Răspuns pentru MIRUNA - Brașov, F. AS nr. 1083: "Sora mea a fost diagnosticată cu o boală rară: amiloidoza"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Trebuie menționat, de la bun început, că nu există tratament curativ (alopat sau naturist) pentru amiloidoză, dar terapia poate ajuta la controlul simptomelor și la limi­tarea producerii amiloidului, în mod pri­mar, prin medicație și regim alimen­tar.
Pentru a înțelege mai bine meca­nis­mul de apariție a acestei afecțiuni, este necesar să se știe că, în plus față de pro­ducția de hematii, leucocite și plachete (trombocite), măduva osoasă hematogenă produce și anticorpi, prac­tic, proteine care au rolul de a proteja organismul îm­potriva infecțiilor și bolilor. În mod normal, după ce anticorpii și-au îndeplinit funcția, organismul îi dis­truge și îi reciclează, fenomen ce nu se întâmplă când apare amiloidoza, astfel celulele medulare produc anti­corpi care nu pot fi distruși, rămân în sânge și se pot depozita în organe și țesuturi, sub formă de amiloid, proteine fibroase, care interferează cu funcția normală a organelor afectate.
Se cunosc mai multe forme de amiloidoză (pri­mară, secundară, ereditară etc.), care afectează cel mai frecvent inima, rinichii, ficatul, splina, sistemul nervos sau tractul gastro-intestinal, mergând până la forme de amiloidoză genera­lizată sau sistemică. Dintre acestea, amiloidoza secundară - formă de care suferiți dvs. - apare în asociere sau ca urmare a unor infecții cronice ori a unor patologii inflamatorii, ca poliar­trita reumatoidă, tuberculoza și osteo­ielita (infecția osoasă). Amiloidoza secundară afectează în mod primar rinichii, splina, ficatul și intestinele, dar poate afecta, la fel de bine, și alte organe.
Bineînțeles, severitatea bolii depin­de de tipul de amiloidoză și de orga­nele afectate, existând situații în care acumulările de amiloid se limitează la localizări mai puțin importante, în care simptomele pot să nu fie prezente, dar și situații în care pot amenința viața bolnavului, în special prin apariția insuficienței renale sau insuficienței cardiace congestive. Oricum, majoritatea cazurilor de amiloidoză se găsesc undeva la mijloc, între cele două forme extreme, anterior amintite.
Așa cum spuneam la început, nu există un trata­ment curativ pentru amiloidoză, însă unele terapii, precum transplantul autolog al celulelor stem, poate fi testat la anumiți pacienți, în speranța unei posibile eficiențe.
Totodată, unele studii demonstrează că la persoa­nele cu amiloidoză ereditară, transplantul hepatic poate fi un tratament eficient.
Tratamentul medicamentos include, în mod obiș­nuit, melfalanul (Alkeran) - medicament utilizat și pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer - și pred­nisonul, un medicament din clasa corticosteroizilor, iar în prezent sunt testate și alte medicamente, pentru capacitățile lor de a controla boala.
Să auzim numai de bine!

Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, București, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09

"Caut tratament pentru poliartrită reumatoidă"
(Răspuns pentru E. ISBĂȘOIU - Câmpulung, Argeș, F. AS nr. 1051)


Dacă diagnosticul de poliartrită reumatoidă este corect, în cazul dvs., probabil că au fost evidente mini­mum patru din următoarele criterii:
* redoare matinală, de cel puțin o oră, timp de peste șase săptămâni
* tumefierea a cel puțin trei arti­cu­lații, timp de peste șase săptămâni
* tumefierea articulațiilor metacar­po­falangiene și interfalangiene
* prezența de noduli reumatoizi
* radiografia mâinii arată modificări radiologice tipice
* prezența factorului reumatoid.
În stadiul inițial, PR trebuie diferențiată de alte afecțiuni reumatismale. Când diagnosticul de PR este o certitudine, atunci se trece la stadializarea bolii, în funcție de starea clinico-funcțională sau de starea ana­tomică.
Clasificarea clinico-funcțională rezultă în urma unei anamneze amănunțite, la care pacientul trebuie să participe cu sinceritate. Astfel, se citează 4 clase:
* clasa I - pacientul poate desfășura activități zilnice.
* clasa II - pacientul desfășoară activități zilnice cu durere și reducerea mobilității articulare.
* clasa III - pacientul se îngrijește singur.
* clasa IV - pacientul nu se poate îngriji singur, mobilizare în scaun cu rotile și la pat. Clasificarea în funcție de starea anatomică este o combinație între aspectele radiologice și cele clinice sesizate de medic.
Or, dvs. nu ați specificat ce tip de PR aveți. Din cele expuse de dvs., pentru că afirmați că aveți dureri nocturne mari, v-aș încadra la clasa II. Ca medic reu­matolog, vă pot spune că principalul scop al tratamen­tului constă în reducerea inflamației și a durerilor articulare, oprirea evoluției leziunilor distructive ale osului și restabilirea funcției articulare. Înțeleg că poli­artrita reumatoidă de care suferiți este diagnosticată de curând, și cu atât mai mult, pentru o conduită corectă în aplicarea tratamentului, trebuie să se țină seama de vârstă, de afecțiuni asociate, factori genetici, factori endocrini (spuneți că faceți tratament cu Euthyrox - deja aveți o alterare a funcției glandei tiroide), factori infecțioși, factori de mediu etc. Este imperios necesar să se țină seama de acești factori, pentru că poliartrita reumatoidă este o boală imunoin­flamatorie cronică și progresivă, care afectează cu predilecție articulațiile mici ale membrelor, în mod simetric și distructiv, este deformantă și, în cele din urmă, anchilozantă (apare mâna reumatoidă, în gât de lebădă, în butonieră, în ciocan, în labă de cârtiță etc. și mai târziu anchiloză a articulațiilor cu imobilizare la pat (în cele mai grave cazuri). Pot spune că poliartrita reumatoidă are și un impact social deosebit, prin incapaci­tatea funcțională, care poate deveni totală în ultimul stadiu al bolii. La ini­țierea tratamentului, se preferă antiin­flamatoare nesteroidiene, la început un singur antiinflamator, și dacă în trei luni această terapie este ineficientă, se schimbă medicamentul. Dvs. spuneți că vi s-a indicat Methotrexat. Într-ade­văr, medicația imunosupresoare cu Methotrexat este medicația de fond a poliartritei reumatoide, are efecte clini­ce favorabile, dar și nefavorabile, acestea variind de la individ la individ. Tra­tamentul cu Methotrexat impune controlul lunar al hemogramei, al func­ției renale, hepatice. Studiile clinice au demonstrat reactivarea infecției cu viru­sul hepatitic B la pacienții cu PR aflați sub tratament cu Methotrexat.
Se folosește și terapia biologică în tratamentul acestei afecțiuni. Dar indife­rent ce tip de tratament se folosește, acesta trebuie individualizat. Un rol im­portant îl are și tratamentul igieno-die­tetic, care constă în repaus de cel puțin 8 ore, pentru combaterea inflamației și a durerii, alimentație sănătoasă, mai să­racă în sare, aport adecvat de lichide sub formă de ceai de tătăneasă, mușețel, ciuboțica-cucului. Kinetoterapia are rol în mobilizarea articulară, tonifierea mus­culaturii, local se poate aplica masaj sedativ, dacă este cazul, căldură, fiziote­rapie, infiltrații articulare. Un efect benefic îl are și tratamentul balnear, într-o stațiune de profil. Să nu uităm de tratamentul homeopat și chiar cel cu produse naturiste, care are rolul de a hrăni articulația, de a în­vin­ge inflamația și durerea și de a reda capacitatea de mișcare optimă. Totdeauna, un tratament complex va duce spre o ameliorare mai rapidă a simptomatologiei și, bineînțeles, a calității vieții. Să auzim de bine și toate cele bune!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Am nasul înfundat în permanență"
(Răspuns pentru VICTOR - Petroșani, F. AS nr. 1084)


Tulburările de permeabilitate nazală de care suferiți se încadrează în sindromul de obstrucție nazală ("nas înfundat"), care se manifestă prin două varietăți de insu­ficiență respiratorie: una prin obstacol organic și alta prin obstacol funcțional (fără leziune anatomică). Diagnosticul pozitiv al obstrucției nazale poate fi stabilit pe baza acuzelor bolnavului, examenului local ORL, examenului funcțional al respirației nazale și investigațiilor paraclinice specifice. Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de rinită cronică hipertrofică congestivă sau rinită vasomo­torie, în acest caz obstrucția nazală fiind variabilă în funcție de poziția de decubit (culcat), de temperatură, de alimentație etc.
Pentru rinita hipertrofică congestivă vă recomand următorul tratament:
* Dimineața și seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale, cu o soluție de apă caldă sărată (una lingură de sare gemă la un litru de apă). Soluția se aspiră pe nas și se eli­mină pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție proprie.
* Instilațiile nazale sunt urmate de 10 ședințe de aerosoli medicamentoși (dexametazonă/ flixotide ne­bu­les) și naturali, cu uleiuri volatile aromatice. Aeroso­lo­terapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică, cu aparate de aerosoli, iar aeroso­lo­terapia naturistă cu Ocnasept spray (se pulverizează seara, înainte de culcare). Ocnasept spray poate fi comandat prin tel. 0733/67.87.85, fax: 0269/21.78.61, e-mail: sanmed@online.asconet.ro

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriție - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Nu scap de 3 ani de stafilococul auriu"
(Răspuns pentru SORIN E. - Bacău, F. AS 1087)


Stimate domn, infecțiile cu stafilococ auriu sunt foarte des întâlnite și pot fi localizate în diverse zone din organism, cum este, în cazul dvs., la prostată. Dacă nu sunt tratate corespunzător, problemele se cronici­zea­ză și pot să apară și alte complicații. Deoarece aveți mai multe probleme de sănătate și ați fă­cut tratamente îndelungate cu antibio­tice, sistemul dvs. imunitar este slăbit, și de aceea organis­mul luptă mai greu cu infec­ția, problema recidivează ușor și simpto­mele persistă. Produsele naturiste sunt un ajutor de nă­dejde în astfel de infecții, dacă sunt corect combinate și do­zate, pentru că ele au puterea să distrugă bacteriile, mi­cro­bii din organism, întărind în același timp imuni­tatea, pen­tru un efect pe ter­men lung. Am avut rezulta­te deose­bite, în cazuri asemănătoare, utili­zând o sche­mă de tratament complexă, care trebuie ad­ministrată pe o peri­oadă de 3-6 luni, chiar dacă pe parcurs apar ame­liorări semnificative.
Foarte important în astfel de infecții este să luați măsuri de precauție în ceea ce privește igiena (care trebuie să fie riguroasă) și alimentația. Sunt anumite alimente care trebuie excluse din meniul zilnic, pe par­cursul tratamentului, deoarece favori­zează un me­diu acid în organism, ca­re întreține infecția, și anume: zahă­rul, carnea roșie (porc, vită), lactatele (în afară de iaurt), mezeluri, afu­mături, mură­turi, băuturi carbo­ga­zoase. În schimb, un efect benefic vă aduc cruditățile: fructe și legume proaspete de sezon, pe care ar trebui să le consumați zilnic.
Ca tratament naturist, vă propun următoarea com­binație ce vă va ajuta să eliminați simptomele (ustu­rimi, inflamație, probleme la urinare) și să tratați in­fecția protejând în același timp organismul:
Local: Superforte Supozin și un­guent cu mărul-lupului, gălbenele, rostopască.
Intern: Tonic Imunitar "E-lite", Tonic Antitum "E-lite", Complex de Probiotice, Prostatosalm, Astra­ga­lus, MycoDefense, Selezin ACE, Reduct Plus.
Tonicul imunitar "E-lite" conține miere, propolis, polen, lăptișor de matcă, tincturi din muguri de plop, echi­nacea, ridiche neagră, salcie și soc, uleiuri esen­țiale de pin, salvie, ienupăr, fenicul, cimbrișor de câmp, muguri de brad, mentă și geraniu. Preparatul are o acțiune remarcabilă, în special asupra sistemului imunitar, și proprietăți antiinflamatoare, antiinfecțioa­se, decongestionante și secretolitice.
Tonicul imunitar "E-lite" se comercializează în farmaciile "E-lite Nutriția" din Deva și în farmaciile partenere din țară. Pentru relații și comenzi vă rugăm să ne contactați.