FRICĂ, PANICĂ și ÎNGRIJORĂRI (II)

Florentin Popa
Rețetele domnului farmacist Bobaru

Frica, atacurile de panică și îngrijorarea sunt tulburări de natură psiho-emoțională specifi­ce organismelor vii cu "sânge cald". Frica o mai întâlnim și la necuvântătoare, de unde și cunoscuta expresie "fricos ca un iepure". În schimb, panica și în­grijorarea sunt apanajul organismului uman. Frica, dacă nu conduce la o alterare psihică, în afară de un anumit disconfort, poate juca un rol important în viața socială. De exemplu, "frica de Dumnezeu" propovă­duită de Biblie ne face să fim mai buni, ne reține să nu intrăm în păcate. Teama apare și în diferite proverbe: "Frica păzește pepenii". Sindromul de frică se mani­festă diferit de la individ la individ, el făcând parte din genomul uman. Toți avem un dram de frică în noi, o genă a fricii. La începutul civilizației umane, frica avea un rol dominant asu­pra omului, dar astăzi, ea este mai puțin pre­zentă, locul ei fiind luat de îngrijorare. În epoca modernă, toată lumea este îngrijorată, din varii motive: de sănătate, de familie, de statutul social, îngrijorați fiind și cei săraci, dar și cei bogați.
Frica și îngrijorarea pot fi considerate pre­cursoarele unor boli psihice, atacul de panică fiind deja o boală a sistemului nervos. Frica de­clanșează în or­ga­nism des­căr­cări mari de media­tori chimici (sau neu­rotransmi­țători cu rol im­por­tant în buna funcțio­nare și coor­donare a orga­nis­melor vii), respectiv adrenalina și acetilcolina, afectând în principal sistemul nervos vegetativ, cu manifestări prin tulbu­rări somatice la ni­velul extremităților (tremurături), al aparatului cardio­vascular (bătăi neregulate și accen­tuate ale inimii, co­laps), al viscerelor (crampe, diaree), bufeuri, transpi­rații etc. Sindromul îngri­jorării se manifestă mai mult pe sistemul nervos și constă în dife­rite frământări inte­rioare care "nu-ți dau pace" și te obsedează permanent. Frica și îngri­jorarea pot fi combătute cu remedii naturale din plan­te, ca terapie comple­mentară sau al­ternativă. Farmacia naturii este foarte darnică cu ase­menea remedii. Se pot folosi cu succes forme farma­ceu­tice din diverse plante medicinale: tei, roiniță, le­vănțică, odolean, pă­ducel.

Preparate din tei
(Tilia cordata)


Florile de tei, cunoscute și folosite mai mult în afec­­țiunile specifice sezonului rece (gripă, răceală, guturai), pot fi de un real fo­los în tratamentul fricii, prin efectul lor sedativ.
Prepararea in­fu­ziei - 2 linguri de plan­tă măcinată groscior se lasă în 250 ml apă fiartă timp de 30 minute, după care se filtrează. Se consumă 2 căni pe zi, îndul­cite după gust.

Preparate din roiniță
(Melissa officinalis)


Roinița sau lămâița combate starea de frică și simp­tomele ei, dacă se folosește sub formă de infuzie sau tinctură.
Prepararea infuziei - 2 linguri de plantă măcinată groscior se lasă în 250 ml apă fiartă, timp de 30 minute, după care se filtrează. Se consumă 2 căni pe zi, îndulcite după gust.
Prepararea tincturii - se folosește modul clasic: 20 g roiniță uscată și măcinată groscior se pun la ma­cerat în 100 ml alcool alimentar (sau alt produs distilat, obținut în gospodărie), timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede în alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de va­labilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri în perioada păstrării, se agită flaco­nul înainte de utilizare. Doza uzuală este de 20 pi­cături, de două ori pe zi.
Recomandarea farmacistului: Extractele din frun­ze de roiniță se folosesc frecvent și în produsele pen­tru combaterea țânțarilor, principiul activ în acest sens fiind geraniolul. De aceea, recomand plantarea în gră­­dina din jurul caselor de vetre cu roiniță, iar pe balcon și pe pervazul ferestrelor, așezarea câte unui ghiveci cu această plantă. Pentru a evita neplăcerile create de înțepăturile țânțarilor pe timpul verii, este necesar să zdrobiți câte­va frunze, o dată la 2-3 zile, lăsându-le în continuare așa strivite pe tulpină. Prin strivirea frunzelor de roini­ță se emană în atmosferă un ulei volatil bogat în gera­niol, care pe lângă mirosul plăcut, are și rolul de a ține țânțarii la distanță, fiind un insecticid natural.

Preparate din levănțică
(Lavandula officinalis)


Uleiul volatil obținut din florile de levănțică este un cunoscut parfum natural, mult apreciat. Vârfurile lăstarilor tineri, purtători de frun­ze și flori, pot consti­tui un reme­diu eficace pentru tratamentul fricii.
Prepararea infuziei - 2 lin­guri de plantă măcinată groscior se lasă în 250 ml apă fiartă, timp de 30 mi­nute, după care se fil­trează. Se consumă 2 căni pe zi, îndulcite după gust.
Prepararea tincturii - 20 g levănțică uscată și măcinată groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar (sau alt produs distilat, obținut în casă) timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru limpezire. Se trece ușor partea limpe­de în alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în fla­coa­ne de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data prepa­rării. Dacă se ob­ser­vă depuneri în perioada păs­trării, se agită flaconul înainte de utilizare. Doza re­comandată este de 20 picături, de două ori pe zi.

Preparate din odolean
(Valeriana officinalis)


Rădăcina de valeriană (odolean) se poate procesa sub formă de decoct și tinc­tură.
Prepararea decoctului - 4 linguri de rădăcină de valeriană uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, în­tr-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se comple­teze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală (vata se va umecta cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extrac­tivă se va pierde din cauza îmbi­bării ei). Se administrea­ză două cești pe zi.
Prepararea tincturii - 20 g rădăcină de vale­riană uscată și măcinată groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar (sau alt produs distilat, obținut în casă) timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru lim­pezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt fla­con, îndepărtându-se even­tualele reziduuri depu­se pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sti­clă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Terme­nul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri în pe­ri­oada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare. Doza recomandată este de 20 picături, de două ori pe zi.
Nota farmacistului: Dacă, pentru om, valeriana are efect sedativ și liniștitor, pentru pisici, este un puternic excitant. De aceea, cei care au pisici în casă și folosesc odoleanul pentru ceai sau tincturi este bine să păstreze planta în pungi ermetice, în locuri bine în­chise, altfel vor avea o problemă cu agitația pisicilor.

Preparate din păducel
(Crataegus monogyna)


Preparatele din păducel (decoctul și tinctura) se utilizează când simptomele fricii implică și o compo­nentă cardio-vasculară.
Prepararea decoctului - 4 linguri de fructe de păducel uscate și mărunțite groscior se fierb în 500 ml apă la foc mic, timp de 30 minute, într-un vas de inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată! Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală (aceasta din urmă se va umecta cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extrasă se va pierde ca urmare a îmbibării filtrului). Se administrează 2 cești pe zi.
Prepararea tincturii - 20 g fructe de păducel uscate și măcinate groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrea­ză prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru deplina limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se even­­tualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri în pe­rioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare. Doza uzuală este de 20 picături, de două ori pe zi.
(O combinație de tincturi de păducel, valeriană și levănțică, cu efecte liniștitoare, se prepară în farmacia Faltis din Brăila.)

Remedii pentru îngrijorare

Îngrijorarea declanșează secreția în exces a media­torilor chimici (serotonină și dopamină), care produc stimulare cardiacă și vasoconstricție la nivel cerebral. Îngrijorarea provoacă cel mai frecvent tulburări ale som­nului, privațiunea involuntară de somn numin­du-se insomnie, aceasta ducând la o stare de oboseală cronică.
Insomniile provocate de îngrijorări se tratează frec­vent cu medicamente de sinteză, tranchilizante (an­xiolitice) sau neuroleptice hipnotice. Marele dezavan­taj al tratamentului alopat îl reprezintă dependența pe care o creează. Folosit o perioadă mai lungă, hipnoti­cul de sinteză face organismul să fie dependent de acesta, iar renunțarea bruscă la tratament induce se­vrajul, adică o stare de excitație psihomotorie asemă­nă­toare cu întreruperea bruscă a consumului de droguri, de alcool sau a fumatului.

Sirop energizant și picături trofice
Pentru a îndepărta starea de oboseală cronică, provocată de îngrijorare, farmacia Faltis prepară un sirop energizant și picături trofice. Siropul energizant are în componență extracte de saschiu, ginseng, cătină, măceșe, iar picăturile trofice au în compoziție tinctură de saschiu, ginseng și rozmarin.

Capsule din semințe de struguri
Îngrijorarea activează la nivel celular și sinteza de radicali liberi, cunoscuți pentru efectele lor nefaste, în special de îmbătrânire a organismului, provocând așa-numitul stres oxidativ. Resveratrolul din semințele de struguri roșii sau negri reprezintă un remediu reduta­bil de neutralizare a radicalilor liberi. Farmacia Fal­tis prepară capsule din semințe de struguri micronizate.

Somniferul boierilor: Sirop hipnagogic
Pentru evitarea neajunsurilor create de posibila dependență la hipnotice, farmacia Faltis prepară un sirop hipnagogic după o formulă foarte veche: o po­țiune cu cloral hidrat, tinctură de păducel, tinctură de valeriană și apă de melisă, reprezentând somniferul pre­ferat al multor case regale și boierești din trecut. Componentele sunt încorporate într-un julep de carbo­ximetilceluloză și sirop din coji de portocale, ceea ce-l face plăcut la gust. Doza terapeutică se stabilește în funcție de particularitățile pacientului, începând cu 1-2 lingurițe, maximum o lingură, seara, cu 30 de minute înainte de culcare.
NOTĂ: În caz de antecedente cu boală ulceroasă, se recomandă asocierea siropului cu un protector gas­tric - Omez, Ranitidină etc. Dacă pacientul se află sub tratament cu alte medicamente pentru combaterea insomniei, se recomandă renunțarea treptată la acestea, în timpul administrării siropului.
Siropul hipnagogic este indicat în special în cazul insomniilor ocazionale sau al celor provocate de îngri­jorări. Insomniile provocate de alte boli psihice sau organice se vor trata la indicația medicilor curanți. Siro­pul hipnagogic este contraindicat în: diabet, boli renale și hepatice severe.

***

Panica, sub diferitele ei forme, fiind o boală psi­hi­că, trebuie controlată cu o terapie recomandată de me­di­cii psihiatri. Preparatele pentru frică și îngrijorare men­ționate mai sus sunt terapii complementare la me­dicina alopată.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau preparatele produse în laboratorul pro­priu, d-l farmacist ION BOBARU poate fi contactat la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Gama de preparate poate fi consultată și pe site-ul far­maciei: www.farmaciafaltis.ro. Farmacia Faltis deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru pre­pa­rarea medicamentelor", acordat de Cole­giul Farma­ciș­tilor din Romania.