Curățarea sângelui după sărbătorile iernii

Elena Josan
S-au dus sărbătorile cu mesele lor copioase și cu datul paharelor peste cap.

Mahmureala s-a întins peste România ca ceața. E vremea mus­trărilor și a jurămintelor că nu se va mai repeta nicio­dată. Organismul ne clocotește de deșeuri pe care se străduiește, gâfâind, să le lepede. E cazul să facem ceva. O curățenie mare, la fel ca în casă, pentru a dinamiza circulația sângelui și a ne oxigena. Și nu e vorba doar de hipertensiune, de atacul de cord sau de un accident vascular cerebral. Din cauza înfundării va­se­lor de sânge suferă la fel de mult și picioarele. Mer­gând pe stradă, simțim dureri insuportabile la mușchii pulpelor. După o scurtă pauză, durerea cedează, dar apoi începe să se repete mai des, coboară mai jos și în­cep să ne amor­țească tălpile. Îngustarea vaselor de sân­ge de la picioare degradează alimentarea țesutului mus­cular, care trans­mite semnale sub formă de durere. Ca să preveniți afec­tarea ar­te­relor, începeți obligatoriu curățarea va­selor sanguine. Rezultatele sunt spec­taculoase: ele de­vin elas­tice, pro­voa­că întinerirea între­gului corp, se îmbu­nătățesc vederea și auzul, starea tractului gastro-intes­tinal, a plămânilor, a nasului și a sinusurilor, scade ris­cul accidentului vascular-cere­bral.

Începeți cu ficatul

Starea vaselor de sânge depinde de starea ficatului, de aceea, se recoman­dă, vreme de 5-7 zile, o cură de ierburi cu efect colagog. Puteți alege una din variantele următoare.
* Tinctură de păpădie - este o rețetă foarte utilă, datorită multiplelor sale efecte radicale. E bine s-o aveți mereu la îndemână. Rețeta: Se iau 4-5 rădăcini și 4-5 frunze de păpădie, se toacă mărunt și se macerează în 0,5 l țuică, timp de 7 zile, la răcoare și întu­neric. Periodic se agită. Apoi se stre­coară și se păstrează în frigider. Se bea tinctura strecurată, de 3 ori pe zi, câte 25 picături, cu 30 de minute înainte de masă. O cură durează 2-4 luni, în funcție de starea vaselor. De regulă, se prepară un litru de tinctură. Cura se face câte o lună, cu pauză de 7 zile.
* Tinctură de floarea-soarelui - Se amestecă o frunză tocată, petalele de la o pălărie de floarea-soarelui și o mână de semințe curățate și râșnite. Se macerează totul în 500 ml țuică. Se administrează ca în rețeta precedentă, timp de 3-4 luni, cu pauze.
* Usturoi și lămâie - 2 lămâi se spală cu apă clocotită, se taie, se curăță de semințe și se dau prin mașina de tocat, cu tot cu coajă. Se curăță și se toacă 2 căpățâni de usturoi, se amestecă cu lămâia și cu 500 g miere de albine. Borcanul cu amestec se ține la frigider. Se mănâncă câte o linguriță, dimineața și seara, înainte de masă. Concomitent cu curățarea vaselor, este o pro­filaxie eficientă pentru deficitul de vitamine din timpul iernii, atunci când organismul are nevoie de sprijin pentru a consolida sistemul imunitar slăbit.
* Amestecuri de plante - 1. Se amestecă câte 6 linguri de podbal, sunătoare și fructe de măceș, câte 3 linguri de talpa-gâștii, semințe de mărar și frunze de fragi. Se ia o lingură din acest amestec și se infuzează în 250 ml de apă fierbinte, timp de 40 minute. Infuzia strecurată se bea în 3 reprize, înainte de mese, în cure de 27 zile, cu pauze de 7 zile.
2. Se amestecă câte 6 linguri de mentă, sunătoare și coada-calului, 3 linguri rădăcină de păpădie, 4 linguri frunze de sălcioară și câte 2 linguri de păducel și scoruș de munte. Se prepară ceaiul ca în rețeta precedentă. (Sunătoarea nu e recomandată persoanelor cu tensiune arterială crescută.)

Curățarea vaselor de sânge

Rețete simple


* Decoct de mesteacăn - se toarnă un pahar de apă fierbinte peste 10 g de muguri râșniți de mesteacăn, se pun la fiert timp de 15 minute, se strecoară, și dacă a rămas mai puțină apă, se mai toarnă, ca să se ajungă la nivelul inițial. Se bea câte o lingură, cu 30 de minute înainte de masă, de 3-4 ori pe zi.
Puteți prepara o infuzie și din frunze de mesteacăn: 10-15 g de frunze tocate mărunt se infuzează în 200 ml de apă clocotită, timp de 4-5 ore. Se bea strecurat, câte o lingură de 4-5 ori pe zi.
* Iarbă-mare - se toarnă un pahar de apă fierbinte peste 20 g de rădăcini zdrobite. Se fierbe 30 minute pe foc mic, apoi se strecoară. Se beau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
* Fragi - se toarnă 200 ml de apă fierbinte peste 20 g de fructe uscate și măcinate, amestecate cu frunze. Se fierbe 10 minute, se lasă timp de 2 ore la infuzat, se strecoară prin tifon și se stoarce bine. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi.
* Trifoi roșu - 1. Se pun la macerat, timp de 10 zile, 40 g de flori în 500 ml țuică. Se strecoară, apoi se stoarce planta bine. Se beau câte 20 ml după mesele de prânz și seară. O cură de tratament durează 3 luni. Între cure se face pauză de 10 zile.
2. 5-6 flori de trifoi se infuzează în 200 ml apă, timp de o oră, cu vasul învelit într-un prosop flaușat. Se bea în 3 reprize, cu 30 minute înainte de masă, de 3 ori pe zi. După o lună de administrare, se face pauză 7 zile, apoi cura se repetă.
* Mătase de porumb - se infuzează 15 g plantă, 40 de minute, în 250 ml apă. Se bea câte o lingură, de 3-4 ori pe zi.
* Semințe de in - 1/3 pahar de semințe râșnite de in se pun într-un litru de apă rece. Se aduc până la fierbere și se infuzează peste noapte în termos. Se bea dimineața, pe nemâncate, și seara, înainte de masă, câte 1/3 pahar, timp de 14 zile. După o pauză de 3 luni se repetă cura.
* Zmeur - 2 linguri de frunze uscate tocate mărunt se fierb în 400 ml apă, timp de 15 minute. Ceaiul obținut se bea în trei reprize.
* Scoruș de munte (sorb) - 200 g de pulbere uscată de scoarță se fierbe în 500 ml apă timp de 2 ore, la foc mic, în vas acoperit cu capac. Se răcește, se stre­coară și se bea câte o lingură, cu 30 minute înainte de masă, de 3 ori pe zi. Este recomandată în mod deosebit vârstnicilor.
* Coacăz negru - se infuzează 15-20 minute o linguriță plină de frunze tocate mărunt, în 200 ml de apă fierbinte. Se bea câte un pahar, de 2-3 ori pe zi, în loc de ceai.
* Usturoi - curățați și zdrobiți 160 g de usturoi, peste care turnați 400 ml alcool (70%). Lăsați mace­ratul, cel puțin 5 zile, într-un loc răcoros și întunecos. 300 de picături se pun în 50 ml lapte sau apă și se beau cu 30 minute înainte de masă.
* Semințe de mărar - într-un termos, se pun: un pahar de semințe de mărar, 2 linguri de rădăcină de valeriană (odolean) și se toarnă 2 l de apă clocotită. Se închide termosul și se infuzează 24 ore, după care se răcește. Se amestecă cu 2 pahare de miere de albine. Se administrează câte o lingură, cu 30 minute înainte de mesele principale.
* Suc de kiwi - se mănâncă 3-4 fructe de kiwi pe zi, transformate în suc. Scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și mărește imunitatea.

Rețete combinate

* Pentru eliminarea depunerilor și întărirea miocardului - se spală bine și se curăță 2 kg de țelină (rădăcini cu frunze), 400 g rădăcină de hrean și 5 lămâi. Se zvântă sau se usucă, apoi se dau prin mașina de tocat carne. Din lămâi se stoarce sucul, se amestecă cu legumele. În final, se adaugă 500 g miere de albine și 100 ml de coniac. Preparatul se ține 3 zile la rece, închis etanș. Se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi, după-masă.
* Amestec de plante: se pre­pară din mușețel, siminoc, sunătoare și muguri de mesteacăn, câte 100 g de fiecare. O lingură de amestec se infuzează timp de 4 ore, în 500 ml de apă clocotită. Înainte de culcare, în loc de masa de seară, se beau 250 ml de infuzie strecurată, amestecată cu o linguriță de miere de albine. Dimi­neața, pe nemâncate, se bea lichidul rămas, în loc de micul dejun. Se repetă până se termină amestecul de plante. Următoarea cură poate fi făcută peste un an.
* Sucuri pentru curățarea vaselor de sânge: se amestecă în cantități egale (câte o ceașcă) suc de lămâie, suc de ghimbir, suc de usturoi și oțet de mere. Se amestecă ingre­dientele într-un vas, la foc mic. Se răcește amestecul, se adaugă 3 cești de miere naturală. În fiecare dimineață, înainte de micul dejun, se ia câte o linguriță din ames­tec, pe stomacul gol. Se păstrează la frigider, într-un vas curat și acoperit. Produsul are proprietatea de a cu­ră­ța pereții vaselor de sânge. Beneficiile acestui reme­diu este foarte mare, în timp nu prezintă nici un fel de risc.
* Tratament cu caise uscate. Curățarea cu caise îmbogățește organismul cu vitamina A, întărește imunitatea, crește capacitatea de apărare împotriva stre­sului, sprijină sistemele respirator, hormonal și digestiv; scade nivelul de colesterol rău, curăță vasele sangvine de depuneri și, prin efectul diuretic, curăță concomitent rinichii și sistemul urinar. Se mănâncă până la 100 g de caise pe zi. Cei cu alergie alimentară trebuie să ceară părerea medicului înainte de a folosi această cură.
Rețetă: într-un borcan de 1 litru punem 10 caise uscate și turnăm 1 litru apă fierbinte. Se lasă peste noap­te. A doua zi dimineață, pe nemâncate, se beau 150 ml lichid, iar restul se bea în timpul zilei. Caisele se consumă tot în timpul zilei. O cură durează cel puțin 21 de zile. Mâncărurile cu carne se exclud. Se curăță întreg organismul.