Răspuns pentru EUGENIA IRINA A. - București, F. AS nr. 1096 - "Cum poate fi stopată evoluția unui Parkinson rigid?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Este cunoscut faptul că boala Parkinson se poate manifesta în diferite moduri, semnele și simptomele definitorii fiind, în general, tremorul de repaus, încetinirea mișcărilor, dificultăți de menținere a echilibrului, înțepenirea sau rigiditatea membrelor, diminuarea expresivității feței și a clipitului etc. Sunt și persoane (cazul prietenei dvs.) la care boala Parkinson se manifestă pre­ponderent prin dezvoltarea gradată a unui mers încet, cu pași mici, târșâiți, cu spatele încovoiat și, uneori, cu tendința de a cădea. În stadiile tardive ale bolii, mușchii pot deveni imobili, determinând dificultăți în inițierea mișcărilor. Acest aspect este deosebit de frustrant, deoarece transformă și cele mai simple gesturi în lucruri dificil de efectuat și consumatoare de timp. Ri­giditatea musculară apare, de obicei, la nivelul mem­bre­lor și gâtului, iar când aceasta devine severă, limitează am­plitudinea mișcărilor. Spre exemplu, scrisul persoanelor cu Parkinson de tip rigid de­vine, deseori, extrem de mic și, în plus, multe dintre ele prezintă pro­bleme de limbaj sau intonație. Așadar, putem vorbi despre persoane cu Parkinson la care tremorul nu este o condiție obligatorie, dar pentru care rigiditatea în mișcări repre­zintă, din păcate, atingerea unei etape tardive de boală, consecutivă unei evo­luții rapide, ce poate lua forme invalidante. Sigur, se știe că acest proces patologic este determinat de degenerarea progresivă a neuronilor în regiunea cere­brală care controlează mișcările muș­chilor. Peri­oada de timp implicată în acest proces variază mult, bol­navii putând avea ani întregi de viață activă după de­butul bolii, în timp ce pentru alții, evoluția poate fi mult mai rapidă.
În privința tratamentului sunt multe de spus, de­oarece fiecărui individ cu Parkinson i se pot admi­nistra diferite combinații de medicamente, în funcție de sta­diul evolutiv al bolii, simptomatologie și gradul de res­ponsabilitate al organismului la terapie. Totodată, me­dicația trebuie periodic ajustată, luând în considerare că multe persoane cu Parkinson dezvoltă anumite ma­nifestări depresive, iar aproximativ o treime dintre acestea prezintă un anumit grad de deteriorare cogni­tivă. În stadiile târzii, pot aparea halucinații vizuale sau auditive, semne și simptome induse chiar de me­dicația prescrisă pentru ameliorarea altor ma­nifestări ale bolii.
Scopul tratamentului este de a elimina problemele de tipul tremorului, al mersului rigid și al altor defi­ciențe motorii, prin refacerea rezervelor de dopamină ale creierului. În principal, tratamentul Parkinson-ului utilizează medicamente cum sunt Levodopa, Agoniștii dopaminergici, inhibitorii COMT, anticolinergicele, Amantidina, care conțin substanțe active ce sunt con­vertite de neuroni în dopamină la nivelul creierului sau care mimează efectele dopaminei ori care previn de­gra­darea dopaminei, atât a celei existente în mod natu­ral în organism, cât și a celei sintetizate din levodopa. Majoritatea persoanelor cu Parkinson răspund, într-o oarecare măsură, la tratament, unii pot prezenta chiar o ameliorare completă a simptomatologiei, însă, după perioade de ani de zile, controlul simptomatologiei se poate diminua, fiind necesară o reajustare a medicației.
Medicina naturistă pune la dispoziția bolnavilor de Parkinson o gamă variată de remedii, care vizează încetinirea evoluției bolii, controlul simptomatologiei și ameliorarea stării psihice a pacienților. Dintre aces­tea, aș menționa Resveratrolul, Coenzima Q10, Leci­tina, Melissa (antispastic), Lăptișorul de matcă (refa­cerea structurilor nervoase deteriorate), GABA (acid gama aminobutiric), Nicotinamida (vitamina PP), uleiul de Cătină (Conține 5-hidroxitriptamina, factor antidepresiv important), extractul de mlădițe de Vâsc, Valeriana (combaterea tremorului) etc. Aceste remedii trebuie administrate în conformitate cu medicația alopată recomandată de medicul neurolog, în așa fel, încât să nu vină în contradicție cu efectul medica­mentelor de sinteză și, neapărat, sub îndrumarea unui specialist, singurul în măsură să stabilească dozele de administrare și perioada de tratament.
Să auzim numai de bine!

Dr. CĂTĂLIN LUCA - medic de medicină generală cu competențe în Ayurveda și apifitoterapie - Cabinet BIONATURA PLUS, tel. 0752/15.29.70, 0752/15.29.71, e-mail: contact@bionaturaplus.com
www.bionaturaplus.com


"Am arterită obliterantă, coxartroză și sunt cardiac"
(Răspuns pentru A. - Constanța, F. AS nr. 1079)


Pentru tratarea consecutivă a afecțiunilor dvs. este necesar să urmați o schemă complexă de tratament. În primul rând, trebuie curățate vasele de sânge obturate și căile de acces către articulațiile cu probleme, pentru ca substanțele nutritive să ajungă la ele. În paralel, trebuie să începeți un proces de regenerare articulară, osoasă și la nivelul vaselor de sânge. În acest mod, se reface structura vaselor sanguine, alterată (modifi­cată) din cauza depunerilor. Desfundarea lor va avea un efect pozitiv și asupra tensiunii arteriale - veți putea observa că se va regla și va reveni la valorile normale. Pentru a realiza toate acestea, vă reco­mand să urmați timp de trei luni următorul tratament: Activ Protect Zeolit - câte două capsule, de două ori pe zi, timp de o săptămână. În ur­mă­toarea săptămână, măriți doza la 3 capsule, de două ori pe zi, și conti­nuați cu 4 capsule, de două ori pe zi, tot restul tratamentului. De aseme­nea, luați Biostem - câte două capsu­le pe zi, timp de o săptămână, apoi câte două capsule, de două ori pe zi. În toată această perioadă, aveți ne­voie și de Articular Protect - câte două capsule, de două ori pe zi.
În paralel, consumați zilnic un macerat la rece (personalizat pentru problemele cu care vă confruntați) din următoarele plante medicinale: 50 g obligeană, 50 g cicoare, 50 g vâsc, 50 g tătăneasă, 100 g castan, 50 g salcie, 100 g păducel, 50 g rosto­pască, 50 g arnică, 100 g salvie. Plan­tele se lasă la macerat în 2 litri de apă peste noapte. A doua zi, se strecoară ames­tecul, se pune în recipiente de sti­clă și se bea cu înghițituri mici în­trea­ga cantitate, pe parcursul zilei. Tra­tamentul se ține timp de 3 luni. După tratament, vă recomand să faceți o reeva­luare a analizelor și a tratamen­tului.
Pentru rezultate cât mai bune, este necesar să țineți și un regim alimentar, din care să eliminați pe durata tratamentului lactatele și carnea. Consumați în fiecare zi 2-3 sucuri proaspete din legume sau fructe, făcute în casă. Rețineți că nu trebuie să amestecați legumele cu fructele! Vă sfătuiesc să beți, timp de zece zile pe lună, câte 6 pahare de suc de legume (morcov, țelină, varză, pătrunjel, sfeclă roșie) pe zi și să mâncați o singură dată, la prânz. Vă doresc multă sănătate!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Cum se tratează porfiria intermitentă acută?"
(Răspuns pentru BOGDAN A. - București, F. AS 1083)


Această afecțiune patologică rară, cauzată de o tulburare ereditară de metabolism, care împiedică sinteza în condiții optime a "hemului" (componentă a hemoglobinei), poate apărea la nivelul ficatului sau la nivelul măduvei osoase, crizele fiind declanșate de mai mulți factori.
Blocarea parțială a sintezei hemoglobinei duce la acumularea în organism a unor substanțe numite por­firine și precursori ai acestora, care în formele severe colorează urina în roșu, iar porfobilinogenul (formă intermediară de sinteză a hemului) este crescut. Trans­miterea genei este dominantă, fiind suficient ca unul din părinți să poarte boala (fără a avea vreun simp­tom), și afectează cu predilecție femeile. Gena anor­mală este prezentă la o persoană din 1000, dar numai una din 10 cu această genă are simptome.
Printre manifestări se constată: crize și dureri abdominale, afectarea nervilor cra­nieni, paralizii, scăderea forței musculare, fotosensibilitate cutanată, tulburări min­tale, tulburări psi­hice (depresie, confuzie, halucinații vizuale, anxietate), constipație severă, porfirinurie etc.
Factorii declanșatori sunt: antibioticele (Cloram­fenicol, Tetraciclinele), alcoolul, hipoglice­miantele orale, contraceptivele, anestezicele, stresul, obo­seala, perioada premergătoare menstruației.
Atenție! Bolnavul trebuie să reamintească medi­cului, de fiecare dată când merge la consult, că suferă de porfirie, pentru a evita prescrierea unor medica­mente contraindicate.
Tratamentul constă din perfuzarea unei soluții de glucoză și "Hemină" (Normosang), hidrați de carbon (Hycal), eliminarea factorilor precipitanți, aspirină - pentru dureri; Diazepam - pentru convulsii; Proma­zină - pentru grețuri, cu avizul medicului.
Trimiteți o probă de urină la laborator, pentru "porfobilinogen deaminază" și faceți un test sanguin, apoi sunați-mă.
Șase luni beți ceai de coada-șoricelului și urzică, neîndulcit, și consumați sfeclă roșie. Luați IP 6 Opti­mizer, Curcumin 95, Spirdietabs, Asea Integrator, Tre-en-en, Jarro-Dophilus.
Multă sănătate!