Povestea unei fotografii

Otilia Teposu
- Legenda spune că într-o zi frumoasă de vară, Regina Maria, trecând cu automobilul prin târgul Branului, unde își avea reședința, văzu pe stradă un țăran așa de falnic și mândru, încât i-a cerut șoferului să oprească mașina, ca să-i vorbească. Ce i-o fi plăcut la el nu se știe, și nici ce i-a spus. Sigur este că, la cererea suveranei, omului i s-a făcut o fotografie care a intrat în istorie, devenind efigia Muzeului Țăranului din București -

Țin în mâini fotografia lui Tatomir Căruntu. Din ea mă privește un bărbat mândru, înalt și zvelt, cu ținută semeață și-un zâmbet subțire, ascuns în cutele obrazului. Poartă plete, pălărie neagră, rotun­dă, cămașă albă ca neaua, și-și ține mâna dreaptă vârâtă în chimir... O apa­­riție cu adevărat im­presionantă pe uli­ța unui sat! Cine știe cu ce tre­buri era omul în ziua aceea prin Bran. Să vân­dă, să cumpere, sau doar să se intereseze de mer­sul lumii, printre ță­ranii adunați la târgul de va­ră, din toate așezările din împrejurimi. Ori­cum, din atitudinea lui nu re­iese că ar fi fost tul­­burat din cale-afară de ivirea reginei, accep­tând, mai degrabă din po­­litețe, să se lase foto­grafiat. În­tâmplarea iese, to­tuși, din cadrul banal. O re­gină cu rochie lun­gă și văluri albe, care co­boa­ră dintr-o limu­zină de lux, ca să foto­grafie­ze un țăran, este un su­biect care se cere inves­tigat. Cine era Gheor­ghe Tatomir (mai târziu, Moș Că­runtu)? S-o mai fi în­tâlnit de-a lungul vieții, cu fru­moasa castelană din Bran? Ce să-i fi plăcut reginei la el, în afara ținutei trufașe și a căutăturii îndrăznețe? Ca să aflu răspuns la întrebări, am luat-o la pas pe costișele Bra­nului și-ale Moeciului, acolo unde mai locuiesc câțiva oameni care știu povestea vieții lui Tatomir.

"Avea obrajii cum e fraga..."

Pe Maria-Octavia Tatomir am găsit-o la ieșirea din Moeciu, înspre Fundata. Profita de ultimele zile înso­rite ale toamnei, ca să repare gardurile și împrej­mui­rile unui teren pe care-l are acolo. Nu prea are timp de po­vești, căci are și doi oameni angajați la lucru, de care trebuie să se îngrijească, dar când aude că vreau să vor­bim des­pre Moș Căruntu (cum i se spunea la bătrâ­nețe lui Ta­tomir), fața i se luminează și uită și de gar­duri, și de lucrători. Maria-Octavia este nepoată a lui Gheor­ghe Tatomir. Tatăl ei a fost băiatul lui Ion Că­runtu, frate cu Gheorghe. "Bunicul meu Ion a murit devreme și atunci eu am crescut cu Moșu Gheorghe. Pe el l-am considerat bunicul meu și mi-a fost tare drag de el, căci era foarte glumeț. Îi plăcea să râdă și să-i vadă pe toți în jurul lui veseli. Odată, într-o zi de vară, a venit pe la noi, și atâtea glume ne-a spus și așa ne-a făcut să râ­dem, că ne-am luat cu vorba și cu glumele lui și am uitat că avem de strâns fânul. În loc să facem la fân, am ascultat glumele lui și nici nu ne-am dat seama că vine ploaia. Ne-a udat fânul fir de fir. Dar nu ne-a părut rău... Ți-era mai mare dragul să-l auzi poves­tind. Ne spunea și rugăciuni și ne învăța cum să trăim frumos. Era credincios tare, nu lip­sea în sărbători de la biserică și trăia ca un adevărat creștin. Din ceea ce avea dăruia cui avea mai puțin. Avea o vorbă: "În­tâi să dai, apoi să ceri ca să pri­mești". Și mai zicea: "Mai bine să dai, decât să iei!". Dădea de pomană câte o vacă, oi, viței, porci, în pos­turi, mai ales. După ce a murit soția lui, care a fost fata preotului Tișcă, din Moeciu de Sus, după ce a rămas singur, a fost și mai darnic.
Mă întrebați cum arăta? Era un om înalt tare, fru­mos, drept, cu chică, avea părul bălai și obrajii erau roz, cum e fraga. Îmi plăcea să-l pup pe obraji când venea la noi, că avea pielea tare fină. Era foarte atent și umbla me­reu tare curat, era un model pentru tot sa­tul. Avea că­mă­șile croite cu mânecile așa, de trei sfer­turi numai, ca să nu se mur­dărească atunci când lucra. Avea unele că­măși de lucru și altele de sărbă­toare, lu­crate cu mode­le­le cu­noscute pe-aici, pe la noi, dar și cu imi­tații de flori.
Eu am avut aproape zece ani când a murit și mi-a părut tare rău. Îi ziceam Tata Moșu. Ve­nea des la noi. El a în­vățat-o pe mama să facă milostenie în fiecare du­­minică și ori de câte ori se întâlnea cu vreun sărac. Stă­tea singur du­pă ce i-a murit nevasta. Avea casă pe deal, mai sus de biserica din Che­ia Moeciului. Aco­lo, în bise­rica din Cheia l-a mai văzut o dată Regina și l-a scos afa­ră din biserică. A vrut să vadă mai bine cum era îm­brăcat și cât de fru­mos era. A vorbit mult cu el acolo, în curtea bisericii. Regina i-a cerut să-i pună brânză de oi în coajă de brad și el îi făcea coșulețe, așa de frumoase, și i le ducea personal la cas­tel. Și îi mai făcea și niște covrigi din cașcaval opărit în zer cu sare, care se potri­veau tare bine cu o bere. Co­vrigei din ăștia a învățat și tata să facă. Moș Căruntu îl supraveghea când îi pre­para, era bătrân de acum și nu mai avea pu­tere de lucru. Tata ducea covrigeii la București, la o familie de evrei care aveau restaurante și grădini de vară, unde marfa era la mare preț. Acum câțiva ani, au venit la noi din Israel copiii acelor patroni de restau­rante, ca să mai ceară covrigei din aceia, dar n-am mai avut de unde să le dăm, căci după ce-a murit bătrânul, noi n-am mai preparat, deși aș ști și acum care este re­țeta, cum se fac".
"În ultima parte a vieții, venea des la mama, Maria Tatomir. Sunt câțiva kilometri de la casa lui până aici, făcea drumul pe jos. La 90 de ani, umbla cu mâinile la spa­­te, fără baston, drept, mândru. Stătea la noi una, două zile, mama îi spă­la cămășile, îl spăla pe picioare, îi cosea hai­nele, dacă erau rupte, și-apoi, la plecare, îi lega într-un șervet de-ale gurii. Îi strângea totdeauna bine cioarecii, căci mereu îi alunecau. De murit, a mu­rit la fata lui, Salo­mia, care era tare fru­moa­să, subțire ca o prin­țesă, căci postea tot tim­pul. Mânca numai pită și ceai. Toată viața a pos­tit așa. Toți din neamul ăsta al Tatomireștilor au fost oa­meni frumoși și tare inimoși. Pe toți i-a luat Dumnezeu la El, așa, pe negândite. Gheor­­ghe, unul din băieții lui Moș Căruntu, a murit jucând sârba la o nuntă, băiatul lui, Io­nel, numai ce-a apu­cat să-i spună Lenu­ții, ne­vas­ta lui, că-i e rău și dus a fost, «Frun­zoai­ca», adică nevasta lui Frunză, făcea focul și a murit așa, bă­gând lem­ne pe foc, tușa Geana, Eu­genia, a cărat căpi­țe­le de fân și a zis că stă pu­­țin să se hodi­nească și atâta i-a fost, că nu s-a mai sculat. Doar Moș Gheor­ghe Că­runtu a murit de moarte de bătrân. S-a stins când mai avea câteva luni până să facă suta de ani. Împlinise nouăzeci și nouă, dar parcă nu mai era așa de fericit".

"Era frumos și toate femeile se îndrăgosteau de el"

Maria, sau Țica, după cum li se spune Măriilor în Moeciul de Sus, este fiica lui Gheorghe, unul dintre băieții Moșului Tatomir Căruntu. Locuiește în curte cu strănepotul acestuia, Vasile Preda, și cu familia lui. Casa lor este așezată chiar în buza dealului pe care altă­dată se afla gospodăria bătrânului Tatomir. Îl ține minte, parcă îl vede cum cobora repejor dealul, ca să meargă în sat, după treburi, mereu curat îmbrăcat, me­reu cu cămașă frumoasă și cu chica albă tunsă retezat. "De când mă știu, îl țin minte că avea părul alb, până la umeri, tuns drept. De-aia crez că i se zice Căruntu. Așa a fost el dintotdeauna, așa s-a purtat cât a trăit. În zi de sărbătoare, Moșu ne citea din cărțile sfinte, pe care le ținea în casa lui la mare preț. Se ducea la bise­rică dumi­nica, era credincios și vorbea tare frumos, vorbea ca din cărți, parcă tot citea și când vorbea cu noi. Era un bărbat frumos și toate femeile se îndrăgos­teau de el, că era mai glumeț cumva, astfel că aducea veselie oriunde se afla. Odată, a stat de vorbă în Târgul din Bran cu Regina, care l-a chemat mai la o parte, l-a scos dintre ceilalți oa­meni. Poate i-o fi spus și Reginei vreo glumă ori altce­va, căci la plecare Regina l-a mângâiat ușor pe obraz. Nu știu mai multe despre el, am uitat. La anii mei, în­tâm­plările și amintirile se mai sting. Poate că dacă mai trăia unchiul Văleanu ori tușa Genica, poate ei ar fi știut să vă spună, ca să înțelegeți cine a fost Moș Gheor­ghe Tatomir Căruntu, cel mai frumos bărbat din Cheia Moe­ciului, acum șaptezeci, optzeci de ani."

"Nu-i plăcea să stea singur"

Cobor dinspre Moeciul de Sus, las în urmă dealul abrupt pe care se întindea altădată gospodăria lui Moș Gheorghe. Drumul e urmat îndeaproape de o apă lim­pede, ce vine dinspre munte. Într-un loc în care plaiul se lărgește, pe partea stângă a drumului, ascunsă după un gard alb de piatră, se află o biserică. Aflu că i se spune Biserica din Cheia Moeciului și că are hramul "Ador­mirea Maicii Domnului". În cimitirul acestei biserici a fost înmormântat și Gheorghe Tatomir Că­runtu, dar as­tăzi numele lui nu mai este trecut pe nicio cruce, mor­mântul a fost moștenit de niște nepoți, apoi de străne­poți, și urmele pământești ale lui Gheorghe Tatomir s-au pierdut. Cu atât mai mult sunt prețioase acum toate amintirile despre el. Mă ajută și nepoata Maria, fata Anei, penultima fiică a lui Tatomir Căruntu. Am găsit-o în casa ei, mai jos de biserică, pregătind gheme de lână pentru lucrul din serile de iarnă care se apropie. Era doar o copilă când Moșu s-a stins, dar îl ține minte bine: "Cine-l vedea doar o dată își mai amin­tea sigur de el și după aceea. Era înalt Moșu, era frumos și bălan la păr, de când îl țin eu minte. Avea părul așa lung și se îmbră­ca numai cu cămașă albă. Eu nu știu cum lucra, de nu se murdărea nicio­dată. Era tare dichisit și avea o­bra­zul luminat. Nu-i plă­cea să stea singur. Chiar când era bătrân tare, cobora de-acolo din deal, de unde avea casa. Îi plăcea să coboa­re în lume, între oameni. Era mai greu când se ur­ca înapoi, urca "în buși", se ajuta și de mâini ca să urce dealul. O dată, l-a văzut Regina urcând așa, și s-a oprit să-i vor­bească. Regina trecea cu fetele ei, erau cu bicicle­tele, veneau dinspre Moe­ciul de Sus, de din­colo de Cheia. Cum l-a văzut, Regina s-a dus la el și au stat mult de vor­bă. Îi plăcea mult de el și nu se ferea să arate. Nu mai țiu minte ce i-a spus Regina atunci: ne-a povestit Moșu după aceea, dar am uitat. Noi ne uitam de pe mal la ei, n-am avut curaj să ne apropiem. Ne uitam cum trecea Regina cu fetele pe biciclete. Țiu minte că Regina avea părul auriu și Moșul stătea în fața ei".

Trist și hăituit

La Rodica Tiș­că din Moeciu de Sus am ajuns după sfatul surorii ei, țața Marița. "E mai tânără și poate știe mai multe", m-a îmbărbătat la ple­care. Și, într-ade­văr, știe mai multe, căci a trăit în casă cu Moș Gheor­ghe Căruntu câțiva ani, înainte de moartea acestuia.
"Eram în clasa întâi când a murit. Noi am stat în casă cu el vreo patru, cinci ani­șori. Pe mă­mica n-o prea suporta, îi era noră de la feciorul Gheorghe. Tata a stat patru ani pe front și-n vremea asta mămica a dus greul gospodăriei, căci Moșul era deja prea bătrân ca s-o mai ajute. Căra maldărele de fân acasă cu țoala, vedea de animale, de noi, copiii, el nu făcea nimica, nu-și mai pu­tea aduce nici măcar lemne în casă ca să-și facă foc. Nici mămica nu-l prea plăcea, căci era sever și cam tăcut. Era bătrân și nu mai putea, nu mai avea răbdare nici cu noi, ne­po­ții lui. Fra­tele meu era mic, eu aveam câțiva anișori. Câteodată, când era în toane mai bune, ne chema la el: "Taică, ne zicea, haideți la taica", și apoi ne citea povești cu sfinți. Eu îmi scriam temele pe tăbliță, mămica era mereu plecată cu treburi, dar el nu ne avea grija, ne lăsa în treaba noastră. Apoi n-a mai stat la noi. Nu știu ce s-a în­tâmplat, l-au dus copiii lui de la unul la altul. A stat o vreme și la Sohodol, la băiatul lui, Neculae, și apoi a ajuns la țața Salomia, unde a și murit. Ultima parte a vieții lui a fost tristă, a fost hăituit cumva, parcă nu-i mai plăcea nimica, era tot mereu supărat".

*

"Viața lumii nu e decât un vis", o fi citit cândva, în cărțile lui sfinte, Gheorghe Tato­mir, zis Căruntu. Poate de aici să-i fi venit tristețea sfârșitului și melancolia. Sau poate din aminti­rile tinereții, când drumurile i s-au întretăiat cu o regină frumoasă, care a coborât din ma­șină ca să-i facă o foto­grafie și și-a oprit bicicleta ca să-l privească în ochi. O poveste de dragoste ca un abur, pe care poți să o crezi sau nu.

P.S. Aducem mulțumiri domnului Ioan Giurgiu, strănepot al lui Gheorghe Tatomir Căruntu, și domnului Emil Stoian, preșe­dinte al Asociației "Fiii și prietenii Branu­lui", care ne-au ajutat la realizarea acestui text.