MIHAELA CRĂCIUN - "Români de aproape și români de departe, avem nevoie de dumneavoastră!"

Bogdana Tihon Buliga
- reporter, realizator TVR Internațional -

În echipă cu frumosul și binele

- "A venit toamna, aco­peră-mi inima cu ceva"... În ce­țu­rile astea reci, de sfârșit de noiem­brie, simți și tu nevoia, pre­cum poetul, odi­nioară, de un înveliș su­fletesc, sau starea ta de bine este la locul ei?

- Starea de bine? Acum? Poate duminica, la biserică, sau la concertele de la Ate­neu... Agresiu­nea în care trăim atinge cote apoca­lip­tice, suntem expuși per­ma­nent unei adevărate avalanșe de mesaje negative, mai ales la televizor, dușmanul de lângă noi. Să nu te mire că eu, om de televiziune, afirm asta, dar noi, românii, trăim emoțional prin televizor! O altă pacoste care s-a abătut asupra noastră este obiș­nuința să criti­căm, să invidiem, suntem nemulțumiți în permanență. De aici până la frustrări și nefericire e un singur pas. În ce mă privește, încerc să supraviețuiesc acestui context, încerc să mă mențin la distanță, să mă bucur de apropierea oamenilor optimiști, care se încă­pățânează să găsească frumosul și în vremurile pe care le trăim. Am adunat multă bucurie în urma marilor în­tâlniri profesionale din ultimul timp, unele trans­for­mate în prietenii. Am prieteni care au de­pășit vârsta de nouă­zeci de ani sau care se apropie de ea, oa­meni care au făcut războiul, închisoarea, au fu­git din țara lor, ca să scape de pri­goa­na comunismu­lui și care iradiază feri­cire. Și cu aju­to­rul acestor întâl­niri for­ma­toare, îmi păs­trez starea de bine. Oa­meni în care am re­cu­noscut puterea de a ră­mâ­ne statornici bu­cu­riei spirituale în orice împrejurări. Spi­ritul rămâne, restul se pierde.

- Fidelă Televiziunii Române și reportajului, ce ai mai realizat pe plan profesional în acești ani?

- Am continuat să le spun telespectatorilor, în fie­care marți seara, la TVR Internațional, în emisiunea ARTICOLUL 7: "Români de aproape și români de de­parte, oriunde vă aflați, nu uitați, și voi sunteți Româ­nia! Avem nevoie de dumneavoastră!". Și pentru că în afara emisiunilor în direct, interviul rămâne prima mea poveste de dragoste, am avut ideea unui demers publi­cistic de recuperare a istoriei recente. Așa s-a născut Aici e Radio Europa Liberă, o serie realizată la Mün­chen, cu jurnaliști ai unui post de radio ascultat odini­oară cu volumul dat la minimum. Prin această emisiu­ne, fiecare dintre vocile binecunoscute capătă acum și un chip. Despre istoria și im­por­tanța Radioului, ca insti­tuție, s-a vorbit deseori, ceea ce m-a interesat pe mine au fost poveștile de viață ale celor aflați odini­oară la microfon. M-am atașat de oa­menii cu care am rememorat istoria ce­lui mai ascultat ra­diou clan­destin din epoca ceau­șistă: Mir­cea Carp, Șerban Orescu, Neculai Constantin Munteanu, Gelu Ionescu, Doi­na Ale­xan­dru (Xifta), Ioana Crișan (Tru­di Dumi­trescu), Ra­­luca Petru­lian, Pavel Chi­haia, Mary Geor­­gescu, Ni­co­lae Stroescu Stânișoară, Anneli Ute Gabanyi, Anca Croitoru (Car­men Pompey), Mihai Sturdza, Con­stantin Caradja, Dinu Calcianu, Ion Dumitru, Mihai Rusu, Nestor Ra­teș, Vroni Bruner, Mircea Ioanid (Hanes Acker), iar la București, am stat de vorbă cu Emil Hurezeanu, Radu Călin Cristea, Liviu Tofan. Ce-am mai realizat profe­sional?... Ar mai fi interviurile din seria "mari familii românești", cu familia Rațiu, Xe­nopol, Olănescu, fa­milia Catargi, Caradja, Sturd­za... Apoi, reportajele de călă­torie, cea mai recentă serie fiind cea din Lisa­bona, care, după München, rămâne destinația mea de su­flet! Foarte multe dintre subiectele menționate până acum au fost realizate alături de colegul și prietenul Vio­rel Ser­govici, căruia țin neapărat să-i aduc un omagiu, pen­tru că, din păcate, a plecat dintre noi. Un om cu atâta talent și dragoste de profesie eu nu am mai întâl­nit!

Copiii noștri, comorile noastre

- Profesionalismul tău acerb nu exclude familia. Cum faci să te dedici în aceeași măsură celor două meserii: de reporter și de mamă?

- Copiii noștri sunt comorile noastre. Pe Mihai ni l-a trimis Dumnezeu într-o perioadă în care stăteam la televiziune de dimineață până seara târziu. Nu am ră­mas acasă nici măcar o singură zi: seara am avut trans­misie în direct, iar a doua zi am născut. Mama a fost îngerul nostru păzitor, a lăsat totul la Suceava, inclusiv munca bine plătită într-o bancă, l-a lăsat și pe tatăl meu singur, acasă, și a venit la Bucu­rești să ne ajute, ca eu să-mi pot vedea și de profesie. Ea a fost eroul nostru, nu aș fi putut împleti cele "două meserii" fără ajutorul ei. În ce-l privește pe Mihai, din prima clipă și până acum (are 11 ani, e născut în 5 octombrie 2002), i-am arătat tot timpul afecțiune și n-am în­cetat să-i repet în fiecare zi cât de mult îl iubesc! Cred că asta a fost marea schimbare în viața mea: mi-am revărsat iubirea asupra lui. E blând, sincer, e foarte darnic, nu uită seara să-și facă rugăciunea, e visă­tor, e inventiv, rafinat, cân­tă la pian, pic­tează - a avut o mică expoziție cu ta­blourile lui. Cel mai mult ne place să mergem împre­ună la con­certe: Scorpions, Deep Purple, Santana, Jean Michel Jarre, Steve Vai, Mark Knopfler, Satriani, Roger Waters..., dar totul a început cu Phoenix. Are și un pianist preferat: Elisabeta Leonskaja. Avem și acum ritualuri de culcare, jocuri numai de noi știu­te, inven­tate de el. De mic îi plăcea să-mi dea teste. A început cu mitologia, a urmat mu­zica rock, apoi Star Trek, și acum am reve­nit la seriile cu Strump­fii... Din toate primesc teste și apoi, dacă e ca­zul, sunt răs­plătită pe mă­sură. Călă­torim mult împreună, încerc să-i arăt toate cot­loanele ță­rii, să-l de­termin astfel să o iu­beas­că ne­condi­ționat.

- Cum reușiți, tu și familia ta, să vă păs­trați atât de frumoși, atât de armonioși? O familie longevivă și înconjurată mereu de aura dragostei a deve­nit pasăre rară în vre­murile prezente...

- Copiilor noștri le suntem datori cu armo­nie! Din clipa în care au fost concepuți! Cel mai mult mă impresio­nează și mă doare dra­ma copiilor României rămași singuri acasă, de la vârste fragede, și a mamelor care mun­cesc în străinătate. Eu vorbesc despre armo­nie în familie, iar mii de copii sunt nevoiți să crească agă­țați pe la bu­nici, mătuși sau ve­cini, fără să-și vadă luni întregi sau chiar ani părinții plecați la muncă, pentru un timp care se hrănește cu bu­căți de viață ne­trăită... Se­cretul nostru, al familiei noas­tre, cred că sunt vacanțele, în acest timp petrecut îm­pre­­ună non-stop funcționăm perfect. În rest, să nu-ți ima­ginezi că e totul ca-n filme (râde)... Dar avem pa­siuni comune, idealuri comune, visăm împre­ună, ne pasă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru! La fel și Mihai: l-am crescut vorbindu-i despre istoria români­lor, des­pre frumusețea țării, l-am deprins cu dragostea pentru țara lui și pentru minunile ei, care așteaptă doar să fie descoperite.

Dă-ne, Doamne, înțelepciune și drag de țară

- În puținele tale clipe de relaxare, ce vezi cu ochii minții?

- Văd Reușeniul, satul din județul Suceava unde am copilărit până la șapte ani, lă­cașul meu afectiv. Locul s-a schim­bat atât de mult, încât îmi dau seama că mi-e dor de ceva ce nu mai există. Dar văd copilăria mea, mă văd hoi­nărind prin păduri și pe dealuri. Și-i văd pe părinții mei, care mă ocrotesc și de la distanță!

- Dacă ai fi Dumnezeu pentru o zi, ce ai schimba în România și în români?

- Iartă-mă, dar nu mă pot imagina în postura asta. Pot, însă, să mă rog lui Dumnezeu să ne dea tuturor înțe­lepciune și să ne gândim la foloasele țării, la viito­rul ei și al copiilor noș­tri, și nu la foloasele noastre ime­diate. Să ne iubim România, să fim patrioți! "Ro­mâ­nia e un miracol", cum scria cândva Sânziana Pop, re­porterul care va rămâne veșnic unul dintre marile mele repere în această meserie. Și pentru că m-ai între­bat înainte de a începe acest interviu dacă mi se mai pare important să vorbesc despre ceva anume, mi se pare important să vă mulțu­mesc vouă, reporterilor de la "For­mula AS", pentru toate călătoriile minunate, în locuri pline de românism, în care m-ați dus în paginile revistei voastre, prin foto­reportaje și discuții purtate cu lumina în ochi și în su­flet. Și asta se simte! Mulțu­mesc!