Acidul clorogenic - inamicul obezității

Ilie Tudor
- Este o substanță 100% naturală, prezentă în zeci de alimente și plante medicinale specifice toamnei. A căpătat o celebritate uriașă, devenind cunoscută pe întreaga planetă, datorită efectelor sale uimitoare în curele de slăbire. Acidul clorogenic nu trebuie însă privit doar ca un medicament de slăbit, el având o acțiune mult mai amplă asupra organismului: ne protejează de îmbătrânirea prematură, inhibă dezvoltarea a numeroase forme de cancer, previne și tratează eficient diabetul, iar lista ar putea continua. Să aflăm în continuare unde găsim, cum administrăm și care sunt efectele terapeutice ale acestui formidabil medicament al naturii -

Carte de vizită

Deși acidul clorogenic pare a fi o singură substanță, denumirea - folosită impropriu la singular - desem­nea­ză de fapt o familie de substanțe întâlnite în coaja fructelor, în semințele și în rădăcinile plantelor. Nu­mele de clorogenic nu are nicio legătură cu substanța numită "clor", ci cu faptul că, prin oxidare, acești acizi organici capătă o culoare verde, chloros însemnând în greaca veche "verde", iar ge­nos "a da naștere". Desco­pe­ri­rea acidului clorogenic nu este de dată recentă, el fiind identi­ficat în câteva sute de specii vegetale de pe tot mapamon­dul, încă de acum jumătate de secol. Ceea ce a atras atenția oamenilor de știință a fost, la în­ce­put, potențialul său anti­oxi­dant, acidul clorogenic îm­pie­di­când apariția mutațiilor celulare și încetinind pro­cesele de îmbătrânire. Treptat, pe mă­sură ce teh­no­logiile au permis, acidul clorogenic a fost extras și adus la con­centrații tot mai înalte, putând fi administrat în doze tot mai mari și obținân­du-se cu el vin­decări excepțio­nale. Momen­tul de cotitură a fost atunci când studiile au ară­tat că această substanță este cel mai puternic me­dicament natural cunoscut împo­triva obezității. Aceasta, în condițiile în care aproape jumă­tate de mi­liard de oameni se luptă în lume cu obezi­tatea, iar alt miliard și jumătate suferă de supra­pon­deralitate. Este, așadar, de la sine înțeleasă notorie­tatea pe care a do­bândit-o această substanță totuși atât de răspândită în natură.

Unde găsim acidul clorogenic?

Campioană absolută: cafeaua verde


Îl găsim în aproape o sută de specii de plante care cresc la noi. Dintre fructe, cele mai bogate în acid clo­rogenic sunt: prunele (au conținutul cel mai ridicat), merele, pe­rele, caisele, piersicile, nectarinele, afinele, căpșu­nile, fragii și gutuile. Cantități însemnate din această substanță găsim și în legume, cum ar fi pă­trunjelul și țelina (rădăcina), roșiile, vinetele, cartofii. Campioa­nele autohtone la conținutul de acid cloro­genic sunt însă plantele medicinale, mai ales rădă­cinile de: brus­ture, echinacea, păpădie și cerențel. Și tulpinile tinere de cicoare sau frunzele de anghinare conțin cantități în­semnate de acid clorogenic, dar cam­pioana absolută este o plantă pe care o găsim în toate magazinele noas­tre, chiar dacă este specifică tropi­celor: cafeaua. Este vorba însă de cafeaua verde, adică de boabele de cafea neprăjite, care conțin cantități im­presionante de acid clorogenic. Nu putem, totuși, con­suma cantități foarte mari de cafea verde. Pen­tru o cantitate suficientă de acid clorogenic ar fi necesar să ingerăm simultan atât de multă cofeină, încât riscăm tulburări de echilibru și aritmie cardiacă. Cum poate fi rezolvată această problemă vom afla în con­tinuare, când vom vorbi despre modul de admi­nistrare.

Cum administrăm acidul clorogenic

Din alimente


Pentru a beneficia la maximum de această sub­stan­ță, vom consuma doar vegetalele crude, neprepa­rate termic, deoarece prin fierbere se pierde mai mult de 80% din acidul clorogenic existent în alimente. În timpul sezonului cald, vom face cure de fructe proas­pete. De exemplu: cură de căpșuni la începutul verii, de afine în luna iulie sau de prune în octombrie. În sezonul rece, se recomandă salatele de crudități pre­pa­rate din rădăcinoase bogate în acid clorogenic, cum ar fi: pătrunjelul, țelina sau morcovul. Toate aceste cure reprezintă un aport destul de modest de acid clo­roge­nic, dar suficient cât să ajute la prevenirea unor boli tu­morale sau degene­ra­tive, să țină sub control co­les­te­rolul și trigliceridele și, nu în ultimul rând, să ne men­­țină organismul în for­mă și tânăr. Când însă avem de tratat o boală și ne trebuie un aport masiv de acid clo­­ro­ge­nic, este necesar să re­cur­gem la extrac­tele din plan­te, dintre care cel de ca­fea verde este cel mai im­portant.

Extractul de cafea verde

Este obținut din boabele neprăjite ale unor varietăți de cafea foarte bogate în acid clorogenic. Extracția se face la nivel industrial, la tem­peraturi joase, așa încât aceas­tă substanță foarte sen­sibilă să nu se degradeze. Un extract de cafea verde de calitate trebuie să conțină minimum 40% acid cloro­genic, dar nu mai mult de 60%, deoa­rece prin concen­trare excesivă se pierd cele­lalte prin­cipii active din cafeaua verde. Și mai este ne­cesar un lucru: extractul de cafea verde trebuie deco­feinizat, în caz contrar exis­tând riscul să apară la ad­ministrare tulburări car­diace sau nervoase. De regu­lă, extractul de cafea verde este sub formă de capsule, sin­gur sau în combinație cu alte plante care să-i potențeze acțiunea antiobezitate. La noi în țară, extractul de cafea verde, alături de alte două plan­te campioane în lupta cu kilogramele, gar­cinia și gymne­ma, se găsește în pro­dusul "COF-1200", fabricat de firma românească "QF Labo­ratories". Cifra din denumirea produsului vine de la cantitatea optimă de extract de cafea verde care tre­buie administrată zilnic, pen­tru scăderea în greutate, adică 1200 mg.

Acidul clorogenic și lupta cu kilogramele

Notorietatea de care se bucură acidul clorogenic ca medicament pentru slăbit se datorează studiilor docto­rului Oz, adică medicul Mehmet Cengiz Oz, specia­list în car­diologie și nutriție. El a testat pe mai multe grupe de pa­cienți extractul de cafea foar­te bogat în acid cloro­genic, constatând după mai multe săptămâni de tratament o scă­dere a greutății subiecților obezi cu 5% în medie. Este un rezultat fantastic, având în vede­re că toți cei testați nu au ținut nicio dietă specială și nici nu au făcut un program de exerciții fizice. Cum e posibil un rezultat atât de bun, cu doar patru capsule pe zi? Ei bine, ex­tractul de cafea produce în timp o adevărată revoluție, acțio­nând în organism pe patru căi simultan:
1. Încetinește timpul de absorbție al zaha­rurilor din alimente, menținând constantă gli­cemia, ceea ce îm­piedică apariția senzației de foame.
2. Inhibă procesul de transformare a glucozei serice în țesut gras.
3. Reglează activitatea sistemului nervos, reducând reactivitatea la stres și accesele de foame paroxistică.
4. Împiedică inflamarea țesuturilor adi­poase, in­hibând astfel formarea celulitei.
Adăugați la toate aceste lucruri faptul că - spre deo­sebire de cele mai multe regimuri de slăbire - aci­dul clorogenic nu afectează ne­gativ sistemul cardio­vas­cular și că susține efortul fizic și veți obține un ta­blou complet al acestui produs, aproape perfect pentru slăbire. Cele 5% din greu­tatea corpului care se pierd se pot transforma cu ușu­rință în 10%, 15% sau mai mult, dacă se ține o die­tă sănătoasă, fără grăsimi și proteine din carne, fără prăjeli, fără făină albă, zahăr și aditivi sintetici. Iar dacă se adaugă și efortul fizic, efectul aci­dului cloro­genic va fi potențat extraordinar de mult, ajun­gân­du-se la adevărate performanțe, nu doar sub aspec­tul pier­derii de kilograme, ci și al dobândirii unei sănă­tăți și siluete de invidiat.
Iată și cum se administrează extractul de cafea ver­de în curele de slăbire: se ia câte 1 capsulă, cu puțin timp (15 minute) înaintea micului dejun și a cinei, și câte două capsule înaintea mesei principale. În total, se iau 4 capsule (adică 1200 mg de extract de cafea ver­de) pe zi, iar cura durează vreme de 1-3 luni, după care se face o pauză de 2-4 săptămâni, apoi trata­mentul se reia.

Alte efecte vindecătoare
INTERN


* Bolile canceroase - pentru prevenirea formă­rii tumorilor maligne și pentru inhibarea dezvoltării lor sunt foarte utile curele cu alimente bogate în acid clo­rogenic. Pe timpul toamnei, de exemplu, se reco­mandă curele de mere și de pere, din care vor fi con­sumate câte 800 g pe zi. În timpul iernii și în prima par­te a primăverii, se recomandă zilnic salatele de țe­lină, pătrunjel și morcov crud, dar și consumul de ceai ver­de, care, de asemenea, este bogat în acid clo­ro­­­ge­nic. Primăvara târziu și vara este mo­mentul cel mai potrivit pentru curele de fructe de sezon, adică: fragi, căpșuni, afine, caise și prune - adevă­rate cam­pioane în conți­nutul de acid cloro­genic. Ad­mi­nis­trarea extractu­lui de ca­fea ver­de va veni ca o com­ple­tare la aceste cure și, deo­cam­dată, efi­ciența sa a fost de­mon­­strată în cancerul la sân și cel de col uterin, în cancerul de prostată sau cu localizare digestivă (bucal, gastric, intes­tinal).
* Maladia Parkinson - se pare că acidul cloro­genic pur și simplu protejează siste­mul nervos de procesele dege­nera­tive, aceasta fiind expli­cația pentru care popu­lațiile care con­sumă mari cantități din ali­men­tele (cafea verde, ceai ver­de, anghinare, muguri de bam­bus) ce conțin această substanță au o incidență cu 52% mai redusă a acestei boli. Odată maladia Par­kinson instalată, evoluția sa poate fi încetinită consi­derabil, printr-o dietă bogată în crudități și prin ad­mi­nistrarea extractului de cafea verde, câte 1,2 g pe zi.
* Colesterol mărit - nu doar acidul clorogenic, ci și alte substanțe conținute în cafeaua verde, precum și în vegetalele crude, au o puternică acțiune de re­ducere a colesterolului negativ (LDL). Se adminis­trea­ză capsu­lele cu extract de cafea verde, câte 3 pe zi, în cure de 30 de zile, cu 15 zile de pauză, după care tra­tamentul se poate relua. Această cură reduce valorile coleste­rolului și combate procesele de oxidare și de depunere a acestuia pe artere.
* Hipertensiune arterială - cu condiția ca extractul de cafea verde să fie decofeinizat, efectul său de redu­cere a tensiunii arteriale este foarte puternic, datorită prezenței masive a acidului clorogenic. Con­form stu­diilor, această substanță ajută sistemul nervos să regle­ze calibrul vaselor de sânge, așa încât tensiu­nea arte­rială să fie menținută la valorile optime. Acesta este și secretul pentru care curele de legume și fructe crude, dintre care cele mai multe conțin mari can­tități de acid clorogenic, sunt excelente pen­tru preve­nirea și tra­ta­­mentul hiperten­siu­nii arteriale. Este im­portant de men­ționat în acest context că acidul cloro­genic nu produce așa-nu­mitele căderi de tensiune la persoanele hipoten­sive, efec­tul său fiind reglator asu­pra tensiunii și nu unila­teral hipotensiv, ca în cazul me­dicamentelor de sinteză.
* Diabet de tip I și II - mai multe studii realizate pe subiecți umani diabetici și pe animale de experiență cu diabet indus au arătat că tratamentul cu acid cloro­genic nu doar că reduce gli­cemia cu 10-20%, dar o și stabilizează pe ter­men lung, asigurând o bună func­țio­nare a pancrea­su­lui. Se ad­mi­nis­trează extractul de cafea ver­de câte 1200 mg pe zi, în cure de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauză. O eficiență deo­sebită se obține prin aso­cierea extractului de cafea verde cu planta Gymnema sylves­tris, acest tandem fiind un adevărat fenomen în tratarea diabetului de tip II și un adjuvant de nădejde în tratarea diabetului de tip I. Este însă necesar ca în timpul tra­ta­mentului să fie ținută foarte strâns legătura cu me­di­cul specialist, care va ajusta sau, după caz, va elimi­na medicația specifică, în funcție de evoluțiile glice­miei.
* Dischinezie biliară, indigestie - acidul clo­ro­genic stimulează secreția de bilă și evacuarea aces­teia. Este recomandat în mod special persoa­nelor cu dischi­nezie bilia­ră hi­potonă (fiere "leneșă"), întrucât această substanță naturală are un efect tonic asupra muscula­turii nete­de. Din acest motiv, este recoman­dată și persoa­nelor cu in­digestie pe fon­dul atoniei gas­tro-intesti­nale. În toate aceste tulbu­rări se reco­mandă, pe lângă adminis­trarea extractului de cafea verde, con­sumul fructelor proaspete, cu o oră înainte de masă. Se recomandă în special merele, pe­rele, căp­șunile, caisele și pier­sicile, cu tot cu coajă.
* Constipație - acidul clorogenic este un puter­nic stimulent al musculaturii netede a tubului digestiv, fiind un remediu excelent contra constipației atone, care apare foarte frecvent la persoanele sedentare, care au foarte multă muncă de birou sau sunt nevoite să stea zilnic o perioadă îndelungată pe scaun. Apoi, fructele care conțin cantități însemnate de acid clorogenic, cum ar fi prunele, perele sau merele, sunt foarte bogate și în fibre alimentare, care curăță precum o mătură tubul digestiv de reziduuri, ajutând apoi la eliminarea lor promptă.

Precauții și contraindicații

Acidul clorogenic nu are, practic, contraindicații, cu excepția unor sensibilități particulare la legumele sau fructele care îl conțin. În cazul extractului de cafea ver­de, singura contraindicație este alergia la cafea. În schimb, există un set de precauții pe care neapărat trebuie să vi le luați înainte de a începe o cură cu pro­duse care conțin acest extract de cafea verde: în primul rând, asigurați-vă că ceea ce luați este avizat în Ro­mânia de către Institutul de Bioresurse Alimentare. Aceasta, deoarece circulă, mai ales pe Internet, diverse "leacuri-minune cu cafea verde" neavizate la noi, pre­tinse a fi produse în SUA, Canada etc., dar care în realitate sunt contrafaceri, care în cel mai bun caz nu vă vor ajuta cu nimic, dacă nu cumva vor fi chiar dău­nă­toare sănătății. A doua garanție pe care trebuie să o aveți este aceea că extractul de cafea verde este deco­fei­nizat, în caz contrar v-ați putea confrunta cu un șir de simptome neplăcute, de la stări de nervozitate, la pal­pitații, cauzate de cofeina în exces. În fine, dacă suferiți de diabet, va trebui să țineți legătura cu me­dicul specialist, care vă va regla dozele de medica­mente sau insulină, acestea trebuind scăzute, datorită efectului antidiabetic ale acidului clorogenic.

Pentru a comanda produsul cu extract de cafea verde "COF-1200" și a obține mai multe relații despre efectele sale, puteți suna la telefonul 0736/37.09.97 sau puteți vizita pe internet site-ul www.cof1200.ro