Demachiantul

Iulia Vlad
Ca să avem o piele tânără și stră­lucitoare, curățarea ei este esen­țială, iar pentru aceasta, laptele de­ma­chiant este de neînlocuit.

Întins pe față și pe gât, în cantitate mică, apoi bine șters prin mișcări circulare, cu ajutorul unui tampon de vată, el are darul de a curăța în profunzime reziduurile cos­me­tice, praful și impuritățile. Pentru a menține pielea curată și proaspătă e necesar să o demachiem seara, înainte de culcare, dar și dimineața, pentru a îndepărta impuritățile care se depun în timpul nopții. Chiar dacă nu vă ma­chiați, curățarea nu trebuie să lipsească din îngrijirea zilnică.
Iată câteva demachiante care le pot înlocui cu succes pe cele din comerț, cu ingrediente la îndemâna oricui.
* Laptele și iaurtul nede­gre­sate curăță pielea în profunzime și o lasă netedă și sănătoasă. Aplicați pe un tampon de vată puțin lapte sau iaurt și ștergeți pielea cu miș­cări circulare. Repetați până tamponul de vată este curat.
* Smântâna - excelentă ca emulsie demachiantă, se reco­mandă mai ales tenului uscat, lipsit de vitali­tate.
* Gălbenușul - un gălbenuș este sufi­cient pentru două apli­cări. Se întinde pe pie­le, după ce a fost bine amestecat cu câteva picături de ulei. Se clătește.
* Uleiurile - pot fi folosite pe post de demachiant. Uleiul de măsline și cel de migdale pentru ten uscat sau normal, iar cel de sâmburi de struguri și cel de jojoba, pentru toate tipurile de ten, în special pentru tenul mixt, gras sau sen­sibil. În cazul folosirii uleiurilor, ele se îndepărtează cu ajutorul unui tampon de vată, înmuiat în apă fierbinte și stors.
* Vaselina cosmetică pură (Petroleum Jelly sau Petrolatum - se găsește la farmacie) este un produs na­tu­ral, fără conservanți și chimicale, foarte eficient în curățarea pielii.

Demachiant cu lapte și mușețel

Ingrediente: 150 ml lapte, 2 linguri flori de mușețel.
Puneți laptele pe foc, când începe să clocotească, adăugați mușețelul. Lăsați să fiarbă la foc foarte mic, fără să cloco­teas­că, și amestecați în­continuu 15 minute. Lăsați la infuzat 30 de minute, apoi strecu­rați. Se poate păstra la frigider 2-3 zile.

Demachiant cu iaurt și lămâie

Ingrediente: o ju­mă­tate de cană cu iaurt la temperatura ca­merei, o linguriță suc de lămâie proaspăt stors, 2 picături de ulei esen­țial (mentă sau lavandă), o linguriță vitamina E uleioasă.
Puneți iaurtul într-un castron și adăugați sucul de lămâie. Adăugați apoi, amestecând bine, uleiul esențial și vitamina E. Se păstrează la frigider nu mai mult de 7 zile.