Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Preparate din rădăcini de plante

Redactia
- La vreme de iarnă, natura își mută forța din frunze în rădăcini. Laboratoarele vegetale de sub pământ produc substanțe active, cu însușiri excepționale de vindecare. Farmacia rădăcinilor are puteri magice -

Natura a făcut în așa fel ca toate organele plantelor (rădăcină, frunze, tul­pini, flori, semințe, fructe) să poată fi fo­losite de om, atât ca hrană, cât și ca leacuri de sănă­tate. Plantele medicinale sintetizează în frunze principii active care iarna sunt transportate și depozitate în rădă­cini. Glu­cidele, mucilagiile, rezinele, heterozidele cardio­to­nice, saponinele, taninurile, alcaloizii, substanțele amare și aromatice, principiile active sedative și multe alte principii active sunt stocate în rădăcini și rizomi (rădăcini subțiri, ramificate sub formă de mă­nunchi) ca substanțe de rezervă.
Sunt plante medicinale de la care se folosesc în scopuri terapeutice mai multe organe, ca de exemplu Nalba, Cicoarea, Păpă­dia, de la care se pre­levă pentru obți­nerea de preparate far­maceutice atât frunzele, florile, cât și rădăcinile, însă cele mai bogate în principii active sunt rădă­cinile. De aceea, pe cât posibil, este bine să pro­cesați rădăcinile acestor plante.
În discuțiile telefonice purtate cu cititorii fideli ai revistei "Formula AS", am constatat că întreaga colecție a revistei este parte integrantă din bi­blioteca multora. De aceea îmi face o deosebită plă­cere ca în acest număr să pot prezenta, pe înțelesul tuturor, atât acțiunile, cât și modul de preparare a unor rădăcini cu virtuți farmacologice pentru ca, ori de câte ori este nevoie de o informație, să se apeleze și să se consulte revista.
Rădăcinile din plante (numite științific Radix sp.) se pot procura din magazinele cu produse naturiste, deși sunt sigur că multe din ele au fost recoltate deja de persoanele care și-au făcut un adevărat hobby din cutreierarea naturii, pentru a culege plante medici­nale pe care să le prelucreze apoi acasă.
Farmacia Faltis procesează o parte dintre plan­tele prezentate mai jos sub formă de tincturi simple sau combinate, extracte fluide, creme sau unguente. La locul potrivit vom face această mențiune.

Angelica
(Rex angelicae)


Boli de ficat, stomac și nervoase
Preparatele din rădăcină de Angelică se folosesc pentru proprietățile lor aromatice, stimulente, sto­mahice și carminative, în afecțiunile aparatului diges­tiv și hepatobiliar, iar pentru sistemul nervos central este un excitant al acestuia.

Preparate din Angelică

Decoct
Mod de preparare: 4 linguri de rădăcină uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 mi­nute, în 500 ml de apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se com­­pleteze la final apa evaporată cu apă fiartă. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medi­ci­nală. Aceasta se va umecta cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde datorită îmbibării filtrului de vată. Prin această procedură, se obține un preparat mai con­centrat. Doza terapeutică: o ceașcă (50 ml), de două ori pe zi.

Tinctură
Mod de preparare: se folosește modul clasic de preparare a tincturii, și anume: 20 grame de rădăcină uscată și măcinată groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină lim­pezire. Se trece ușor partea lim­pede într-un alt fla­con, îndepăr­tându-se eventualul reziduu ca­re s-a depus pe fun­dul vasului. Se păstrează în fla­coane de sti­clă sau plastic, pre­văzute cu dop picurător. Doza uzuală este de 30 picături, de două ori pe zi (pentru afecțiu­nile descrise în acest articol). Ter­menul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vin medicinal
Mod de preparare: 100 g rădăcină uscată de An­gelică, mărunțită groscior, se lasă la plămădit, timp de 30 de zile, cu un litru de vin alb, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 30 zile, vinul se filtrează și se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Doza tera­peutică: 30 ml, de două ori pe zi, înainte de masă.

Sirop
Mod de preparare: Un sirop plăcut la gust, un adevărat lichior, se poate obține acasă, în modul următor: 50g (4 lin­guri) de rădăcină de Angelică uscată și măcinată se fierb împreună cu 500 ml apă, timp de 15 minute. După răci­re, se filtrează și se stoarce. Decoctul obținut se amestecă cu 500 g zahăr tos și se ține la foc mic, pentru dizolvare. Se fierbe câteva minute, se lasă apoi să se răcească și când încă mai este călduț, se filtrează prin tifon.
Mod de administrare: se folosește câte o lingură după masă. Favorizează digestia, prin stimularea se­cre­ției sucurilor gastrice intestinale.

Țelina
(Radix apii graveolentidis)


Cunoscută și apreciată în prin­cipal ca legumă, rădăcina de Țelină are și efecte curative în diferite afecțiuni. Se folosește sub formă proaspătă (ca suc și sa­­late), tinctură sau vin medi­cinal. Dacă dorim să preparăm tinctura sau vinul, folosim rădăcină de Țelină uscată și procedăm astfel: se dă bulbul proaspăt pe răzătoare, se întinde în strat subțire pe coli de hârtie albe și se răscolește zilnic, pentru a grăbi usca­rea și a preveni mucegăirea. Țeli­na răzuită în sezonul rece se poate usca așezând-o lângă un calorifer cald sau sobă de teracotă călduță.
* Pentru tincturi și vin se folosește tehnica des­crisă la angelică.
Beneficiază, prin terapie complementară cu pre­pa­rate din Țelină, următoarele boli:

Tratamente interne
* În afecțiunile aparatului urinar. Se folo­sește tinctura simplă sau în combinație cu tinctura de pir (30 picături, de 2 ori pe zi) sau vinul de Țelină (o ceșcuță de 50 ml, luată de 2 ori pe zi).
* În afecțiunile aparatului digestiv și biliar - se administrează câte 20 de picături din tinctură, de 3 ori pe zi, înainte de masă, sau 50 ml vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* În impotență masculină, consu­mul a câte 100 ml vin de Țelină, timp de câteva zile la rând, poate avea rezultate fa­vorabile.
* În afecțiunile aparatului car­dio­vascular (hipertensiune, aritmie) - ca terapie complementară, alături de medi­ca­ția alopată, se recomandă câte 30 pică­turi, de 2 ori pe zi, din tinctura de Țelină.
* În afecțiunile inflamatorii (gută) - se folosește tinctură, câte 30 picături, de 2 ori pe zi, sau vinul din Țelină, câte 2 cești (50 ml) pe zi.

Tratamente externe
* În bolile reumatice - se fac cataplasme (priș­nițe) cu cârpe moi, îmbibate în tinctură de Țelină, ținu­te timp de cel puțin o oră. Se poate continua apoi tratamentul folosind crema benzofenil forte, pre­parată de Farmacia Faltis.
* În vitiligo (boală dermatologică autoimu­nă, inestetică și totodată foarte greu de vinde­cat). O evoluție pozitivă se poate obține dacă se fac tamponări cu un amestec de tinctură de Țeli­nă și tinctură de nuc (preparăm în farmacie această tinctură) și expunere treptată la soare, în primele ore ale zilei sau seara, după 17. Se începe cu 5 minute, ajungând până la o jumătate de oră de stat la soare. La terminarea fiecărei șe­dințe, se va aplica local o cremă antioxidantă, pre­pa­rată la farmacia Faltis. Această cură durează 30 de zile, iar perioada reco­mandată sunt lunile de pri­măvară și toamnă, când intensitatea solară este mai mică. Exis­tă riscul să apară fenomene alergice, dato­rită foto­sensibilizării. În acest caz, se întrerupe trata­mentul.

Brusture
(Radix bardanae)


Boli renale, hepatice, cancer
Rădăcina de Brusture se folosește ca supliment terapeutic, sub formă de decoct, tinctură sau vin. Tehnica de preparare a acestora e asemănătoare cu cea descrisă la angelică. Are efecte diuretice, sudo­rifice, depurative, fiind utilizate în tratamentul mala­diilor renale, hepatice sau canceroase.

Probleme dermatologice
Extern, decoctul (fiertura) din rădăcină de Brus­ture se folosește sub formă de comprese umede, ți­nute timp de câteva minute pe zona interesată. Se poate folosi în seboreea feței, alopecie, mătreață ori diferite alergii. Tratamentul se poate continua cu diverse loțiuni sau creme realizate în laboratoarele farmaciei Faltis.

Pirul
(Rhizoma graminis)


A fost prezentat pe larg în revista Formula AS (nr. 1082/2013), stârnind un interes deosebit în rândul cititorilor care au gospodării la țară. În luna martie, încep lucrările agricole de primăvară, ocazie pentru cei interesați să recolteze rizomii de Pir, odată cu săpatul. Prezentăm în acest număr doar formele far­maceutice ce se pot obține din rizomii de Pir și bolile pe care la vindecă.
Din rădăcina de Pir se pot prepara pentru uzul casnic cinci forme farmaceutice.

Macerat
Mod de preparare: 2 linguri de plantă us­cată și mărunțită groscior se pun într-o cană de apă, la temperatura camerei, timp de o oră, după care se filtrează. Se consumă la tempe­ratura camerei, câte 2 căni pe zi, în afecțiunile menționate mai jos.

Infuzie de Pir
Mod de preparare: 2 linguri de plantă mă­cinată groscior se pun timp de 30 de minute într-o ceașcă de 250 ml de apă fiar­tă, după care se filtrează. Se poate con­su­ma neîndulcit, având în ve­dere că rizomii de Pir au gust dulceag. Doza uzuală este de 2 căni pe zi.

Decoct de Pir
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa eva­porată. Lichidul se filtrează fier­binte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă, înaintea filtrării. Doza uzuală: o ceașcă (50 ml), de două ori pe zi. Nu este necesară îndul­cirea. Decoctul de Pir se poate folosi o perioadă mai lungă de timp, dacă e ținut la frigider, însă nu mai mult de 3 zile de la preparare.
Dacă doriți obținerea unor preparate în cantități mai mari și cu termen de valabilitate mai lung, atunci vă propunem alte două forme farmaceutice : tinctura și vinul.

Tinctura de Pir
Mod de preparare: 20 g (aproximativ 2 linguri) de Pir uscat și măcinat se pun la macerat, în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fun­dul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plas­tic, prevăzute cu dop picurător.
Doza uzuală este de 30 picături, de 2 ori pe zi, în afecțiunile descrise în acest articol. Termenul de vala­bilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită fla­conul înainte de utilizare.

Vinul medicinal din Pir
Mod de preparare: 100 g plantă uscată și mărun­țită se pun, timp de 30 zile, într-un litru de vin alb, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Când perioada expiră, vinul se filtrează și se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml.
Doza uzuală: o ceș­cuță (aproximativ 30 ml), de 2 ori pe zi, înainte de ma­să.

Tratamente interne
* Bolile rinichilor - infecții acute sau cronice (cistite, pielite, pielone­fri­te). Ajută la îndepăr­tarea uraților din urină, factori favorizanți în for­marea pie­trelor la rinichi. O com­binație benefică o re­pre­zintă un ceai com­pus din Pir și zămoșiță, pentru diverse afecțiuni renale. La prepararea a­cestui ceai se folosește teh­nica pre­zen­tată la obținerea infu­ziei.
* Boli hepatice - ca terapie complementară în ciroze, fiind un bun depurativ (detoxifiant).
Nota farmacistului: Ceaiurile depurative (detoxi­fiante) sunt în general recomandate tuturor celor care fac tratamente continue, pentru diferite boli cronice, având în vedere că toate aceste medicamente sunt metabolizate în cea mai mare parte de ficat și drept urmare este necesară detoxi­fierea lui.
* Bolile cardiovascu­lare - în hipertensiune arte­rială (prin efectul diuretic) și în reglarea contracției fibrei mio­cardului (datorită conți­nu­tului în ioni de potasiu).
* Boli ale aparatului ge­nital - anexite.
* În anemii de diferite etiologii (cauze), datorită con­ți­nutului bogat în fier al Pirului. Avantajul fierului din plante este acela că se absoarbe în stomac, direct în forma existentă, fără a fi necesară o transformare a lui.
* Boli ale aparatului digestiv - în gastrite, folosit ca protector gastric, datorită mucilagiilor pre­zente în plantă.

Tratamente externe
Tinctura de Pir se folosește în afecțiuni ale pielii, datorită proprietăților antimicrobiene și antibiotice. Este recomandată tratarea pielii bolnave întâi cu tinctură de Pir, apoi urmează utilizarea diferitelor creme sau unguente dermatologice, multe dintre ele preparate la farmacia "Faltis" din Brăila.

Obligeana
(Rhizoma calami)


Probleme intestinale
Preparatele farmaceutice din rădăcină de Obli­geană posedă o puternică acțiune la nivelul aparatu­lui digestiv, în special în gastrita hiperacidă, ulcerul gastric și duodenal, refluxul gastro-esofagian, fiind și un adjuvant în cancer gastric, intestinal și pan­crea­tic. La nivelul sistemului nervos central și vegetativ, are acțiune antispastică și tranchilizantă.
Fiind greu de recoltat, din cauza arealului deose­bit de dezvoltare (crește în zonele din jurul bălți­lor mlăștinoase și nămoloase, pe șanțuri și-n can­alele de irigații) este foarte greu de cules, drept urmare, nu se prea găsește în magazinele cu pro­duse naturiste. Procurarea cea mai sigură: recol­tarea pe cont propriu, care se poate face indi­vidual, din zonele unde a fost identificată. Pes­carii amatori sau profesioniști pot cunoaște per­fect unde crește Obligeana.
Nota farmacistului: fac încă o dată recoman­da­rea către culegătorii de plante, ca după uscarea acestora, ele să nu fie tocate sau mărunțite, decât atunci când sunt procesate, altfel se pierde o parte din principiile active. Așa se întâmplă și cu rădă­cina de Obligeană, care, prin mărunțire și păstrare îndelungată, pierde uleiul volatil din compoziția sa, și odată cu el, proprietățile curative.
Se folosește sub formă de pulbere, tinctură sau vin, acestea două din urmă preparându-se după tehnica prezentată la pir. Vinul rezultat este foarte bun la gust, rădăcina de Obligeană utilizându-se ade­sea în industria lichiorurilor și în parfumerie.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Far­macia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informații despre procesarea plantelor medi­cinale sau alte preparate produse în laboratorul pro­priu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­maceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.