Curățarea limfei

Elena Josan
Se apropie primăvara, și iarna uită să-și trimită în lume gerul și ninsorile.

Fericiți de ume­zea­lă și de temperaturile căldicele, bo­lile, viruși și microbii au un mediu ideal pentru dezvoltare în acest început de an. Din fericire, natura ne-a înzestrat cu o armată întreagă de apărători, și nu depinde decât de noi să le creăm condiții optime, pen­tru a ne ocroti. La loc de frunte în lupta cu boala se află sistemul de pro­tecție limfatic - ganglionar. Ca să-și împlinească me­nirea, tre­buie să-l îngrijim cu atenție și să-i ascultăm semnele. Noaptea, de pildă, când apariția transpirației abundente ne atrage atenția că boala se apropie de noi.
Se recomandă să facă, anual, curățarea limfei, toți oamenii cărora le pasă de sănătate, dar mai ales per­soa­nele suferinde de afecțiuni cronice ale sistemului res­pirator, sinuzite, otită, boli cronice ale aparatului uri­nar, artrite, artroze și probleme ale coloanei verte­brale, pe scurt, cei cu sănătatea șubredă.

Tratamente

Curățarea limfei cu sucuri și clisme

1. Dimineața, după trezire, se stoarce suc de citrice din 3-4 grapefruituri, 2-3 lămâi și atâtea portocale cât să iasă un litru de suc. Se amestecă cu un litru de apă fiartă și răcită. Nu folosiți apă carbogazoasă. Sucul se bea câte 150 ml la fiecare 30 minute sau, dacă omul lucrează, atunci câte un pahar la fiecare oră. Seara se face o clismă pentru eliminarea toxinelor prin intes­tine.
Important: În timpul curelor de curățare, se scot din alimentație produsele ce conțin amidon (pâine albă, cartofi, porumb, macaroane), carne roșie, lapte gras, cârnați, salamuri.
2. O altă metodă de curățare a limfei o reprezintă clismele. Se fac clisme cu ceai de coada-calului, dimi­neața și seara. Nu se mănâncă nimic, dar în fiecare zi se bea un amestec din 2 l apă plată, un litru suc de grep­fruit, 250 ml suc de lămâie și 750 ml suc de por­tocale, în total 4 litri de lichid. Cura ține trei zile. Cer­cetările clinice și de laborator au constatat că, pe par­cursul celor trei zile de tratament, se elimină din orga­nism 12 litri de lichid cu conținut ridicat de toxine.
3. Dimineața se stoarce și se amestecă 900 ml suc de grepfruit, 200 ml suc de portocale, 200 ml suc de lămâie, 2 litri apă de­congelată. Separat, 100 ml apă decon­ge­lată se amestecă cu o lingură de sare și se bea pe stomacul gol. Imediat se face o baie sau un duș fierbinte. După baie, din 30 în 30 min., se beau câte 100 ml din sucurile amestecate cu apă. Pro­cedura se repetă 3 zile la rând. Apa de­con­gelată se obține ast­fel: se pun la con­ge­lator 2 l de apă la înghețat, apoi se dez­gheață și se consumă.

Curățarea limfei cu plante

Tinctură de păpădie
Se iau 4-5 rădăcini și 4-5 frunze de păpădie, se toacă mărunt și se macerează în 0,5 l țuică, timp de 7 zile, la răcoare și întuneric. Periodic se agită. Se stre­coară și se păstrează în frigider. Se iau câte 25 de pică­turi, cu 30 de minute înainte de masă, de 3 ori pe zi. O cură durează 2-4 luni. De regulă, se prepară un litru de tinctură. Curele se fac câte o lună, cu pauză de 7 zile între ele.
Tinctură de floarea-soarelui
Se amestecă o frunză tocată cu petalele de la o pălărie și o mână de semințe curățate, râșnite și se macerează în 500 ml țuică. Se administrează ca în rețeta precedentă, timp de 3-4 luni.

Nuci verzi
Dimineața și seara, înainte de masă, se iau câte 30 de picături de tinctură de nuci verzi, de 2 ori pe zi, în câte un pahar cu apă sau unul din ceaiurile descrise mai jos. Tinctura se prepară în sezonul formării fructelor.

Ceaiuri
1. Se amestecă un păhăruț de semințe de mărar, 2 linguri de rădăcină de valeriană, uscată și mărunțită. Se pun toate într-un vas închis erme­tic și peste ele se toarnă până la 2 litri de apă clo­cotită. Se păstrează la căldură, timp de 24 de ore, apoi se strecoară. Se adaugă 2 pahare de miere de albine naturală, polifloră. Se ia câte o lingură, din 30 în 30 de minute, pe parcursul zilei, până la terminarea lichidului.
2. Se amestecă sunătoare, mușețel, siminoc și muguri de mesteacăn, în părți egale. O lingură de amestec se infuzează timp de 20 de minute în 500 ml de apă clocotită. Se beau dimineața, pe sto­macul gol, 250 ml de ceai îndulcit cu miere, iar 250 ml seara, la culcare. Procedeul se repetă 21 de zile.

Sirop de ceapă
Într-un litru de vin alb natural se pun la macerat 4-5 cepe roșii (500 g) tocate mărunt. Separat, se fierb la foc mic, într-un alt litru de vin alb, 250 g rădăcină de pătrunjel și 2 legături de frunze de pătrunjel, până ce lichidul scade la 500 ml. Se strecoară ambele prepa­rate și se amestecă. Se adaugă 150-200 g de miere de albine. Se astupă recipientul și se lasă la macerat 7 zile, agitându-se de câteva ori pe zi. După o săptă­mâ­nă, se strecoară din nou. Se păstrează la rece. Se con­sumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.

Sirop de conifere
Se taie 1 kg de vârfuri de crengi de la conifere, se scot din pământ 500 g rădăcină de zmeur. Se spală bine, se usucă, se toacă mărunt. Se pun în borcan, în straturi alternative cu 500 g miere. Deasupra se toarnă apă fierbinte și se lasă 24 ore la macerat. După aceea, se ține vasul pe baie de aburi 8 ore, la foc slab, și încă 48 de ore se lasă la macerat. Siropul se ia zilnic, timp de 2 săptămâni, de câte 4-5 ori pe zi, astfel: copiii iau câte o linguriță, iar adulții câte o lingură.

Inflamarea ganglionilor

Comprese cu măsline
Dacă se umflă ganglionii limfatici, folosiți cea mai sim­plă metodă: faceți o com­presă din câteva măsline puse în "plic", între două straturi de cârpă, care se bat cu cio­canul, până apare sucul. "Pli­cul" se pune pe ganglioni și se leagă. Intern, se bea tinc­tură de echinacea. Alternativ, pe ganglioni se aplică o țesătură încălzită în apă fier­binte și unsă cu săpun de casă. Deasupra se pune o pernuță pentru a păstra căldura.

Un zâmbet larg
Un alt truc pentru curățarea în condiții optime a ganglionilor limfatici, în special pentru formațiunile de sub maxilar, este zâmbetul larg. Stresul din timpul zilei provoacă încordarea necontrolată a mușchilor, corpul este strâns ca un arc, fapt care se îngreunează circulația energetică, sanguină și limfatică, iar rezul­tatul procedurilor terapeutice apare mult mai târziu decât dorim noi. Expulzarea limfei murdare este în­greunată, toxinele stagnează și pot să ajungă în creier, provocând diverse dereglări. Atunci când zâmbim, mușchii din zona mandibulei se relaxează, dispare blocajul, creierul se curăță permanent și începe să func­ționeze normal.

Grâu cald
Pentru relaxarea mușchilor de la baza gâtului, ca să stimulăm drenajul limfatic, se încălzește în cuptor 1 kg de grâu și se pune într-o față de pernuță lungă sau o mânecă a unei cămăși vechi. Acest sul se aplică pe umeri și pe gât, acoperit cu un prosop flaușat împă­turit, pentru păstrarea căldurii.

Sărituri
Pentru activarea ganglionilor din partea de jos a corpului, săriți ușurel de-a lungul holului sau cu coar­da, dacă vă permite condiția fizică.

Toxine în limfă

Remediul nr. 1. Coaja verde a nucilor se culege atunci când începe să se desfacă, se toacă mărunt și se umple cu ea 2/3 dintr-un borcănel sau o sticlă cu gâtul larg. Se toarnă țuică atâta cât să acopere cojile cu două degete. După trei zile de macerat la întuneric, se bea în prima zi o picătură de lichid dizolvată în 100 ml de apă, în următoarea zi - 2 picături, în următoarele 3 zile se mai adaugă zilnic câte o picătură. Din ziua a 6-a, se bea aceeași doză, și anume: 2 lingurițe de ma­ce­rat amestecat cu 2-3 linguri de apă. Lichidul se ține în gură mai mult timp (până la 15 minute), apoi se înghite. Nu se bea nimic după înghițire!
Remediul nr. 2. Se macerează 4 linguri pline de pelin în 500 ml de alcool de 70 de grade, timp de 10 zile. În primele 2 zile se bea câte o linguriță cu puțină apă, înainte de culcare, următoarele două zile se beau câte 2 lingurițe de tinctură. Zilele următoare doza se mărește după aceeași schemă, până la 7 lingurițe. În continuare se beau câte 7 lingurițe, o dată pe săptă­mână, timp de un an.
Remediul nr. 3. Se râșnesc semințe de cuișoare (condiment). Pulberea se bea cu puțină apă, înainte de masa de prânz. O doză este de 500 mg (echivalent cu un vârf de cuțit de pulbere). În prima zi se admi­nistrează câte o doză de 3 ori pe zi, a 2-a zi câte două doze de 3 ori pe zi, din ziua a 3-a până ziua a 10-a se beau câte 3 doze de 3 ori pe zi. În continuare, se beau 3 doze de 3 ori pe zi, o dată pe săptămână, timp de un an.

Important!
Multe produse cosmetice conțin toxine care pă­trund prin piele în limfă. Atunci limfa le scoate prin nas, sub formă de guturai, care n-are legatură cu ră­ceala, ci este un semn că limfa este supraintoxicată. Și cancerul la sân apare, uneori, la femeile care folo­sesc antiperspirante sub formă de stick. Produsele sintetice periculoase se pot înlocui cu bicarbonat de so­diu dizolvat în puțină apă caldă sau cu oțet de Kom­bucha.