Cum scăpăm de capcanele sărbătorilor

Rodica Demian
- Pe sub poleiala lor de aur și de argint, Crăciunul și Anul Nou sunt adevărate taifunuri alimentare, care ne lasă amețiți pe nisip precum peștii. Cine vrea să mai bată din coadă, să apeleze la sfaturile de bună purtare pe care le oferim -

Nu confundați sărbătoarea cu mâncarea și băutura

Consecințele se măsoară în kilograme, în lipsa de tonus care se instalează când sărbătorile se sfârșesc. Pen­tru a evita urmările, căutați să disociați senzația de gol lăuntric de dorința de a mânca. Stresul, depresia, dezamăgirile cotidiene ne fac să ne aruncăm cu furie oarbă asupra mâncării.

Mestecați, mestecați

Aceasta vă face să beneficiați de întreaga savoare a alimentelor pe care le consumați. Pentru a vă oferi un reper, căutați să mestecați de minimum 30 de ori îna­inte de a înghiți. Percepeți cu atenție gusturile și sen­zațiile pe care vi le oferă hrana. Veți avea astfel mai multe avantaje: veți sesiza din timp hrana care nu vă este potrivită sau chiar vă face rău (și pe care altfel ați fi mâncat-o, neacordându-i prea multă atenție); veți simți la timp momentul în care v-ați săturat și trebuie să vă opriți din mâncat (studiile nutriționiștilor au arătat că există o anumită "inerție" a organismului, astfel încât senzația de sațietate apare cu întârziere).

Folosiți condimentele

Condimentele sunt "reglajul fin" al efectelor pe care dorim să le obținem prin intermediul alimentelor. Cu ajutorul lor, putem îmbunătăți digestia sau asimi­lația, putem mări sau diminua pofta de mâncare, putem evita supraalimentarea sau intoxicarea organismului. Iată câteva chei de utilizare a condimentelor:
* În cazul în care vreți să slăbiți, puneți în mâncare condimente care favorizează ajungerea rapidă la sație­tate: enibahar, nucșoară, busuioc. O altă soluție este să renunțați la condimentele care stimulează apetitul: cimbrul, cimbrul de grădină, piperul negru și în general condimentele foarte picante.
* În cazul în care vă balonați ușor, luați înainte de masă condimente carminative: chimen, fenicul, cimbru de grădină, cuișoare (în doze foarte mici). Aceste con­di­mente (singure sau în combinații) se iau cu câteva minute înainte de masă, cu puțină apă. Ar fi de preferat să le țineți sub limbă câteva minute înainte de a le înghiți.
* În cazul apetitului excesiv, consumați plante aro­matice balsamice, care îl normalizează. Infuziile de cimbrișor, de muguri de pin, de mentă, de maghiran sau de rozmarin - 2 căni de ceai înainte de masă - cu siguranță vor avea efect, dacă nu uitați să le folosiți.
* Dacă aveți un sistem digestiv sensibil, dar vreți neapărat să consumați mâncăruri grele, adăugați în bucate: cardamon, cimbru, enibahar, chimen...
* Dacă vi se taie apetitul de sărbători, dinamizați-l cu condimente picante: piper negru, piper alb, boia de ardei iute, chilly, curry iute. O lingură de bitter suedez bun într-o jumătate de cană de apă o să vă ajute să digerați fără nici o problemă și o să vă readucă pofta de mâncare la normal.
* Vreți să vă săturați mai repede de dulciuri și să nu con­sumați cantități prea mari? A­tunci adăugați la ele mai mult din următoarele condimente: nuc­șoară, mac, rozmarin. Dul­ciurile cu cacao și cu cafea tre­buie con­dimentate cu cardamon, pentru a le diminua din toxicitate și a le modera efectele.
* În loc de o cafea amară, puteți folosi - pentru a fi vioi și în formă - coaja rasă de la două lămâi la care se adaugă foarte puțină miere și puțin praf de mentă (frunze). Este eficient și mult mai sănătos.

Ce bem astăzi?

În primul rând, ce este natural și nu ne dăunează. În general, consumarea băuturilor slab alcoolizate sau umezitul buzelor în paharul de șampanie li se reco­mandă femeilor care vor să-și păstreze "clasa" și pres­tanța - aceasta, de pe vremea bunicii și până acum, când revine în actualitate "viața sportivă". La bărbați, lucrurile sunt aparent invers, dar mai mult de jumătate dintre femei și-ar da un an din viață ca să scape, de sărbători, de îndeletnicirile plictisitoare ale bărbaților vis-a-vis de alcool. Dacă aveți de ales, preferați vinurile naturale. Vinurile "nobile" sunt în general mult mai tari și mai subtile decât cele "obișnuite", de aceea este bine să le consumați cu foarte mare atenție, dacă vreți să vă amintiți a doua zi ce ați mâncat și cu cine ați discutat. Be­rea deformează silueta nu prin apor­tul caloric, care este nesemnificativ, ci prin efectele plantei din care se obține - hameiul - care afectează echi­librul hor­monal. În plus, berea, deși lăudată că mărește diureza și stimulează rinichii, favorizează reți­nerea apei în țesuturi și afec­tează în timp chiar rinichii.
Sucurile naturale de citrice merg și la sărbători la fel de bine ca ori­când. Delicioase, ele înviorează, dau prospețime res­pirației și vă ajută să vă mențineți în formă toată pe­rioada.
* Un pahar cu suc natural din grapefruit, îndulcit cu miere, înviorează instantaneu, redând atât tonusul fizic, cât și pe cel interior.
* Sucul natural de lămâie elimină rapid congestia datorată hranei prea grase, preîntâmpinând depunerile nedorite de grăsime.
* Sucul natural de portocale reduce, datorită gus­tului preponderent dulce, dorința de a consuma prea mult din apetisantele prăjituri.
* Sucul de mere conferă senzația de ușurime și prospețime, putând fi consumat (pentru efecte maxime) cu 20-30 de minute înainte de a mânca; este un ade­vă­rat inamic al îngrășării, menținând - în cazul în care este consumat frecvent - un foarte bun tonus.
* Sucul natural de piersici sau caise este adecvat, datorită calităților blânde și vitalizante, precum și dato­rită gustului dulce, celor ce vor să se regenereze re­pede fără a fi nevoiți să mănânce mult.
* Sucul natural de ananas este dezintoxicant, vita­lizant, ușor afrodisiac, tonic general.

Râdeți cât mai des, cu motiv

Nu este adevărat că râsul îngrașă. Cu cât vă bucu­rați mai mult de viață, cu atât veți fi mai eliberați de stres, tensiuni, oboseală sau de micile vicii culinare. Căutați întotdeauna și latura amuzantă a lucrurilor și mai ales ceea ce vă bucură și vă încântă. Lăsați-vă liber râsul, până vă simțiți pline de bucurie; în modul acesta, simpla dumneavoastră prezență va deveni o sărbătoare.

Nu fiți politicoși

Una din capcanele sărbătorilor este dată de grija pe care amfitrioana sau gospodina o orientează asupra dum­neavoastră, invitându-vă - uneori cu mari insis­tențe - să serviți fără reținere din toate bunătățile. Cea mai comică, dar și neplăcută greșeală pe care o puteți face cu această ocazie este să continuați să mâncați după ce v-ați săturat - aveți 90% șanse să "săr­bătoriți" momentul cu o indigestie de neuitat. Statistic, s-a constatat că există nenumărate persoane care își deran­jează a doua zi după sărbători medi­cul de familie din cauza unei indi­gestii, a unei crize de apendicită sau a unei dureri abdominale pu­ternice. Păcăliți de această si­tuație, este "ușor" să luați de la capăt lupta cu kilo­gramele. În general, este bine ca, uzând de tact și delicatețe, dar totodată ferm, să evitați astfel de situații. Învățați să vă eschivați cu un com­pli­ment: "Mă păstrez pentru prăjiturile care ne­greșit sunt la fel de bune ca și friptura...", sau "pasând" problema: "Mâncarea dumneavoastră este atât de bună și consistentă, încât mă satur imediat. În schimb, cred că X ar mai vrea, dar nu știe cum să spună", schim­bând vorba: "Îmi aduceți aminte de verișoara mamei, care...", "Chiar voiam să vă întreb: cum faceți salata de fructe?...". Aceasta vă va menaja cel puțin propriul corp.

Un sfat final

Pregătiți momente speciale pentru cei dragi și în același timp nu așteptați încrâncenați ca lucrurile să se deruleze în totalitate conform "planului interior" pe care vi l-ați realizat. Vă expuneți multor dezamăgiri și decepții. Nu uitați că sărbătorile sunt, înainte de toate, un moment de apropiere și comuniune între oameni. Tocmai de aceea, mai mult ca oricând, trebuie să căutam să trăim și să oferim celor din jur bucurie, intimitate, tandrețe, dragoste, joc, simpatie, sau chiar numai un surâs, indiferent dacă lucrurile se derulează sau nu așa cum ne-am aștepta. Vom simți astfel aproape imediat că fericirea sărbătorilor nu ține neapărat de conjuncturile exte­ri­oare, ci este în esență o calitate a sufletului deschis către ceilalți.
Sărbători fericite!