Sănătate... strop cu strop

Ilie Tudor
Sucurile acide

* În ultimii ani, se vorbește foarte mult despre dieta alcalină și beneficiile sale extraordinare pentru sănătate. Se uită însă că există și alimente naturale acide care au efecte benefice pentru organism. Între acestea se disting sucurile de fructe acide care, folosite cu măsură, sunt un ajutor neprețuit pentru imunitate, digestie sau echilibru hormonal *

Expresia sucuri acide ne poate induce în eroa­re, fi­ind asociată de cei mai mulți dintre noi cu răco­ri­toarele carbogazoase din co­merț, care conțin acid citric sau fosforic, coloranți, con­ser­vanți și îndulcitori. Ei bine, aceste sucuri sunt într-ade­văr acide, chiar foarte acide, dar efectele lor nocive asu­pra organismului întrec cu mult eventualele benefi­cii pe care le-ar putea aduce. Din aceste motive, este evident că nu le vom aduce în discuție în acest articol, decât cu recomandarea suc­cintă: Evitați-le cu strictețe! Există însă și sucuri proas­pete, produse casnic, din fructe cu un pH acid și care au un potențial terapeutic cu adevărat remarcabil. De acum, de la intrarea în sezo­nul rece, și până pri­mă­vara, târziu, aceste sucuri vor aduce un plus de vita­mi­ne, minerale, enzime și antioxidanți, de care orga­nis­mul are mare nevoie. Dacă alimentele alcaline asigură sângelui și multor țesuturi ale organismului pH-ul ri­dicat de care au nevoie, aceste sucuri naturale acide sunt de un mare ajutor pentru tubul digestiv, care, pen­tru a fi sănătos, tre­buie să fie mai acid decât restul cor­pului. Aceste sucuri acide reu­șesc să completeze die­ta noastră, ajutân­du-ne nu doar să preve­nim îmbolnă­virile, dar și să tratăm anumite afecțiuni deja existente.

Sucul de mere

Se obține de regulă prin centrifugare, la storcătorul electric, unde merele vor fi puse cu tot cu coajă, după ce au fost bine spălate și curățate de părțile stricate și de impurități. Sucul astfel obținut se bea cât mai proas­păt posibil, pe stomacul gol, cu câteva minute înainte de masă. Este o băutură bogată în potasiu, vitamina C și alți antioxi­danți, recomandată în mod special contra următoarelor afecțiuni:
* Hipertensiunea arterială - cunoaște o agravare în timpul iernii, din cauza alimentației bogate în gră­simi, a ab­senței vegetalelor crude, precum și ca urmare a stre­sului produs de temperaturile scăzute și feno­me­nele meteo extreme. O jumătate de litru de suc de mere băut zilnic ajută la scăderea și stabilizarea tensiunii ar­teriale, datorită efectului său puternic diure­tic și a ac­țiu­nii la nivelul sistemului nervos cen­tral. În plus, acest reme­diu previne apariția unor com­plicații periculoase ale hi­pertensiunii, cum ar fi infarc­tul mio­cardic sau acci­dentul vascular cerebral.
* Circulație periferică deficitară (mâini și picioare reci) - prin conținutul său de vitamine (mai ales vi­tamina C) și flavonoide, sucul de mere este un ex­celent reglator al circulației sângelui. O cură de trei săp­tămâni cu acest suc, din care se bea câte o cană înainte de fiecare masă principală, este de natură să sti­muleze circulația normală a sângelui la extremități, înlăturând gradat senzația de frig și disconfort. De ase­menea, sucul de mere are o acțiune relaxantă la nivelul muscu­laturii corpului, prevenind stările de contractură și eventualele crampe care apar de la frig.
* Astm - studiile arată că cei care consumă regu­lat suc din mere integrale (cu tot cu coajă) sunt mult mai pu­țin predispuși spre astm decât cei care consumă rar aceste fructe și au o dietă cu multe proteine și ali­mente rafinate. Explicația acestui fenomen este că în coaja merelor sunt conținute substanțe cu efect anti­infla­ma­tor și antioxidant, care previn modificările la nivelul ar­borelui bronșic, specifice apariției ast­mului. Această protecție, realizată prin consumul zilnic de suc de mere, este ne­ce­sară mai ales în tim­pul sezonului rece, fiind reco­mandată în mod spe­cial celor care suferă de bronșită cronică sau recidivantă, de alergie respiratorie.
* Artrită reumatoidă - dacă vreți să nu vă treziți cu articulațiile înțepenite odată cu venirea primelor valuri de frig, un demers foarte bun este consumul zilnic a câte 400-600 ml de suc de mere, în cure de măcar patru săptămâni. Conținutul de vitamina C al acestor fructe, dar și de substanțe an­tioxidante, le recomandă pentru prevenirea infla­mă­rii articulațiilor, pentru prevenirea modifică­rilor de­ge­nerative la nivelul finelor cartilaje din articulații, pre­cum și pentru păstrarea mobilității și a funcțio­nalității membrelor, în ansamblu.

Sucul (nectarul) de pere

Se obține în mixerul electric, prin pasarea perelor bine coapte, amestecate cu apă și miere. Pasta (nec­tarul) obținută se consumă cât mai proaspătă posibil, cu 15-30 de minute înainte de masă. Spre deosebire de sucul obținut prin centrifugare, nectarul de pere este bogat în fibre alimentare, pe lângă ceilalți nu­trienți, ceea ce-l face să fie recomandat în câteva afecțiuni, în mod special:
* Colesterol și triglice­ride mărite - trei pahare de nec­tar proaspăt de pere, consumate zilnic, asigură necesarul de fibre alimentare de care are nevoie or­ga­nismul uman. Fibrele ali­men­tare sunt substanțe ne­digerabile, care au un rol benefic pentru or­ga­nism, între altele ajutând la reducerea nivelului colestero­lului și al trigliceridelor din sânge. Studiile arată că la persoanele care consumă vreme de 60 de zile suc de pere în doze suficiente, se înre­gistrează o scădere a nivelului colesterolului total și al coles­terolului negativ (LDL) cu peste 10%.
* Constipație - acizii organici, enzimele și zaha­rurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea flo­rei intestinale, în timp ce fibrele alimentare acțio­nează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. Ca atare, cura cu suc de pere este unul din cele mai simple și mai eficiente mijloace pentru a scăpa de consti­pație. Se consumă cu 30 de minute înaintea mi­cu­lui dejun și a cinei câte o porție (de minimum 200 ml) de suc de pere, cu tot cu coajă, amestecat cu miere lichidă (este recomandată în mod special mie­rea de mană). Tratamentul durează măcar 10 zile și poa­te fi reluat după o pauză de 4 zile, dacă simțim nevoia.
* Fumat - o categorie de substanțe conținute tot în coaja perelor, numite catehine, inactivează în mare măsură cei peste 60 de compuși cancerigeni existenți în fumul de țigară (printre ei, cadmiul). Consumul de suc de pere nu ne ajută să fumăm fără probleme de să­nă­tate, dar reduce mult efectele nocive ale acestui obicei. Se recomandă cura cu suc proaspăt de pere, atât pentru fumătorii ac­tivi, cât și pentru victimele pasive ale acestui viciu.
* Gută, nivel ridicat al ureei din sânge - se agra­vea­ză adesea în timpul iernii, ca urmare a alimen­tației pre­ponderent carnivore. Pentru tratarea acestor proble­me­ se consumă câte 0,5 - 0,75 litri de suc de pere zil­nic, pe o perioadă de timp de minimum 21 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic săru­rile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu suc de pere ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobili­tății articulațiilor afectate. Este un tratament va­la­bil și pentru vindecarea și, mai ales, prevenirea for­mării cal­culilor renali, formați din săruri ale acidului uric (urați).

Sucul de portocale

Se obține prin simpla stoarcere, făcută fie cu cla­si­cul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de portocale trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult 2 ore înainte de a fi băut - dacă se păstrează la temperatura camerei - și cu 18 ore înainte de a-l bea - dacă se ține la fri­gider. Pen­tru efect maxim, se administrează pe stoma­cul gol, cu 15 minute înainte de masă. Iată câteva din cele mai frecvente aplicații.
* Răceli, gripă - se bea 3 zile la rând câte un litru de suc proaspăt de portocale, în reprize. Remediul este și mai eficient dacă se pune în el și coaja rasă de la 1-2 lămâi. Sucul de portocale are efecte antiinfec­țioa­se, stimulează imunitatea prin concentrația mare de vita­mina C. De asemenea, ameliorează anumite simp­to­me ale gripei, cum ar fi durerile de cap, cele musculare, senzația de vertij, astenia.
* Pietre la rinichi - un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi. Oxa­lații și urații sunt dizolvați efectiv de acidul citric și de alte substanțe conținute în portocală, care este mai eficientă în acest sens decât suratele ei, lămâile, man­darinele sau grepfruitul. Persoanele care au elimi­nat pe cale naturală sau chirurgicală calculi renali este bine să consume zilnic o ju­mătate sau un litru de suc de porto­cale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.
* Avitaminoză - portocalele sunt mult mai eficiente, în efectul lor de creștere a concentrației de vitamine din sânge, decât legumele. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de medici olandezi asupra unui grup de copii anemici, cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani. Chiar dacă vitamina A, vitamina C și vita­mi­nele din complexul B există într-o concen­trație, nu foar­te mare, în portocale, criteriul principal în utili­zarea terapeutică a sucului acestor fructe este faptul că substanțele nutritive din ele sunt absorbite cu o mult mai mare eficiență decât cele din legume. Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 1-2 pahare de suc de porto­cale pe zi este benefică pentru organism, compensând deficitul de vitamine și combătând eficient și alte pro­bleme conexe, cum ar fi anemia, astenia, lipsa de tonus fizic și psihic etc.
* Dureri de cap - se consumă un litru de suc de por­to­cale și grepfruit pe parcursul zilei. Acest preparat amar-acrișor stimulează vărsarea bilei în duoden, fiind eficient în combaterea migrenelor biliare. De ase­me­nea, îmbunătățește irigarea cu sânge a creierului și ac­țio­nează direct la nivelul sistemului nervos central, re­ducând senzația de durere.

Precauții și contraindicații la cura cu sucuri acide
Cura cu sucuri acide este, practic, lipsită de con­train­­di­cații. Totuși, persoanele cu gastrită acută, colită de fermentație sau rectocolită ulcero-hemoragică vor aborda cu prudență acest regim. Apoi, sucurile acide tre­buie balansate zilnic, în dietă, de alimentele sau su­plimentele nutritive bogate în calciu și magneziu, pre­cum și de alimentele care produc în organism un pH al­­calin (legume, zarzavaturi).


Sucurile alcaline

Dacă sucurile acide sunt un remediu minunat pentru afecțiunile ceva mai ușoare, precum și pentru stimularea tonusului psihic și a digestiei, cele alcaline fac parte din arsenalul greu al medicinei naturiste. Dar ce sunt sucurile alcaline? Ei bine, denumirea din titlu nu este chiar corectă, terme­nul exact fiind acela de sucuri alcalinizante. Ele se numesc așa pentru că ajută la modificarea pH-ului sângelui, de la unul acid la unul alcalin. Însă nu doar sângele este alcalinizat de aceste sucuri, ci și urina, saliva și anumite țesuturi. Aceasta, în condițiile în care, pentru ca organismul să funcționeze la parametrii op­timi, valorile pH-ului sângelui trebuie să fie ușor al­caline, adică să fie cuprinse între 7,35 și 7,45. La ma­joritatea oamenilor, din cauza greșelilor de alimentație și a stresului, sângele și foarte multe țesuturi au un pH mai degrabă acid (cu valori sub 7), ceea ce duce la scăderea imunității și la apariția unor boli din cele mai diverse. Vestea bună este că, după cura cu sucuri alca­linizante, pH-ul poate fi adus la normal, ceea ce va pro­duce vindecări spontane impresionante, așa cum vom vedea. În continuare, vom vorbi despre cele mai puter­nice, din punct de vedere terapeutic, sucuri al­cali­nizante pe care le putem folosi acum, la început de iarnă:

Sucul de varză

Se obține foarte simplu, cu ajutorul storcăto­rului centrifugal. Varza se spală, i se îndepăr­tează eventua­lele porțiuni stricate, apoi se taie în bucăți suficient de mici pentru a intra pe orificiul de admisie al storcăto­rului, care le va mărunți și apoi le va centrifuga. Sucul de varză va fi consumat imediat după preparare, pentru a nu avea timp să se oxideze. De regulă, se beau câte 400-1000 ml de suc de varză pe zi, în cure de 21-60 de zile, cu pauze de 2-4 săptămâni. Efectele sale tera­peutice sunt foarte puternice, sucul de varză fiind un adevărat citostatic natural, folosit cu succes într-o mul­titudine de forme de cancer, așa cum vom vedea:
* Cancerul vezicii urinare - este prevenit și tratat foarte eficient de către curele cu suc de varză. O cercetare făcută la Universitatea din Texas, în care au fost studiate cazurile a 697 de bolnavi de cancer al ve­zicii urinare, în paralel cu cazurile a 708 persoane să­nătoase, din aceeași grupă de vârstă și de aceeași rasă, consumul de varză reduce puternic incidența acestei boli. La persoanele care consumă de mai multe ori pe săptămână varză crudă (iar sucul este remediul cel mai eficient care poate fi obținut din această cruciferă) inci­dența cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mică.
* Cancer uterin - un miniexperiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin în stadiul I a presupus consumul sucului de varză, care conține o substanță denumită I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol). După 12 săptămâni de administrare, anali­zele au arătat că la 47,5% dintre femeile care au bene­ficiat de experiment, celulele maligne au dispărut, neo­plasmul înregistrând remisie completă. Prin compa­rație, la nici una dintre pacientele din grupul de con­trol, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a înregistrat remisia cancerului. Contra acestei afecțiuni se recomandă o cură de 3-4 luni, timp în care se consu­mă suc foarte proaspăt de varză, din care se beau 600-800 ml pe zi.
* Cancer la sân ­ ­ - nu avem spațiu pentru a rezu­ma în acest articol toate studiile făcute despre efectele de pre­venție ale consumului de varză în neoplasmul ma­mar (în Singapore, China, Statele Unite, Polonia, Olanda), dar toate arată că femeile care consumă varză se bucură într-o proporție foarte ridicată de imunitate la cancerul de sân. Conform cercetărilor, cea mai ridica­tă rată a imunității o au femeile care au consumat varză, sub formă de suc sau salată, încă de la vârsta de 12-13 ani, măcar o dată la 2-3 zile. În zonele unde se consumă multă varză, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decât în cele­lalte zone ale lumii. Apoi, mai multe studii de me­dicină experimentală arată că tratamentele cu compușii pe bază de sulf prezenți în varză determină remisia tumorilor maligne mamare într-un procentaj uimitor de mare, situat în jurul valorii de 40%.
* Cancer pulmonar - la Lyon, în Franța, există o instituție multinațională, "Agency for Research on Cancer", care a publicat, în 29 octombrie 2005, un stu­diu privind influența consumului verzei și al legumelor înrudite cu ea în incidența cancerului pulmonar. Co­municarea a avut la bază studiul a 2.141 de cazuri de cancer pulmonar, diagnosticat în Republica Cehă, în România, în Ungaria, în Federația Rusă, în Polonia și în Slovacia. Modul de a se alimenta și caracteristicile genetice ale celor peste 2.000 de bolnavi investigați au fost comparate cu cele ale unor persoane sănătoase din aceleași țări. S-a dovedit că varza crudă și legu­mele înrudite cu ea reduc cu 37% riscul de apariție a cance­rului pulmonar. Prin studii similare făcute în China, s-a arătat că și fumătorii sau foștii fumători beneficiază de aceleași extraordinare efecte pozitive ale consu­mului de suc de varză.
* Ulcer gastric - studii făcute de mai multe echi­pe de medici arată că o cură cu suc proaspăt de varză, din care se bea câte un litru pe zi, vindecă spec­taculos această afecțiune, într-o proporție de 35-47%, și aceas­ta, într-un timp uluitor de scurt - sub două săptămâni. Alt studiu, al doctorului american George Cheney, se intitulează chiar: "Vindecarea rapidă a ulcerului peptic la pacienții care consumă suc de varză". Se face o cură de 10 zile, timp în care se consumă câte un litru de suc proaspăt, în 2-3 reprize, pe par­cur­sul unei zile. Efectele vinde­că­toare se dato­rea­ză în principal unui aminoacid conținut de către varză (glutami­na), care stimu­lează refacerea, creșterea și dez­voltarea normală a celulelor ce alcătuiesc țe­su­tul protector care "căptușește" sto­macul și intes­tinul subțire.
* Surmenaj fizic și inte­lec­tual - con­sumul de suc de varză este un tratament tonic extraor­di­nar pentru sis­te­mul muscular și pentru sistemul ner­­vos. Bogată în vitamine și în minerale, con­ți­nând sub­stanțe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni ca­re intensifică proce­sele de regenerare din orga­nism, varza are e­fect adaptogen și anti-obo­sea­lă. Se țin cure de trei săptă­mâni, timp în care se con­sumă la prânz și la masa de seară câte un pahar (200 ml) de suc de varză. Acest tra­ta­ment este foarte bun adjuvant și contra depresiei psihice.

Sucul de pătrunjel (frunze)

Pentru a obține sucul de pătrunjel verde se mixea­ză o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat patru linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat și apoi se filtrează. Licoarea obținută tre­buie să se consume imediat sau să fie păstrată la frigi­der, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt obținut din frunze de pătrunjel este un medicament puternic, care de obicei nu se administrează singur, ci diluat în puțin suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi câte 4-6 linguri de suc de frunze de pătrun­jel diluat în câte un sfert de pahar de suc de morcov.
* Hepatită virală - studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobișnuit efect de combatere a viru­șilor care atacă ficatul. Se recomandă așadar bol­navilor de hepatita A, B și C să facă vreme de 4 săptă­mâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, câte 15 linguri pe zi, luate de preferință pe stomacul gol, înainte de masă.
* Anorexie - un păhărel cu suc de frunze de pă­trun­jel, luat înainte de masă, trezește pofta de mâncare și activează digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate grea­ța, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot mânca din cauza stărilor de greață persistente.
* Cancer de colon, bucal și gastric - sucul de frunze și rădăcină de pătrunjel este un excelent ad­juvant în tratamentul bolii canceroase cu aceste lo­ca­li­zări. Pe lângă efectul antitumoral direct, sucul din acest zarzavat proaspăt menține pofta de mâncare, activează sistemul imunitar, susținând organismul să lupte cu boala, ajută la restabilirea echilibrului sistemului ner­vos. În plus, pătrunjelul verde combate multe dintre reacțiile adverse ale citostaticelor și ale radioterapiei.
* Litiază renală și biliară - se bea de trei ori pe zi, cu 1-2 ore înainte de masă, câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel (rădăcină și frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.

Sucul de țelină (rădăcină și frunze)

Se obține cu ajutorul storcătorului electric centri­fugal, din țelina proaspătă, bine spălată, dar necurățată de coajă, care este partea cea mai bogată în substanțe nutritive. Coaja va fi doar spălată foarte bine și vor fi în­de­părtate părțile stricate. În timpul stoarcerii, vor fi adău­gate și câteva frunze, pe lângă rădăcini. După stoar­­­cerea țelinei, sucul obținut se amestecă în propor­ție de 3:1 cu suc de morcov, consumându-se acest ames­tec imediat sau, dacă nu este posibil, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de șase ore. De regulă, un adult va consuma zilnic 50-150 ml de suc de țelină pe zi, o cantitate mai mare fiind con­traindicată, deoarece poate produce deranjamente gastro-intestinale, stări de inapetență, vomă. Iată câteva recomandări ale acestui aliment-medica­ment:
* Cancer gastric - se recomandă administrarea unui amestec de suc de țelină și suc de cartof, com­bi­nate în proporția 1:2, amestec din care se consumă câte 300 ml pe zi, în reprize. Cura durează timp de o lună, după care se face o pauză de 15 zile (timp în care se administrează suc de varză), apoi se reia.
* Leucemie - se consumă sucul obținut din ră­dăcini și frunze de țelină, câte 100 ml, de două ori pe zi, combinat în proporții egale cu suc de rădăcină de morcov. Sucul se bea foarte proaspăt, pentru a împie­dica deteriorarea unor substanțe conținute de frunzele de țelină, substanțe care sunt o speranță în trata­men­tul acestei afecțiuni. Studii de medicină expe­rimentală au arătat că două categorii de principii active conținute de țelină (luteolina și ftalidele) au efect citostatic, provo­când așa-numita moarte pro­gramată a celulelor mu­tante.
* Cistită - combinația de suc de țelină și de mor­cov este un ajutor foarte puternic în trata­mentul cis­titei. Coaja țelinei este bogată în substanțe anti­biotice cu spectru larg, sub­stanțe care fac - între altele - ca rădăcina de țelină să reziste fără să se strice un timp mult mai îndelungat decât alte le­gu­me. Dar cea mai importantă proprie­tate a acestei legume este cea de alcalini­zare a urinei, ceea ce va face mult mai efi­cient tratamentul cu plante medicinale sau cu antibio­tice de sinteză.
* Dismenoree, infertilitate fe­minină, meno­pauză prematură - sucul de țelină (frunze și rădăcini) are efecte întineritoare și de reglaj hormo­nal asupra fe­meilor. Fitohormonii prezenți în întrea­ga plantă acționează asupra hipo­fizei, glandă care coordonează, între altele, activitatea ovarelor. Din acest motiv, sucul de țelină este eficient contra tulburărilor de ciclu menstrual (dismenoree) și în apariția precoce a meno­pau­zei, cu dereglări la debutul climaxului (bu­feuri, prurit vaginal). Câte 30 ml de suc de țelină se iau cu 30 minute înaintea meselor principale, într-o cură de 28 de zile. În timpul curei, nu se vor consuma dul­ciuri (ciocolată, prăjituri, sucuri artificiale), iar timp de 3 luni, se reduce consumul alimentelor bogate în gră­simi și proteine (carne, preparate din carne, conserve, brân­zeturi grase).
* Aritmie cardiacă - datorită conținutului foarte ridicat de potasiu și magneziu (de 4 ori mai mare decât al altor plante), țelina are calități puternice de stabi­li­zare a ritmului cardiac. De altfel, această plantă este recomandată în toate afecțiunile inimii, având efecte ușor coronaro-dilatatoare, prevenind depunerile de ate­rom pe vasele de sânge care alimentează inima, aju­tând la reducerea edemelor celor cu insuficiență renală.