Un fruct în Cartea recordurilor - GREPFRUITUL

Ilie Tudor
- Nu toată lumea apreciază aroma și gustul lui amărui, deși substanțele amare sunt un tonic și un detoxifiant extrem de puternic al organismului. Dar grepfruitul are mult mai multe de oferit. Calitățile sale nutritive și terapeutice nu încetează să uimească oamenii de știință, făcând obiectul a zeci de studii și chiar al unor controverse academice -

Scurt istoric

Acest fruct a apărut pe pământ cu doar două secole și jumătate în urmă, ca urmare a unei frumoase povești de dragoste între celebrul portocal și mai puțin cunos­cutul pomelo. Idila s-a desfășurat în luxuriantele insule Barbados, unde au fost plantate ambele specii, care astfel s-au întâlnit pentru prima oară. A fost - se pare - dragoste la prima vedere, iar din încrucișarea celor doi arbori a rezultat o specie nouă de pom fruc­tifer, nu prea înalt, cu fructe mari, de o culoare variind de la galben aprins la portocaliu-roșiatic. Multă vreme bota­niștii nici nu și-au dat seama că a apă­rut o nouă specie de pom fructifer, grepfruitul fiind confundat cu o va­rietate de pomelo. Abia prin 1856, un savant a descoperit că, de fapt, grep­fruitul este o nouă specie și a numit-o științific Citrus paradisi, adică citri­cele Paradisului. În ciuda numelui, oamenii nu s-au grăbit să guste din acest fruct, gustul său neobiș­nuit, amărui-acrișor-dulce-astringent, fiind contra­riant. Celebritatea a căpă­tat-o abia la începutul ani­lor '80, când în Statele Uni­te făcea furori o cură de slăbire cu acest fruct. Deja în acei ani, America se confrunta cu o primă epidemie de obezitate, iar grepfruitul a fost arma uti­lizată cu atât de mult succes contra acestui flagel, încât în New York-ul anului 1983 s-a consumat mai mult grepfruit decât roșii, ardei sau castraveți. Pe urmă, el a fost adoptat de industria alimentară, dar uitat de medici, pentru ca în ultimul deceniu citricele Paradi­su­lui să suscite din nou interes științific, de data aceasta mult mai puternic și mai de durată.

O farmacie într-un fruct

Ei bine, grepfruitul nu este o imensă colecție de minerale și de vitamine, așa cum poate ne-am aștepta. De fapt, el este constituit în proporție de aproximativ 90% din apă, la care se adaugă doar un pic de potasiu și vreo patru vitamine. E adevărat, totuși, că un grep­fruit de 200 de grame asigură necesarul de vitamina C pentru o zi întreagă (la o persoană sănătoasă și ne-expusă la poluare) și un sfert din necesarul de vitamina A. În rest, mai conține doar mici cantități din vita­minele B1 și B5 și cantități infime din alte vitamine din complexul B, vitamina E etc. Și atunci, de ce creează grepfruitul atâta vâlvă? Pentru că are în com­poziția sa niște substanțe prea puțin cunoscute, dar care fac adevărate minuni în organism: zeaxantina, de exemplu, ține departe bolile oculare și car­diace, în timp ce naringenina blochează dez­voltarea cancerului, iar spermidina ne men­ține tinerețea țesuturilor și ne mărește spe­ranța de viață. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, grepfruitul blochează cu încăpățânare și efi­ciență acțiunea a vreo 30 de medicamente chimice, motiv pentru care i-a exasperat pe conducătorii marilor companii farmaceutice, care l-au botezat "încurcă lume". Aceștia ignoră însă faptul că acest "încurcă lume" poate fi foarte util după tratamentele cu medicamente, fiind un fantastic mijloc de detoxifiere a organismului.

Cum administrăm grepfruitul

De la bun început, trebuie spus că grepfruitul, pentru a fi eficient, nu e bine să fie consumat cu zahăr sau alți îndulcitori, care i-ar diminua efectele benefice asupra pancreasului, tubului digestiv, metabolismului etc. El va fi consumat în stare cât mai naturală, fără îndulcitori și fără a fi preparat termic în vreun fel. Iată care sunt principalele sale moduri de administrare:

Grepfruitul ca atare
Se consumă după deco­jire, prin care însă nu tre­buie îndepărtat prea mult din pielița albă. Deși nu este foarte agreabilă la ve­dere și la gust, această pie­liță este foarte sănătoasă pen­tru organism. Dacă nu ur­mați un tratament cu me­dicamente de sinteză, nu există un moment anume al zilei pentru a consuma grep­­fruitul, care este efi­cient atât înainte de masă, cât și între mese. Trebuie ținut cont însă că pentru a vindeca anumite afecțiuni este ne­cesar să mărim mult doza și să stabilim un anu­mit interval de timp de administrare. Cu alte cu­vinte, avem nevoie de o cură, despre care vom vorbi în con­tinuare:

Cura cu grepfruit
A fost imaginată inițial pentru slăbit, dar se aplică și pentru detoxifiere, reglarea glicemiei, tratarea boli­lor renale etc. Zilnic se consumă câte 1-3 grepfruituri înainte de fiecare masă, cu aproximativ 15 minute. Per­soanele care vor să scadă în greutate vor consuma minimum 2 grepfruituri înainte de masă, în timp ce persoanele care nu doresc acest lucru nu vor consuma mai mult de un grepfruit. O cură cu grepfruit durează minimum 14 zile și maximum 21 de zile, urmate de 7-10 zile de pauză.

Sucul proaspăt de grepfruit
Se obține prin simpla stoarcere, făcută fie cu cla­sicul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de grepfruit tre­buie consumat proaspăt, stors cu cel mult 2 ore înainte de a fi băut - dacă se păstrează la temperatura camerei - și cu 6 ore înainte de a fi băut - dacă se păstrează la frigider. De regulă, se administrează pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă.

Grepfruitul și cancerul

Nu se știe încă de ce, dar grepfruitul este extrem de deranjant pentru o parte a industriei farmaceutice și a pleiadei de persoane cu diplome care o ser­vește. Deși este o sinteză miraculoasă de substanțe anti­oxidante și anti-mutagene, el a fost ignorat siste­matic, ba chiar a suferit și numeroase campanii de denigrare din partea "oamenilor de știință". S-a ajuns până acolo încât, în anul 2006, s-a emis ipo­teza că acest fruct ar putea crește riscul anumitor forme de cancer. Ei bine, se pare că această enor­mitate a fost picătura care a umplut paharul oame­nilor de știință onești, care au început o serie de stu­dii mult mai bine documentate și sistematice, publi­cate câțiva ani mai târziu. Concluzia: grepfruitul nu crește riscul de cancer, în schimb îl... scade. Consi­derabil! De fapt, este cunoscut faptul că persoanele care adoptă o dietă cu multe citrice au o incidență mult mai scăzută a cancerului de sân, de plămâni, de pancreas, de colon, de rect, de prostată. S-a con­statat, între altele, că există o proporție inversă între consumul de vitamina C, existentă în cantități în­semnate în grepfruit, dar și în lămâi și portocale, și apariția cancerului de stomac, de esofag și al cavi­tății bucale. Tot vitamina C are efecte de protecție contra acțiunii nocive a unor chimicale cancerigene cum sunt nitrozaminele. Apoi, o substanță prezentă în grepfruit (naringenina) are - conform unor studii de ultimă oră - un efect uimitor: pur și simplu re­pară ADN-ul care a suferit mutații, prevenind astfel transformarea celulelor normale în celule cance­roase. Toți agenții anticanceroși din grepfruit acțio­nează cel mai eficient atunci când este consumat fructul proaspăt, iar nu extractele mai mult sau mai puțin "naturale" din comerț. Concluzia este simplă: consumați măcar 1-2 fructe de grepfruit pe zi, pen­tru a ține la distanță boala secolului.

Grepfruitul și obezitatea

Dacă în cantități mici grepfruitul este un excelent stimulent al apetitului alimentar și al digestiei, administrat în doze mari, acest fruct se comportă ca un foarte eficient inhibitor al poftei de mâncare. Consumat înainte de masă, el reglea­ză între altele secreția de sucuri digestive și in­fluențează senzația de foame, inhibând-o. Adău­gați la aceasta faptul că grepfruitul are o valoare calorică infimă, că reglează glicemia și detoxifică tubul digestiv și veți obține o imagine ceva mai completă asupra acestui adevărat medicament de slăbit. Mai mult, grepfruitul stimulează tranzitul intestinal, favorizează eliminarea surplusului de apă din organism, iar datorită fibrelor pe care le conține, prelungește senzația de sațietate după ce am mâncat. Daca doriți să slăbiți, așadar, țineți cura cu grepfruit. Este adevărat că la început s-ar putea să nu vă placă gustul lui, dar dacă luăm în calcul și faptul că aceste fructe conțin vitamine și alți nutrienți cu efect întineritor, ajutându-ne să slăbim frumos și sănătos, s-ar putea să vă schim­bați părerea, în bine. Încercați o cură de trei săptă­mâni, timp în care veți consuma măcar câte două grepfruituri înaintea oricărei mese, oricât de mici.

Grepfruitul și bolile de rinichi

Este demonstat științific: un pahar de suc de grepfruit pe zi previne formarea sau refacerea pietre­lor la rinichi. De ce? Pentru că oxalații și urații sunt dizolvați, efectiv, de către acidul citric și alte sub­stanțe conținute în grepfruit, care alături de portocală este printre cele mai eficiente remedii contra pietrelor la rinichi. Ca atare, atât persoanelor care vor să pre­vină această afecțiune, cât și celor care au eliminat, pe cale naturală sau chirurgicală, calculi renali, le este recomandat să consume zilnic o jumătate de litru sau un litru de suc de grepfruit, portocale sau combinații ale celor două, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză. Apoi, persoanele care se confruntă frecvent cu infecții reno-urinare ar trebui să țină această cură cu suc de grepfruit sau portocală, care stimulează pu­ternic diureza și alcalinizează urina, ajutând la o acțiune mai eficientă a remediilor naturale antiin­fecțioase. De reținut, însă, că grepfruitul nu se admi­nistrează simultan cu antibioticele de sinteză, a căror acțiune o inhibă.

TRATAMENTE INTERNE

* Crizele biliare - sunt prevenite și tratate extraordinar de eficient de sucul proaspăt de grepfruit. Un pahar băut dimineața, pe stomacul gol, stimulează activitatea biliară, previne apariția tulburărilor diges­tive, a dispepsiei și a crizelor biliare. Administrat con­junctural, atunci când apar durerile și celelalte simp­tome specifice dischineziei biliare, are un efect puter­nic de deblocare a colecistului, stimulând vărsarea bilei în duoden. Persoanelor cu probleme biliare frec­vente le este recomandată cura cu suc de grepfruit, câte un pahar (200 ml) consumat cu jumătate de oră înainte de fiecare masă principală. Pe perioada sărbătorilor, când datorită hranei abundente și bogate în grăsimi vezica biliară este foarte solicitată, se vor consuma câte trei fructe pe zi, pentru a ne limita în mod natural apetitul și a evita abuzurile culinare, precum și tul­burările hepato-biliare care le însoțesc.
* Mahmureala - întreg cortegiul de simptome care apar după intoxicația alcoolică pot fi simplu și eficient tratate cu ajutorul sucului de grepfruit, din care se bea minimum un litru în 12 ore, fracționat în porții mici (câteva linguri la fiecare 30 de minute). Datorită substanțelor amare pe care le conține, grepfruitul are un foarte bun efect drenor, fiind un stimulent al ficatului, în timp ce substanțele din familia aspirinei con­ținute de el vor diminua durerea de cap, iar sub­stan­țele volatile vor tăia senzația de greață. Se pare că grep­fruitul blochează parțial acțiunea nocivă a al­coolului asupra sistemului nervos, prevenind într-o anu­mită măsură dependența.
* Constipația - un remediu simplu împotriva acestei afecțiuni este consumarea a 1-2 fructe de grepfruit înaintea mesei de dimineață. Acest tratament simplu detoxifică și stimulează activitatea enzimatică la nivelul intestinului. Suplimentar, se poate bea între mese câte un pahar de suc de grepfruit, care îmbu­nă­tă­țește peristaltismul tubului digestiv, fiind indicat în constipația atonă.
* Avitaminoza - deși nu este foarte bogat în vita­mine, grepfruitul are un mare atu: nutrienții pe care îi conține sunt foarte ușor de asimilat de către orga­nism. Din acest motiv, împreună cu celelalte citrice, el are - în opinia specialiștilor - un efect de creștere a concentrației de vitamine din sânge mai bun decât legumele. Aceasta este și concluzia unui studiu realizat de un grup de medici olandezi asupra unui grup de copii anemici, cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani. Chiar dacă vitamina A, vitamina C și vitaminele din com­plexul B sunt într-o concentrație nu foarte mare în grepfruit, criteriul principal în utilizarea terapeutică a acestor fructe este faptul că substanțele nutritive din ele sunt absorbite cu o mult mai mare eficiență decât cele din legume. Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 1-2 asemenea fructe pe zi este benefică pentru orga­nism, compensând deficitul de vitamine și combătând eficient și alte probleme conexe, cum ar fi ane­mia, astenia, lipsa de tonus fizic și psihic etc.
* Colesterolul și glicemia crescute - se țin cure de minimum 3 săptămâni, timp în care se consumă jumătate de kilogram - un kilogram de grepfruit pe zi. Fibrele alimentare din compo­ziția sa împiedică în bună măsură asimilarea grăsimilor saturate, în timp ce aportul masiv de vitamina C și A din aceste fructe previne oxi­darea colesterolului rău (LDL) și depunerea sa pe pereții vaselor de sânge. La rândul său, gli­cemia este ținută sub control de către flavo­noidele din grepfruit, care încetinesc ritmul eliberării glucozei în sânge, prevenind astfel apariția hipergli­cemiei și a diabetului.
* Tromboflebita - se consumă zilnic câte 750 ml de suc proaspăt de grepfruit, însă obținut prin mixarea miezului, și nu prin stoarcere. Mixul de grep­fruit poate fi eventual combinat cu puțin suc de porto­cale, pentru a fi mai ușor de suportat ca gust. Acest preparat are puternice efecte antiinflamatoare venoase și previne formarea trombilor, ajutând la eliminarea celor existenți. O cură durează zece zile și va fi urmată de minimum 7 zile de pauză, după care se poate relua.
* Răcelile (infecțiile gripale) - se bea trei zile la rând câte o jumătate de litru de suc proaspăt stors de grepfruit, în reprize. Remediul este și mai eficient dacă se pune în el suc de portocale, în proporții egale. Sucul de grepfruit are efecte antiinfecțioase, stimulează imunitatea prin concentrația mare de vitamina C. De asemenea, ameliorează anumite simptome ale gripei, cum ar fi durerile de cap, durerile muscu­lare, senzația de vertij, astenia. Aceas­ta, deoarece grepfruitul con­ține niște derivați ai acidului salicilic, sub­stanțe cu o acțiune foarte asemănătoare cu aspirina, dar fără efectele adverse ale acesteia.
* Îmbătrâ­ni­rea prematură - studii făcute în Statele Uni­te au identificat două substanțe în grepfruit care au un efect puternic anti-îmbătrânire: prima este naringenina, care previne degenerarea ADN-ului celular și îl repară pe cel afec­tat de către acțiunea radicalilor liberi, iar cea de a doua, spermidina, ajută, între altele, la menținerea sănătății sistemului nervos, protejând în special memoria. Mai mulți nutrienți din acest fruct ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv și a vaselor de sânge, precum și a tonusului muscular. Pe timpul sezonului rece, se țin tratamente de până la trei săptămâni, timp în care se consumă jumătate de kilogram de grepfruit pe zi, minimum.

FRUMUSEȚE

* Tenul gras, seboreic - se taie o felie de grep­fruit, se scot din ea eventualii sâmburi, iar apoi se masea­ză cu pulpa fructului tenul curățat în prealabil cu puțină apă căl­­duță. Se repetă operația în fiecare zi, ceea ce va face ca tenul să devină mai curat, mai strălucitor și pielea mai elastică.
* Acnee - atunci când transpirăm, iar pielea este mai expusă la erupțiile acneice, se curăță, înainte de duș, zo­nele susceptibile la apariția acestei afecțiuni cu ajuto­rul unor felii de grepfruit. Pielea se va șterge în mai multe rân­duri cu pulpa și coaja fructului, apoi se va lăsa să se usuce timp de 5-10 minute, după care se va clăti cu apă călduță. Sucul de grepfruit desfundă și ajută la închi­derea în mod natural a porilor, iar coaja grepfruitului are o acțiune antiseptică puternică, prevenind infectarea cana­lelor seboreice.

Precauții la administrarea grepfruitului

Principala precauție la adminis­trarea acestui fruct se referă la faptul că, adesea, coaja sa este tratată chi­mic, în scopul conservării sau pentru colo­ra­rea sa. De regulă, sub­stanțele chimice de pe coa­ja grepfruitului sunt lipi­cioase și lasă pe un șervetel alb ur­me roșietic-porto­calii, iar în cazul substanțelor de conser­vare, e posi­bil ca acestea să fie gălbui-ce­nușii. Directivele UE cer ca pe am­balajul fructelor să se scrie ex­pli­cit dacă au fost sau nu tra­tate chi­mic și dacă da, cu ce substanțe, însă România este printre foarte puți­nele țări în care această directivă NU este aplicată. De aceea, înainte de a decoji un grepfruit, este bine să-i spălați foarte bine coaja sub jet de apă și, even­tual, cu o perie, în caz contrar putându-se contamina mâi­nile și apoi fructul cu substanțele chimice nocive sus-mențio­nate.

Contraindicații la administrarea grepfruitului

Unul dintre cele mai puternice "medicamente" con­ținute de către grepfruit, adică naringenina, are pe lângă efectele sale antitumorale, antivirale și antioxidante, și o proprietate extrem de neplăcută - inactivează medica­mentele. Și este atât de eficientă în blocarea activității substanțelor de sinteză, încât este contraindicat să se con­sume grepfruit cu trei ore înainte sau după ce admi­nistrăm antibiotice, medicamente contra colesterolului și a diabetului, pentru potență, diuretice, antiinfla­ma­toare, antitumorale etc. Există și cazuri în care grep­fruitul, în combinație cu medicamentele chimice (nu și cele naturale!), a dat reacții adverse severe, cum ar fi du­reri gastrice, sângerări gastrice, stări de vomă, convulsii. Din acest motiv, este bine ca acest fruct să nu fie com­binat cu nici un fel de medicament de sinteză, ci doar cu cele naturale, pentru care nu există nici o contraindicație.