Final de an, în pași de vals și tango

Dana Ene
Alunecând pe zăpadă, anul 2013 se apropie de final.

Pentru iubitorii de muzică, el a fost un an rodnic și îmbelșugat. Au existat premiere, dar și reîntâlniri emoționante cu mari artiști adorați de generații întregi, ca Roger Waters, Andrea Bocelli, Julio Iglesias, Toto Cutugno, Joe Cocker, Sting, Rammstein, Depeche Mode, Richard Clayderman, Vaya con Dios și alții, la fel de celebri. Deși Cră­ciu­nul așteaptă la colțul străzii, iar Anul Nou, la prima stație de tramvai, sălile de concerte nu și-au închis ușile. În­cepe perioada marilor serbări muzi­cale de­di­cate sărbătorilor iernii, pline de nos­talgie și romantism. Un prilej să vă puneți la unison cu emoțiile Cră­ciu­nului și ale Anului Nou.

Dar muzical de pe malul Nevei cu "Eastern Royal Orchestra"

Fiindcă vin în Ro­mânia din Sankt Pe­ters­burg, și prima opri­re de poștalion se află în Moldova, cele­bra orchestră rusească și-a inaugurat, deja, turneul pe 9 decem­brie în Bâr­lad. Eas­tern Royal Orchestra se află pentru a zecea oară la noi, și anul acesta muzicienii ruși fac un adevă­rat mara­ton, susținând nu mai puțin de 20 de con­cer­te în întreaga țară. Au cântat până acum în 11 orașe, printre care și Bucureștiul, ridicând sălile în picioare, cu armoniile valsurilor lui Strauss. Până la sfârșitul acestei luni, vor ajunge la Pitești (unde sunt așteptați pe 20 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor), Câmpu­lung Muscel (21 decembrie, la Casa de Cul­tură a Sindi­catelor), Bra­­șov (22 decembrie, la Sala Reduta), Iași (23 decembrie, la Sala O­perei Naționale), Foc­șani (24 decembrie, la Teatrul Pastia), Paș­cani (25 decembrie, la Casa de Cultură), Pia­tra Neamț (26 de­cem­brie, la Casa de Cultură a Sindica­te­lor), Roman (27 de­cem­brie, la Casa de Cul­tură a Sindica­te­lor). Con­certul final va răsuna la Suceava, pe 28 decem­brie, la Casa de Cultură a Sin­dicatelor.
Orchestra din Sankt Petersburg și-a fă­cut un renume inter­național din inter­pre­tarea nemuritoarelor valsuri ale compozito­rilor Johann Strauss tatăl și Johann Strauss fiul. Cei 27 de instrumentiști de primă clasă sunt îndrumați muzi­cal în periplul lor de diri­jorul Daniil Zaharov și de concert-maistrul Na­talia Racenko, iar in­stru­­mentele sunt dublate de vocea vi­bran­tă a Marinei Radiș, prim-solistă a Ope­rei Naționale din Chișinău, și de acor­deonul magic al lui Evgheni Na­gruzza.
(Biletele pentru aceste concerte se pot achiziționa de pe blt.ro, dar și de la casele de bilete ale sălilor de spec­tacol.)

Trei grații românești

Trei soliste românce de talie mon­dială - Elena Moșuc, Laura Tătulescu și Ru­xandra Donose - po­po­sesc pe 20 de­cem­brie, de pe marile scene ale lumii, la Sala Radio, pentru o gală de zile mari!
Dacă vă gândiți la o gală internațională de operă, ce artiști vă vin în minte? Pava­rotti, Domingo și Car­re­­ras... un trio legen­dar, care a scris istorie. Ei bine, ei reprezintă și modelul pentru sur­pri­za pregătită pe 20 de­cembrie, la Sala Radio, unde, pentru al treilea an con­secutiv, vă veți întâlni cu trei mari artiste lirice din Ro­mânia, care și-au construit o spectaculoasă carieră în străinătate. Sopranele Elena Moșuc și Laura Tătulescu, împreună cu mezzosoprana Ruxandra Donose, sunt invitate pe scena bucureșteană pentru o gală extraor­dinară de Crăciun, intitulată "CELE TREI DIVE".
"Concertul celor «Trei Dive», ajuns la cea de-a treia ediție, este pentru mine o ocazie minunată de a întâmpina sărbătorile de iarnă cu o... sărbătoare a Operei! Un concert în care soliste românce vin de pe scenele lumii pentru a interpreta acasă cele mai fru­moase pagini de operă", declara mezzosoprana Ruxan­dra Donose, singura solistă constantă a edi­țiilor de până acum.

"One night tango"

În cadrul celei de a cincea ediții a "Con­certului de Anul Nou în Sibiu", anul aces­ta sunt invitați doi dintre cei mai apreciați dansatori și coregrafi români ai momentului, Răzvan Mazilu și Judith State. Ei vor prezenta spec­tacolul "One night tango". Evenimentul va avea loc pe 31 decembrie și 1 ianuarie, de la ora 19, în Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu, iar distribuția este în­tregită de originalul Trio instrumental "Accord Vibes", compus din Alexandru Anastasiu - vibrafon, Fernando Mihalache - acordeon și Bujor Stoicovici - contrabas.
Conceput special pentru momentul trecerii dintre ani, firul poveștii se țese din pasiunea pentru cunoscutul tango argentinian, filtrată printr-o viziune coregrafică mo­dernă și incitantă. O pătimașă poveste de dragoste prin­de contur sub pașii dansatorilor și se învolburează în interpretarea măiastră a muzicienilor.
Pe Răzvan Mazilu l-ați întâlnit adesea în paginile revistei noastre. Este un artist complet, care a impus și a popularizat, în rândul marelui public, pe scenele din România, dansul contemporan și teatrul-dans.
Judith State este o apariție în plină ascensiune, ca­racterizată de efervescență creativă și versatilitate în in­terpretare, grație cărora s-a impus cu succes în noul eșa­lon de dansatori români. După un stagiu la presti­gio­sul Broadway Dance Center din New York, un tur­neu în jurul lumii cu compania englezească "Belinda King Production", două proiecte în derulare, cu core­graful german Massimo Ge­rardi, și colaborări cu Tea­trul Odeon, Teatrul Național și Teatrul de Operetă din București, neobo­sita Judith State aduce o energie proas­pătă în dan­sul românesc.
Pentru a contura cadrul sonor perfect, muzicienii "Accord Vibes" au pornit de la parti­turile îndrăgitului com­pozitor argentinian As­tor Piazzolla, imaginând pen­tru fiecare piesă aranjamente originale.
(Pentru spectacol sunt dis­­ponibile două categorii de bile­te, cu prețuri de 50 și de 75 lei, ce se pot pro­cura de pe eventim.ro.)