Rețete rusești, împotriva bolilor sezonului rece

Natasa Galche
- Rețete din regiunea munților Ural, cu ceapă și usturoi -

- Ceapa și usturoiul ocupă un loc important printre remediile populare rusești străvechi, de prevenție și tratare a bolilor ce își fac apariția odată cu instalarea frigului: răceli și gripe -

A. Gripă și răceală

Tratamente interne

Decoct cu usturoi
Se toarnă 30-50 de mililitri de apă clocotită peste doi-trei căței de usturoi, tocați mărunt. Recipientul se acoperă, se lasă la infuzat timp de două ore, după care se strecoară. Din acest preparat, se toarnă în fiecare nară câte trei picături, de două ori pe zi. Decoctul poate fi păstrat la rece, dar nu mai mult de două zile. Tratamentul durează până la dispariția completă a simptomelor.

Compresă cu usturoi tocat
Pentru cei care nu suportă picăturile nazale, se recomandă utilizarea următoarei comprese: câțiva căței de usturoi tăiați mărunt se așează pe un tifon care se împăturește. Compresa se leagă în jurul gâtului, seara, înainte de culcare și se lasă până di­mineața.

Lapte cu ceapă
Peste o ceapă dată pe răzătoarea mare se toar­nă o jumătate de litru de lapte aproape clocotit. Se acoperă și se lasă într-un loc călduros, timp de două-trei ore. Se bea fierbinte, câte o jumătate de pahar sea­ra, înainte de culcare, și cealaltă jumătate, dimi­neața, după micul dejun.

Mujdei de usturoi cu miere
Usturoiul se curăță și se zdrobește în pisălog. Pasta astfel formată se amestecă cu miere în proporții egale, de 1:1. Se administrează câte o lingură din preparat, de două ori pe zi, după masa de prânz și după cină. Durata tratamentului este de cel puțin șapte zile.

Tratamente externe

Băi la picioare
1. Într-un tifon pus în mai multe straturi (sau chiar într-o șosetă) se pun o căpățână de usturoi curățat și tocat mărunt și o căpățână de usturoi întreagă. Săcu­lețul se leagă bine la gură. Într-un lighean se toarnă circa doi litri de apă încălzită la o temperatură de apro­ximativ 40 de grade. Săculețul cu usturoi se introduce în apă și, după cinci minute, se scufundă picioarele în baia astfel pregătită. Durata băii este de zece minute, seara, înainte de culcare.

2. Peste șase căței de usturoi zdrobiți și frecați bine se toarnă zece litri de apă rece. Recipientul se pune pe foc și se lasă până dă într-un clocot. După ce fiertura s-a răcorit, se strecoară, vasul se acoperă și se intro­duce în congelator, până când la suprafața vasului se formează o pojghiță subțire de gheață. Stratul de ghea­ță se îndepărtează și apa se toarnă peste picioare, de la genunchi în jos, încet, timp de două minute. După aceas­tă baie, picioarele se freacă bine cu un prosop pentru intensificarea circulației sân­gelui și se încalță ciorapi de lână, știut fiind faptul că lâna regularizează și păs­trează constantă temperatura organis­mului. Procedura se repetă zilnic, seara, înainte de culcare, până la vindecarea completă.

Unguent nazal
Trei-patru căței de usturoi sau un sfert de ceapă se toacă mărunt și se amestecă cu două linguri de ulei vegetal. Mixtura se pune la fiert pe baie de abur timp de 30-40 de minute. După ce s-a răcit, se amestecă bine și se lasă într-un loc călduros, timp de două ore, într-un recipient acoperit. Cu această mixtură se ung nările, de jur-împrejur. Se lasă să acționeze timp de o oră și apoi se curăță cu apă călduță.

Răceli severe cu febră

Peste 20 de grame de pelin uscat și mărunțit se toarnă o jumătate de litru de alcool. Se pun într-un recipient de culoare închisă și se lasă la macerat timp de cel puțin 48 de ore, dar cu cât mai mult, cu atât mai bine (maximum șapte zile). Se administrează câte o sută de miligrame, dozate în părți egale, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă și înainte de culcare. Tratamentul durează până la vindecare, care se produce de obicei odată cu epuizarea tincturii.

Pierderea vocii

Într-un vas emailat, se toarnă o cană de apă fiartă și răcită și o jumătate de cană de semințe de anason. Se pune la fiert, timp 12-15 minute, se trage de pe foc și se lasă la infuzat, preț de alte 15 mi­nute. Se strecoară, apoi se adau­gă un sfert de cană de miere (de pre­ferat de tei). Se amestecă până la încorporare, după care se adaugă o lingură de coniac. Se adminis­trea­ză câte o lingură, o dată la două ore. În mai puțin de 24 de ore, vocea ar trebui să revină.

Prevenirea gripei

Ingrediente: câte o jumătate de kilogram de mere, morcovi și caise uscate, 300 de grame de stafide, două lămâi. Morcovii și merele se dau pe răzătoarea mică, caisele uscate se mărunțesc, lămâile întregi, cu tot cu coajă, se trec prin mașina de tocat carne. Ingredientele se amestecă foarte bine și se depozitează în borcane, la frigider. Se administrează câte două linguri de prepa­rat, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.

B. Boli pulmonare

Pneumonie, traheită, tuse persistentă

Fiertură din ovăz
1. Două linguri de boabe de ovăz se amestecă cu două linguri de stafide, peste care se toarnă un litru și jumătate de apă fiartă și răcită. Se fierbe la foc foarte mic, până când jumătate din lichid se evaporă. Se trage vasul de pe foc, se acoperă cu un prosop și se lasă la răcit treptat. Apoi, mixtura se strecoară foarte bine printr-un tifon. În lichidul rezultat se adaugă o lingură de miere. Se amestecă până la încorporare și se administrează câte o lingură, de mai multe ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor. Preparatul este recomandat în special copiilor.

2. Peste o cană de boabe de ovăz se toarnă doi litri de lapte fiert și răcit. Se adaugă un cățel de usturoi zdrobit și amestecul se introduce la cuptor, într-un vas emailat, timp de aproximativ două ore. După ce s-a răcorit, se strecoară. Se administrează câte o cană, seara, înainte de culcare. Se bea pe în­de­lete, cu înghițituri mici, cât mai fierbinte. Prepa­ratul este un excelent expectorant, fiind recomandat în toate afecțiunile pulmonare.

Unguent din flori de mălin
Într-un vas emailat se topește o jumătate de kilo­gram de untură de porc. Se adaugă șapte pumni de flori de mălin, uscate sau proaspete, după care vasul se pune la fiert pe baie de abur, timp de patru ore. Se strecoară și, după ce s-a răcorit, untura se introduce în borcane și se păstrează în frigider. Se utilizează încăl­zită. Se unge pieptul și spatele, cu un strat subțire, seara, înainte de culcare. Se poate conserva la frigider timp de maximum un an.

Dificultăți de respirație

1. Se amestecă 400 de grame de usturoi zdrobit cu sucul obținut de la 24 de lămâi. Vasul se acoperă cu o pânză și se lasă într-un loc călduros, timp de 24 de zile. Înainte de utilizare, se agită. O linguriță din preparat se dizolvă în 150 de mililitri de apă și se administrează o dată pe zi, seara, înainte de culcare. Durata trata­mentului este de 10-14 zile.

2. Peste un kilogram de miere de albine se toarnă zeama stoarsă de la zece lămâi, apoi se adaugă zece căței de usturoi, curățați și zdrobiți. Ingredientele se amestecă foarte bine și se toarnă într-un borcan. Re­cipientul se acoperă cu capac și se lasă timp de o săptămână într-un loc ferit de lumina soarelui.
Mod de administrare: patru lingurițe cu preparat se amestecă într-un pahar cu apă călduță. Se bea cu înghi­țituri mici, pe înde­lete, o dată pe zi. Durata tra­tamentului este de două luni.

Tuberculoză pulmonară

Ingrediente: o parte mie­re, două părți ulei de măsli­ne și patru părți alcool de 40 de grade. Se amestecă foarte bine și se conservă la frigi­der. Se administrează câte o lin­gură, de patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Durata trata­men­tului este de 10-12 zile.

Bronșită

1. Peste 300 grame de mie­re se pune o frunză de aloe tocată mărunt și o ju­mătate de litru de apă cal­dă. Amestecul se pune la fiert, la foc mic, timp de două ore. Se administrează câte o lingură de preparat, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul nu are restricție de timp. Se conservă la frigider.

2. Ingrediente: o bucățică de unt cât o nucă, două gălbenușuri, o linguriță de făină și două linguri de miere. Totul se amestecă foarte bine, apoi se pune la fiert, la foc mic, timp de o jumătate de oră. Se admi­nistrează câte o linguriță de preparat, de patru ori pe zi, timp de 10 zile.

3. Bolnavilor de bronșită le este recomandat să doarmă pe un pat din rămurele de pin. În acest scop, într-un săculeț de pânză se introduc câteva crenguțe de pin, în special vârfurile. Sub acest săculeț, pe pat, se așează obligatoriu o pernă electrică. Pe acest așternut încălzit se stă vreme de două ore, un ceas pe burtă, încălzind pieptul, un ceas pe spate.

4. Ingrediente: 20 de grame de podbal, 20 de gra­me de mușețel, 10 grame sovârf. Peste două linguri din amestecul de plante se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de șase ore, într-un termos, apoi se strecoară și se bea călduț, câte o jumătate de ceașcă, de patru ori pe zi, înainte de a mânca.

5. Tinctură din muguri de pin. La o jumătate de litru de alcool de 40 de grade se adaugă 100 de grame de muguri de pin. Se lasă la macerat timp de 7-12 zile, într-un loc întunecos. Se strecoară și se bea, dizolvat în apă, astfel: la o lingură de preparat, 100 de mililitri de apă. Se administrează de trei ori pe zi, înaintea meselor principale; se poate îndulci cu miere, după bunul plac. Durata tratamentului este de 12 zile. Se face o pauză de zece zile, apoi se mai face o dată.

Tuse uscată

Într-un vas emailat se toarnă 250 de mililitri de vin alb și 60 de grame de piper boabe. Se pun la fiert pentru 10-15 minute. Se strecoară și se bea fierbinte, câte o jumătate de ceșcuță, de trei ori pe zi, după mesele principale. După trei zile, accesele de tuse vor scădea în intensitate, până la dispariție.
Pentru efecte sporite, în paralel cu acest tratament, se aplică, extern, următoarea compresă: o ceapă mare se dă pe răzătoare și se amestecă cu o lingură cu vârf de grăsime de gâscă. Cu această mixtură se ung pieptul și gâtul seara, înainte de a merge la culcare.

Tuse productivă

Un pahar de lapte proaspăt, nepasteurizat, se fierbe împreună cu două smochine, timp de zece minute. Se bea fierbinte, câte un pahar, de două ori pe zi, după masă, până la dispariția completă a tusei.

C. Boli ale cavității nazale

Rinită

Rinita non-alergică este o inflamație a mucoasei nazale, având ca simptome rinoreea, strănuturile frecvente și pruritul nazal.

Soluții pentru nas
1. O linguriță de miere se amestecă cu trei linguri de suc de sfeclă. Se picură în nas câ­teva picături de trei-patru ori pe zi, până ce simptomele dispar.
2. Peste o lingură de roz­ma­rin sălbatic, mărunțit, se toarnă 100 de mililitri de ulei de măs­line. Se amestecă bine și se lasă într-un loc întunecos, timp de 21 de zile, agitând recipientul zil­nic. Se strecoară bine și se picură câte o picătură în fiecare nară, de trei-patru ori pe zi. Du­rata tratamentului nu trebuie să depășească șapte zile. După trei zile, scurgerile nazale se vor opri.
3. Se amestecă foarte bine următoarele ingrediente: 30 de grame de ulei de cătină, 20 de grame de suc proaspăt de găl­be­nele, 15 grame de unt de ca­cao topit, 19 grame de miere și 5 grame de propolis. Se ia un tampon, se înmoaie în soluția pre­parată și se introduce în fie­care nară, pe rând, câte 20 de minute, o dată pe zi, seara.

Ceai din plante
Ingrediente: 75 de grame de flori de tei, 75 de grame de flori de soc, 100 de grame de salvie. Peste trei linguri din acest amestec de plante se toarnă trei cești de apă clocotită și se lasă la infuzat peste noapte. Dimineața, se strecoară și se divizează în trei doze. Se bea câte o ceșcuță, de trei ori, cu o oră înainte de masă.

Sinuzită

Sucul de la cinci lămâi se amestecă cu două ră­dăcini de hrean, date pe răzătoare. Se administrează câte o jumătate de linguriță din preparat, de trei ori pe zi, după mesele principale. După administrare, cel puțin o jumătate de oră, trebuie să rezistați dorinței de a bea apă.

Unguent
Într-un vas emailat, peste o mână de rostopască foarte bine uscată și ușor mărunțită se adaugă 100 de mililitri de ulei vegetal. Recipientul se pune la foc mic, amestecând constant. Când mixtura capătă o culoare mai închisă, vasul se trage de pe foc. După răcire, se stre­coară și uleiul se toarnă iarăși în vasul emailat. Se adaugă ceară de albine, de mărimea unei cutii de chi­brituri, și o jumătate de linguriță de propolis zdrobit. Se pune pe foc mic, până când ingredientele se topesc. Unguentul poate fi folosit după răcirea completă. Se păstrează la frigider, într-un recipient închis ermetic. Nasul se unge din abundență, în special seara, înainte de culcare. Tratamentul poate fi folosit fără limită de timp.

Soluție nazală
Se amestecă în părți egale următoarele ingrediente: suc de ceapă, săpun de casă și miere. Se așează pe foc și se fierb în baie de abur, până ce săpunul și mierea s-au topit complet. Se ia un tampon steril, se înmoaie în soluția obținută și se introduce, în fiecare nară, pe rând, câte zece minute. Se suflă nasul bine și apoi se picură în fiecare nară câte două picături de ulei de că­tină. Tratamentul poate fi urmat ori de câte ori simpto­mele sinuzitei își fac apariția.