­zicală, ea a construit un veritabil pod cultural ce unește România, patria ei natală, cu SUA, țara jazz-ului. "Prima oară când am auzit-o cântând, am fost mișcat până în adâncul inimii, am mai simțit la fel doar atunci când am auzit-o prima dată pe Ella Fitzgerald", po­vestea Ahmet Ertegun, proprietarul casei de discuri "Atlantic Records".
În această toamnă, Teodora îi va vrăji cu vocea ei minunată pe fanii din trei mari orașe românești: Cluj-Na­poca - unde va cânta pe 10 noiembrie la Filarmonica de stat "Transilvania", București - unde este așteptată la Ateneul Român pe 13 noiembrie și, nu în ultimul rând, la Sibiu - unde va ajunge pe 16 noiembrie, în splendida sală de teatru și de concerte, "Thalia".
Intitulat "Hymns for Voice & Fingers" (Imnuri pen­tru voce și degete) acest turneu al Teodorei Enache precede noul ei album. Dacă mergeți la concert, aveți ocazia să ascultați în premieră o parte din piesele noi ale artistei.
O altă surpriză pe care Teodora a pregătit-o fanilor ei este întâlnirea cu Stanley Jordan (54 de ani), chitaris­tul-minune din Chicago, Illinois. Nume mare în muzica internațională, americanul a dezvoltat o tehnică specială de cântat la chitară, care îi permite să folosească simul­tan două astfel de instrumente, sau să cânte la chitară și la pian. Albumul lui, "Magic Touch", din anul 1985, a fost numărul 1 în topul Billboard Jazz, pentru o perioa­dă-record de 51 de săptămâni.
(Biletele pentru cele trei concerte se găsesc în re­țeaua Eventim.)

Felicia Filip - "Fata din vis"

La 18 noiembrie, pe scena Teatrului Național din București, soprana Felicia Filip își va încânta fanii vechi și noi nu cu arii din "Traviata", ci cu... rock sim­fonic. Ghidându-se după modelul Montserrat Caballe - Freddy Mercury, artista a început în 1996 o colaborare cu trupa Iris și a avut parte de un succes fulminant. Anul acesta, ea a sintetizat într-o manieră inedită și creativă zece dintre piesele care au făcut parte din istoria rock-ului românesc, în interpretarea celor de la Com­pact, Holograf, Iris, Direcția 5, Roșu și Negru, Cargo, Semnal M, Celelalte Cuvinte, Sfinx și Mircea Baniciu și a realizat albumul "Fata din vis". Asocierea celor două genuri atât de diferite, rock și liric, a dus la rea­lizarea unui produs nou, complex, de o frumusețe fermecă­toa­re, ce se a­dre­sează tu­turor pasio­naților de mu­zică bu­nă.
Lansa­rea discului va avea loc în cadrul u­nui spec­ta­col-eveni­ment de înaltă ți­nu­tă artistică, ce se va des­fășura pe 18 noiembrie, la Teatrul Național din Capitală. La realizarea acestuia vor contribui și trupa Compact (cea care a lansat în urmă cu 28 de ani hit-ul "Fata din vis"), maestrul Ion Cara­mitru, Mircea Ba­niciu, Adrian Bă­rar de la Cargo, Călin Pop de la Celelalte Cuvinte și Șerban Boldijar de la Semnal M. La sfârșitul con­cer­tului, puteți obține chiar un autograf al doamnei Felicia Filip.
Artista intențio­nea­ză să aducă bucuria muzicii în sufletele românilor din toată țara, așa că plănuiește un turneu național de promovare a acestui album. După cum știți deja, Felicia Filip este una dintre marile voci lirice ale lumii. Presa internațională a numit-o "Diva céleste" și "Noua Regină a Traviatei". Ea a cucerit toate scenele importante de pe glob și din România și este unica solistă care a câștigat toate Premiile Mozart.
(Biletele pentru concert au prețuri cuprinse între 100 și 200 lei și pot fi procurate online, de pe biletoo.ro.)

Zoia Alecu - "După 40 de ani"

Pe 19 noiembrie, de la ora 19.30, la Cinema "Patria" din București, puteți asista la un spectacol de capă și spa­dă, cu acorduri folk. "En garde!". Zoia Alecu ser­bează (aproape de necrezut) 40 de ani de carieră strălu­citoare. Lansată "pe piață" în toamna anului 1973, pe când avea doar 17 ani, își datorează debutul părintelui ei spiritual, Doru Stănculescu, care a dus-o pe micuța Zoia în Club A, să-și cânte piesele: "Orbi", "Pământ de Rai" și "Anotimpul nebunilor". Tot el i-a deschis dru­mul în Cenaclul Flacăra.
Anul acesta, Zoia va susține un spectacol aniversar, inspirat de frumoasa poveste a lui Alexandre Dumas, "După 20 de ani". Ca "frați de arme", alături de ea vor participa la această reuniune: Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu și Adrian Sărmășan.
Rolul lui Athos, cel mai înțelept dintre muschetari, va fi interpretat de Nicu Alifantis. Mircea Vintilă, care este iubitor, plin de viață și pus mereu pe șotii, va fi Porthos. Adrian Sărmășan este Aramis, cel chipeș și misterios, iar Doru Stănculescu va fi D'Artagnan, spa­da­si­nul extrem de inteligent, care are și o fiică, pe Va­len­tine, adică pe Zoia, femeia-muschetar, care și-a do­ve­dit curajul, îndeplinându-și misiunea de artist. Nu vor lipsi de la apel nici Crina Mardare, Mișu Cernea, Andrei și Cristi Komaroni și Lisarius, care îi sunt alături Zoei, de18 ani.
(Prețul unui bilet la acest concert cu tentă de capă și spadă este de 70 de lei și puteți să-l procurați online pe myticket.ro.)

Holograf - "Cât de departe"

Pe 25 și 26 noiembrie, trupa Holograf își așteaptă prietenii la Sala Palatului. Anul trecut, formația urma să susțină aici două spectacole. Din păcate, o intervenție medicală suferită de Dan Bittman avea să amâne aștep­tata întâlnire. Dar Holograf nu și-a uitat prietenii și nici promisiunile. Membrii trupei vă invită la finalul lunii noiembrie la un concert extraordinar, plin de optimism și de voie bună, menit să șteargă cu buretele absența lor de pe scena muzicală.
(Mai puteți găsi bilete pentru concertele lor, cu prețuri cuprinse între 50 și 100 de lei, online pe myticket.ro.)