Îngerii plantelor îi păzesc pe copii

Petre Cojocariu
Produse noi la DACIA PLANT - Gama "Îngerașul", pentru afecțiunile de sezon

- Sănătatea copiilor este un subiect care suscită un interes continuu și aduce pe piața medicamentelor, în fiecare an, sute și sute de noi produse. Dar în comparație cu anii în care pe locul unu se aflau preparatele de sinteză, în prezent, pentru afecțiunile ușoare ale copiilor, părinții se îndreaptă către produse cât mai naturale, lipsite de temutele E-uri și cu cât mai puține substanțe chimice -

Dr. CĂLIN GÂRLEA - "Primul demers în cazul virozelor și răcelilor la copii este întărirea sistemului imunitar"

Din păcate, foarte multe produse terapeutice desti­nate copiilor conțin, sub denumirea de "natural", sub­stan­țe artificiale, înșelând vigilența părinților bine intenționați. Găsim pe piață siropuri cu miere, dar con­servate cu benzoat de sodiu; siro­puri care conțin emulgatori, acidi­fianți, cu arome așa-zis naturale și cu tot felul de alte substanțe chi­mice. Cel mai grav, există firme care pretind că au produse naturale și ascund în compoziția lor para­beni sau alte substanțe chimice cu denumiri greu de pronunțat. Pentru a lămuri problema falsurilor de pe piață, am stat de vorbă cu medicul Călin Gârlea, recent întors din Fran­ța, unde a practicat câțiva ani medicina, despre afecțiu­nile de sezon și despre produse cu adevărat naturale, fără conservanți, coloranți și substanțe chimice, create special pentru copii de către Dacia Plant: gama Înge­rașul.

- V-ați reîntors acasă din Franța, unde ați prac­ticat cu succes medicina. Cum ați luat această decizie curajoasă?

- Românii au un proverb foarte frumos: "Cine bea apă din pumni străini nu se satură niciodată". Franța este o țară minunată, în care am profesat la standarde mult superioare celor din România, dar a existat în per­manență în sufletul meu dorul de casă. Este vorba des­pre acea "sete" de România, de care nu scapi nicio­dată.

- Ați început o colaborare cu o firmă românească de renume pe piața suplimentelor alimentare, Dacia Plant. Ocupați acolo o poziție importantă, aceea de director de inovare. Ce v-a determinat să alegeți aceas­­tă companie?

- Am ales Dacia Plant deoarece le cunosc produ­sele, cunosc echipa de acolo și pot spune cu mâna pe ini­mă că este o companie cu un respect adânc față de consumatori și care creează produse naturale cu efecte terapeutice foarte bune. Crezul companiei este acela că se pot realiza produse eficiente, 100% naturale, reieșite din combinația dintre extraordinara înțelepciune a Ma­mei Natură, experiența de peste 10 ani a firmei și stu­diile științifice din lumea medicală.

Vine sezonul rece, atenție la viroze!

- Vă propun un subiect care "arde" și interesează orice părinte în acest moment: afecțiunile sezonului rece și impactul lor asupra copiilor.

- Pentru a fi plin de vitalitate, trupul unui copil are nevoie de o stare de echilibru, adusă de funcționarea armonioasă a sistemelor sale interne. Când acest echili­bru interior se modifică, primul semn este dat de tul­bu­rările apărute în starea lui de sănătate. Este cunos­cută uimitoarea capacitate a sistemului imunitar al copiilor, care le permite acestora să se vindece sin­guri. Une­ori, însă, această capacitate este mult dimi­nuată, mai ales atunci când cauza bolii este cronică și trenează de mult timp sau când organismul suferă de stres cronic, tensiuni fără sfârșit în familie, când copilul are o dietă total nepotrivită sau este supra­expus la toxine. Pe fondul unei imunități slăbite, ve­nirea ano­timpului rece este un factor agravant. Starea cu­nos­cută popular sub numele de "răceală" este o afec­țiune care se datorează unor factori externi, ce pene­trea­ză sistemul imunitar: frigul, umezeala, vântul (cu­rentul). Se spune că infecția virală la nivelul tractului respirator superior este cauzată de unul din cele 120 de virusuri cunoscute sub numele de "rinovirusuri". Gripa este, de asemenea, asociată cu virusuri și are simptome simi­lare, de multe ori mai severe. Simptomele neplă­cute ale răcelii sunt cunoscute: durerea de cap, durerea în gât, tusea, nasul înfundat sau nasul care curge, durerea la nivelul sinusurilor, ochii înroșiți, umflarea ganglio­nilor și oboseala. Gripa prezintă de obicei toate aceste simp­tome. Iar când cei mici sunt loviți de o ast­fel de in­fecție virală, suferința lor pare mai mare decât a noas­tră. Nu este de mirare că prima reacție a părin­ților este să acționeze direct asupra simptomelor. Tre­buie însă să știți că cel mai important demers în acest caz este consolidarea sistemului imu­nitar.

Stimulați imunitatea copiilor

- Ce produs recomandați pentru sti­mularea imu­nității?

- Există un produs extraordinar creat la Dacia Plant, din gama "Înge­ra­șul", gândit special pentru orga­nismul fragil al copiilor: siropul Imunostimu­lent, rea­lizat pe baza unor plante care reprezintă adevărate co­mori de sănătate: echinacea, cătină, brus­ture, isop și plop-negru. În plus, este adăugat și propolis, o com­bi­nație complexă de substanțe vindecătoare. Toate aceste ingre­diente au efecte benefice, puter­nice, și fac din siropul din gama "Îngerașul" un adevărat catalizator al pro­ceselor de stimulare a imunității din organismul co­piilor. Este bine să le administrăm copiilor acest sirop încă de la primele simptome. Chiar dacă micuțul dvs. se plânge numai de o ușoară jenă la înghițire, aceasta poate fi semnul unei inflamații a gâtului. Orice irită și inflamează mucoasa gâtului poate provoca du­rere, de obicei, ca rezultat al unei răceli sau al unei gri­pe. Cele mai multe inflamații ale gâtului sunt rezul­tatul infec­țiilor virale, numai un procent mic fiind asociat cu infecțiile bacteriene, de obicei, Streptococcus. Mo­dul de administrare este simplu: la copii între 1 și 3 ani: câte 2,5 ml de sirop de 3 ori pe zi; între 4 și 6 ani: câte 5 ml de sirop de 3 ori pe zi; între 7 și 14 ani: câte 10 ml de sirop de 3 ori pe zi. Siropul se administrează ca atare sau diluat în 100 ml de ceai (1/2 de pahar), cu 30 de minute înaintea mesei.
Țin să subliniez că plantele din compoziție sunt atent alese pe baza efectelor lor puternic antibacteriene și antivirale, care duc la creșterea imunității și ajută la recuperarea organismului în caz de in­fecții. Să luăm ca exemplu echinacea. Aceas­ta crește producția de inter­feron (care ajută la distrugerea virusurilor) și stimulea­ză celulele albe din sânge, în lupta împotriva bacte­riilor. Mai mult, conține alchilamide, care se presu­pune că previn penetrarea pielii și mu­coaselor de către bacterii.

Tusea sperie părinții

- Unul dintre cele mai supărătoare simp­tome ale răcelii este tusea. Cum poate fi com­­bătută eficient tusea la copii?

- Plămânii sunt formați dintr-un sistem de căi respiratorii numite bronhii, căptușite cu celule care secretă mucus. Mucusul este o cap­­cană pentru orice particulă străină care in­tră în plămâni atunci când respirăm, și acestea sunt apoi mă­turate din plămâni de un sistem de cili care, de ase­me­nea, căptușesc căile res­piratorii. Când ceva irită mu­coasa bronșică (o infecție, fumul din mediu etc.), plă­mâ­nii produc mucus în exces. Acest lucru provoacă la rândul său o tuse spasmodică, care are rolul de a expul­za mu­cusul suplimentar și ceea ce este prins în el. Tu­sea este dificil de tratat și, din cauza efortului depus de copii, părinții își doresc un produs care să oprească ime­diat tusea. Este important să nu uităm că tusea are rolul ei benefic și inhibarea totală și imediată a acesteia poate duce la complicații. Dar iată că Mama Natură ne întinde și aici o mână de ajutor și ne oferă câteva plante deosebit de eficiente în ușurarea respirației și amelio­rarea tusei: grindelia, pătlagina, lemnul-dulce, ghimbi­rul, scaiul-vânăt, nalba-mare, pippali - sunt plante extrem de eficiente în controlarea tusei și se află toate în compoziția Siropului de tuse din gama "Îngerașul". Efectele lor sunt po­ten­țate de uleiurile esențiale de eucalipt, roi­niță, pin, mentă creață și scorțișoară. Un regal de plante minunate! Dar și mai interesant la acest sirop de tuse pentru copii este că el se recomandă atât în tu­sea uscată, cât și în cea umedă, având în compo­ziție atât plante emoliente care ajută la calmarea mu­coa­sei iritate, cât și plante care au efect expectorant. Despre proprietățile antiinflamatorii și anti­bac­te­riene ale grindeliei și pătlaginei s-a vorbit mult și sunt con­vins că citi­torii dum­neavoastră le cunosc. Vreau să vă spun pe scurt câte ceva despre efectele în tratarea tusei ale altor plante din compoziția siropu­lui de tuse Înge­rașul. Scaiul-vânăt (Eryn­gium planum) are efecte liniș­ti­toare și antispastice și poate fi deo­sebit de eficient la reducerea tusei pe timp de noapte. Lemnul-dulce (Gly­cyrrhiza glabra) este un expec­torant calmant ce con­ține acid glicirizinic, ce ajută la reducerea inflamației mucoaselor de la nivelul căilor respiratorii. Nalba-mare (Althaea officinalis) calmează durerea și inflama­ția gâtului și a pasajelor bronșice. Clasificat ca un ex­pec­torant de relaxare reflexă, nalba-mare ajută la ușu­rarea congestiei și la reducerea vâsco­zității secrețiilor mucoase (flegmă), ceea ce le face mai ușor de expulzat. Pre­cum vedeți, natura ne pune la dispoziție soluții uimi­toare, neegalate încă de nici un laborator de me­dicamente din lume.
Administrarea siropului se face simplu, în funcție de vârstă, de la 2,5 ml pe zi la 15 ml pe zi.

- Ce vârste au copiii cărora le sunt recomandate produsele din gama "Îngerașul"?

- Tuturor copiilor, începând chiar de la vârsta de 1 an (siropul Imunostimulent și Siropul de tuse), de la 3 ani (Siropul cu minerale, Ca, Mg și vitamina D3; siro­pul Crește pofta de mâncare; comprimatele Vitamini­zant) și de la 5 ani (siropul Stimulent Mental). Practic, toți pă­rinții care doresc să își crească sănătos și natural co­piii ar trebui să le administreze aceste produse. Ele sunt spe­cial create pentru copii, respectând necesitățile or­ga­nismului lor, și de aceea au o acțiune blândă, dar ex­trem de eficientă. Pentru a le face ușor de adminis­trat, toate produsele au un gust plăcut și au drept ex­ci­pient fructoza, pentru a evita efectul negativ al zahă­ru­lui. Toate ingredientele sunt 100% naturale, nu con­țin colo­ranți, conservanți, arome sau îndulcitori artifi­ciali. În ceea ce privește plantele aflate în compoziția acestor pro­­duse, toate sunt studiate din punct de vedere medical.

- Vă mulțumim!