Feeria Crăciunului a început

Dana Ene
Moș Crăciun e abia pe la mijlocul călătoriei, dar trimișii lui i-au pregătit cu brio sosirea.

Ma­rile orașe și-au îmbrăcat haina de sărbătoare, strălucind ca niște comete magice, iar oamenii, bucu­roși, dau iama în târgurile anume ame­najate, pline de turtă dulce și cozonaci, de ceaiuri fier­binți și vin aromat, fiert cu miere și scorțișoară. Țara își redescoperă bucu­ria Crăciunului. Tarabele din piețe, trans­formate în mici bazaruri, oferă daruri ce-așteaptă doar să le alegi: deco­rațiuni pentru brad, globuri din sti­clă și scăpărători minunate, icoane și tablouri pictate pe sticlă și lemn, bijuterii, cutiuțe muzicale, haine bro­date de mână și multe alte minunății. Și pentru că din lumea magică a Crăciunului nu pot lipsi colindă­torii, vestitorii nașterii Pruncului Sfânt, ei și-au pregătit hăi­nuțele groa­se și au pornit deja să anunțe miracolul stelei călătorind către ieslea din Viflaim. Dacă vreți să-i întâl­niți, duceți-vă în zilele premergătoare Crăciunului în Piața Mare din Sibiu, Piața Sfatului din Brașov, Piața Unirii din Cluj, Piața Victoriei din Timișoara, Piața Unirii din Iași sau Pia­ța Universității din București. Iată ce minunății pu­teți întâlni în aceste împărății ale lui Moș Crăciun:

SIBIU

Târgul de Crăciun din Sibiu este la cea de-a șaptea aniversare. Anul acesta, el și-a deschis porțile încă de pe 22 noiembrie, dar nu și-a epuizat încă toate surprizele. Oaspeții sunt așteptați aici cu specialități culinare austriece și Kinderpunsch (un fel de vin fiert pentru copii, fără alcool), dar și cu multă muzică și voie bună.
În weekend-ul acesta puteți asculta aici un concert "Rock'n Roll Christmas" oferit de trupa Joy Band (pe 14 decembrie, de la ora 19), iar pe 15 decembrie, tot de la aceeași oră, un concert "International Christmas", în interpretarea Electric Band. Pe 20 decem­brie, în Piața Mare, la ora 17, "Vine Moș Crăciun", într-un spectacol de teatru pentru copii; iar pe 20 și 21, vor avea loc două concerte corale, primul susținut de Acapella, iar cel de-al doilea, de coruri din Sibiu.

BRAȘOV

În Piața Sfatului din Brașov vor reînvia Tradițiile Populare din Țara Bârsei. De pe 12 până pe 15 decembrie, zilnic, între orele 10 și 21, "târgoveții" le vor prezenta vizitatorilor rețete pentru produsele tradiționale de Crăciun și le vor prepa­ra pe loc. Nu vor lipsi nici grupurile de colindători, ansamblurile populare, dar nici copiii din școlile brașo­vene. Între 20 și 22 decembrie, tot în Piața Sfatului, veți avea parte și de "Tradiții Brașovene".
Vineri, pe 20 decembrie, de la ora 18, locuitorii de sub Tâmpa sunt aș­teptați și la Tradițio­nalul con­cert de Cră­ciun de la Bi­serica Neagră. Anul a­ces­ta le vor aduce bu­curia Nașterii elevi de la Liceul Teoretic "Jo­han­nes Honterus", Liceul de Muzică "Tu­dor Cior­tea", Co­legiul "Emil Raco­vi­ță" și Colegiul "Gri­gore Antipa", dar și Ansam­blul Can­zonetta, Corul Bach și Corul de Tine­ret Bach - conduse de dirijorul Steffen Schlandt. Ei vor interpreta colinde în limba latină, germană, română, maghiară și en­gleză. (Biletul de intrare costă 10 lei și va putea fi achiziționat de la casa de bilete a Bisericii Negre.)

CLUJ

Târgul de Crăciun din Piața Unirii de la Cluj și-a deschis și el porțile pe 7 decem­brie, iar petrecerea este în toi. Zilnic pot fi ascultate grupuri de colindători, concerte ale trupelor clujene, dar și artiști precum Paula Seling sau Ducu Bertzi.
Îndrăgita solistă Paula Seling va ajunge la Cluj pe 19 decembire, iar pe Ducu Bertzi îl puteți asculta în concert pe 20 decembrie. Nu vor lipsi nici tradițiile și colindele clasice, aduse în prim-plan în data de 22, cu ocazia Serii maramureșene, de Andrei Petreuș și ansambluri de colindători.

TIMIȘOARA

Moșul și-a pregătit orășelul și în Banat. La Ti­mi­șoara, el mai așteaptă încă scrisorile copiilor. Pe 21 de­cembrie, la ora 17, Moșul va sosi pe scena din Piața Victoriei, în cadrul spectacolului "Îl căutăm pe Moș Crăciun", prezentat de Teatrul Merlin. Moșul va îm­părți cadouri copiilor și va premia cele mai frumoase scrisori venite pe adresa lui. Tot în aceeași seară, de la ora 1830, va avea loc spectacolul de colinde și obiceiuri "Bună vremea, oameni buni", prezentat de Ansamblul folcloric "Timișul", al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.

IAȘI

Pe 8 decembrie, la Iași, s-au adunat 1073 elfi și au stabilit un nou record mondial la categoria "Cea mai mare adunare de oameni îmbrăcați în spiridușii lui Moș Crăciun". Ce altă dovadă ne mai trebuie ca să înțe­legem că Moșul e deja prin preajmă?!
În capitala Moldovei vor avea loc o mul­țime de concerte și evenimente, printre care și Festi­valul folcloric "Datini și obiceiuri de iarnă", aflat la cea de-a XLV-a ediție. Sâm­bă­tă, pe 14 decembrie, 20 de alaiuri din diferite zone ale țării, dar și din Republica Moldova și Ucrai­na, vor defila între orele 1000 și 1045, pe tra­seul: Palatul Culturii - Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt - Piața Unirii - Bulevardul Independenței, în drum spre Casa de Cultură a Studenților. Apogeul festivalului va fi spec­tacolul "Datini și obiceiuri de iarnă", care va avea loc în Sala Gaudeamus a Casei de Cul­tură a Studenților, între orele 1100-1600. În ca­drul acestui festival, vor fi prezentate obi­ceiuri de iarnă din zonele Monor - Bistrița-Nă­săud, Budești - Maramureș, Piatra Șoi­mului - Neamț, Văculești - Botoșani, Capu Codrului și Vama - Suceava, Todirești - Vaslui, din Chișinău - Republica Moldova și Cernăuți - Ucraina.

BUCUREȘTI

Și în Piața Universității din București se desfășoară un târg de Crăciun. În acest weekend, pe 14 și 15 de­cem­brie, vă vor purta în lumea colindelor și a tradițiilor an­samblurile: "Mărgi­ne­nii de pe Valea Fru­moasei" din Că­pâlna, jud. Alba; "Crișa­na" din Oradea, cu Le­on­tin Ciucur și Cornel Borza; ansam­blul de da­tini și obiceiuri "Roua" din Gorj, Di­nu Iancu Sălă­ja­nu, cu gru­pul de colin­dători "Re­zu", Grupul de colindă­tori "Iza", din Mara­mu­reș, Gelu Voi­cu și taraful din Teleorman și Matil­da Pascal Co­jo­cărița, cu Ștefan și Ho­rațiu Cigu.
Mai mult, cei mici vor avea șansa să vizi­teze Casa lui Moș Cră­ciun, iar iubitorii de ani­male pot adopta un cățel, de la căsuța Dogtown.