TUTUNUL - iarba dracului

Elena Josan
- Rețete antifumat -

Lupta cu patima grea a fumatului nu e de ieri, de azi. Și ea nu se duce doar în orașe, ci și la țară. În "Moro­meții" lui Preda există o scenă în care un tată își îndeamnă copilul să bea tutun: "Ia la taica din țiga­ră". Țăranii noștri fumau enorm. Așa se explică inten­sitatea campaniilor duse de organismele sanitare din perioada interbelică împotriva fumatului: "Tutunul, iarba dracului". Și cum să lupte țăranul cu patima trasului de mahorcă în plămâni, dacă nu cu aju­torul doftoroaielor satelor, mari cunoscătoare ale pute­rilor plantelor, precum și ale altor "reme­dii" vinde­cătoa­re, ce par astăzi bar­bare. Iată câ­teva dintre cele mai cu­nos­cu­te, prac­ticate mai ales în Mol­dova:
1. Se adună mai multe un­ghii tăiate de la degete, se mă­runțesc, se scoate tutunul dintr-o țigară, se amestecă un­ghiile mă­runțite cu tutunul și se intro­duce cu aju­torul unui ac mare înapoi, apoi se pre­sează. Se fumează, obli­gatoriu, până la capăt.
2. Cenușa de la penele arse de găină sau rață se ames­tecă cu bicar­bonat de sodiu. Se scoate tutunul din 3 țigări, se amestecă cu cenușa și se bagă cu aju­torul acului înapoi în țiga­ră. Se fumează până la ultimul fum.
3. În loc de cenușă, se băga și pulbere făcută din piciorușele și cleștii racilor, uscate bine și pisate.
4. Mai târziu, când s-a inventat sulfatul de cupru sau piatra vânătă, cu care se stropesc viile, a mai apărut o metodă. Dintr-un pachet se scot țigările, se pun pe o sită deasupra unei farfurii pline cu piatră vânătă (cris­talizată) și se lasă peste noapte. A doua zi, se fumează cu mare grijă, până apare senzația de rău, greață, fără a se depăși limitele suportabilității.

Remedii cu plante

Se folosesc plante care, în combinație cu tutunul, provoacă greață. Se fumează țigări din plante uscate: cim­bru, frunze de nuc, frunze de scoruș. Planta uscată făcută pulbere se întroduce în locul tutunului dintr-o ți­gară și se fumează țigara astfel făcută, obligatoriu, până la capăt (chiar dacă te simți rău și ai senzație de greață).

Obligeană
Atunci când apare dorința de a aprinde o țigară, se mestecă o bucățică de rădăcină de obligeană. Rădăcini uscate se găsesc la pla­far, iar la piață putem să găsim rădăcini proas­pete de obligeană, care pot fi păstrate în congelator.

Morcov
Se poartă în buzunar un morcov spălat. Când vreți să fumați, se mestecă o bucată din morcov, timp de 10-15 minute, până dispare dorința de a fuma. Durata trata­mentului este de 4 săptămâni.

Ananas
Ananasul este, și el, un produs care ne ajută să renunțăm la fumat. Se mestecă felii de ananas uscate, fără zahăr, sau 2 rondele din fructul crud.

Gumă de mestecat naturală
Se amestecă câte 1 lingură de frunze proaspete de hrean și pătlagină mărun­țite. Se mestecă de 2 ori pe zi, câte 5-8 minute.

Brusture
Tot din negura timpului a ajuns la noi rețeta cu suc de brusture, amestecat în pro­porții egale cu apă sau cu suc de car­tofi. Sucul se stoarce înainte de înflorire, din tulpini și rădăcini. Preparatul se bea înainte de culcare, timp de 2 săptămâni.

Podbal
O metodă pe bază de inhalații ne pro­pune să opărim 3 linguri de flori și frunze de podbal, proaspete sau uscate, în 500 ml de apă clocotită și să inhalăm aburii, în special atunci când apare dorința de a fuma.

Pomi fructiferi
Bătrânii recomandă să mestecăm o crenguță de vișin turcesc - este cea mai bună variantă, dar se poate și de măr, vișin comun, prun sau de mesteacăn. Un remediu pentru cei ce suferă mult când renunță la fumat.

Ceaiuri contra fumatului

Eucalipt
O lingură de frunze de eucalipt se opăresc cu 2 pahare de apă fierbinte, se lasă 1 oră și se strecoară. Se adaugă câte 1 lingură de miere de albine și gli­cerină. Se bea 1/4 din pahar, de 3-4 ori pe zi, timp de 3-4 săptămâni.

Obligeană și lemn-dulce
Se amestecă rădăcină de obligea­nă și lemn-dulce cu frunze de podbal și sovârf. Trei linguri de amestec se infuzează în termos, în 500 ml de apă fierbinte, timp de 2 ore. Se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi. Scade dificul­tatea abstinenței de la fumat, se curăță plămânii, se calmează sistemul nervos.

Fenicul, chimen și mușețel
Dacă renunțarea la fumat pro­voacă insomnie, iras­cibilitate cres­cută, se amestecă în cantități egale rădă­cină de odolean, se­mințe de fenicul și de chimen, flori de mușețel. Două lingurițe pline se infuzează în 500 ml apă fierbinte (mai bine în ter­mos), timp de 2-3 ore, și se bea câte un pahar de ceai îndulcit cu o linguriță de miere de al­bine, de 2 ori pe zi.

Podbal
Frunzele tinere de podbal se taie mărunt, se pun într-un bor­cănel, se lasă la soare timp de 2 săptămâni. Sucul obținut se păs­trează într-o sticluță care se poartă permanent în buzunar, alături de câteva bucăți de zahăr. Când apare dorința de a fuma, zahărul se înmoaie în suc și se ține în gură. Efectul poate să fie și mai mare, dacă înain­te de asta se bea un pahar de apă.

Untură de pește
Se unge 1 linguriță de untură de pește pe pâine, se mănâncă câte 1-2 felii pe zi, timp de 1 lună.

O regulă obligatorie pentru cei ce vor să renunțe la fumat
În timpul curelor se scot din meniu peștele afumat, carnea și în niciun caz nu se bea alcool, inclusiv bere. E­fectul curelor cu plante va crește, dacă ele vor fi aso­cia­te cu reflexoterapie. Specia­liști din China ne re­comandă un punct pe meridianul central, care se află între clavicule, în fosa jugulară (la baza gâtului). Se apasă intens, timp de 3 secunde, chiar dacă apare senzația de dure­re. Se repetă de 12-15 ori, de cel puțin 3 ori pe zi, în special atunci când vreți să fumați. Une­ori apare senzația de vertij - din cauza scăderii ten­siunii, de aceea mai bine faceți presopunctură stând pe scaun sau culcați.

Metodă psihologică

Se pune pachetul de țigări pe care dorești să-l fu­mezi la vedere, pe un dulap sau o etajeră și, privindu-l, i te adresezi cu injurii, cu severitate, ocărându-l.
Specialiștii în terapii alternative spun că există o zi specială, cea mai bună pentru renunțare la fu­mat, și anume, prima zi de luni din postul mare, înainte de Paște, când gospodinele spală ve­sela de resturi de gră­sime.

Când fumatul produce cancer la plămâni

Mierea-ursului
1. Câte o lingură de mierea-ursului și ghimpe se infuzează 30 de minute în 250 ml apă clocotită, în termos. Se beau câte 4 linguri pe zi, între mese, în com­binație cu o linguriță de pulbere de lichen de piatră râșnit. În același timp, se fumează pipă cu pulbere de ghimpe uscat, bine tocat, cu semințe cu tot.
2. Se fierb 2 linguri de mierea-ursului într-un litru de bere, până volumul lichidului scade la jumătate. În berea strecurată și răcită la temperatura camerei se adaugă o lingură de miere de albine. Se beau câte 2 linguri, de 3 ori pe zi, între mese, cu 70-100 ml de apă.

Flori de cartofi
O lingură de flori uscate se infuzează timp de 3-4 ore într-un litru de apă fierbinte. Se bea lichidul strecu­rat, câte 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Efectul este mai bun dacă concomitent se bea dimineața și seara, cu 30 minute înainte de masă, câte un pahar de suc de cartofi, spălați bine, dar necurățați de coajă.

Brusture
Se bea sucul din frunze proaspăt stors (se poate congela), câte 350-500 ml pe zi, împărțit în 3 reprize. Când este po­sibil, se consumă (fără normă) rădăcina plantei, dată pe răzătoarea cu orificii mici. Se poate consuma cu sfeclă crudă sau coaptă.

Gudron de mesteacăn
O rețetă veche, cu efect garantat în can­cere. Astăzi, gudronul nu se mai pro­duce în gospodăriile țărănești, ci se pro­cură de la farmaciile veterinare. Se bea amestecat cu 50 ml de lapte rece, după schema urmă­toare: primele 10 zile câte o linguriță, ur­mătoarele 10 zile câte 2 lin­gu­rițe, următoa­rele 10 zile câte 3 lingu­rițe. După o pauză de 10 zile, cura se repetă.