Dosarul imunității

Dr. Cristina Aosan
- Unde locuiește imunitatea, cine o amenință și cum poate fi ajutată să-și facă datoria de apărare a corpului -

Cu toții știm care este sistemul digestiv și, în linii mari, cum funcționează. Înțelegem sis­temul cardio-vascular ca pe o pompă cu va­sele ei transportatoare, îi știm localizarea. Cunoaș­tem cum se desfășoară respirația, de la plămâni până la ce­lule. Dar câți dintre noi pot explica, într-o imagine lim­pede, unde este localizat sistemul imunitar, elemen­tele sale componente, ce funcții și relații are el?
Într-un articol de popularizare a medicinei naturiste nu ne putem permite să intrăm în detalii. Se știe că sistemul imunitar ne protejează în fața agenților pato­geni biologici: virusuri, bacterii, fungi, protozoare, hel­minți (viermi).
Dar unde se află până la urmă sistemul imu­nitar? Fără un sediu central și un loc bine pre­cizat, medicina îl definește ca sistem limfoid. Anatomic, se descriu sistemul limfoid primar, al­că­tuit din măduva osoasă hematopoietică (hema­togenă) și timus, și sistemul lim­foid secundar ce cuprinde splina, ganglionii limfatici, plăcile Peyer și alte formațiuni limfoide răspândite în corp.
Timusul are un rol fundamental în imunitate, prin întreținerea producerii și maturizarea limfo­citelor tip "T". Spre vârsta adultă se atrofiază, iar maturizarea lim­focitelor T este preluată de orga­nele limfoide peri­ferice.
Dintre organele limfoide menționăm splina, un organ ale cărui funcții sunt considerate incom­plet elu­cidate, dar care joacă un rol major în imu­ni­tate prin pro­ducerea directă și stoca­rea de limfocite, fagocite, monocite, cât și de anticorpi. De asemenea, produce și sto­chea­ză hematii și trombocite. Ca organ ener­getic, medicina tradițională chineză îi conferă o poziție centrală. Rezecția, uneori grăbită, a splinei din varii motive, mar­chează sever sistemul imunitar și afectează durata și calitatea vieții oricărui om.
Ganglionii limfatici sunt noduli situați pe traiectul vaselor ce drenează intersti­țiile. În ei se multiplică limfocitele T și B mature circulante și se diferențiază celulele NK. Un motiv care ar trebui să fie suficient pentru orice pacient oncologic și orice chirurg să extirpe un număr cât mai mic de ganglioni... Aici sunt reținute celulele cance­roase care au plecat din tumora principală. Dacă lipsesc ganglionii, celulele canceroa­se migrate au cale liberă spre sânge.
Din sistemul limfoid secundar mai fac parte amig­dalele palatine, cât și o vastă rețea de țesut limfoid la nivelul mucoaselor (tubul digestiv, tractul genito-uri­nar etc.). În aceeași logică cu a ganglionilor limfatici, eliminarea grăbită a amigdalelor palatine poate con­duce la complicații ulterioare; răcelile coboară repede la bronhii și plămâni, în loc să rămână cantonate în faringe. Se observă că, practic, toate interfețele corpu­lui pe unde pot pătrunde bio-patogeni sunt gardate de insule ale sistemului limfoid.
Sistemul imunitar mai are un mare rol, despre care prea puțin se vorbește, pe lângă cel de apărare. La fie­care doi ani, datorită înnoirii celulelor în cursul pro­ceselor de întreținere din întreg organismul, fiecare din­tre dvs. este complet nou din punct de vedere bio­lo­gic. Dvs. aveți conștiința faptului că sunteți aceeași per­soană, prin informațiile și experiențele acumulate. Dar până la vârsta maturității, organismul dvs. s-a schim­bat din punct de vedere celular, în întregime, de un mare număr de ori. Acest lucru s-a petrecut fără probleme, datorită sistemului imunitar, care a eliminat deșeurile celulare rezul­tate din apoptoza fiziologică.
Complexitatea sistemului imunitar face ca el să fie unul extrem de perfor­mant. Pe de altă parte, această mașinărie deosebită, prin multitudinea de componen­te, este susceptibilă a fi sever influențată de diverși factori.

Relațiile cu sistemul nervos și sistemul endocrin

Între sistemul nervos central (SNC) și sistemul imunitar există relații bidirecționale. Sunt încă destule necunoscute, dar în practică un lucru este sigur: o stare generală bună a sistemului imunitar induce o stare bună a sistemului endocrin și nervos. Invers, o stare tul­burată a sistemelor nervos și endocrin vor diminua capacitatea răspunsului imunitar. Concluzia nefericită se întrevede. Medicii care sunt atenți în practica lor au observat cercul vicios în care sunt prinși pacienții cu probleme grave de sănătate. Pe seama erodării sis­temului imunitar, din varii motive, apare o suferință oa­recare. Dacă suferința devine o preocupare, poate induce viziuni pesimiste, care deprimă mai mult imu­nitatea. Așa se constituie un cerc vicios, care conduce la progresul suferinței. Sau invers, pe seama unei de­presii apar probleme de sănătate, de la simple răceli, la boala oncologică. Ieșirea este posibilă doar cu o tera­pie cu reală valoare imunomodulatoare și/sau antide­presivă.
Un alt exemplu: în starea de furie, s-a determinat că imunitatea se deprimă atât de mult, după nu­mai 5 minute, încât sistemul imunitar tre­buie să lucreze in­tens, timp de 6 ore ulte­rior, spre a reveni la nivelul său inițial.
Vârsta omului reprezintă un factor esen­țial pentru evoluția și funcțiile siste­mului imunitar. La nou-născuți și bătrâni, structurile acestuia sunt în parametri defici­tari. De unde și întrebările firești ale unor medici pen­tru care Jurământul lui Hipocra­te nu e o formali­tate: de ce să fie vaccinați nou-născuții și sugarii? Laptele matern sus­ține imunitatea sugarului în primele luni de viață, prin conținutul său de anticorpi și ce­lule imuni­tare. Foarte important este că lap­tele matern conține și celule stem, lucru de acum demonstrat în laboratoare. Iată că apar dovezi științifice pentru vechea afir­ma­ție din Ayurveda, că laptele proaspăt muls și încă nerăcit este un elixir. Între copiii alăptați la sân și cei hrăniți cu lapte praf se observă în practica medicală severe diferențe de sănătate și comportament.
La o vârstă înaintată, problemele siste­mu­lui imuni­tar par a fi asociate cel mai ade­sea cu deficiențe nutri­țio­nale și ambien­tale. Ca o problemă specifică spațiu­lui ro­mânesc actual, aș menționa fenomenele psi­hice de tip depresiv, manifeste la vârsta a treia în mare pro­porție, cu consecințe se­vere asupra sănătății. Concluzia practică este că susținerea sistemului imunitar se face nu numai prin diverse imunoregla­toare, de exemplu propolis sau Echinacea, foarte bune profilactic și curativ, ci mai ales printr-o corectă și diversificată alimen­tație cu nutrienți de calitate. Un sfat? Polen și lăptișor de matcă luate în mod curent. Dozele trebuie să fie în așa fel încât să vă facă să sim­țiți o stare de bine. Dacă nu ați atins această stare, în­seamnă că dozele dvs. sunt mici. Resemnarea și de­pre­­sia trebuie înlocuite cu activitate fizică și preocu­pare pentru natură. Spre exemplu drumeții, fotografie, grădinărit sau apicul­tură.
Stresul - s-a definit ca un factor sau un ansamblu de factori care deranjează organismul. Este de înțeles că oamenii, după o perioadă intensă de suprasolicitare fizică, psihică sau emoțională, caută diverse mijloace de refulare. Nu suntem făcuți pentru a munci 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână. Nici pentru competiții sportive în care țelul, pe lângă bani, este de a fi primul în lume. Nu putem trece neatinși prin stări emoționale copleșitoare. Societatea noastră, din ce în ce mai com­plicată, ne furnizează un stres aproape permanent. E suficient să deschideți televizorul și o să vedeți pe lân­gă bombardamentul de imagini și emoții predomi­nant negative, afluxul de informații de pe benzile circu­lan­te. E prea mult ceea ce se reflectă, coroborat cu nutriția deficitară, în scăderea capacității imunitare, practic la nivelul întregii populații, la noi și în țările vestice. Adică acolo unde consumul a devenit motorul socie­tății umane.
Ce se întâmplă de fapt în condiții de stres în siste­mul imunitar? Mă opresc sumar asupra unui singur aspect, mai puțin cunoscut: relația stres-timus. Ne amintim, de la anatomie, de un organ mic, situat în spa­tele sternului, supranumit și "glanda copi­lăriei". Etimologic, thymos în greaca veche înseamnă prin­cipiu vital. Am văzut deja că e puternic implicat în imunitate. Dar el începe să se atrofieze la pubertate și are o involuție continuă, odată cu vârsta. Ar fi oare această atrofie a ceea ce anticii numeau principiu vital o posibilă explicație pentru că trăim doar 70-80 de ani, în condițiile în care se pare că suntem programați ge­netic pentru circa 1000? Ei bine, factorii de stres acce­lerează atrofia timusului. În contrariu, melatonina con­tracarează atrofia timusului, contribuind la reface­rea imunității. Dar melatonina se secretă optim în tim­pul somnului de noapte, pe întuneric, în jurul miezului nop­ții. De unde influențele nefaste ale vieții moderne de noapte asupra imunității.
Recomandări practice consecutive: dormiți între 22-06, în încăperi întunecoase. Evitați să lucrați în două, trei locuri. Încercați să nu vă doriți să fiți mereu cel mai și cel mai... Toate aceste lucruri au uriașe cos­turi ascunse. E păcat să vă pierdeți sănătatea spre a câștiga bani, ca apoi să vă pierdeți banii, în încercarea de a recâștiga sănătatea...
Nutriția. Fără glumă, cărțile de medicină veteri­nară par mai pragmatice decât cele de medicină uma­nă. Printre veterinari, s-a păstrat interesul pentru men­ți­nerea sănătății animalelor, nu ca în medicina umană, unde atenția este îndreptată doar asupra bolii. În me­dicina veterinară sunt bine descrise efectele nefaste ale malnutriției sau subnutriției, rolurile tuturor nutrien­ți­lor și influențele lor asupra imuni­tății.
Subiectul relației dintre alimentație și imu­nitate este extrem de larg. Mai precizez doar că aditivii alimentari sintetici acționea­ză foarte repede asupra sistemului imunitar, pe care îl per­turbă și deprimă. Efectele ne­faste se ob­servă la nivelul întregii societăți de consum. Prac­tic, e indicat să evităm pro­dusele cu ase­me­nea aditivi, lucru dificil, căci din păcate sunt prea numeroase.
Tot în tratate veterinare am găsit cel mai bine stu­diate influențele asupra sistemului imunitar a diverși alți factori, care se regăsesc și în viața noastră. Astfel, stresul prin tempe­raturi scăzute exercită influențe imunosupre­soare, similare celor consecutive tratamen­tului cu hidrocortizon. Concluzia pertinentă este că fri­gul de scurtă durată determină o intensificare a tuturor mecanismelor imuni­tății, iar frigul de lungă durată are efecte nefaste. O aplicație practică este că dușurile reci, înviorarea în aer rece, chiar scăldatul în apă rece, așa cum o fac nordicii și rușii, sunt benefice sănătății. Exagerarea nu. Mai mult, mediile de lucru reci, curen­tul de aer rece sunt factori de scădere a capacității sistemu­lui imunitar.
Transportul s-a dovedit a fi extrem de important pentru sistemul limfoid. În urma unui studiu făcut pe viței în vârstă de 3-6 săptămâni, transportați 45 de minute, conclu­ziile au fost neașteptate. S-a constatat crește­rea semnificativă a cortizolului pentru o zi și redu­cerea numărului de limfocite T și B pe durata a șapte zile. Mutând situația la oa­meni, e de preferat un serviciu care să nu necesite o navetă permanentă, și cu atât mai mult o muncă fără schim­bări geografice și transporturi dese la distanță, eventual schimbări de climă.
Efortul fizic a fost și el studiat. La caii normali, un efort fizic intens este benefic capacității de apărare a organismului. Dar la cei cu capacitate de efort mic­șo­­ra­tă, s-a observat o supresie a proliferării limfo­ci­tare, concomitentă cu prezența unor infecții.
Oboseala cronică duce, și ea, la disfuncție imu­nologică, prin extenuare fizică. Deci? Dacă vreți să trăiți normal, munciți opt ore, dormiți circa opt ore, acor­dați-vă timp pentru refacere.
Medicamentele. Este bine cunoscut efectul ne­ga­tiv asupra sistemu­lui imunitar a numeroase substan­țe chimice de sinteză (medicamente). Atenție, așadar, mai ales la administra­rea repetată de antibiotice, care pe lângă deprimarea imunitară imediată, contribuie și la degenerarea mai rapidă a timusului. Cât am lucrat în Banat, copiii pe care i-am tratat cu mijloace naturale, în special cu pro­polis și Echinacea, răceau o dată la doi ani. Cei tratați de alți medici de familie cu anti­biotice, cam o dată pe lună... Anestezicele au, de ase­menea, efecte imunosu­presoare.
Sunetele de durată reprezintă un factor de scădere a imunității.
Poluarea prin metale grele (în special plumbul, mercu­rul și cadmiul), pesticidele (cu precădere cloru­rate și organofosforice) și substanțele radioactive au o acțiune severă imunosupresoare. Aici sfatul cel mai bun este să părăsiți astfel de medii. Dacă nu este posi­bil, atunci utilizați, sub formă de cure, zeolit pulbere, care le chelează și elimină.

Întăritori ai sistemului imunitar

Ce este de făcut, însă, pentru ameliorarea stării sis­te­mului imunitar în general, în condițiile în care nu ne putem schimba viața, sau nici măcar nu ne propu­nem acest lucru? Respectarea odihnei și alimen­tației corecte, detoxifierea și folosirea unor remedii sau suplimente alimentare cu valoare imunoreglatoare reală pot fi o șansă.
Se știe că cea mai serioasă provocare a medicinei este boala oncologică. Aici, foarte concentrat, lucrurile sunt prezentate astfel: pe seama unor factori care au in­dus slăbirea sistemului imunitar, s-a dezvoltat o neo­plazie. Diagnosticarea acesteia și speranța de viață re­dusă produc depresie. În sine, tratamentele propuse, in­ter­venția chirurgicală, chemo- sau radioterapia prac­ticate fără protecție conduc, și ele, la prăbușirea siste­mului imunitar. Astfel cercul vicios e constituit. Ei bine, am avut șansa ca, începând cu anul 2005, să intru în contact cu o serie de medici și producători de supli­mente nutriționale din Serbia, care mi-au demon­strat că boala oncologică poate fi tratată cu mult mai mult succes decât se face în mod curent, cu condiția ca sis­temul imunitar al pacientului să fie pregătit corect. Așa am descoperit beneficiile zeolitului și ale altor prepa­rate.
E simplu de înțeles că în suferințele oncologice și he­matologice este nevoie ca sistemul imunitar să fie implicat plenar și că de starea sa depinde viața acestor pacienți. Se pare însă că medicina oficială mai are de lucru. Voi cita dintr-un celebru dicționar medical, Mi­cul Larousse de medicină: "Imunoterapia anticance­roasă, în studiu de aproape un secol, rămâne și azi în fază experimentală. Totuși, ea face obiectul a nume­roase încercări terapeutice în întreaga lume și este vorba, fără îndoială, de mari perspective în tratarea și vindecarea cancerelor." Dificil de înțeles. Eu încă nu am auzit de un studiu care să dureze un secol... Să fie oare aici secretul tratării cancerului, dar care nu poate fi brevetat și folosit economic pentru că este menținut în faza de studiu? Oare nu se dorește să fie finalizat și publicat?

Utilizați imunoreglatoare de calitate

Orice demers jurnalistic, pentru mine, ca medic, trebuie să aibă și o finalitate practică în folosul citito­rilor. Pentru aceasta, le propun celor care doresc să-și mențină o bună stare de sănătate și să meargă la medic mai rar, să utilizeze imunoreglatoare de calitate. Un imunoreglator/ imunomodulator deosebit este propoli­sul, un produs deja cunoscut la noi, sub diverse forme de prezentare. Există tinctura de propolis; se mai folo­sește și propolisul brut. Există extracte apoase și pro­du­se mai complexe, cum e "Propolis esență", al socie­tății "Phenalex" din Oradea, care a brevetat un proce­deu ce permite utilizarea fracțiilor solubile în apă și alcool, fără a avea însă în compoziția finală alcool etilic. Un produs nou pe piață este Propoliv, propus de Institutul Apicol București, care a făcut un extract în ulei de măsline. O variantă despre care o să vorbesc cu altă ocazie este utilizarea propolisului sub formă de aerosoli, și avem la Cluj (la Casa Bio - www.casabio.ro) mai multe aparate de acest tip, inclu­siv pentru copii. În schimb, trebuie să-mi fac datoria până la capăt, și să vă recomand să nu folosiți extract glicolic de propolis. Glicolul este tot un alcool din punct de vedere chimic. S-a ales special pentru că nu are gustul specific, dar este mai toxic decât alcoolul etilic.

Un "vip" al ridicării imunității: SEVEN

Un alt produs pe care îl cunosc din 2009, din stare de proiect, și care am așteptat să-și dea proba eficienței și rezistenței, este un supliment alimentar cu o formulă deosebită și cu o denumire care este în atenția VIP-uri­lor din Serbia, dar și a pacienților diverși. Este greu de crezut, dar compania producătoare (Mia Natura) are un singur produs, și cu acest singur produs nu doar că trăiește pe o piață suprasaturată de suplimente, ci mai mult, se dezvoltă, în sensul că intră pe noi piețe din apropiere. Acest produs poartă un nume ușor de reți­nut, Seven. Suplimentul a fost gândit de un grup de me­dici și farmaciști, după ideea unui economist și a unui fost jucător de fot­bal, în mod special pentru spor­tivi, să-i ajute în recuperare și să le susțină siste­mul imuni­tar prin imunomodulare și detoxifiere. A pornit de la o experiență de mai mulți ani de obser­vare a evo­luției imunității la pacienți oncologici și hematologici, pe care au apli­cat-o pentru întreținerea sănătății. Dar după lansarea lui drept produs de între­ținere, utilizarea s-a extins așa de mult, încât s-a ajuns ca un singur remediu să poate fi folosit și pentru o banală răceală sau pentru afecțiuni mai severe, dar și pentru a preveni urmările nefaste ale tratamentelor oncologice. S-au înregistrat efecte benefice în aste­nii, stări de epuizare fizică și psihică, efecte deose­bite asupra imunității pacienților, o detoxifiere pe multiple direcții, utilitate în alcoolism, în intoxicarea cu afla­to­xină, adjuvant în tratarea infecțiilor... Toate în jurul imunității. Acționea­ză ca imunomodulator, util și celor cu dezordini de tip auto-imunitar. În sine, este o capsulă ce conține un extract special de Echinacea și Codița-șoricelului, zeo­lit, un extract de polen, vita­minele C, B3 și B6. Din do­rința de simpli­ficare și posibilitate de control asupra efectelor de așteptat ale produsului, au fost alese doar șapte ingrediente considerate esenția­le pentru imuni­tate și sănătate, de unde și numele Seven.
În anii din urmă, am văzut multe produse lansate ca imunomodulatoare. Din experiența mea, Seven-ul a fost una din cele mai plăcute și utile surprize. Admi­nis­trare: pentru menținerea și întreținerea unei imuni­tăți bune, se ia o capsulă la fiecare 20 de kg masă cor­po­rală pe zi, în cure de o lună pe trimestru. Pentru pro­bleme serioase de sănătate, o capsulă la 10 kg masă cor­porală pe zi, o lungă perioadă de timp.
Datorită efectelor obținute, astăzi s-a ajuns ca apro­ximativ 50% din clienții firmei "Mia Natura" să fie pa­cienți oncologici care utilizează Seven drept medicație naturistă adjuvantă, în tratamentele oncologice alo­pate, cu scop de chemo- și radioprotecție, pentru a pre­veni prăbușirea sistemului imunitar în timpul acestor trata­mente, cât și al tratamentelor cu corticoizi. De ase­me­nea, după terminarea terapiilor oncologice conven­ționale sau efectuarea unor intervenții chirurgicale, pen­tru ridicarea sistemului imunitar și detoxifiere.
Am văzut că sistemul imunitar e răspândit practic în tot corpul. Creierul, pornind de la nivelul său cel mai înalt, cortexul, controlează acest sistem până la ulti­­mele sale componente din periferie. La rândul său, imunitatea influențează funcționarea creierului. Am­bele sunt în relație cu sistemul de celule stem, cu între­ținerea corpului și păstrarea tinereții. Întreaga noastră viață depinde de ele. Majoritatea actelor medicale de­vin necesare din pricina faptului că sistemul imunitar al pacienților este depășit. Pentru o viață bună, este nece­sar să întărim imunitatea, care conlucrează la recupe­rarea sănătății.

Produsul Seven este disponibil la Melidava (tel. 0740.20.50.40, 0768.19.29.39, 0256.200.105, www.melidava.ro, melidava@gmail.com)