Epopeea alcoolică

Elena Josan
- Câteva plante de prim ajutor -

Înainte de a ne așeza în fotoliu, cu un pahar de șampanie de la gheață, ar fi bine ca măcar o dată în viață să ne întrebăm ce se întâmplă în orga­nis­mul nostru, odată ce euforia alcoolică a fost con­sumată. Chiar așa: ce se întâmplă în creier după consu­mul de alcool? Cât ne costă, ca sănătate, paharul de bere sau vin pe care unii dintre noi îl beau seară de seară? Răs­punsul științei te cam bagă în sperieți. Cele mai noi cer­cetări afirmă că perioada de neutralizare totală a al­coolului este de două săptămâni, de aceea 2-3 chefuri pe lună sunt suficiente ca omul să fie permanent sub in­fluența etanolului. Cel mai mult timp alcoolul rămâne în creier, de aceea sistemul nervos se restabilește cel mai greu - 12-20 de zile, chiar și după un simplu pahar de vin. Dar asta nu este tot. Culmea epopeei alcoolice con­stă în formarea cheagu­rilor care astupă capilarele din creier. Porțiunea de creier din jurul capilarului blocat suferă de insuficiență de hrană și oxigen, se dezvoltă ischemia cerebrală și în 3-7 mi­nute celulele nervoase mor. Acest proces distructiv duce în timp la dereglări ale somnului, depresie, agresi­vitate și, în final, la de­mență alcoolică. În concluzie, alcoolul și creierul nu sunt deloc compatibile, de aceea, cu cât mai rar se vor întâlni, cu atât mai bine va fi pentru noi, în pofida recla­melor de la televizor, care ne îndeamnă să dăm bani pe degradarea noastră.
În continuare vă recomand câteva remedii cu plante. Pentru tratarea alcoolismului, se aleg plantele cu efecte de dezintoxicare, de normalizare a stării generale a organismului, care cresc acti­vitatea fizică și psihică a bolnavului. În final, pot chiar să înlăture tendința de a consuma zilnic băuturi distrugă­toare.

Remedii antialcool

* Varza murată. Dacă în familie este cineva bolnav de alcoolism, trebuie pusă la murat varză cu ceai verde. La un kg de varză tocată, se pune o lingură de sare, 3-4 morcovi dați pe răzătoare și 3 lingurițe de ceai verde (nu din pliculețe). Se freacă bine varza și mor­co­vul cu sarea, se ames­tecă cu ceai verde și se procedează la fel cum pro­cedăm cu murăturile: se pune o greutate deasu­pra, peste 3 zile se străpunge din loc în loc pentru scoa­terea gazelor și iar se acoperă. Varza este gata pentru consum în două săptămâni. Dacă persoana are și hi­pertensiune, în com­poziție se adaugă sfeclă și rădăcină de țelină to­cate.
* Leușteanul este un binecunoscut luptător cu al­coolismul. În 250 ml de țuică se macerează 7 zile o rădă­cină de leuștean și 2 frunze de dafin. Se oferă celui chi­nuit de mahmureală de câteva ori, până se instau­rează un dezgust (o aversiune) față de alcool.
* Cimbrișor. Încă o plantă folosită de strămoșii noș­tri pentru salvarea de alcoolism. Se amestecă 4 lin­guri de cimbrișor, câte o lingură de pelin și țintaură to­cate mărunt. O lingură de amestec se infuzează 2 ore, în 250 ml apă fierbinte, și se beau câte 2 linguri de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.
* Pochivnic. 1. O lingură de rădăcini se pun la fiert cu un pahar de apă rece, într-un vas emailat. Se lasă 5 minute pe un foc slab. Se infuzează o oră și se stre­coară. O lingură de decoct se adaugă în 200 ml de țuică sau vin, cu sau fără știrea bolnavului, pentru provocarea vo­mei. Dacă procedura se repetă de câteva ori, se insta­lează un reflex, și omul vomită chiar și atunci când bău­tura nu conține pochivnic.
2. Frunze uscate de pochivnic și cimbrișor se ames­tecă în cantități egale, se râșnesc și se păstrează într-un borcănel cu filet. Pulberea se adaugă în mâncare, în can­tități mici (câte 1/2-1/4 linguriță). Atenție mare, po­chivnicul este toxic în cantități mai mari!
* Crăițe - 8 flori se fierb de 2 ori, prima dată, timp de 3 minute, într-un li­tru de apă, apoi 6 minute, în 800 ml de apă. Se amestecă primul decoct cu al doi­lea și se beau câte 200 ml, de trei ori pe zi, înainte de masă.
* Pedicuța - Din antichitate se con­si­­deră un remediu bun pentru terapia al­coolis­­mului. Se opăresc 10 g de plantă cu 200 ml apă, sau 50 g, cu un litru de apă clo­co­tită. Se pun pe foc mic și se fierb 15 mi­nute, amestecându-se periodic. Se beau câte 2 linguri din oră în oră, sau când bol­navul vrea să consume alcool, până apare o sen­za­ție de respingere a băutu­rii. De­coctul se păs­trează în frigider, nu mai mult de 2 zile. A­tenție, planta este to­xică! Supra­doza­rea provoacă dureri de burtă, pierderea cu­noștinței sau chiar co­laps. Pre­pa­ratele din pedicu­ță sunt con­train­di­ca­te per­soa­nelor de pes­te 50 de ani, bolnavilor de tu­berculoză în stare activă, celor cu ulcer stomacal, astm bron­șic și ischemie car­diacă.
* Ardei iute - Bunicile noastre ne-au lăsat mai mul­te secrete. În băutura preferată a persoanei afectate de alcool se adaugă câte 2-3 picături (la un litru de al­cool) de tinctură de ardei iute. (Se prepară dintr-o lin­gură de ardei tocat la 500 ml de țuică de 60 de grade. Se in­fuzează 14 zile).
* Mesteacănul - Pentru diminuarea dorinței de a bea, peste muguri sau lemne uscate de mesteacăn se presară zahăr, se aprind și apoi se sting. Omul inhalează fumul și, în timp, problema alcoolului se dimi­nuează. În ziua de azi, putem folosi o metodă mai per­formantă. Se prepară carne la grătar, pe lemne de mestea­căn pre­sărate cu zahăr. Se afumă bine și se consumă obligatoriu împreună cu 150-200 ml de țuică sau vodcă. Între timp, apar senzația de grea­ță și vo­ma.
* Stejar - Haiducii ne-au lăsat o re­țe­tă preparată din fructele stejarului - ghinde macerate în alcool dublu rafinat (20 g la 200 ml). Se beau câte 10 pică­turi, într-o lingură de apă, de 3-4 ori pe zi.
* Vitamina C - Celor pasionați de al­cool e indicat să li se ofere zilnic cât mai multe mere acre și o băutură cu vi­ta­mine. Se stoarce sucul din 4-5 lămâi, se amestecă cu 500 ml apă și o lingură miere de albine.
* Cartoful în stare crudă scoate din organism dife­rite toxine cu ajutorul pectinelor, amidonului și al vita­mi­­nelor din grupul B. Terciul de cartofi cruzi, consumat câte 150-200 g dimineața, pe stomacul gol, sau seara, înainte de culcare, ajută la vindecarea bolilor asociate cu alcoolismul (aritmie, tahicardie, hipertensiune, ate­ro­scleroză, ulcer stomacal și duodenal, anemie, gută, afecțiunile pancreasului și ale tiroidei). Metoda le este contraindicată persoanelor care suferă de hipoaciditatea sucului gastric, diabet zaharat evoluat și cu proces de fermentare la nivel intestinal.
* Măcriș. Dacă bolnavul nu se poate opri din beție, se prepară un decoct dintr-o lingură de rădăcini de măcriș și un pahar de apă. Se fierbe 5 minute. După pri­mul clo­cot, se acoperă vasul cu capac și se infuzează 3 ore, fără să ridicați capacul. Se bea câte o lingură de de­coct, de 6 ori pe zi.

În caz de urgență

* Mahmureala de dimineață. O lingură de men­tă uscată se infuzează o săptămână, în 200 ml de țuică. Ca să trezești pe cineva din beție și să-l aduci la para­metrii normali, îi oferi un pahar de apă cu 20 de picături de tinctură. Vara se mai consumă și un bol de zmeură, care are un efect asemănător.
* Înaintea meselor de sărbătoare, ca să fie preve­nită starea de ebrietate, se bea infuzie din pelin sau se con­sumă o linguriță de semințe de varză, care neutra­lizează într-o anumită măsură efectele negative ale alcoolului. Iar decoctul din gutuie băut după consumul de alcool previne mahmureala de dimineață.
* Ciroză. Se amestecă bine câte 4 linguri de tri­foiște de baltă, rădăcini de pir târâtor, flori de siminoc, câte 3 linguri rădăcini de iarbă mare, cicoare, brusture și păpădie, câte 2 linguri coada-șoricelului și sunătoare. Două linguri de amestec se fierb pe baie de aburi sau se infuzează în termos, în 450 ml apă fierbinte, timp de 30 de minute. Se bea lichidul împărțit în 3 reprize, cu 30 minute înainte de masă.
ATENȚIE! Înainte de folosirea metodelor naturiste, vă recomand să faceți investigații medicale complexe și să cereți sfatul specialistului pentru depistarea contrain­dicațiilor și a riscurilor. Multe plante au un anumit grad de toxicitate, de aceea dozele prescrise de specialist nu se depășesc!