Un caz care așteaptă răspuns

Cititor Formula AS
Dragă "Formula AS",

În primul rând, și eu, ca toți cititorii revistei, vreau să-mi exprim profunda mul­țumire pentru că existați și recu­noș­tința pentru munca nobilă pe care o fa­ceți, aceea de a ține treze sufletele ro­mânilor.
Eu sunt de profesie învățătoare, și ul­ti­mii nouă ani i-am petrecut în străi­nătate, de unde am urmărit permanent, prin intermediul acestei reviste, marile probleme cu care se con­fruntă țara noas­tră. După nenumărate amânări, anul acesta am luat hotărârea definitivă de a mă întoarce acasă, în pofida faptului că eram foarte mulțumită de munca și răs­plata obținută pentru ea. După re­venirea în țară, din cauză că am întârziat la con­cursul pentru posturi în învăță­mânt, nu am reușit să mă reintegrez în sistem, în ciuda faptului că este o mare lacună de cadre calificate. În lipsă de alt­ceva și din dorința imensă de a restabili contac­tul cu lumea copiilor, am acceptat pro­punerea unei familii, de a fi însoți­toare, la școală, pentru copilul mai mare (8 ani), care este autist. Acest copil, în ur­ma de­mersurilor făcute de părinți, a fost ac­cep­tat la o cla­să I de copii nor­mali. Și de aici începe tra­gedia.
Așa cum se știe, autismul este o afecțiune care nu permite celui suferind să trăiască realitatea celorlalți și impune automat izolarea într-o lume proprie. Din start, învățătorul la care a fost repar­tizat băiatul a refuzat categoric să se im­plice în vreun fel în integrarea lui. Practic, eu nu fac doar munca de înso­ți­tor, ci fac și munca de învățător, în pa­ralel cu cea care se desfășoară în clasă și în care copilul nu este deloc implicat. Dar acesta este un aspect minor al pro­blemei pe care vreau să o sesizez; reali­tatea cruntă care se desfășoară sub ochii mei în această clasă m-a determinat să vă scriu. Această clasă are un număr de doar 15 elevi care, majoritatea, provin din familii modeste. Dar vă întreb pe toți cei care veți citi aceste rânduri: credeți că sărăcia copiilor îi dă dreptul domnului învățător să-i trateze cu violență, într-un mod, puțin zis, barbar?
Elevii sunt supuși la durități fizice și verbale, în mod frecvent, de la statul în genunchi cu mâinile sus, la lovituri peste cap și insulte inadmisibile. Expresii ca: "nebunul" sau "nebuna dracului", după caz, fac parte din limbajul cu care d-l învățător se adresează elevilor. Pentru fapte mult mai puțin grave, educatori din alte țări au fost condamnați.
Această scrisoare a mea este un stri­găt de alarmă, dar și unul de nepu­tință, pentru că nu știu ce anume ar tre­bui făcut ca violența în școală să fie opri­tă. Dacă știe cineva cum se "rezolvă" astfel de cazuri, îl rog din suflet să răs­pun­dă aces­tei scrisori.
Vă mulțumesc cu recunoștință,

ILEANA MITITEAN - Dej,
jud. Cluj