Bolile reumatismale

Florentin Popa
Topul medicamentelor

Toamna aceasta este mai schimbătoare ca niciodată: ba ne pedepsește cu ploi reci și zile mohorâte, ba ne alintă cu raze de soare arzător, ridicând temperatura aerului la 25°C. După cum se știe, aceste schimbări bruște de temperatură pro­voacă un disconfort major persoanelor cu boli reu­matice. Un motiv întemeiat pentru a-i cere sfaturi unui farmacist cu mare experiență: d-na Angela Ilina, de la Farmacia APIFARM. Cu multă bunăvoință, ne-a ofe­rit următorul top al medicamentelor anti-reumatice.

***

Bolile reumatice sunt afecțiuni inflamatorii cronice, dureroase, care atacă oasele, articulațiile, mușchii, ten­doanele și ligamentele. Totodată, reumatismul poate afecta și organele interne: inima, rinichii, plămânii sau pielea. Umflarea, roșeața, rigiditatea, căldura și durerea sunt simptome de inflamație specifice bolilor reuma­tice. Terapia medicamentoasă a bolilor reumatice se face cu antiinflamatoare steroidiene și nesteroidiene, precum și imunomodulatoare sau imunosupresoare în bolile cu componentă autoimună. Din nefericire, ma­joritatea medicamentelor din aceste clase dau reacții adverse grave, ele fiind folosite în cure prelungite - luni sau chiar ani de zile. De aceea, pentru tratarea sau ame­­liorarea bolilor reumatice, tratamentele fitote­ra­pice și apiterapice au efecte benefice pe termen lung, fără să prezinte reacții secundare specifice medica­men­telor de sinteză.
Reumatismul se instalează în diferite zone articu­lare, artroza fiind una dintre cele mai frecvente boli reumatice. Alterarea sistemului osos și a articulațiilor apare atât din cauza vârstei, cât și din cauza deficien­țelor circulatorii la nivel articular și a reducerii nivelu­lui metabolismului celular. Alterarea se produce și pe plan general, o dată cu scăderea eficacității sistemului imunitar.
* Lăptișorul de matcă ameliorează sensibil starea pacientului reumatic și este, în ace­lași timp, un excelent mod de prevenire a bolii. Conținutul său bogat în mine­rale (mangan și fos­for), aminoacizi (triptofan și tiro­zină) și vitamine (A, D și E) sti­mu­lează hrănirea carti­lajelor afec­tate, asigură vitalita­tea țesuturilor de susținere și menține sănătatea oaselor.
* Veninul de albine a fost multă vre­me utilizat în medicina tradi­țio­­nală pentru tratamentul diver­selor forme de reuma­tism, dato­rită pro­prie­tăților sale antiin­fla­matoare și analgezice. Aplica­rea locală, sub for­mă de unguente, reduce durerile osteo-articulare și restabilește parțial mobilitatea articulațiilor și a co­loa­nei vertebrale, ceea ce permite reducerea dozelor de medicamente antiin­fla­matoare nesteroidiene. Există însă și efecte secundare ale veninului de al­bine, cum ar fi reacțiile alergice loca­le, care dispar rapid la admi­nistrarea de antihista­mi­nice.
* Extractul de propolis are un puternic efect anti­in­flamator, propolisul fiind cunoscut în popor și sub denumirea de "aspirină naturală". Pro­polisul poate fi recomandat în tra­tamentul artrozei cervicale, fiind un bun adjuvant și în cazurile de artrită reumatoidă. Aso­cierea cerii de albine cu propolisul este utilă în trata­mentul unor boli degenerative ale articula­țiilor, con­siderate incurabile, din cau­za ireversibilității proceselor ce au loc.
* Apireven (Institutul de Cerce­tare - Dezvoltare pentru Apicultură) este un unguent cu venin de albine, extract de propolis, ceară de albine, extract de capsici, cu acțiune antioxidantă, antiseptică și cicatrizantă, care asigură activarea circulației perife­rice, ceea ce deter­mină o stare de relaxare și confort. Crema se aplică pe zona dureroasă în cantitate redusă, se masează ușor (fără presiune asupra țesutului), după care se acoperă cu un material textil, pentru menținerea căldurii în timpul nopții. După aplicare, se spală bine mâinile, evi­tându-se atin­gerea ochilor. Atenție! Eventuala înro­șire a zonei pe care s-a aplicat crema dispare după 30 de minute și constituie dovada eficienței produsului. Dacă reacția persistă, se întrerupe utilizarea. Persoanele cu aler­gie la polen, propolis sau venin de al­bine nu pot face trata­mente cu astfel de produse!
* Salicilol natural (HOFIGAL), comprimate cu ex­tract de scoarță de salcie, rozmarin și șovârv - acționează eficient în calmarea durerilor, comba­terea febrei și a inflamației, fără efecte iritante asupra mucoasei gastrice și intestinale.
* Gemoderivatul de mu­guri de coacăz negru (PlantEx­trakt Cluj) este eficient în ar­troze și în unele forme de reu­matism inflamator (artrite, po­liartrite), fiind asociat cu alte macerate gli­cerinice recomandate de medic sau farmacist.
* Gemoderivatul din mu­guri de jneapăn (PlantExtrakt Cluj) este un remediu regenerator pentru sistemul osteoarticular, cu acțiune anti-inflamatoare asupra tuturor cartilajelor articulare, efi­cient în coxartroze, gonar­troze, ar­troze vertrebrale, reumatism cro­nic degenerativ, osteoporoză.
* Gemoderivatul din mu­guri de viță-de-vie are acțiune antireumatică, antiin­flamatoare și imunomodulatoare, fiind recomandat în reumatism articular acut, reumatism degenerativ, cox­artroză, gonar­troză și poliartrită reumatoidă.
Gemoderivatele se adminis­trează câte 2 ml de trei ori pe zi, în puțină apă, sau 2-3 ml în puțină apă o dată pe zi, în asocieri de mai multe macerate. Local, pot fi folosite și unguente cu efect antialgic și antiin­flamator, precum Artrophyt (cremă cu sare de Bazna) sau Ar­nica Oil ­ ulei de arnică cu efect antialgic și relaxant.
* Uleiul de masaj Ho­figal, realizat din ulei de pin, levănțică, mentă și salvie, are acțiune re­vul­sivă, antiseptică, anti­in­flamatoare și calmantă, fiind recomandat în reu­matism, artroze, artrite.
* Harpagophytum - comprimate (Dacia Plant) - este recomandat ca an­ti­inflamator în artrite, ar­troze, poliartrite, spon­diloze, coxartroze. Se re­comandă prudență în administrare, în caz de gastrite, duodenite, ulcer gastric și duodenal. Contraindicat la persoanele cu tulburări de coagulare (tendință de hemoragie!).
* Articulații sănătoase (Fares) - comprimate cu crețușcă, frunze de mesteacăn, rădăcină de lemn dulce, fructe de ienupăr, extract de gheara-dia­volului și scoarță de salcie - este reco­mandat în reumatism, gută și dureri mus­culare. Poate fi ad­mi­nistrat și persoanelor cu gastrite, ulcere, afecțiuni cardio­vas­culare.
* Ortogel Herbal (Elidor) este util în calmarea durerilor reuma­tice. Are pro­prietăți revulsive și de stimulare a circu­lației peri­ferice, fiind eficient în gonar­troză, coxartroză, poliartrită reumatoidă. Este recomandat pentru adulți și copii peste 12 ani, numai pentru uz extern!
* Crema Dr. Boici (Exhelios Timi­șoara) conține extracte de spânz, castan și ulei volatil de ienupăr, fiind folosită cu rezultate foarte bune în durerile musculare și articulare, pentru menținerea mobilității articulațiilor și relaxare musculară după efort susținut.
* Hyper Reum (Hypericum Baia Mare) - capsule din frunze de mesteacăn, coajă de salcie, frunze de frasin, frunze de urzică, flori de soc, fructe de ienupăr, coada-calului, teci de fasole - este folosit ca adjuvant în tratamentul de bază al reumatismului acut și cronic, gută etc. Se administrează câte două capsule de 3 ori pe zi, în cure de 20 de zile.
* Full Motion (GNLD) - comprimate cu gluco­zamină, zinc, siliciu din extract de bambus, bor, extract de boswellia, extract de salcie și bromelaină din ananas, poate fi folosit atât preventiv, cât și în diferite forme de reumatism, spondiloze, dureri și inflamații articulare. Se admi­nistrează profilactic câte 1 com­pri­mat pe zi, iar terapeutic 3 comprimate pe zi.
* Tamus ("Steaua Divină" București) - unguent cu untul-pământului, arnică, rășină, ulei volatil de busuioc, ceară de albine - este folosit ca adjuvant în afecțiuni articulare, traumatisme și deformații osoase. Se aplică local, pe zonele dureroase, de 2-3 ori pe zi.
* Lyber (VivaNatura) este o cremă activă cu untul-pământului și petrol, ulei de mentă, ulei de tea-tree, arnică, ardei iute, boswellia, hrean, ghimbir și argint coloidal, care are un puternic efect antiinflamator, antireumatic, antiartritic și calmant.
* Gelul antireumatic "Puterea Ursului" (Krauter) conține extracte de plante (viță-de-vie, mentă, eu­calipt, panax ginseng, castan etc.) și este recomandat în ate­nuarea afecțiunilor reumatice, a durerilor mus­culare și articulare. Gelul are un ușor efect încălzitor al zonei dureroase.
Acestea sunt numai câteva exemple de tratamente naturale pentru bolile reumatice. Trebuie menționat că tratamentele naturiste nu vindecă afecțiunile reumatice, dar atenuează considerabil virulența durerilor.

D-na farmacist ANGELA ILINA poate fi contactată la Farmacia APIFARM din Centrul Medical "APIMEDICA" - str. C. A. Rosetti nr. 31, sector 2, București, tel. 021/317.36.77