Ion Dumitrel a avut un vis cu îngeri: "Salvați Roșia Montană!"

Ion Longin Popescu
O schimbare radicală în atitudinea față de proiectul minier Roșia Montană, publicată pe ne­aș­teptate zilele trecute, îi aparține pre­șe­din­telui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, până mai ieri susținător înfocat al acestui pro­iect.

Speriat de mișcările moților din Câmpeni și de pe Valea Arieșului, care s-au ridicat pentru apărarea slujbelor existente și pentru protejarea Apusenilor în fața tăvălugului poluator care s-ar porni odată cu deschiderea exploatării de la Roșia, domnul Dumitrel a izbucnit înțelept, lu­ându-i pe toți pe neașteptate: "Includerea, din nou, a proiectului minier de la Roșia Mon­tană în Strategia de dezvoltare a județului Al­ba, aflată în curs de elaborare, nu se mai jus­tifică, întrucât acest lucru ar fi împotriva do­rinței oamenilor din Apuseni". Ce faceți, dom­nule președinte? Ați început să ascultați gla­sul oamenilor? Îmi amintesc prea bine câte ser­vicii, unele la limita legii, ați adus com­pa­niei RMGC. V-am criticat de nenu­mă­rate ori, dar de data asta, ca să fim corecți, vă aducem laude. Iată un prefect care se teme de gla­sul po­po­rului! Știu că nu vă puteți baza pe nimeni în jur. Primarii goldiști din comune, primarul gol­dist din Alba Iulia, prefectul gol­dist, deputații goldiști din PDL, PNL și PSD, toți ca unul, sunt, de acum, ina­micii dum­nea­voastră. Vor în­cer­ca să vă lo­vească, să vă transforme într-un nou comisar Berbeceanu, să vă elimine din sis­tem. Vă citez din nou, cu plăcere: "Oame­nilor le este teamă că, dacă se face exploa­tarea mi­nieră, se contaminează flora și fauna și e pro­blemă cu lemnul și mobila produsă în Munții Apuseni, e pro­blemă cu turismul, și atunci cred că despre minerit este greu să mai vor­bim în situația în care populația din zonă nu își mai dorește acest lucru". Ce frumos grăiți, domnule Du­mitrel! Contați pe noi. Vă vom susține pentru cauza dreaptă a Roșiei Mon­tane. Poate, cine știe, ați avut un vis cu în­geri care v-au îndem­nat să strigați "Salvați Ro­șia Mon­tană" și v-au po­vățuit cum e mai bine pentru vii­torul dvs. politic. Cert este că, dacă obțineți votul Consi­liu­lui Județean, veți deveni noul erou al mo­ților, în răspăr cu hidra cu zeci de capete din Alba. Iar peste voința Consiliului, dacă va vota corect, nu va putea trece nicio lege servită Goldului de cealaltă hidră, cea din București, lege aflată deja în focurile facerii parlamentare. Să sperăm că nu v-am deocheat, domnule președinte!

"Afacerea Roșia Montană" sperie regimul Ponta

Mihai Goțiu, colegul nostru de la Cluj-Na­poca, și-a lansat volumul "Afacerea Roșia Mon­tană" - o superbă ediție, cuprinzând ins­pi­­ratele și foarte bine documentatele articole semnate de M.G., pe site-ul "VoxPublica" și în alte publicații. Pe lângă aprecierea la superlativ a miilor de cititori, lansarea cărții i-a adus au­torului și câteva neplăceri. La București, un grup de goldiști l-au întrebat perfid dacă doar­me bine noaptea. La Brașov, s-a trezit cu jan­darmii pe cap, legitimându-l și chestio­nân­du-l în legătură cu poziția sa față de proiectul Roșia Montană. La Cluj-Napoca, a fost chemat la poliție și informat că i s-a deschis dosar penal pentru "instigare publică" pe aceeași temă, Ro­șia Montană. Cu alte cuvinte, guvernul și par­la­mentul Ponta devin, pe zi ce trece, re­gimul Ponta. "Ponta Supremul" (fluierat, pe 1 De­cem­­brie, la Târgu Jiu) dorește să reducă la tăcere opo­ziția față de proiectele sale aberante, Roșia Montană și gazele de șist. Prin orice mijloace. In­clusiv prin încălcarea unor drepturi funda­men­tale ale omului, precum libertatea de ex­primare. Suntem alături de curajul și vertica­li­tatea lui Mihai Goțiu. Cei interesați își pot procura cartea de la librăriile Humanitas, Ale­xandria, Librarium și Cărturești. Mai multe in­formații pe site-ul Editurii TACT: www. editura.imaginetact.ro