O nouă viziune asupra noului an (I) - 2014, ANUL MARILOR DECIZII

Gilda Fildan
- E vremea marilor schimbări. Planeta Saturn se află în Scorpion și impune claritate și consecvență. Va trebui să luăm hotărâri care s-ar putea să ne schimbe viața. Cine își ia această răspundere va câștiga -

Interpretările zodiacale pentru anul ce tocmai a început sunt diferite. În vreme ce unele dintre ele vorbesc despre un veritabil război stelar, alte­le prezic un an energic și echilibrat, care ne va pune în fața unor decizii fundamentale. Este și cazul variantei pe care v-o prezentăm, preluată dintr-o revistă de spe­cialitate germană. Depinde de dvs., dacă vă veți recu­noaște în ea sau nu.

BERBEC
(21 martie-20 aprilie)


Un nou elan în iubire și în carieră
În primul moment, se pare că nimic nu funcționează pentru dvs. în 2014. Asta vă enervează, fiindcă nu puteți suferi ca totul în jur să fie inert și căldicel. V-ați născut sub cel dintâi semn al zodiacului, așadar, vă caracteri­zează inițiativa, neastâm­pă­rul la start, plăcerea de a porni la atac încă înainte ca ceilalți să se trezească din somn. Deviza dvs. este: "Cu toată forța îna­inte!". Iar asta n-are de-a face cu agre­sivitatea pe care unii i-o re­pro­șează Berbecului. Nu vă atrag doar viziunile gran­dioase, ci și demersu­rile mă­runte, ușor naive - deli­cate și to­tuși pline de curaj, cum sunt primele plante ce lup­tă să iasă la lu­mină prin pămân­tul încă în­ghețat, în intervalul în care v-ați năs­cut dvs. Exact asta aveți de în­vățat, vreme de șase luni, în 2014: să aveți răbdare, să nu por­niți la drum, ci să acumulați deocamdată forță și idei, pen­tru ca, la finele acestei peri­oade de aparentă lâncezeală, să fiți pregătit pentru ceea ce va fi nou. Prea fad pentru o existență de berbec? Rutina și mărunți­șu­rile zilnice v-au displăcut întotdea­una. În același timp, sunteți mai vulnerabili decât ați vrea să recu­noașteți. Dar, îndată ce v-ați fixat o țintă, puteți deveni surprin­zător de blând.
Deja în martie, veți trăi iubirea altfel decât de obicei - și anume, ca pe un sentiment cald, de fericire, deși în exterior nu se va schimba nimic. Dacă vor apărea deza­corduri în relație, discuțiile lămuritoare vor fi atât de pașnice, încât nu vor provoca suferință. Totuși, dvs. stați ca pe ghimpi. Aveți nevoie de acțiune. Și de o armă de luptă. Vreți să ardeți ca o flacără. Rutina prelungită vă sufocă elanul.
De la mijlocul lui iulie, apar schimbări benefice. Din nou, un succes vizibil! Astrele vă fac promisiuni fru­­moase: veți fi avansat, ceea ce în­seam­nă și bani mai mulți. Sunteți soli­citat ca îndrumător. În cazul în care vă deschideți o firmă, contractele nu vor întârzia. Vă redo­bândiți energia. Și, odată cu ea, carisma ero­tică. Ber­becii singuri vorbesc mai mult ca de obicei des­pre că­sătorie (căci și asta tre­buie spus: Berbecii sunt mult mai ro­man­tici decât par), iar în cupluri se flir­tează in­tens. Reți­nerile și imobilitatea dis­par. Acum trebuie să fiți atent ca pofta de viață și de acțiune să nu vă ardă cumva siguran­țele. Însă nu încli­nați spre ges­turi pripite și superficiale. Nu vă simțiți supus la pre­siuni, ci total liber. Dacă lu­crați în publici­tate, veți fi mai apre­ciat ca oricând. Această siguranță de sine aduce inspirație și rela­xare în viața dvs.
Septembrie va deveni cea mai fier­binte lună a iu­bi­rii. Aventurierul din dvs. își dez­văluie latura romantică, visează chiar să pună luceferi în palma iubitei. Dar și în rest, anul vă rezervă întâlniri rodnice. De exemplu, o colaborare deosebit de con­struc­tivă și eficientă cu o Ba­lanță, poate și cu un Leu, care vă va încuraja să faceți schimbări esen­țiale în viața dvs. Ast­fel, este posibil ca, la sfârșitul anului 2014, să vă rupeți cu totul de trecut - în profesie, ca și în iubire. Și se prea poate ca asta să nu vă întris­teze, ci să răsuflați ușurat.

TAUR
(21 aprilie - 20 mai)


Viața are din nou gustul succesului
Nu vă numărați printre zodiile care iau decizii prea ușor. Aveți nevoie de timp ca să decideți între "da" și "nu". Vreți să alegeți cum e mai bine. Dacă alternativele nu promit suficient suc­ces, mai bine renunțați la decizii. Așa se explică faptul că în primele luni ale anului vă aflați în expec­ta­tivă. Până în mai, nu vă veți concentra suficient la ceea ce aveți de făcut - fie că e vorba de pro­fesie, fie de probleme sentimentale. Și nici nu va fi necesar să parcurgeți agenda astrologică a unui an gu­vernat de Saturn, în care vi se cere un bilanț riguros al vieții, deoarece veți ști și singur că unele lucruri nu merg deloc bine. Prea puțin entuziasm când vă apucați de muncă. Prea mare apetență pentru distracții și pentru căile cele mai ușoare. Aceeași dezordine în sentimente ca și în hârtiile de pe birou. Și, dacă interpretăm corect previziunile astrelor, vor exista și unele complicații în dragoste, poate chiar veți duce în secret o viață dublă.
Prin urmare, începând chiar de acum, aveți multe de debarasat și multe de pus la locul lor în viața dvs. S-ar zice că în ultimul timp n-ați nimerit cadența corec­tă, deși, în general, sunteți o persoană extrem de realis­tă, prudentă, perfect organizată și cu picioarele pe pă­mânt. Câtă vreme extrasele de cont sunt în ordine, taurii nu prea înclină să-și analizeze viața. O fac abia atunci când se aleg cu vânătăi și juli­turi - din cauza unor și­cane, a necazurilor cu șefii, a certurilor din familie sau a propriilor stări depresive.
S-ar putea ca și dvs. să purtați până în apri­lie 2014 masca vese­liei, deși îndoieli tot mai mari vă tulbură liniștea. Dar veți ieși cu bine la li­man, nu numai fiindcă Jupiter vă oferă mereu clipe de fericire neaș­tep­tată, ci în primul rând pentru că un taur tipic se află necontenit în căutarea echilibrului dintre sâr­guin­ță și bu­cu­ria simțurilor. În cele din urmă, veți ve­dea: cine reușește, pâ­nă la înce­putul lui mai, cel mai târziu, să fie mai ordo­nat la muncă și mai serios în iu­bire va avea parte de o mulțime de schimbări minunate.
În mai, veți trăi mo­mente de mare satis­facție la ser­viciu, vă veți simți omul potrivit la locul și timpul potri­vit (că tot veni vorba, poate ați mai putea face unele retu­șuri la punctualitate). În iu­nie, urmează o perioadă magică în iubire, cu inima în galop, la cei singuri, și cu sentimentul mângâietor de apartenență reciprocă, la cupluri.
Și chiar dacă nu veți fi cu totul scutit de griji, viața va căpăta mereu mai mult, de la o lună la alta, gustul succesului. Vor ieși în evidență toate trăsăturile pozitive ale taurului: încredere în sine, stabilitate, destoinicie, răbdare, simț artistic, veselie, dragoste de natură. Chiar dacă se va întâmpla să treceți printr-un faliment, vă vor intra mai mulți bani în casă. Și, în sfârșit, veți îndrăzni din nou să visați la acele lucruri la care n-ați renunțat niciodată: să vă odihniți întins pe iarbă, cu gândurile aiurea, să fiți și un pic sentimental, dar totodată să nu vă scăpați din ochi agoniseala de-o viață. Și, de asemenea, să fiți un partener fidel și generos. Însă nu se știe sigur dacă, la capătul anului 2014, vorbim de iubirea veche sau de una nouă.

GEMENI
(21 mai-21 iunie)


Puneți-vă centura! Zborul dvs. la mare înălțime continuă
Dacă în anul care tocmai a început vă veți privi în oglindă, veți vedea o per­sonalitate fascinan­tă: pe dvs. înșivă, res­pectiv, ce­lălalt geamăn, pe care de regulă îl ți­neți la distanță și de aceea nu-l cunoaș­teți prea bine. Așadar, o pri­­vire autocritică asu­pra propriei persoa­ne vă va descoperi unele lucruri care vă vor irita, însă pe de altă parte, vă vor face și mai atră­gător de­cât până acum pentru cei din jur, în a doua jumătate a anului 2014. Și așa vi se va îndeplini iarăși visul de a fi iubit și admirat. Căci, în ultima vre­me, v-ați temut că aplau­zele din jurul dvs. s-au stins pen­tru totdeauna.
Ați resimțit drama­tic lipsa confirmării din afară, care constituie pentru dvs. un stimu­lent prețios. Însă în 2014, vă veți continua netulburat evoluția pe orbita suc­cesului, chiar dacă le lăsați celorlalți impresia că sunteți mai fragil, mai romantic, mai prevenitor, cucerindu-i to­tuși cu principalele dvs. calități: plurivalența sclipi­toare și gândirea logică.
Trebuie să fie uneori greu de suportat acest senti­ment de conviețuire a cel puțin două ființe într-una sin­gură. O persoană care abordează realitatea în spirit analitic și alta care se încrede în intuiția ei, luând câteo­dată decizii foarte rapide, ce pot părea superficiale. Chiar și cei care vă iubesc sunt adesea uimiți de repezi­ciunea cu care le oferiți sau le retrageți afecțiunea. De ce procedați astfel? Pentru că gemenii se tem cumplit de o implicare afectivă prea mare.
Nici respectarea unor principii inflexibile nu vi se potrivește, ci vă face să vă simțiți încorsetat. În schimb, iubiți impetuozitatea Berbecului, mărinimia Leului, im­previzibilitatea excentrică a Vărsătorului, dar încă mai mult aspirația spre înălțimi a Săgetătorului.
E greu de presupus că nu veți acorda și dvs. mai multă atenție iubirii în 2014. Dorurile reprimate vor izbucni și își vor spune cuvântul. Nu veți mai transfera în plan abstract toate întâmplările din jurul dvs. Vi se vor redeștepta amintiri din copilărie. Veți găsi curajul de a vorbi deschis despre tainele inimii dvs., fără nuanța ironică pe care o folosiți de obicei drept scut. Astrologii au tras concluzia că aceasta se poate finaliza cu o căsă­torie, poate chiar cu dorința de a avea un copil.
Începând din iulie, vă puteți aștepta la o nouă as­cen­siune profesională și mult succes în context social. Principalele planete s-au hotărât să vă răsfețe: Marte în­deamnă încă din luna martie cuplurile să petreacă mai mult timp împreună, iar persoanele singure vor începe să se gândească la o logodnă. În cursul verii, Uranus le va transforma tuturor îngândurările saturniene în spe­ranțe dulci.
Din septembrie, Jupiter contribuie și el cu șanse de reușită, dacă vă căutați o locuință sau vă gândiți la un nou proiect. Pe când în februarie aveați nevoie de două-trei încercări până să duceți un lucru la bun sfârșit, acum par să fie puse jaloanele pentru un viitor lipsit de probleme. Și, într-adevăr, prietenii și colegii vă privesc cu alți ochi. Din octombrie, vă veți îmbăta, pur și sim­plu, de fericire. Asemenea sentimente le-ați fi luat în ze­flemea altădată.

RAC
(22 iunie-22 iulie)


Atâtea șanse n-ați mai avut nicicând!
Starea de spirit a unui Rac este rareori stabilă. Oricât de promițător pare să fie pentru dvs. anul 2014, toc­­mai fiindcă urcați la o altitudine impresionantă, vă înspăimântă gândul că de acolo, de sus, căderea poate fi mult mai pericu­loasă. De aceea, vă doriți să aveți cât mai curând un teren sigur sub picioare. Iar dacă ați ajuns la locul râvnit, pe o plajă însorită ori în șezlongul confor­tabil de acasă, vă visați iarăși în altă parte, fiindcă inactivitatea permite gân­durilor tulburi să vă copleșeas­că. Uneori vă precipi­tați să vă faceți bagajul doar fiind­că telefonul dvs. mobil a rămas mut. Fără comu­nicarea perma­nentă cu cei dragi, vă simțiți pierdut.
Nici nu e de mirare: micul crustaceu de la care pro­vine numele zodiei dvs. poartă am­prenta unei dualități: el nu e propriu-zis un lo­cui­tor al apelor, dar nici al usca­tului, și se crede mereu împresurat de inamici. Înain­tează prudent - trei pași înainte, doi pași înapoi - și nu se deplasează niciodată direct către ținta lui, ci pe oco­lite, pentru a-și păcăli eventualii urmări­tori în privința direcției în care merge.
Acest model comportamental nu vă este necunos­cut. Dvs. sunteți un om deosebit de sensibil, nu părăsiți niciodată pe cineva la nevoie, sunteți capabil, imagi­na­tiv, foarte atașat de familie și de prieteni, vă puteți distra ușor invitații o seară întreagă cu anecdotele dvs. - și în același timp, vă urmărește perpetuu convingerea pesi­mistă că la capătul drumului vă pândește un dezastru inevitabil.
Însă acum aveți în față un an care vă promite o feri­cire perfectă, până în vară, iar apoi o perioadă de echi­libru interior. Cum îl veți întâmpina pe 2014? Unii as­tro­logi prevăd că veți deține primul loc în clasamen­tul șanselor, deoarece vă bucurați de atenția unor planete bine­voitoare. Chiar și Saturn vă protejează. În alte pre­dicții se subliniază faptul că dvs. înșivă vă prile­juiți aceste șanse, printr-o hărnicie și o putere de rezis­tență ieșite din comun.
Trebuie adăugat că rareori ați avut perspective atât de bune în iubire. În luna iunie, veți trăi aievea un basm. În august, inima vă va tresălta de fericire, pentru că fie va începe o poveste fantastică de dragoste, fie partene­rul ideal, pe care l-ați găsit mai demult, vă va da sentimentul că puteți conta pe el până la sfârșitul vieții. În plan erotic, lucrurile funcționează întotdeauna bine cu persoana în care aveți încredere. Peștii și Fecioarele se vor număra printre favoriții dvs. în 2014, deoarece veți avea sentimentul că iubirea lor nu vă limitează li­bertatea. Racii doresc să-și păstreze mobilitatea - inclu­siv mentală - așa încât le face plăcere, în primul rând, compania unor oameni care îi stimulează intelec­tual.
La un moment dat, veți admite, totuși, că, în pofida temerilor care vă bântuie, ați ajuns într-o etapă minu­nată a vieții dvs. Succesul vă e asigurat. Cariera avan­sează, în special pentru Racii tineri. Cei maturi își dau seama cât sunt de apreciați. Șefii vă încredințează cele mai importante sarcini. Prietenii vă socotesc un om cam ciudat, dar serios și de nădejde. Vă simțiți în cămi­nul dvs. ca într-un cuib cald. Și aveți întotdeauna la înde­mână umorul dvs. rafinat, care vă salvează de des­cu­rajare, în clipele când vi se strecoară iarăși în suflet teama că unul sau altul ar putea să vă pună piedici, să vă trădeze, sau să mimeze o afecțiune bazată pe interes.

LEU
(23 iulie-23 august)


Primiți cadou un plan al fericirii
Acesta va fi un an neobișnuit pentru dvs. Veți trăi momente în care, aparent, totul va stagna. În iubire, ca și în profesie. Totuși, din această acalmie vor rezulta mari realizări. Din când în când, vă va enerva faptul că, din direcții neașteptate, se vor ivi dezamăgiri ce vă vor întuneca viața de toate zilele. Tocmai ați sperat că evenimentele din existența dvs. se vor pune în mișcare. V-ați dorit să navigați pe o ambarcațiune de curse, nu pe o iolă - și vă pomeniți că o simplă rafală de vânt vă doboară catargul...
Uluitor este însă faptul că orice se întâmplă pare să facă parte dintr-un plan vast al fericirii. Cândva, mai târziu, recapitulând anul 2014, veți observa că nicio­dată până acum nu s-au pus atâtea jaloane pentru viito­rul dvs. ca în această perioadă.
Întrucât aproape toate forțele cosmice dăruiesc leilor numai lucruri bune, nu vă va lipsi nimic. În viața dvs. își va face apariția omul la care ați visat mereu - fie iubirea cea mare și adevărată, fie un mecena sau un partener de afaceri care vă ridică ideile și aptitudinile la un nivel superior, ce v-ar fi fost inaccesibil fără ajutorul lui. Soluțiile pentru toate aspirațiile dvs. sunt mai aproape decât au fost vreodată.
Vă întrebați, neîncrezător, ce caută în acest joc favorabil al destinului o dispută cu prietenii, poate chiar o trădare în dragoste? În 2014, v-am sfătui să vă pu­neți întrebările invers: nu era în sfârșit timpul să faceți niște clarificări, eventual să lăsați mintea să vor­bească în locul inimii și să trageți o linie de final? Une­le cupluri trăiesc astfel o renaștere a iubirii lor. Și chiar dacă s-ar ajunge la o ruptură: câteodată, despărțirea are sensul unei eliberări. Ceva asemănător li se întâmplă și persoanelor singure: poate că la începutul anului, situaț­ia nu e tocmai încurajatoare în relația actuală, însă pentru luna martie, se anunță debutul unei schimbări. O iubire se sfârșește, alta începe. Mai întâi discret, apoi cu mai multă forță și, cel mai târziu în august, inima dvs. va arde vâlvătaie. Va fi minunat. Bucurați-vă din plin de darurile vieții.
Dacă un om - bărbat sau femeie - are talentul de a face dintr-o iubire ceva grandios și magic, dvs. sunteți acela. Aveți generozitatea necesară, știți să oferiți protecție și să dați persoa­nei iubite sentimentul că i se deschide în față un viitor splendid. Firește, uneori e dificil să nu de­cepționezi pe cineva că­ruia i-ai creat asemenea așteptări. Dar în 2014, dvs. inspirați atâta încre­dere și siguranță încât se vor apropia de dvs. și oameni care vă vor ajuta să aveți succes profe­sional și social. Vă vor fi prețuite înzestrarea, ideile și, de asemenea, prestanța cu care vă pricepeți să susțineți proiecte umanitare. Deci, aruncați peste bord toate grijile mărunte în 2014. Păstrați-vă calmul. E mare nevoie de personalități cu stil, pe care oamenii să le poată admira. De la 15 iulie, vă veți afla într-un progres continuu. Iar astrele vă promit că tot ce vi s-a întâmplat parcă de la sine va deveni o temelie solidă a viitorului dumneavostră.

FECIOARĂ
(24 august-23 septembrie)


O porție suplimentară de poftă de viață
Încă sunteți încordat. Au existat unele lucruri noi în viața dvs. și e posibil ca anumite evenimente să vă fi făcut să vă ascundeți sub plapumă, ca un copil pă­răsit. Bucurați-vă: în 2014 veți beneficia de atâția protectori, încât veți avea din nou chef să dansați. Astrele au, într-adevăr, cele mai bune intenții. Planeta fericiri, Ju­piter, vă sprijină cu o cascadă de șanse ne­așteptate. Neptun vă va alunga toată crisparea. Chiar și temutul Saturn se va purta grijuliu cu dvs. Într-un cuvânt: veți rede­veni cel dintotdeauna - re­zervat, ce-i drept, cerebral, însă și dispus să slăbiți frâiele din când în când. Știți, doar, că exu­beranța vă prinde de minune, toc­mai fiindcă lumea așteaptă de la dvs. să fiți o întrupare a tuturor virtuților. Nu vă temeți să-i surprindeți pe cei din jur. Arătați-le că sunteți în stare nu numai să dansați o învârtită fierbinte, dar și să deșteptați visuri tainice, alunecând în ritm de tango pe parchet.
De mult n-ați mai avut o asemenea încredere în sine. Veți izbuti din nou să gestionați cu calm even­tualele accidente de parcurs. Cu viziunea dvs. realistă, știți mai bine ca oricine altcineva că nimic nu e perfect pe lumea asta.
În 2014, veți avea convingerea nestrămutată că, în clipa când s-a închis o ușă, se va deschide alta și există suficiente motive să adoptați o astfel de atitudine și în iubire. Deja, începutul de an vă îndeamnă să vă apro­piați de oameni, făcând uz de tot farmecul dvs. per­sonal. Chiar dacă, în martie mai ales, veți reacționa cu un refuz prompt la avansurile sentimentale - aceasta vă creează o aură de seducător, care face să bată mai repede, în special, inimile Capricornilor, căci o asemenea combinație de sobrietate și pasiune ascunsă este irezistibilă pentru persoanele născute în ianuarie. S-ar putea ca și un Berbec să-și dispute favorurile dvs., ceea ce nu e rău, căci el vă poate face, ca nimeni altul, să vă depășiți reținerile. Nativii din Taur vă admiră dintotdeauna, numai că în 2014 vor fi incapabili să vă insufle optimism, având ei înșiși nevoie de consolare.
Câteva zile din mai vor fi atât de îmbătătoare, încât tot ce vi se va întâmpla atunci va fi minunat. Însă, deo­camdată, pare să vă preocupe exclusiv cariera. Totuși, din octombrie, vă veți da seama că se anunță și în iubire ceva de durată.
Faptul că vă concentrați mai mult pe succesul pro­fesional și material corespunde profilului dvs. psiho­logic. Pur și simplu, nu puteți fi altfel, trebuie să vă osteniți metodic, cu ordine și disciplină, pentru a vă asigura un viitor confortabil. Roadele vor fi excelente în 2014: din punct de vedere material, nu vă puteți dori mai mult. În plan profesional, trendul ascendent va continua și în 2015. Potențialul dvs. va crește continuu, deoarece niciun alt semn zodiacal nu acționează atât de sistematic și chibzuit și nu este așa avid de cunoaș­tere. Însă dvs. primiți și o porție suplimentară de poftă de viață: vă veți simți într-atât de bine în pielea dvs., încât veți tolera câteodată și puțină dezordine - în bucătărie, în e-mail-uri, chiar și în suflet. Grozav! Nu vă vine să credeți câtă lume e încântată de așa ceva.