Neplăcerile sezonului rece - Rețete din Bavaria

Gilda Fildan
Leacuri din lumea largă

Bombă de vitamine
Sirop de măceșe, bogat în vitamina C


Acest leac tradițional vă aprovizionează organismul cu vitamine și previne răcelile. Măceșele se culeg în lunile octombrie și noiembrie, când sunt coapte și moi. Copiii adoră acest sirop. El se poate turna peste clătite, vafe, înghețată și budincă de orez.
Ingrediente: 250 g măceșe proaspete, 5 cuișoare (opțional), 1 păstaie de vanilie (opțional), 500 ml apă, circa 125 g zahăr.
1. Striviți ușor măceșele și puneți-le într-o caserolă. Dacă doriți, puteți adăuga cuișoare și o păstaie de va­nilie. Turnați apa peste ele și lăsați-le să fiarbă 20 de minute în vasul descoperit, la foc mic.
2. Strecurați fiertura și adăugați tot atâta zahăr, cât lichid a rămas (cam 125 g). Amestecați până la dizol­va­rea zahărului și fierbeți din nou la foc mic, 10 mi­nute. După ce s-a răcit, siropul va fi păstrat în sticluțe curate.
Utilizare: Se diluează o parte de sirop cu cinci părți de apă. Copiii primesc câte 2 lingurițe pe zi. Se poate bea ca tonic sau este întrebuințat pentru îndulcirea unor preparate culinare, așa cum am menționat la început.
Durata de valabilitate: Sticluțele sigilate se pot de­pozita pentru un an în frigider. Odată ce au fost des­chise, trebuie consumate în decurs de o săptămână.

Viroze și gripe
Înghețată cu echinacea


Echinacea ameliorează simptomele răcelilor. E bine să aveți mereu la îndemână în frigider câteva din aceste înghețate speciale, ca să puteți suge una, imediat ce ob­servați primele semne ale unei stări gripale.
Pentru tinctură: 20 g rădăcină proaspătă de echi­na­cea, 80 ml votcă.
Pentru înghețată: 2 teci de ardei iute roșu, de mă­rime potrivită, 8 cm rădăcină de ghimbir, 240 ml miere, 1 pungă de gelatină animală, 800 ml suc de merișoare, zeama stoarsă din 2 lămâi mari, 80 ml tinctură de echinacea.
1. Spălați rădăcina de echinacea și tăiați-o. Puneți-o într-un borcan și acoperiți-o complet cu votcă, lă­sând-o la macerat două până la patru săptămâni.
2. Spălați și tăiați ardeii iuți. Curățați de coajă rădă­cina de ghimbir și tăiați-o în rondele.
3. Puneți într-o crăticioară ardeii iuți, ghimbirul, mierea, gelatina și sucul de merișoare. Fierbeți totul 5 minute, la foc mic, amestecând mereu, apoi luați vasul de pe foc. Așteptați să se răcească și strecurați.
4. Amestecați zeama de lămâie și tinctura de echi­nacea în lichidul rece. Turnați-l în forme de înghețată și puneți-l în congelator.
Utilizare: Sugeți înghețata la primele simptome sau în timpul unei răceli.
Durata de valabilitate: În congelator, trei luni.

Întărirea sistemului imunitar
Supă cu boabe de goji și ciuperci shiitake


În China se obișnuiește ca plantele medicinale să fie administrate bolnavilor, mai curând sub formă de supe, decât ca ceaiuri. Această supă extrem de hrăni­toare crește capacitatea de autoapărare a organismului și atenuează simptomele virozei și gripei. Ar trebui consumată la primele semne de guturai.
Ingrediente: 2 linguri rădăcină de echinacea uscată, 200 ml apă clocotită, 5 linguri boabe de goji proaspete sau uscate, 2 l supă de pui (prepa­rată în casă ori pulbere concentrată), 3 pulpe de pui (preferabil bio), 2 cepe mari (cură­țate și tăiate rondele), 12 ciuperci shiitake (tăiate în felii subțiri), 10 cm rădăcină de ghimbir (curățată de coajă și tăiată mărunt), 2 teci proaspete de ardei iute, de mărime potrivită, tăiate în fâșii înguste, 8 căței de usturoi (tocați).
1. Puneți rădăcina uscată de echinacea într-un castron, turnați peste ea apa clocotită și lăsați-o să se infuzeze. Într-un alt castron, acoperiți boabele de goji cu apă rece și așteptați să se umfle.
2. Pulpele și supa de pui se pun într-o oală, împre­ună cu ceapa, ciupercile, ghimbirul și ardeii iuți. Fier­beți-le la foc mic o oră și jumătate sau două, până când carnea devine moale și ușor de desprins de pe os. Atunci, luați oala de pe aragaz.
3. Cu câteva minute înainte ca supa să fie servită, amestecați în ea boabele de goji și usturoiul tocat. La sfârșit, adăugați și infuzia de echinacea.
4. Supa se servește în castronașe, decorată cu fâșii de ardei iute și ghimbir.
Utilizare: Cantitatea re­comandată aici este su­fi­cientă pentru patru per­soa­ne. Dacă doriți, puteți a­dău­ga și tăiței.

Tuse
Sirop de tuse cu cireșe


Mierea este princi­palul ingredient al acestui sirop care calmează tusea, însă cireșele și lămâia con­tri­buie cu o mare can­titate de vitamină C.
Ingrediente: 500 g ci­reșe (cu sâmburi), 1 lă­mâie tăiată în rondele, 250 ml miere.
Puneți toate ingredien­tele într-o oală, acoperi­ți-le cu apă și fierbeți-le cam 30 minute la foc mic, până când cireșele se în­moaie. Luați oala de pe foc și stre­curați. Lăsați lichidul să se răcească, apoi turnați-l într-o sticlă curată.
Utilizare: Pentru cal­ma­rea iritației căilor res­pi­ratorii, care provoacă tu­sea, luați două linguri pline.
Durata de valabilitate: Ținut în frigider, îl puteți folosi timp de câteva zile.

Faringită
Spray cu echinacea


Echinacea întărește sistemul imunitar și totodată combate durerile. Combinând-o cu substanțele active antiseptice din cuișoare și salvie, la care se adaugă efectul răcoritor al mentei, se obține un spray cu ac­țiune rapidă contra durerilor în gât.
Ingrediente: 3 cuișoare, 5 frunze de mentă (tocate mărunt), 5 frunze de salvie (tocate mărunt), 30 ml tinctură de echinacea (de la far­ma­cie).
1. Puneți cuișoarele, frunzele de mentă și salvie împreună cu tinctura de echinacea într-un bol mic de sticlă, acoperiți-l și lăsați-l să stea două săptămâni, într-un loc răcoros și ferit de lumină. Culoarea ames­tecului se va schimba treptat.
2. Filtrați amestecul printr-o strecu­rătoare căptușită cu tifon. Presați cu mâna, pentru a stoarce restul de lichid din frunzele mărunțite. Turnați mixtura într-un pulve­rizator steril.
Utilizare: Pulverizați în gât, ori de câte ori simțiți nevoia.
Durata de valabilitate: În frigider, re­zistă până la un an.

Miere cu salvie

Frunzele de salvie (Salvia officinalis) au acțiune antiseptică și dezinflamatoare. Această plantă are o multitudine de efecte benefice, de aceea, și numele ei derivă din cuvântul latin "salvare". Proprietățile anti­bacteriene, calmante și tămăduitoare ale mierii sunt, de asemenea, de mare folos pentru un gât iritat.
Ingrediente: 1 mănunchi mare de frunze proaspete de salvie, miere lichidă (dacă se poate, chiar miere de salvie) în cantitate sufi­cientă pentru a acoperi frunzele.
1. Spălați frunzele de salvie și ștergeți-le prin tamponare cu un șervet. Puneți-le într-o crăti­cioa­ră, acoperiți-le cu miere și fierbeți-le astfel la foc mic o oră. Apoi dați va­sul deo­parte și așteptați să se mai răcească. (A­tenție: mierea, ca și so­luțiile de zahăr, se pot în­cinge foarte tare, exis­tând pericolul de a pro­voca arsuri pe piele!)
2. Turnați mierea într-un borcan curat. Da­că doriți, puteți in­troduce în el și o cren­guță de salvie, ca orna­ment.
Utilizare: Luați câ­te o linguriță, la nevoie. Se poate întrebuința și pen­tru îndulcirea unor bău­turi recomandate la ră­celi, cum ar fi zeama de lămâie fierbinte (se bea de 3-4 ori pe zi).
Durata de valabi­li­ta­te: Aproximativ șase luni.

Herpes labial
Balsam de buze cu roiniță


Roinița reduce frecvența de apariție a herpesului labial și ajută ca veziculele să dispară mai repede. Bal­samul este ușor de purtat în geantă sau în buzunar și poate fi întrebuințat pentru îngrijirea zilnică a buzelor.
Ingrediente: 20 linguri (în jur de 50 g) frunze proas­­pete de roiniță, 3 linguri ulei din germeni de grâu, 110 ml ulei de măsline, 1 lingură de miere, 1 lingură ceară de albine, 5 picături ulei din arbustul de ceai.
1. Desprindeți de pe tulpină frunzele de roiniță și tocați-le mărunt. Luați cam o treime din frunze, zdro­biți-le și amestecați-le cu uleiul din germeni de grâu și cu cel de măsline, într-o caserolă, și puneți-o pe foc mic să mijotească. Îndată ce amestecul începe să facă bule (după cca 10 minute), puneți crăticioara deoparte.
2. Filtrați uleiul printr-o strecurătoare, în interiorul căreia ați așezat un strat de tifon. Stoarceți bine frun­zele, pentru a scoate cât mai mult suc din ele, apoi arun­cați-le.
3. Procedați la fel cu celelalte două treimi din frun­zele de roiniță, folosind de fiecare dată aceleași uleiuri.
4. La sfârșit, puneți în caserolă ceara de albine îm­preună cu mierea și uleiul. Topiți-o, amestecând mereu, după aceea luați-o de pe foc și continuați s-o ameste­cați, adăugându-i cele 5 picături de ulei din arbustul de ceai.
5. Turnați balsamul în borcănele sterile, unde se va întări în decurs de 10 minute.
Utilizare: Se aplică pe veziculele herpetice.
Durata de valabilitate: Până la un an.