Răspuns pentru VLAD MARIA - București, F. AS nr. 1093 - "Vreau un sfat pentru modificări de fibroză pulmonară bilaterală"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Mulțumindu-vă pentru aprecierile și încrederea pe care mi le acordați, răspund solicitării dvs. cu următoarele precizări: mai întâi, trebuie să se știe că boala interstițială pulmonară (fibroza pulmonară) se referă la un grup mare de afecțiuni cronice, dar care nu au la origine vreun proces pato­logic malign sau de natură infecțioasă. Aceste boli se caracterizează prin infil­trarea unor celule inflamatoare la nivelul alveolelor pulmonare (granuloame), proces patologic care are drept consecință formarea de țesut de cica­trizare în țesuturile conjunctive care susțin alveolele, cu afectarea transferului oxigenului în sânge. Afecțiu­nile pulmonare interstițiale apar cel mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, iar evo­luția lor depinde de tipul patologic (fi­broza idiopatică, interstițială, sarcoi­doză etc.). Astfel, dacă unele sunt progresive și, în final, fatale, altele se vindecă spontan sau se stabilizează. Indiferent de forma patologică pe care o aveți, în general, semnele și simpto­mele fibrozei pulmonare includ disp­neea, mai ales la efort, tusea nepro­ductivă cu disconfort toracic, oboseala și starea de rău general, scăderea ape­titului și a greutății, uneori, febră și erup­ții proeminente pe piele. Din păcate, cauzele care determină apariția acestui grup de afecțiuni pulmonare rămân, deocamdată, necunoscute, iar tratamentele uzuale nu pot decât să oprească temporar evoluția, chiar dacă mai există și situații fericite în care bolile interstițiale pulmonare se vindecă de la sine sau determină unele sechele minore (chiar în absența tratamentului).
În privința tratamentului, acesta poate include administrarea de corticosteroizi (utilă doar la un număr mic de indivizi), imunosupresoare sau colchicină, fo­lo­sită de obicei pentru tratarea gutei. Deși unele per­soane necesită, pentru această patologie, transplant pul­monar, în cazul dvs. nu se pune problema unei astfel de opțiuni.
În concluzie, cicatricele parenchimului pulmonar (fibroza pulmonară) nu pot fi vindecate, însă unele tera­pii pot să anuleze temporar evoluția bolii, iar altele pot contribui la ameliorarea vieții pacientului. Dintre metodele care pot contribui la ameliorarea calității vieții, în cazul persoanelor cu fibroză pulmonară, aș menționa terapia cu oxigen, care, deși nu vindecă le­ziu­nile pulmonare, contribuie la realizarea procesului de respirație, previne și reduce complicațiile (în cazul unui nivel scăzut de oxigen în sânge) și programul de reabilitare pulmonară care se concentrează asupra tehnicilor de învățare a respirației eficiente sau supor­tul emoțional și consilierea nutrițională.
Medicina naturistă poate veni în ajutor prin câteva remedii cu proprietăți antisclerotice și antiinflamatoare la nivel pulmonar. Dintre acestea, recomand extractul din mlădițe de Mur (3x5 picături pe zi), remediu util în fibroscleroza organelor la persoanele vârstnice cu tropism (afinitate) pe aparatul respirator, și Astragalus, remediu cu proprietăți protectoare la nivel pulmonar, indicat în fibroze, bronșite și astm.
Totodată, remediile care au la bază extracte de iarbă-mare, lichen de piatră sau sevă de mesteacăn sunt utile în managementul fibrozei pulmonare prin calitățile lor antitusive, expectorante, antiinflamatoare și regeneratoare, mai ales dacă se asociază cu adminis­trarea ubiquinonei (coenzima Q10). Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!

Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, București, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09

"După naștere, îmi cade foarte tare părul"
(Răspuns pentru IOANA - Baia Mare, F. AS nr. 1040)


Stimată doamnă,
Bucuria de a aduce pe lume un copil, de cele mai multe ori, ne determină să nu ne mai gândim prea mult la noi. Probabil că nu v-ați hrănit prea bine în timpul sarcinii sau, dimpotrivă, după naștere, din dorința de a scăpa cât mai ușor de kilogramele în plus, aportul de vitamine și minerale a fost deficitar, știut fiind faptul că oricum, în timpul sarcinii, noua ființă plămădită încearcă să ia tot ce este mai bun din organismul mamei. La acestea se adaugă și modificările hor­monale din timpul sarcinii și alăp­tării. Așa se explică apariția cariilor den­tare, căderea părului și alte as­pecte.
Vă recomand să vă hrăniți cores­pun­zător. Ca tratament general, luați câte 3 capsule de Power Mins, o perioadă de cel puțin 6 luni, Vital pe grupa sanguină, 2 capsule pe zi. Evitați pe cât posibil stresul de orice natură, luând cel puțin 1 capsulă pe zi de Rhodiolin (care pe lângă Rhodiola rosea conține și zinc), Pro-Selenium (2 capsule pe zi), vitamina A, vitamina E.
Ca tratament local, un rol covârșitor îl are pieptă­natul zilnic, măcar seara, timp de 20 de minute. Părul va fi pieptănat din față în spate, din spate în față, din lateral dreapta spre lateral stânga și invers. După piep­tănat, se masează foarte bine pielea capului, pentru a ameliora circulația și foliculii piloși să fie mai bine hrăniți. Masajul pielii capului se poate face pe uscat sau folosind tinctură de brusture și tinctură de mestea­căn. Părul va fi spălat de cel mult două ori pe săptămâ­nă (pentru că sebumul are rol de hrănire), cu șampon Silk&Shine care conține, printre altele, aloe vera. Părul va fi foarte bine clătit, ultima clătire se va face cu un decoct din rădăcină de brusture, frunze de mestea­căn, rădăcină de urzică, rădăcină de iarbă-mare, frunze de cimbru, flori de mușețel (dacă pă­rul este blond) sau frunze de nuc (da­că părul este castaniu sau negru). O dată pe săptămână puteți aplica pe părul spălat, umed, o mască din gălbenuș de ou, suc de lămâie, ulei de măsline. În ceea ce privește aspectul estetic al abdomenului, acesta nu are nicio legătură cu operația cezariană, ci numai cu dorința dvs. de a nu mai avea musculatura "lăsată" și de a por­ni la recuperare. Faceți zilnic exerciții care să vă întărească mus­culatura abdominală, alergați în parc, mergeți mult pe jos, combinați dușurile calde cu dușurile reci, masați-vă abdomenul și în curând totul va fi bine. Aștept vești! Vă doresc numai bine și toate cele bune!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Mi s-a depistat o infecție cu pneumococ faringian"
(Răspuns pentru TIBERIU VIDAN - Oradea, F. AS nr. 1083)


Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de faringită cronică (o stare de iritație sau inflamație cronică a mucoasei orofarin­giene). Bolnavul prezintă senzație de uscăciune în faringe, "nod în gât", tuse seacă, iritativă, sau tulburări vocale progresive. Factorii etiologici locali și generali sunt: insuficiență respiratorie nazală cronică, cu respirație de tip bu­cal, lezarea cronică a mucoasei prin agenți chimici, aer poluat, încăperi cu aer climatizat, modificări hormonale etc.
Tratamentul faringitei cronice constă într-o substi­tuție lichidiană din abundență, cu ceaiuri și gargară cu salvie, gălbenele, mușețel și tătăneasă (se prepară o infuzie cu o linguriță din fiecare plantă la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit bicarbonat alimen­tar). Este utilă, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit și propolis tablete (Proposept). Se vor evita băuturile carboga­zoase, acidulate, și alimentele foarte condimentate. Se recomandă aerosoloterapia în stațiunile balneoclima­terice Ocna Sibiului, Govora și Călimănești-Căciulata. O metodă comodă și eficace o constituie inhalațiile și pulverizațiile la domiciliu cu OCNASEPT Spray, un extract salin natural din 8 plante medicinale aromatice. Ocnasept spray se livrează la comandă, la tel. 0733/67.87.85, fax: 0269/21.78.61.
Instilațiile nazale cu soluții uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de cătină) și vitaminoterapia (A, E și Com­plex B), ajută, de asemenea, la refacerea mucoa­sei.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Sufăr de atrofie corticală și leziuni de demielinizare"
(Răspuns pentru MARIA M., F. AS nr. 990)


Oprirea din dezvoltarea normală a țesuturilor aparținând părții anterioare corticale este determinată în general de o degenerare celulară produsă de lipsa unor enzime ce catalizează hidroliza fosfolipidelor. Acest grup de enzime (fosfataze) sunt sintetizate în ficat și intestinul subțire, participând activ la majori­ta­tea proceselor metabolice din organism, la absorbția car­bohidraților, fiind prezente în toate țesuturile, în rinichi, plasmă, dinți, ser, spermă, prostată, în oasele în dezvoltare și în special în creier.
Chiar dacă în prezent atrofia frontală este predo­minantă, fără tratament, boala evoluează, atingând ambii lobi temporali, structurile subcorticale (nucleul caudat, diencefalul - talamus, hipotalamusul, putame­nul, substanța cenușie și albă), celulele ner­voase suferind modificări importante.
Ca manifestări clinice pot apărea pro­gresiv: mo­dificări de comportament, lip­să de discernământ, tul­burări de limbaj, depre­sii, anxietate, pierdere de me­morie, senili­tate.
Evoluția bolii este lentă. Procesul de dis­trugere a tecii de mielină (demieli­nizare), de la nivelul substanței albe, zona "Dura mater", are loc din cauza unui defi­cit de proteine (vi­tamine, ami­noacizi, en­zime, coenzime) și fosfolipide. Dacă nervii sunt afectați, devenind amie­linici, se pot diminua reflexele, apar distoniile de pos­tură, spasme musculare, deficite senzitivo-motorii, tre­murături și rigiditate în mișcări.
Pentru a limita evoluția leziunilor active și a favo­riza trecerea influxului nervos prin nervii demielini­zați, evitați stările de răceală, gripă, febră, băile fier­binți, variațiile de temperatură corporală (trecerea de la cald la frig și invers), stresul, supărările, telefonul mo­bil.
Odată ce teaca de mielină a fost atinsă, procesul de fagocitoză (distrugere) continuă luni sau ani de zile, în prezența celulelor macrofage. Acest proces de dige­rare poate fi stopat. Regenerarea mielinei este posibilă printr-o dietă naturistă (hrană vie) pe termen lung și tratament adecvat, sub îndrumarea unui specia­list, schema cuprinzând aleatoriu următoarele produse: Imune, Green Gold Lunar, Tre-en-en, White Germ Oil, AHCC, Mityqondria, Neurooptimizer, Lecitin 1200 mg, Cognimax IQ, Cătină cu miere, Lăptișor de matcă, păstură, AFA Complex, Fluxxtem Imunostim.
Trei luni, în paralel cu medicația, consumați suc de portocale concentrat, cu pulpă, produs în casă, sau alte sucuri naturale.
Multă sănătate!