Răspuns pentru IOAN D. - Bacău, F. AS 1097: "De un an am ticuri faciale supărătoare"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Cazul dvs. este puțin mai neobișnuit, prin faptul că ticurile faciale pe care le-ați do­bândit și care definesc, în mare parte, sindromul Tourette, debutează de obicei în copilărie, fiind mai rar întâlnite la persoanele de vârsta dvs. (28 de ani). Aceste ticuri sunt, de fapt, manierisme semivoluntare și se pot manifesta sub formă de grimase, tresăriri ale ochilor și gurii, răsucirea capului sau ridicarea repetitivă din umeri. Mișcările repetitive, habituale sau ale feței, nu sunt chiar volun­tare, dar sunt compulsive, ca niște nevoi urgente, asemănătoare, spre exemplu, cu nevoia imperioasă de scărpinare. Uneori, aceste ticuri pot fi reprimate, pentru ca, în final, să izbucnească totuși. Deși cauzele acestei afecțiuni rămân puțin cunoscute, se pare că acest gen de mișcări repe­titive au la origine un metabolism anormal, al unor neurotransmițători cerebrali. Fără îndoială, această tulburare este, adesea, mai mult frus­trantă decât gravă, chiar dacă stresul emoțional poa­te accentua ticurile și poate fixa atenția invo­luntară asupra lor. Este important să se știe că există anumite afecțiuni ce pot însoți sindromul Tourette, cum ar fi tulburarea obsesiv compulsivă, autismul, problemele de control al mâniei și, uneori, abilitățile sociale scăzute. Persoanele cu sindromul Tourette pot avea și perioade asimptomatice, pentru că, în mod obișnuit, manifestările să diminueze cu vârsta și, în final, să poată dispărea cu desăvârșire. Așa stând lucrurile, vă sfătuiesc să luați legătura cu un medic specialist neurolog, singurul în măsură să sta­bilească dacă aveți, într-adevăr, boala ticurilor, în funcție de istoricul familial și examinarea fizică sau, dacă este cazul să efectuați anumite teste necesare pentru excluderea altor afecțiuni.
Adesea, nu este nevoie de niciun tratament special pentru sindromul Tourette, însă, alteori, pot fi de folos mici cantități de agoniști dopaminergici de tipul brom­criptinei și pramipexolului. În cazul ticurilor ușoare, vi s-ar putea recomanda doze mici de clo­nidină, un medicament antidepresiv, sau de donaze­pam (antiepileptic). Doze mici de medicamente anti­psihotice (neuroleptice), ca de exemplu haloperidol, pinozide și flufenazina pot controla mai bine ticurile multiple, dar prezintă, totodată, și efecte adverse semnificative, fiind rezervate de obicei afecțiunilor mai severe.
Și medicina naturistă oferă remedii capabile să asigure un bun control asupra ticurilor, mai ales dacă se administrează în completarea medicației alopate. De aceea, în măsura în care se confirmă existența sin­dromului Tourette, vă rog să luați legătura cu mine în vederea stabilirii unei conduite terapeutice comple­men­tare.
Să auzim numai de bine!

Dr. MIHAELA A. POP - medic primar homeopat, București, tel. 0740/52/07/55, e-mail: ariana.pop@gmail.com

"Obosesc repede, sunt hipertensivă și depresivă"
(Răspuns pentru MARIA ENACHE - Buzău, F. AS 1097)


Episodul pe care l-ați descris, produs în urmă cu două luni, cu vertij, amețeli puternice și tulburări de echi­libru, poate fi explicat cel mai probabil ca fiind de natură vasculară, pe fondul aterosclerozei și hiper­tensiunii de care suferiți. To­mografia craniană pe care ați efectuat-o imediat după a fost foarte bine venită, întru­cât a clarificat diagnosticul (exclu­zând un proces de altă natu­ră). Cum stați cu glicemia, pen­tru că nu ați amintit nimic de ea? Oboseala, de­presia și anxietatea sunt urmările ace­lui episod de vertij.
Iată sfatul meu - com­pletați tratamentul alopat, indicat de medicul specialist, cu următoarele remedii:
* Tratament floral Bach (Aspen, Gorse, Mustard, Impatiens și Wild Rose) împotriva anxietății și apatiei.
* Tratament cu gemoderivate (extract din mlădițe de păducel și sânger) împotriva hi­pertensiunii și a fenomenelor trom­botice.
* Scădeți colesterolul, țineți die­tă și luați Crestor, Policosanol (ex­tract din trestie de zahăr) și ge­mo­derivate (extract din mlădițe de măs­lin și arțar). Pe măsură ce coles­terolul scade, scădeți și can­titatea de Crestor.
* Tratament homeopat constituțional, pe baza anamnezei, pentru care vă stau la dispoziție.
Toate aceste tratamente naturiste să fie de lungă durată și schimbate la 2-3 luni.
Succes și sănătate!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Urechile mi se înfundă și îmi vâjâie capul, iar tratamentele ORL și psihiatrice nu mă ajută"
(Răspuns pentru ELENA MĂNĂILĂ - Buzău, F. AS 1091)


Acufenele sau tinnitus (vâjâieli sau țiuituri în urechi) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) și obiective (sesizate atât de pacient, cât și de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcționale de dife­rite tipuri și localizări, care, în timp, pot duce la pierderea calității vieții (insom­nie, anxietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neu­rosenzorială, fiind percepute drept sune­te continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt însoțite de hipoacuzie neu­ro­­sen­zorială (slăbirea auzului), vertij, tulbu­rări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Stresul, hipertensiunea arte­rială, insuficiența circu­latorie vertebro-bazilară, diabetul zaharat sau expune­rea la zgomot și intemperii (din anamneză) pot fi cauza sau factorul favorizant în declanșarea acufe­nelor și tulburărilor de echilibru. În discuție intră și hi­pertonia musculaturii cefei din spondiloza cervi­cală, care modifică activitatea spontană a căilor ner­voase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, către nucleii auditivi cu apariția de vertij, hipoacuzie, acu­fene, cefalee. Cu tratament, prognosticul acufe­nelor simptomatice în cazul unui sindrom de coloană cervi­cală este bun (dispariția sau atenuarea zgo­motelor), însă fără tratament, cu cât perioada de evo­luție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin po­sibil ca acesta să dispară.
Tratamentul tinnitusului este complex, adesea individualizat, și se poate schematiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lumină infraroșie tip Sollux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medi­camentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilină/oxybral, vitaminele B1 și B6, mezotera­pie cu Gerovital H3, administrare orală de Ginkgo Biloba (Circulație cerebrală "Fares" - ceai) și Rivo­tril/Se­datif PC. Sunt utile procedeele psi­ho­terapeutice de tip: training autogen, terapie com­portamentală și aro­ma­terapie cu efect sedativ, seara la culcare, cu Ocna­sept (aerosol salin, 100% natural, cu extract din levănțică, busuioc, mentă, mușețel). "Ocnasept" poate fi comandat la tel/fax: 0269/21.78.61, tel. 0733/67.87.85, e-mail: sanmed@online. asconet.ro