Icoana făcătoare de minuni de la Boian (Bucovina)

Cititor Formula AS
- Într-o noapte de decembrie înfrigurată, când toată lumea îl aștepta pe Moș Neculai, în biserica din Boian, ochii Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe dintr-o icoană de pe catapeteasmă au început a vărsa lacrimi amare. Ochii Fecioarei au plâns pentru toți românii din Bucovina, rămași fără de țară, fără de casă, pentru cei cărora le-au degerat mâinile și picioarele prin Siberia, pentru ciungi, ologi, orfani, pentru cei uciși în măcelul de la Fântâna Albă sau la Lunca; pentru cei îngropați de vii la Frunza, ori din alte sate de români rase de pe fața pământului pentru totdeauna -

Pentru românii minoritari din nordul Bucovinei, aflați acum în componența Ucrainei, Biserica Ortodoxă a reprezentat de-a lungul anilor singura speranță. Altarul a fost singurul loc în care românii aflați sub ocupație rusească au putut să-și verse amarul. Din 1940, bisericile românilor din regiunea Cernăuți au fost dărâmate. Unele au fost transformate în arhive, altora li s-au luat acoperișurile pentru a se construi colhozurile. Preoții români au fost deportați, împușcați, iar cei care au scăpat de prigoa­na comunistă s-au aciuat pe aiurea.
Însă, în pofida a tot ceea ce s-a în­tâm­plat de-a lungul a 50 de ani, românii de dincolo au rămas cu credința lor ne­stră­mutată. Din 1989, în regiunea Cernăuți au început să se înalțe biserici după biserici și mânăstiri. Oame­nii, din toată sărăcia lor, au pus mână de la mână și și-au zidit biserici în care să se roage, să-și plângă bucuriile ori neca­zu­rile, să aibă unde-și încreștina copiii și unde preoții să poată binecuvânta că­să­toriile tinerilor. În Boian, unul din cele mai mari sate de români din regiu­nea Cernăuți, există o mâ­năs­tire între ale cărei ziduri, în urmă cu patru ani, chiar în ajun de Moș Neculai, cu una din icoanele din catape­teas­mă s-a petrecut o minune. Călugării și starețul mâ­năs­tirii au observat, la vecernie, cum din ochii Fecioa­rei Maria cu Pruncul în brațe au început să picure lacrimi mari, ca boabele de rouă. Obra­jii Fecioarei au rămas de-a pururi plânși. O dâră maronie coboară din ochii blânzi și triști ai Fecioarei până înspre colțurile gurii. După ce s-a petrecut această minune, oa­menii au început să vină pu­hoi la mânăstire. Lacrimile Fecioarei Maria au vindecat copii bolnavi, năpăstuiți de soartă. Copiii schilozi au prins a merge, cei orbi au în­ceput să vadă. Pentru ca toți cei nevoiași să poată atinge icoana făcătoare de minuni, preoții au hotărât ca aceasta să fie plimbată din biserică în biserică. Așa a ajuns icoana făcătoare de minuni în mâ­năstirea din Bănceni, unde am avut norocul s-o văd și eu. Așezată în fața altarului, pro­tejată de un geam de sticlă, Fecioara Maria cu Pruncul lă­crima.
În biserică, îngenuncheate pe la colțuri, cu capetele acoperite și plecate până la pământ, cu spatele încovoiat de smerenie sau numai Dumnezeu știe de ce dureri ori necazuri, vreo câteva femei, cu câte un copil de mână, se rugau. Veniseră de departe. N-au vrut să spună câți kilo­metri au străbătut până să ajungă să atingă icoana. Ne-au spus cu glas molcom și chinuit, ușor rusificat, că "numai credința în Dumnezeu ne-a purtat pașii până aici. Am venit să vedem minunea, s-o rugăm pe Fecioara Maria să-i aibă în pază și pe pruncii noștri, că sunt bolnavi, iar doctorii nu le-au găsit leac".
Fruntea Fecioarei este străjuită de-o coroană de aur, la fel și cea a Pruncului. De-a latul icoanei sunt înșirate lănțișoare cu cruciulițe, lăsate de credincioși. Bro­șe din aur, cu pietre prețioase, au fost puse de credin­cioa­se la icoană, s-o împodobească și să le poarte noroc. Icoana făcătoare de minuni mai avea să rămână vreo 4-5 zile în mânăstirea din Bănceni, ca apoi să fie dusă într-o altă biserică, astfel încât toată suflarea românească din Bucovina să poată atinge și vedea minunea: lacrimile Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe.
Laura Budai