România. Proiect 2018

Ciprian Rus
Comemorarea, pe 11 noiembrie, în Occident - în Anglia, în Franța, în Belgia - a Zilei Armistițiului din timpul Primului Război Mondial marchează, simbolic și emoțional, în­ceputul a 5 ani de evenimente de­dicate unui conflict cu urmări esențiale în de­venirea Noii Eu­ro­pe.

Un conflict pe care is­toriografia re­centă îl pre­zintă într-o pers­pec­tivă foarte nuan­ța­tă, mult dife­rită de vi­ziu­nea aso­ciată celui de-Al Doi­lea Război Mondial, acolo unde "binele" și "răul" se pretea­ză mai ușor la categorisiri. Pri­ma con­fla­­grație mon­dială a dus la dis­pa­riția sau la fă­râ­mițarea unor mari im­perii, stâlpi de re­zistență ai geopoliticii euro­pene, vreme de sute de ani, și la apa­riția a numeroase state, mai cu sea­mă în centrul, estul și su­dul continen­tului.
Urmările acestei stări de fapt, con­sfințite prin impunerea dreptului la auto­determinare al națiunilor europene, în 1918, și prin tratatele de pace care au urmat, printre care cel de la Trianon, în 1920, influențează și azi viața politică și so­cială a continentului. O dovadă e ofen­siva tot mai înțepată în ultima vre­me a unor forțe politice din inte­riorul și din afara României, legate de autono­mia Ți­nu­tului Secuiesc. Atenu­ate, în­trucâtva, de trecerea timpului și de ela­nul împăciu­itorist al unei Uniuni Eu­ropene extinse și lipsite de frontiere, frustrările istorice ale celor care au pierdut putere și teritorii după război au renăscut, împreună cu extremismul, pe fondul crizei economice din ultimii 5 ani. Cum perspective pozi­tive nu prea există în zona economiei, e de așteptat ca aceas­tă linie să se amplifice tot mai mult și să atingă paroxismul în preajma lui 2018, atunci când se vor îm­plini 100 de ani de la formarea României Mari și a altor state din regiune.
La rândul lor, remarcă deja unii analiști europeni, chiar și liderii unor state nerevizioniste, precum Marea Bri­ta­nie și Franța, încearcă deja - iar asta s-a văzut la comemorările recente, pri­le­­juite de Ziua Armistițiului - să-și restructureze discursul atacând tema emo­țională a patriotismului. Vin vre­muri grele, iar apelul la sacrificiul eroi­lor e în măsură să genereze coeziune so­cială. Mai sunt 5 ani până la Cente­narul Marii Uniri de la Alba Iulia și, în loc să se inspire din lecția de curaj și demnitate a politicienilor acelor vremi, liderii de azi ai României dau din colț în colț să vândă Apusenii. Cum ne vom prezenta în decembrie 2018 în fața istoriei, la Alba Iulia, când Roșia Mon­tană va colcăi în cianuri? Și cum vom face față valurilor de frustrare revizio­nistă, având în frunte conducători co­rupți și miserupiști, când vine vorba de valorile naționale? Mai sunt 5 ani până la Centenarul Unirii și e nevoie, mai mult ca oricând, de un Proiect 2018. Cine va înțelege asta va câștiga nu doar niște alegeri, ci, poate, un loc în istorie.