Tratamente pentru ochi

Redactia
- Frigul, umezeala, nopțile nedormite, dar și excesele sărbătorilor, au efecte neplăcute și inestetice asupra ochilor. Pentru orice problemă, tratamentele naturiste reprezintă un prim ajutor -

Ochi roșii, obosiți și lipiți

Silur împotriva ochilor uscați

Opăriți o linguriță de silur cu o ceașcă de apă clo­cotită. Lăsați ceaiul să se infuzeze 8 mi­nute și strecurați-l. Înmuiați o bucată de vată în ceaiul călduț și țineți-o 10 minute pe ochii închiși. Nu folosiți niciodată ceai de mușețel, fiindcă usucă și mai tare ochii. Dacă este vorba, în primul rând, de cal­marea unor ochi inflamați, se recomandă și comprese cu ceai călduț de salvie sau de scoarță de stejar.

Mere coapte, împotriva ochilor înroșiți

Dacă ochii sunt roșii și ușor iritați, din cauza fumului de țigară sau a lipsei de somn, aplicați miezul cald al merelor coap­te pe ochii închiși. După ce s-a răcit, clătiți-vă cu grijă.

Aburi de mușețel, împotriva ochilor obosiți (de televizor)
Opăriți 4 linguri de flori de mușețel cu 1 l de apă clo­cotită și, după ce s-au infuzat 10 minute, lăsați abu­rii să acționeze, vre­me de 15 minute, asupra ochilor în­chiși.

Compresă cu frunze de nuc, împotriva ochilor lipiți

Fierbeți 30 g de frunze de nuc între 8-10 minute, într-un litru de apă, și stre­cu­rați. Înmuiați în decoctul călduț o pânză de in, stoarceți-o și aplicați-o 10 minute pe ochii închiși.

Cură cu brânză de vaci și miere, împotriva ochilor lipiți
Puneți un strat de brânză de vaci - la temperatura camerei - pe ochii închiși și lăsați-o să acționeze 15 minute. Spălați-vă apoi pe ochi cu apă cu miere, proce­dând în felul următor: lăsați să fiarbă câteva secunde 2 cești de apă cu 1 lingură de miere, luați spuma, în­mu­iați o bucată de vată în apa călduță și ștergeți-vă ochii.

Gimnastică pentru ochi

Căscatul face privirea pătrunzătoare și întărește ochii

Zi de zi, ochii noștri ne "alimentează" cu mii și mii de imagini, de dimineața până seara. 80% din totalul informațiilor se înregistrează prin intermediul ochilor. Pentru vedere, avem nevoie de o musculatură oculară mobilă și elastică. Și, de fapt, aceasta este problema. Toată lumea se gândește doar la antrenamentul pentru musculatura corpului și nimeni la faptul că și muscu­latura ochilor noștri necesită un mic program de fitness.
Mai ales astăzi, în epoca modernă, când ne suprasolicităm ochii stând ore în șir în fața com­puterului. Și nu doar muncind, ci și jucându-ne. Iar seara stăm, din nou, cu ochii ațintiți la tele­vizor.
De aceea trebuie să facem zilnic ceva pentru ascuțirea privirii și pentru ca ochii noștri să ră­mână puternici și să se poată adapta în orice moment la situații din cele mai diferite. Pentru asta există exerciții banale, pe care ar trebui să le cunoaștem cu toții:
* Lipiți-vă spatele - de câte ori aveți prilejul - de speteaza scaunului, stați complet relaxați și căscați prelung și din toate puterile. Căscatul nu este o expresie a plictiselii, așa cum cred mulți dintre noi, ci un proces important pentru destin­derea mus­culaturii oculare. Căscatul protejează ochii de uscare. În timp ce căscăm, mușchii maxilarelor masează glandele lacrimale, ceea ce stimulează lăcri­marea.
* La fel de important este să clipim din ochi, pentru că aceasta stimulează glandele lacrimale să producă mai mult lichid, care împiedică uscarea ochilor.
* La mobilitatea ochilor contribuie, de asemenea, rotirea energică a aces­tora, de mai multe ori pe zi, eventual în fața oglinzii. Sau executarea, cu ochii închiși, a unor mișcări în formă de 8 (pe orizontală).
* Întărim puterea organelor vederii dacă ridicăm și coborâm sprâncenele, cu ochii închiși.
* Căscatul, clipitul des și rotirea ochi­lor nu pot înlocui ochelarii, lenti­lele de contact și - în niciun caz - me­dicul oftalmolog. Întăresc, în schimb, mușchii oculari și stimulează glandele lacrimale.

Pleoape umflate

Masaj cu lingura

Constatați și dvs., din când în când dimineața, dacă vă uitați în oglindă, că aveți pleoapele roșii și umflate? Aspec­tul nu e deloc plăcut, dar are leac, unul cât se poate de simplu și de eficient: țineți o lingură de supă 5 minute în con­gelator, după care masați cu partea ei bombată pielea din jurul ochilor și, direct, pleoapele. Dar faceți-o cu grijă și nu depă­șiți 20 de secunde. După o pauză scurtă, reluați ma­sajul. Ar fi bine să executați ma­sajul când sunteți sin­guri, pentru că e foarte cara­ghios...
Dacă vă imaginați că masajul cu lingura este o idee nouă, trăsnită, vă înșelați amarnic. Este la fel de vechi ca lingura. Primele linguri din istorie n-au fost folosite pentru mâncat, ci pentru sănătate. În Egip­tul antic, prin anul 5000 î.Hr., dar și mai târziu, în Evul Mediu, cucuiele erau masate cu o lingură rece de lemn. Masa­jul cu lingura rece de metal acti­vează - prin rețeaua nervoasă - punctele energetice cu care se pot deten­siona contracturile și se pot com­bate ridurile fine.

Pleoape umflate și cearcăne

Plicuri cu ceai

Aerul uscat din încăperile încălzite, somnul insuficient, privitul ­ - ore în șir - la computer sau la televizor sunt vinovate - în general - de obosirea ochilor, de umflarea pleoapelor și de apariția - în jurul ochilor - a cearcănelor. Dacă nu e vorba de o inflamație care ar trebui examinată de medic, problema poate fi rezolvată, rapid și eficient, cu remedii de casă.
* O rețetă surprinzătoare este compresa cu ceai negru sau verde. Înmuiați 2 plicuri de ceai în apă caldă, dar nu le lăsați prea mult. La prepararea ceaiului este important ca substanțele active din frunze să ajungă în apă. Pentru comprese, aceste substanțe trebuie să ră­mână, însă, în plicurile de ceai.
Scoateți-le, deci, din apă, după 30 de secunde și stoarceți-le ușor. Culcați-vă relaxați pe spate și aplicați plicurile ude și răcite (între timp) pe ochii închiși, fi­xându-le, eventual, cu degetele arătător și mijlociu. Lăsați-le să acționeze 10-15 minute. Taninurile din ceai dezumflă pleoapele și reduc cearcănele.
* Pentru prospețimea și strălucirea ochilor, dar și pentru întinderea pielii din jurul lor, aplicați rondele de castravete proaspăt tăiate, pe ochii închiși. Câteva mi­nute. Vitaminele, substanțele minerale și microele­men­tele din zeama de castravete sunt absorbite de pielea din jurul ochilor și astfel întăresc țesutul.
* Pe ochii închiși se poate aplica ușor și un strat de brânză de vaci, care se lasă să acționeze 10 minute.
Toate aceste rețete sunt remedii extraordinare, în special seara, după o zi obositoare de muncă, dacă vreți să ieșiți din casă și să aveți o privire strălucitoare, dem­nă de invidiat.

Exerciții simple pentru întărirea ochilor

* Puneți degetele mijlocii pe colțurile interioare ale ochilor și executați mișcări de rotație lente.
* Prindeți concomitent sprâncenele cu degetul mare și cel arătător al fiecărei mâini și trageți-le din­spre interior spre exterior.
* Rezemați-vă de speteaza scaunului, închideți ochii și clipiți. Alternanța rapidă între întuneric și lumi­nă provoacă o relaxare scurtă și plăcută. Această miș­care a pleoapelor activează glandele lacrimale și ochii uscați se umezesc din nou.
* În viața de toate zilele, suntem obligați să privim - fără întrerupere - de aproape. Priviți, de aceea, din când în când și la distanță.
* Beți un pahar de suc natural din afine (la tempe­ra­tura camerei), fără apă și adaos de zahăr. Colorantul albastru din afine întărește retina.
* Țineți fața aplecată deasupra chiuvetei, strângeți apă rece în căușul palmelor și umeziți-vă cu ea ochii închiși.